Szerző Téma: Vallásos érzület, hit, Istennel való közösség  (Megtekintve 8844 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Dátum: 2011. Május 24. - 08:42:19
Nehezen tudtam a címben megfogalmazni, összefoglalni e témában vissza-visszatérő gondolataimat, mit is szeretnék kifejezni. Talán egy folyamatot. Hogy hogyan lesz az ember hívővé. Onnan indulunk, amikor még nem hittünk Istenben, és főleg nem voltunk vele személyes kapcsolatban. Vagyis van-e az emberben veleszületett vallásos érzés, van-e minden ember lelkében Isten-tudat? Ha létezik az ún. hit magja (semen reiligionis), mit jelent ez, és hogyan jelentkezik Isten gondoskodása mindezekben?
Aztán ha van ilyen alapvető vágy, keresés, akkor mikortól válik az konkrétabbá, mikortól beszélhetünk hitről, és mikor jelenik meg a személyes kapcsolat, sőt, a misztikus unió Krisztussal? Hogyan hat a Krisztussal való lelki-szellemi egyesülés a hitre?
Csak egyféle hit van, vagy vannak állomásai, fokozatai, fajtái?

Ezekről a témákról lenne jó beszélgetni, kifejteni, akár vallástörténeti, valláspszichológiai ismeretekkel és saját bizonyságokkal is kiegészítve a Biblia szavait.

 :szivarvany1:
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 24. - 09:14:42 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #1 Dátum: 2011. Május 25. - 22:42:31
Szia Virág!

Nagyon nagy területet érintenek a kérdéseid, egyetlen hsz-ben lehetetlen lenne felelőséggel korrekt választ adni!

Van-e az emberben vele született Istentudat?
Mindenképpen, egy zuhanó repűlön az ateista is Istenhez kiált!
Hirtelen ez tűnt számomra a legegyszerűbben megválaszoltható kérdésnek, bocsi ha pontatlanúl idéztem a kérdésed! :szelid:
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 26. - 11:48:24 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #2 Dátum: 2011. Május 26. - 12:22:23
Szia Csaba!


Lehet, hogy nagy a terület. Számomra mégis kapcsolódnak egymáshoz. Nem kell egy hozzászólásban kifejteni, hanem ha valakinek van egy gondolata, az is elég, és egymás gondolatain lépünk tovább, eszünkbe jut még egy új dolog, kiegészítjük egymást. Ilyesmire gondoltam, és persze ha Nektek a címről, a témáról más felosztás jut eszetekbe, akkor bontsátok ki a témát aszerint. Ez csak az én gondolatom volt, amit leírtam, nem kell ehhez ragaszkodni. Majd később írok én is, a gyermekkoromban történt hitbeli átélésekről.

 :2smitten:

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #3 Dátum: 2011. Május 27. - 14:08:40
Szia Virágom!
Próbálok tovább gondolkodni a kérdéseid mentén! :)

"Ha létezik ún. hit magja (semen reiligions), mit jelent ez és hogyan jelentkezik Isten gondoskodása mindezekben?"

Először csak érdekesség képpen jegyezném meg, hogy a "hit magja" és az "Istentudat" nem azonos értékű és jelentésű fogalmak.

Ahogy fentebb íram, az Istentudat még az ateista emberbe is "be van programozva", sőt a Biblia szerint "az ördögök is hiszik, hogy van Isten" (és rettegnek). Sajnos a legtöbb ateista ember még az ördögök "Istenfélelmével" sem rendelkezik a halála pillanatáig.

A Biblia szerint, a hit magját emberi eszközökön keresztűl ülteti el Isten az emberben:
"Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által."
Róm. 10:17

Pál által megis indokolja a Szentlélek ezt a törvényszerűséget:

"Mert minden, aki segítségűl hívja az Úr nevét, megtartatik.
Mimódon hívják azért segítségűl azt, akiben nem hisznek? MIMÓDON  HISZNEK PEDIG ABBAN, AKI FELŐL NEM HALLOTTAK? MIMÓDON HALLANÁNAK PEDIG PRÉDIKÁLÓ NÉLKŰL?
MIMÓDON PRÉDIKÁLNAK PEDIG, HA EL NEM KŰLDETNEK?..."
Róm. 10:13-15

Tehát Isten Ígéje világosan kijelenti, hogy a hit magjának hintésére, maga a Mindenható Isten rendel el emberi eszközöket az Íge szolgálatában.

