Szerző Téma: Öröklött ige-értelmezések  (Megtekintve 19531 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #30 Dátum: 2019. Március 10. - 15:38:28
[valasz author=Lucius link=topic=1005.msg89551#msg89551 date=1552203766]

[/valasz]

Ne haragudj, amikor korábban a természeti törvényekről beszéltél, szó szerint értettem. Ezeket én is látom az igében, hogy a törvény kifejezés van, amikor valamilyen lelki erő működésére, törvényszerűségére utal.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 10. - 15:39:58 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #31 Dátum: 2019. Március 10. - 16:39:10
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89554#msg89554 date=1552228551]

[/valasz]

A Törvény (mint Mózes törvénye)  a Zsidó népnek adatott, a zsidó néppel kötött szövetség részeként,  azért nevezi az Írás a szövetség tábláinak, vagy a bizonyság táblái, vagy a szövetség igéi. Ezt nevezzük Ó szövetségnek,  s azért Ó mert valami Új jött létre új lépet életbe. Mi az Új szövetség részesei lettünk, s ehez az Új. Szövetséghez, új törvény párosul (még akkor is új, ha nagyon sok megegyezik a régivel), új papság, új áldozat, új rendtartás, új kapcsolat, új motiváció.
 
5Móz 4:13
És kijelenté néktek az ő szövetségét, a melyre nézve utasított titeket a tíz ige teljesítésére, és felírá azokat két kőtáblára.

2Mózes 34:28 
És ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel: kenyeret nem evett, vizet sem ivott. És felírá a táblákra a szövetség szavait, a tíz parancsolatot.

5Mózes   
9 Mikor felmegyek vala a hegyre, hogy átvegyem a kőtáblákat, a szövetségnek tábláit, a melyet az Úr kötött vala veletek, és a hegyen maradtam vala negyven nap és negyven éjjel: kenyeret nem ettem, sem vizet nem ittam vala.
10 Akkor át adá nékem az Úr a két kőtáblát, a melyek az Isten ujjával valának beírva, és rajtok valának mind amaz ígék, a melyeket mondott vala az Úr néktek a hegyen a tűz közepéből, a gyülekezésnek napján.
11 És mikor a negyven nap és negyven éj elmúltával átadá az Úr nékem a két kőtáblát, a szövetségnek tábláit;

5Móz 29:1
Ezek annak a szövetségnek ígéi, a mely felől megparancsolta az Úr Mózesnek, hogy kösse meg azt Izráel fiaival Moábnak földén, azon a szövetségen kivül, a melyet kötött vala velök a Hóreben.

5Móz 31:24-26
Mikor pedig teljesen és mind végig beírta Mózes e törvény ígéit könyvbe:
Parancsola Mózes a lévitáknak, a kik hordozzák vala az Úr szövetségének ládáját, mondván:
Vegyétek e törvénykönyvet, és tegyétek ezt az Úrnak, a ti isteneteknek szövetségládája oldalához, és legyen ott ellened bizonyságul;

Ha nem értjük, meg, akkor azok sorsára jutunk, akik vissza térnek a szombathoz, az ételektől való tartozkodásokhoz, különböző ünnepek és szertartások megtartásához, akár a körülmetélkedéshez stb. Mivel mind ezek a Törvény elválaszthatatlan részei.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 10. - 16:56:41 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #32 Dátum: 2019. Március 10. - 16:40:01
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89555#msg89555 date=1552228708]

[/valasz]

A második megfogalmazása Luciusnak valóban érthetőbb.
Bár a példáiban először valóban a természeti törvényekről beszélt.
Az ókori görög nyelv pedig az ok-okozati összefüggésekre a "törvény" - kifejezést használta.

