Szerző Téma: Az abszolút bizalom filozófiája  (Megtekintve 463 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Moderátor
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 739
  • Nem: Férfi
Dátum: 2020. December 02. - 09:38:28
„Bízzál Izrael az Úrban mostantól fogva mindörökké”
Zsolt 131.3[/i]


Az abszolút bizalom filozófiája

Ez az írás azt vizsgálja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie valakinek ahhoz, hogy teljes szívünkből bízhassunk benne. Hiszem, hogy ha végül látjuk, hogy Ő (azaz Isten) ezeknek teljes mértékben eleget tesz, meg fog erősödni a hitünk őbenne. A hit pedig kulcsfontosságú: (Zsid 11:6  Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.); Máté 17:20/b  ...Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen amoda, és elmenne; és semmi sem volna lehetetlen néktek.)

Az Úr a mi igazságunk...


Elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Moderátor
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 739
  • Nem: Férfi
Válasz #1 Dátum: 2020. December 02. - 09:54:42
Az abszolút bizalom feltételei szerintem a következőek:


1. Feltétel- A szeretet

 Tudjuk, hogy nem bízhatunk meg olyan valakiben, aki a saját hasznát keresi, akár mások kárán is. Hiszen bármikor adódhat egy olyan élethelyzet, hogy ez az illető esetleg a mi kárunkra hoz döntéseket, és cselekszik. Egy ilyen személyre épeszű ember sohasem bízná az értékeit, nem is beszélve az életéről. Ahhoz, hogy valakiben a szó igazi értelmébe bízhassunk, ahhoz az illetőnek elkötelezettnek kell lennie mellettünk, szeretnie kell bennünket.

A kérdés már csak az, hogy mennyire.
Mivel mi most az abszolút bizalomhoz szükséges feltételeket keressük, ezért nem elégséges az, ha az illető csak egy picit szeret. Az abszolút bizalomhoz ehhez jóval több kell. Ha lenne két személy, aki nagyon-nagyon szeret minket: az egyik annyira, hogy még a vagyonáról is lemondana, hogy megmentsen minket valami nagy bajtól, a másik pedig a vagyonán felül még az életéről is, akkor melyikben bízhatnánk meg jobban? Természetesen a másodikban. Lehet ezt fokozni? Létezik ennél nagyobb elkötelezettség? Mivel az életünk a legnagyobb értékünk, ezért ezt már lehetetlen fokozni. Senkiben sincs nagyobb szeretet annál, mint ha valaki az életét adja azért, akit szeret.

Ezt nem én találtam ki, ezzel még Jézus is egyetért:

"Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért".  (János 15:13)

Tehát ahhoz, hogy abszolút mértékben (tovább már nem fokozható mértékben) bízhassunk valakiben, ahhoz először is az illetőnek annyira a mi javunkat kell keresnie, annyira szeretnie kell bennünket, hogy bármikor készen kell állnia arra, hogy odaadja akár az életét is értünk.
« Utoljára szerkesztve: 2020. December 02. - 15:49:03 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Moderátor
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 739
  • Nem: Férfi
Válasz #2 Dátum: 2020. December 03. - 07:39:07
Az abszolút, azaz a tovább már nem fokozható bizalom

2. feltétele:          A bölcsesség

Most pedig lépjünk tovább, és vizsgáljuk meg, hogy mi szükséges még az abszolút (teljes szívből való, tökéletes ) bizalomhoz. Tételezzük fel, hogy létezik két olyan személy is, aki kész lemondani az életéről bármikor, csak azért, hogy minket megmenthessen. De, történetesen az egyik egy együgyű valaki, a másik viszont a föld legokosabb embere. Minket pedig megvádolnak valamivel a bíróságon. Mindkét személy ellát minket – egymásnak ellentmondó- tanácsokkal. Melyikben bízhatnánk meg jobban, melyik személyre mernénk bízni a védőbeszédünk megírását? Természetesen az okosabbra. Miért is? Azért, mert nem elég, hogy valaki szeret minket. Ahhoz, hogy valakiben megbízhassunk, hogy valakinek a tanácsaira hallgassunk, az illetőnek okosnak is kell lennie. Ha nem lenne okos, akkor a „butaságával” bármikor bajba sodorhatna minket, tehát nem bízhatnánk meg benne. Mivel mi most az abszolút bizalomhoz szükséges feltételeket keressük, ezért nem elégséges az, ha az illető csak egy picit „okos”. Ha az illető bölcsessége korlátolt, tehát nem tud mindent, és nem lát mindent helyesen, akkor a mi bizalmunk is csak korlátolt lehet. Csak egy bizonyos szintig bízhatunk egy ilyen személyben. A tökéletes bizalom második feltétele tehát:

Ahhoz, hogy abszolút mértékben (tovább már nem fokozható mértékben) bízhassunk valakiben, ahhoz az illetőnek mindent tökéletesen és hibátlanul kell tudnia, teljes bölcsességűnek kell lennie, aki előtt semmi sincs rejtve, aki ismeri a múltat a jelent és a jövőt.