Éppen úgy, ahogy ma a természet tudomány továbbra is emberek nevéhez fűzve x-y törvényének nevezi a felismert összefüggéseket.
Bibliai alapértelemben a "törvény" - alatt azokat a parancsolatokat értjük, amelyet Isten az embereknek adott.
Pl. "Pál törvénye" nem egy Istentől származó parancsolat az ember számára, hanem egy ok-okozati összefüggés.
Pál nem azért talált bűnt magában, mert azt Isten megparancsolta, hanem az eredendő bűn mindannyiunkra ok-okozati összefüggésben elhatott.
Ez az ok-okozati összefüggés színtén "kijátszható", ahogy a gravitáció is legyőzhető. Tény, hogy erre csak Isten ismerte a megoldást, s egyedül Neki volt reá hatalma Jézus Krisztus fogantatásában.
Egyben Ő lett a megoldás az eredendő bűn következményének orvoslására is,  hiszen Jézus Krisztus Áldozata nélkül az eredendő bűn végső következménye a kárhozat lenne.
Sajnos lesznek akik ezt megtapasztalják....

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #33 Dátum: 2019. Március 10. - 16:59:54
[valasz author=Zoltan link=topic=1005.msg89556#msg89556 date=1552232350]

[/valasz

Abban egyetértek Zolival, hogy a Mózesi törvényegyüttese nincs érvényben, ha tetszik eltöröltetett.

A Tíz Parancsolat ellenben egy olyan erkölcsi törvény-csoport, amire nem mondhatjuk azt, hogy simán ellene mehetünk.

Attól, mert nem tartjuk a naptári Szombatot, vagy nem tartjuk a zsidó étrendet nem vétkezünk.

De ha paráználkodunk a szomszéd nejével, vagy egyetlen napon sem foglalkozunk Istennel, ne adj Isten utáljuk a szüleinket, hamisan tanúskodunk, kedvünkre gyilkolászunk stb. nem a Mózesi rendtartás, hanem a szeretet parancsolata ellen vétünk.

S ahogy Zoli is írta, nem Mózesnek adott törvények vannak életben, akkor sem ha azok tartalmazták az Újszövetség alapelveit.
Ezért látszik úgy időnként , hogy amikor az Újszövetség törvényei ellen vétünk, akkor az ószövetségieket is megrontjuk.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #34 Dátum: 2019. Március 12. - 09:15:57
[valasz author=Lucius link=topic=1005.msg89551#msg89551 date=1552203766]

[/valasz]
Ok, örülök, hogy egyre inkább látjátok, hogy hova akarok kilyukadni. Megpróbálom rövidre fogni. Elmondom tömören a végkövetkeztetésemet, aztán megpróbálom megindokolni, miért gondolom ezt. 

Végkövetkeztetés:

„Isten nem egy jogi törvényt írt a mi szívünkbe, hanem egy természeti törvényt, az Ő természetének a törvényét.”

Isten természetének az a törvénye, hogy mindig a szeretetben marad, mivel Ő a szeretet. Bármit tesz, azt a szeretet érdekében teszi. Ez Őnála „törvény”. A természeti sajátosságainak, az identitásának, a jellemének a „törvénye”. Képtelen mást tenni, csakis olyat, ami összhangban van önmagával, vagyis a szeretettel. Ez Isten „törvénye”, amit beleír a mi szívünkbe is, az Új Szövetségben.

Indoklás:
Az Ige beszél arról, hogy a megromlott emberi természet „törvénye” (törvényszerűsége) az, hogy bűnöket követ el:

„… látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ad a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban. „ (Róma 7:23)

"Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bűn megvan bennem."  (Róma 7:21)


Ez tehát a megromlott emberi természet „törvénye” (törvényszerűsége).
Ezzel állítja szembe Pál Isten „törvényét”, mint magasabb rendű (erősebb) „törvényt” (törvényszerűséget), amelyben ha részesülünk, az felszabadít minket a megromlott emberi természet törvénye (törvényszerűsége) alól.

Figyeljük meg ezt a szembeállítást:

„… a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.”  (Róma 8:2)

Isten Lelkének (Szellemének) az a törvénye, hogy mindig a szeretetben marad. Amikor mi belekerülünk, egyesülünk Vele (és Jézussal), akkor az Ő törvénye ránk is hatással van, és ez az egyesülés felszabadít minket a „bűn és a halál törvénye alól”

„… a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.”  (Róma 8:2)

Amikor Isten Lelkével (Szellemével) egyesülünk, azaz beengedjük Őt, és ezzel Jézus a „szívünkbe” kerül, onnantól Isten Szellemének a törvényszerűségei (törvényei) is bekerülnek a szívünkbe. Ekkor Isten törvénye (törvényszerűsége) „beíródik” a szívünkbe. Ezt ígérte meg Isten az ószövetségben már előre, hogy ez fog történni. Az Isten Szellemével való egyesülés írta felül a „bűn és a halál törvényét”, és írta a szívünkbe Isten jellemének, természetének a „törvényét”, a szeretetet.

„Aki pedig az Úrral egyesül, egy lélek ő vele. „ (1 Korinthus 6:17)
„Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés [az]; a régiek elmúltak, íme, újjá lett minden.”  (2 Korinthus 5:17)
„Nem az igazságnak cselekedeteiből, amelyeket mi cselekedtünk, hanem az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Lélek megújítása által, „ (Titus 3:5)


Érdemes még meglátni, hogy a mózesi törvény is Isten „törvényének” (szeretetének) a kivetülése a bűnös (még nem újjászületett) ember felé. Isten Lelkének a törvénye tehát, ahogyan az előbb már írtam, az, hogy mindig a szeretetben mozog. Ez az az alapelv, amely meghatározza Isten tetteit. Ez az alaptörvény („alkotmány”), amely meghatározza Isten összes „törvényét”, amelyeket valaha is adott bárki számára. Ebből a törvényből származik minden, amit Isten valaha is mondott, vagy tett.

Isten egy napon, mivel látta a hibáinkat és a lehetőségeinket, megosztotta velünk a mózesi törvényt. Ez a törvény az ember és az emberiség akkori állapotához volt szabva. Amint ez az állapot megváltozik, onnantól ez a törvény az érvényét veszti, de nem veszti érvényét a mózesi törvény mögött álló alapelv, alaptörvény, ami a szeretet.

Most elmondom másképpen, talán érthetőbb leszek:
Tegyük fel, a jövőben az emberiségnek lehetősége lesz új életformákat létrehozni, új bolygókat benépesíteni. Ezt a munkát én irányítom, létre is hozok két bolygót. Az egyiket hódszerű értelmes lényekkel népesítem be, a másikat pedig rókaszerű értelmes lényekkel. Sajnos valamiért „elromlottak” ezek a lények, és „furcsa” dolgokat kezdtek el megtenni. A „hódok”, ha meglátnak egy fát, nem tudnak ellenállni neki, amíg ki nem rágják. A rókák pedig, ha meglátnak egy tyúkot a bolygón, nem nyugszanak addig, míg el nem kapják és fel nem falják.

Én szeretem ezeket a lényeket. Nem akarom, hogy kiírtsák az összes fát is az összes tyúkot, mert akkor nagyon boldogtalanok lennének, ezért hozok a számukra egy-egy törvényt. A hódoknak: „Ne rágj ki havonta egy fánál többet”. A rókáknak „ ne ölj meg havonta egy tyúknál többet”.
A két törvény mögött áll egy vezérlőelv, egy alapelv, amely közös bennük: „Az én szeretetem az ő irányukba”. Az ő törvényük az én belső jellemem, belső „törvényem” kivetülése az ő világuk felé.

Tegyük fel, hogy a hódok belső motivációi megváltoznak, és valamiért már nem akarnak sok fát kirágni. Ha ez bekövetkezne, akkor én azonnal felszabadíthatnám őket a „fakirágási törvény” alól.

Az esetünkben ez történt. Az újjászületésünkkel megváltoztak a motivációink, ezért Isten felszabadíthatott minket a számunkra már értelmetlen mózesi törvény alól. Mert SOHASEM a mózesi törvény volt a lényeg, hanem a mögötte álló ALAPELV, az Istenben jelenlévő szeretet, jóság megvalósulása. Ha ezzel a szeretettel „összeházasodunk”, és ezáltal bennünk is vezérlő elvvé válik, onnantól felszabadíthat Isten minket az ÖSSZES törvény alól. Nincsen ilyenekre szükségünk.