Az Úr a mi igazságunk...


Elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Moderátor
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 739
  • Nem: Férfi
Válasz #3 Dátum: 2020. December 03. - 15:53:43
Az abszolút, azaz a tovább már nem fokozható bizalom

3. feltétele:          A hatalom

Most ismét vizsgáljunk meg két lehetséges bizalomjelöltet. Mindkettő egyformán szeret minket, mindkettő egyformán bölcs. De, sajnos az egyik ilyen személy egy komoly baleset miatt tolószékbe kényszerült. A másik viszont a világ legerősebb embere. Nekünk pedig történetesen éppen ma éjjel kell átmennünk egy sötét, fakasokkal teli erdőn. Ebben az erdőben a farkasok már sok-sok embert széttéptek. Nos, melyiküket választanánk útitársul? Melyikükben bízhatnánk meg jobban, mint védelmezőben? Természetesen az erősebben. Mivel mi most az abszolút bizalomhoz szükséges feltételeket keressük, ezért nem elégséges az, ha az illető csak egy picit „erős”. Ha az illető ereje korlátolt, akkor a mi bizalmunk is csak korlátolt lehet benne. Logikus tehát, hogy:

Ahhoz, hogy abszolút mértékben (tovább már nem fokozható mértékben) bízhassunk valakiben, ahhoz az illetőnek legyőzhetetlennek, halhatatlannak, mindenhatónak, mindenütt jelenvalónak kell lennie, aki fölött senki nem áll, aki bármit megtehet, amit csak akar, senki és semmi nem korlátozza.

(Halhatatlannak azért kell lennie, mert nem bízhatjuk az életünket arra, aki esetleg meghal, hiszen akkor támasz nélkül maradnánk, mindenütt jelenvalónak pedig azért, mert egyébként előfordulhatna, hogy éppen nincs kéznél, amikor mi segítségre szorulunk. Mindkét esetben a bizalmunk csak korlátok között működhetne, azaz nem lehetne abszolút.)

Az Úr a mi igazságunk...


Elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Moderátor
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 739
  • Nem: Férfi
Válasz #4 Dátum: 2020. December 03. - 16:01:28
Isten mindhárom feltételt teljesíti....    Szeret, bölcs, és hatalmas is.... Bízz benne!

Szeretet:

 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta....
 A húsvét ünnepe előtt Jézus tudta: elérkezett az ő órája, hogy átmenjen e világból az Atyához. Szerette az övéit e világon, mindvégig szerette őket.  (János 13:1)


Bölcsesség:

       Jób 21:22  Ki taníthatja Istent bölcsességre, hisz ő ítéli meg a magasságban levőket    is!
   
   Jób 12:13  Ő nála van a bölcsesség és hatalom, övé a tanács és az értelem.
   
   Zsolt 147:5  Nagy a mi Urunk és igen hatalmas, s bölcsességének nincsen határa.

   Ézs 40:28  Hát nem tudod-é és nem hallottad-é, hogy örökkévaló Isten az Úr, aki    teremté a föld határait? nem fárad és nem lankad el; végére mehetetlen bölcsessége!


Hatalom:

        Zsolt 139:7-8  Hová menjek a te lelked elől és a te orcád elől hova fussak? Ha a    mennybe hágok fel, ott vagy; ha a Seolba vetek ágyat, ott is jelen vagy.

   Zsolt 89:9 Uram, Seregeknek Istene! Kicsoda olyan erős, mint te vagy Uram? És a te    hűséges voltod körülvesz téged.

   1Móz 18:14  Avagy az Úrnak lehetetlen-é valami? Annak idején, esztendőre ilyenkor    visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának.

   Jer 10:6  Nincs hozzád hasonló, Uram! Nagy vagy és nagy a te neved a [te]    hatalmadért!

   Jer 32:17  Ah, ah, Uram Isten! Ímé te teremtetted a mennyet és földet a te nagy    hatalmaddal és a te kiterjesztett karoddal, és semmi sincs lehetetlen előtted!

   Jer 32:27  Ímé, én az Úr, Istene vagyok minden testnek, vajjon van-é valami    lehetetlen nékem?

   Márk 10:27  Jézus pedig rájuk tekintvén, monda: Az embereknél lehetetlen, de nem    az Istennél; mert az Istennél minden lehetséges.

   Jel 1:8  Én vagyok az Alfa és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, aki van és    aki vala és aki eljövendő, a Mindenható.
« Utoljára szerkesztve: 2020. December 03. - 16:04:39 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...