Most pedig megszabadultunk a törvénytől, minekutána meghaltunk arra nézve, amely által lekötve tartattunk; hogy szolgáljunk a léleknek újságában és nem a betű óságában.  (Róma 7:6)

Nincs a mózesi törvényre olyan értelemben szükségünk, mint "vezérlő", "irányító" (mert ez a szerep ímmár Isten Szelleméé), de hasznos, mint "tanító", mint "kiskorúak nevelője".


Végül felírhatjuk:

"Akiket Isten Szelleme (ezáltal Isten Szellemének a törvénye, a SZERETET) vezérel, azok Istennek Fiai."
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 12. - 10:08:49 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #35 Dátum: 2019. Március 12. - 09:53:26
[valasz author=Kamilla link=topic=1005.msg89550#msg89550 date=1552198991]

[/valasz]

 :like:

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #36 Dátum: 2019. Március 12. - 10:06:10
[valasz author=Zoltan link=topic=1005.msg89556#msg89556 date=1552232350]

[/valasz]

Több minden ellentmond ennek az elméletnek. Vannak igék, amelyek nagyon megnehezítik az elfogadását.

Egyrészt itt van ez az ige:

Ef 2:14-15
"Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, miután a tételes parancsolatokból álló törvényt érvénytelenné tette, hogy békességet szerezve a kettőt egy új emberré teremtse önmagában."

Szemben vele pedig ezek pl.:

Máté 5
"17 Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. 18 Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik."

Róma 3:31
"Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Semmiképpen! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek."


Melyik törvényről beszél ez az ige?
Jer 31
"Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.
32 Nem olyan szövetséget, amilyet őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről; mert ezt a szövetséget megszegték, pedig én voltam az Uruk – így szól az Úr.
33 Hanem ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni, ha eljön az ideje – így szól az Úr –: Törvényemet beléjük helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek."

Az ószövetség törvényéről? Vagy az újszövetségéről?
(Szerintem ez az ige is elgondolkodtat azon, hogy nincs új törvénygyűjtemény az újszövetségi hívők számára.)

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #37 Dátum: 2019. Március 12. - 10:59:56
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89576#msg89576 date=1552381570]

[/valasz]

Róma 3:31
"Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Semmiképpen! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek."

Ha én hozok egy törvényt annak érdekében, hogy ezzel megfékezzem valamilyen szinten a bűnös emberek bűnös cselekedeteit, (amíg meg nem változnak,) akkor azzal, hogy új szívet adok nekik, amelyikkel már nem akarnak  "elferdült" dolgokat tenni, azzal érvényt szerzek a korábban hozott törvény céljának.

Az új szív adása tehát nincsen a korábban hozott törvényem ellen. Épp ellenkezőleg. Összhangban áll azzal. Mindkettő célja az ember megóvása a bűnöktől. Csak az új szív hatékonyabb...

Azt hiszem, értem a dilemmádat, kedves Virág!

Felteszek egy találós kérdést:

Egy bölcs apa hozott egy bölcs törvényt a gyermekei számára: "Amíg be nem töltitek a 18 éves kort, addig nem nézhettek 18 éven felülieknek való filmeket."

A kérdésem a következő: "Meg kell-e változtatni, el kell-e törölni ezt a "tökéletes" törvényt ahhoz, hogy amikor a gyermekek 20 évesek lesznek, kikerüljenek ennek a törvénynek a hatálya alól???

Nem kell. Az Ő esetükben ez a "tökéletes" törvény betöltötte a célját, betöltötte a feladatát. Segítette őket, amíg fel nem nőnek.
Ez a "felnövés" az, amikor egyesül a szellemünk Jézus Szellemével, ezzel új szívet és új motivációkat kapunk. Isten ellenségeiből a barátaivá, családjává, fiaivá válunk. Leszünk ketten (Istennel) "egy testté".

« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 12. - 11:35:03 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #38 Dátum: 2019. Március 12. - 11:03:17
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89576#msg89576 date=1552381570]

[/valasz]

Kedves Virág!

A mózesi törvény kimondja, hogy meg kell kövezni azokat, akik nem tartják meg a szombat napját. Vajon hogyan írja Isten ezt a törvényt a szívünkbe?
Szó szerinti értelemben? Mondjuk ellenálhatatlan késztetést érzünk a szívünkben arra, hogy elpusztítsuk az ilyen embereket?
Vagy inkább a parancsolat mögött álló szellemi alapelvet írja a szívünkbe?

Mit gondolsz erről a kérdésről?
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 12. - 11:20:55 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #39 Dátum: 2019. Március 12. - 11:22:53
Idézet
Máté 5
"17 Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. 18 Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik."

Ez így igaz. S itt nem csak a Törvényről van szó, hanem a prófétákról is.
A Törvény nem is múlt el, addig amíg mind azt be nem töltötte Krisztus és az benne teljedett volna Krisztusban, és ezt meg is tette. - (" nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem hogy betöltsem")
S vannak  próféciák amik még be kell teljesüljenek.

Idézet
Róma 3:31
"Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Semmiképpen! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek."


Figyelembe kell venni, hogy a levél címzetjei között zsidók is voltak, akik meg kellet értsék azt, hogy éppen úgy válik értékessé és érvényessé Krisztus áldozata, ha a törvény és annak követelését komolyan vesszük.
Ugyanakkor mikor el ismerjük, hogy a törvény tökéletes engedelmességet követel. A törvényszegésért a büntetést meg kell fizetni. Ez a büntetés  Halál. Ha a törvényszegő fizeti meg a büntetést, örökre el van veszve. Az evangélium elmondja, hogyan halt meg Krisztus, hogy kifizesse a büntetést a megszeget törvény miatt, nem úgy kezelte amit amit semmibe lehet venni, vagy nem kell komolyan venni, - mi sem vehetjük azt komolytalanul - . Teljesen megfizette, kifizette a tartozást – a törvény követelését  .  Így a hit általi megváltás evangéliuma fenntartja  a törvényt, hangsúlyozza, hogy annak legteljesebb igényeit ki kell elégíteni.
A törvény érvényességet szerzünk akkor, amikor Hit által elfogadjuk az akiről és amiről a törvény beszél. 

Idézet
Jer 31
"Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.
32 Nem olyan szövetséget, amilyet őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről; mert ezt a szövetséget megszegték, pedig én voltam az Uruk – így szól az Úr.
33 Hanem ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni, ha eljön az ideje – így szól az Úr –: Törvényemet beléjük helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek."

Ha a Móze törvényéről van szó, akkor meg kell tartsuk a törvény minden paragrafusát, Szombat, ételek, ünepek, szertartások, ítéletek... stb.
Felhívom a figyelmet, hogy maga az ige mondja:
„Nem olyan szövetséget, amilyet őseikkel kötöttem”
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 12. - 13:18:04 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #40 Dátum: 2019. Március 12. - 16:18:44
Idézet
Máté 5
"17 Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. 18 Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik."

Ez így igaz. S itt nem csak a Törvényről van szó, hanem a prófétákról is.
A Törvény nem is múlt el, addig amíg mind azt be nem töltötte Krisztus és az benne teljedett volna Krisztusban, és ezt meg is tette. - (" nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem hogy betöltsem")
S vannak  próféciák amik még be kell teljesüljenek.

Idézet
Róma 3:31
"Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Semmiképpen! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek."


Figyelembe kell venni, hogy a levél címzetjei között zsidók is voltak, akik meg kellet értsék azt, hogy éppen úgy válik értékessé és érvényessé Krisztus áldozata, ha a törvény és annak követelését komolyan vesszük.
Ugyanakkor mikor el ismerjük, hogy a törvény tökéletes engedelmességet követel. A törvényszegésért a büntetést meg kell fizetni. Ez a büntetés  Halál. Ha a törvényszegő fizeti meg a büntetést, örökre el van veszve. Az evangélium elmondja, hogyan halt meg Krisztus, hogy kifizesse a büntetést a megszeget törvény miatt, nem úgy kezelte amit amit semmibe lehet venni, vagy nem kell komolyan venni, - mi sem vehetjük azt komolytalanul - . Teljesen megfizette, kifizette a tartozást – a törvény követelését  .  Így a hit általi megváltás evangéliuma fenntartja  a törvényt, hangsúlyozza, hogy annak legteljesebb igényeit ki kell elégíteni.
A törvény érvényességet szerzünk akkor, amikor Hit által elfogadjuk az akiről és amiről a törvény beszél. 

Idézet
Jer 31
"Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.
32 Nem olyan szövetséget, amilyet őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről; mert ezt a szövetséget megszegték, pedig én voltam az Uruk – így szól az Úr.
33 Hanem ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni, ha eljön az ideje – így szól az Úr –: Törvényemet beléjük helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek."

Ha a Móze törvényéről van szó, akkor meg kell tartsuk a törvény minden paragrafusát, Szombat, ételek, ünepek, szertartások, ítéletek... stb.
Felhívom a figyelmet, hogy maga az ige mondja:
„Nem olyan szövetséget, amilyet őseikkel kötöttem”

Köszönöm a választ! Jó nagy ez a téma.
A Mt 5-ről, amit írtál, elfogadom.
A Rm 3-mal is egyetértek. Bár itt kérdés, hogy mit ért Pál törvény alatt?
A Jer 31-ben én sem gondolom, hogy a mózesi törvények tömegéről lenne szó. De nem lehet szó a Krisztus utáni törvényekről sem, az új törvényszabásról, legalábbis szerintem. Hogyan értették volna azt meg akkor Jeremiás életében?
Viszont az, amit mond az igeszakasz, hogy nem olyan szövetség lesz ez, amint amilyet őseikkel kötött az Úr, inkább arra utal, hogy a törvény belsővé válik, és nem külső marad, nem pedig arra, hogy új törvény lesz.
Az én válaszom ennél az igeszakasznál, hogy benne a törvény szó az ó- vagy újszövetségi törvénygyűjteményre vonatkozik-e? Az, hogy lehet, hogy egyikre sem. Inkább Isten örökérvényű, maradandó törvényeire. De lehet, hogy tévedek.

Talán érdekes lenne, ha átvennénk, hogy az igében mi mindent jelenthet a törvény szó. Lucius is, más is említett már lehetőségeket.

(Szeretném hangsúlyozni, hogy én is úgy gondolom, hogy nincsenek az újszövetségi hívők számára érvényben a mózesi törvények nagy része - erre mindjárt visszatérek (a Tízparancsolatot nem sorolom oda).)

Nagyon fontosnak találom, hogy a belinkelt tanulmány egyik alaptétele, hogy - a mózesi törvények egy megbonthatatlan egységet jelentenek - véleményem szerint nem helytálló. Kezdettől fogva ez motoszkál bennem.
Eszembe jutott a jeruzsálemi zsinat döntése:
ApCsel 15: "Mert jónak látta a Szentlélek és mi is, hogy ne tegyünk több terhet rátok a szükségesnél:
29 hogy tartózkodjatok a bálványáldozati hústól, a vértől, a megfulladt állattól és a paráznaságtól. Ha ezektől őrizkedtek, jól teszitek. Legyetek egészségben!"

Én úgy látom ebből, hogy Mózes törvényeit nem kezelték egyformán, hanem súlyozták és válogatták őket.

Jézus is különbséget tesz a parancsolatok között, pl. Mt 5: egyeseket helybenhagyja, esetleg szigorítja, másokat mással ír felül.


Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #41 Dátum: 2019. Március 12. - 16:38:09
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89576#msg89576 date=1552381570]

[/valasz]

Kedves Virág!

A mózesi törvény kimondja, hogy meg kell kövezni azokat, akik nem tartják meg a szombat napját. Vajon hogyan írja Isten ezt a törvényt a szívünkbe?
Szó szerinti értelemben? Mondjuk ellenálhatatlan késztetést érzünk a szívünkben arra, hogy elpusztítsuk az ilyen embereket?
Vagy inkább a parancsolat mögött álló szellemi alapelvet írja a szívünkbe?

Mit gondolsz erről a kérdésről?

Kedves Lucius!

Számomra Izrael sorsa, útja egyszerre csodálatos és nagyon nehéz is. Nekik a bőrükön kellett azt átélni és megmutatni minden más népnek, hogy milyen a szent Isten, akihez nem lehet akárhogy közeledni. És nem csak egyénként, hanem közösségként sem, a gonoszt ki kellett takarítaniuk maguk közül. Ez mutatja meg igazán, milyen az, a törvény alatt élni.
Jelenleg a kegyelem korában élünk, a törvény segítőnk.

Az ószövetségi törvényekből engem igazán csak a Tízparancsolat érdekel, nem tudom elfogadni, hogy az el lett törölve. Olyan örökérvényű alapelvek ezek, amelyek nem múlhatnak el, amíg halandó emberek élnek a földön.

A válaszom: Isten lelki alapelveket ültet a szívünkbe.
(Magában a Tízparancsolatban egyébként nincsen benne a halálos kitétel.)

« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 12. - 17:04:08 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #42 Dátum: 2019. Március 12. - 16:42:33
[valasz author=Virág link=topic=1005.msg89576#msg89576 date=1552381570]

[/valasz]

Róma 3:31
"Érvénytelenné tesszük tehát a törvényt a hit által? Semmiképpen! Sőt inkább érvényt szerzünk a törvénynek."

Ha én hozok egy törvényt annak érdekében, hogy ezzel megfékezzem valamilyen szinten a bűnös emberek bűnös cselekedeteit, (amíg meg nem változnak,) akkor azzal, hogy új szívet adok nekik, amelyikkel már nem akarnak  "elferdült" dolgokat tenni, azzal érvényt szerzek a korábban hozott törvény céljának.

Az új szív adása tehát nincsen a korábban hozott törvényem ellen. Épp ellenkezőleg. Összhangban áll azzal. Mindkettő célja az ember megóvása a bűnöktől. Csak az új szív hatékonyabb...

Azt hiszem, értem a dilemmádat, kedves Virág!

Felteszek egy találós kérdést:

Egy bölcs apa hozott egy bölcs törvényt a gyermekei számára: "Amíg be nem töltitek a 18 éves kort, addig nem nézhettek 18 éven felülieknek való filmeket."

A kérdésem a következő: "Meg kell-e változtatni, el kell-e törölni ezt a "tökéletes" törvényt ahhoz, hogy amikor a gyermekek 20 évesek lesznek, kikerüljenek ennek a törvénynek a hatálya alól???

Nem kell. Az Ő esetükben ez a "tökéletes" törvény betöltötte a célját, betöltötte a feladatát. Segítette őket, amíg fel nem nőnek.
Ez a "felnövés" az, amikor egyesül a szellemünk Jézus Szellemével, ezzel új szívet és új motivációkat kapunk. Isten ellenségeiből a barátaivá, családjává, fiaivá válunk. Leszünk ketten (Istennel) "egy testté".

Az én dilemmám csak az, hogy Jézus szerintem nem törölte el a törvényt. Az ideigvaló törvények kihullottak, de az örökérvényű törvények, 'Az Isten Törvénye' továbbra is érvényes. Ami lényeges, hogy a törvény szerepe változott meg az életünkben.

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #43 Dátum: 2019. Március 12. - 20:47:17
[valasz author=Zoltan link=topic=1005.msg89556#msg89556 date=1552232350]

[/valasz]

Több minden ellentmond ennek az elméletnek. Vannak igék, amelyek nagyon megnehezítik az elfogadását.

Egyrészt itt van ez az ige:

Ef 2:14-15
"Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, miután a tételes parancsolatokból álló törvényt érvénytelenné tette, hogy békességet szerezve a kettőt egy új emberré teremtse önmagában."


Véleményem szerint ez az Ige továbbra sem arról beszél, hogy Jézus eltörölte a törvényt.

Arról beszél, hogy két nemzetség (Izrael vs. pogányság) közötti ellenségeskedés okozó" tételes parancsolatokat" érvénytelenítette.
Pál apostol éppen ezt  rójja fel Péternek, amikor zsidó módjára el akar különülni a pogányokból lett Keresztyénektől.
:szelid:
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 13. - 21:24:36 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #44 Dátum: 2019. Március 13. - 08:12:14
[valasz author=Csaba link=topic=1005.msg89584#msg89584 date=1552420037]

[/valasz]

Csaba írta:
"Véleményem szerint ez az Ige továbbra sem arról beszél, hogy Jézus eltörölte a törvényt. "

Véleményem szerint sem törölte el. A törvénhez fűződő viszonyunkat tette semmissé. A törvényt olyan értelemben tette félre, hogy egy újjászületett keresztényt már nem szabad, hogy a törvény vezéreljen, hanem helyette Isten Szelleme. Újjáteremtésével kivett bennünket a törvény hatálya alól, hogy ímmár "ne a törvénynek" szolgáljunk, hanem a Léleknek.

A törvény kívánalmai, utasításai egyszerűen nem az újjászületett keresztényekre vonatkoznak.

Akkor most szabad lopni?
Szabad ölni?

A lényeg nem abban van, hogy mit teszünk, sohasem abban volt. A lényeg abban van, hogy amit teszünk, az összhangban van-e Isten szívével. Mindaz, amit Tőle függetlenül teszünk "céltévesztés". Ezekkel nem teszünk jót sem másoknak, sem magunknak. Ha újjászülettünk és Isten gyermekeivé váltunk, akkor a szellemünkkel kapcsolatban állunk Istennel, "egy szellemmé" váltunk vele, és képesek vagyunk érzékelni, mi az, ami összhangban áll az Ő szívével. Mivel szeretjük Őt, ezért viszolygunk mindattól, ami Őt megszomorítaná, ami elválaszt minket Tőle. 

Ezért nem fogunk lopni, nem fogunk ölni.

Akkor most mégis meg fogjuk tartani a tízparancsolatot???

Nem. Az, hogy nem ölünk, nem lopunk, az nem a tízparancsolat miatt van. Mi ezzel nem a tízparancsolatot tartjuk meg. Kívülről talán úgy néz ki, de mégsem az. Mi ezzel Isten belső törvényszerűségeivel, belső lényével működünk összhangban, ami a szeretet. Nem egy külső "jogi törvénnyel" a tízparancsolattal, henem egy belső törvénnyel, Isten természetének a törvényével. Jézus áldozata előtt nem volt az ember "Istennel egy Szellem", nem volt a szíve újjáteremtve, hogy Istent szeresse, és szeressen az Ő szívével összhangban járni és cselekedni. Ezért volt szükség a merev Törvényre, amely úgy nagyjából képes volt az újjá nem született szívű embert megtanítani arra, milyen alapelvek szerint gondolkodik Isten, és képes volt az elburjánzó gonoszságot egy bizonyos mértékig fékezni.

Akkor most bármit megtehetek?

Bármit, ami összhangban van Isten szívével.

Ha úgy érzem, hogy amit tenni akarok, az összhangban áll Isten szívével, viszont ellentmond a tízparancsolatnak, akkor mit tegyek?

Győződj meg róla, hogy valóban összhangban áll-e Isten szívével, egyeztess vele erről, és ha meggyőződtél, hogy nem tévedsz, bátran tedd meg, amit tenni akarsz. Már nem vagy a "törvény" irányítása alatt. Egy sokkal jobb vezetőt kaptál, Isten Szellemét.

Isten személyes vezetése mindig-is felette állt az írott utasításoknak:
Pl.: "Ne ölj", mégis, amikor Isten szólt, embereket kellett megölni, vagy akár egész városokat kiírtani.
Vagy "Szenteld meg a szombat napját, a nyugalom napját", mégis,a papoknak a templomban ezen a napon kellett a legtöbb munkát végezni.

Isten személyes vezetésénél nincsen jobb, nincsen pontosabb dolog, ami pontosabban meg tudná mondani, mit helyes tennünk. Ez az "Új szövetség szolgálata".
 
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 13. - 08:24:45 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...