Ahogy Virág célzott reá a kérdésében, ez is Isten gondoskodására mutat.
Pál pedig egyértelműen  beszél arról, hogy az igehírdetés szolgálatának elvetett magjai Isten szándékának megfelelően növekednek az egyénben:
"Hát kicsoda Pál és kicsoda Apollós? Csak szolgák, kik által hívőkké lettetek, és pedig amint kinek-kinek az Úr adta.
Én plántáltam, Apollós öntözött, DE AZ ISTEN ADJA VALA A NÖVEKEDÉST."
1Kor. 3:5-6

Sajnos az arminiánizmus tévelygés képtelen felfogni, hogy az érdemi munka az üdvösségben Istené, így az igehírdetés a választottak üdvét, míg az elvetetteknek kárhozatát szolgálja.
Vö. Mt. 13:1-23
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 27. - 14:46:46 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #4 Dátum: 2011. Május 27. - 20:27:37
Szia Csaba!  :szelid:

Igen, az lehet, hogy itt-ott keverek fogalmakat, és átfedésben vannak nálam. Még gondolkodom azon, amit írtál. Tényleg nem könnyű téma.
gepel nemertem

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #5 Dátum: 2011. Május 28. - 09:09:42
Szia Csaba!  :hi

A hit magja, azt hiszem, még nem az üdvözítő hitet jelenti. Voltak korai keresztyén gondolkodók, és későbbiek is, akik vallották azt, hogy van egy veleszületett készség, képesség - hitre, van egy vallásos fogékonyság.
Valóban az Istentudat és a hit magocskája, kezdeménye nem ugyanaz.

A hit magja, amire gondoltam, az még nem az üdvözítő hit, hanem egy általános hit, - vagy annak a kezdeménye - amely tudja, hogy van egy Teremtő, aki a világot és minket megalkotott. (Róma 1:18-32) Ez a hit még nem üdvözít. (Csak a Krisztusról szóló beszéd, ismeret, evangélium). Talán ezen a "fázison" mindannyian átesünk, ki jobban, ki kevésbé, ki úgy, hogy felismeri a természetből Isten létét, ki úgy, hogy ennek ellenére tagadja, elutasítja.
De nem biztos, hogy a hit magjának ezt kellene tekinteni, legfeljebb az általános értelemben vett hit magjának. Nekem nagyon tetszett, amit levezettél az igéből arról, hogy az üdvözítő hit hogyan fogan meg az ember szívében, milyen eszközök által, milyen úton-módon.

Az Isten-tudattal kapcsolatban

Pl. betegség, bajba jutás esetén Isten keresése. Szóval van ilyen, azt hiszem, a magukat nem keresztyénnek vallók között is, szinte minden ember életében, amikor Istenhez kiáltott .... de utána, hogy elmúlt a veszély, megfeledkezett Istenről. Itt csak egy földi bajból való kimenekedés állt a középpontban, nem az örökélet.
Szóval arra gondolok, hogy az Isten létezésének a tudata ott van a lelkünk mélyén, az ember keresi ezt a Lényt, mert ez egy kiolthatatlan vágy az ember szívében. És itt az Isten-tudat már-már átcsap a hitbe. De még nem az üdvözítő hit ez, hanem az általános Isten-hit. Jó esetben lehet kapcsolat (nem azonosság) az Isten-tudat és az általános hit között is.

Van a Bibliában is egy nagyon szép példa a hit fajtáira, változásaira egy ember életében. A kapernaumi századosnak (Mt 8, Lk 7, Jn 4) nagy hite volt, azonban ez nem volt üdvözítő hit. Hallania kellett Péter prédikációját, ahhoz, hogy üdvözülhessen (ApCsel 10)
Annyit látok ebből a történetből, és a magam életéből is, hogy volt ugyan az általános, Isten létezésébe, sőt erejébe vetett hit, és ez fontos volt, mégis az üdvözítő hit egy minőségileg más dolog. Az általános hit előzmény, út is, de mégis van egy radikális váltás, nem folyik át az egyik a másikba, hanem van egy pillanat, amikor megérkezik az üdvözítő hit. Úgy gondolom, hogy amikor a Biblia arról beszél, hogy a hit ajándék, akkor erről a fajta hitről beszél, ami fentről való, előtte nem volt jelen az ember szívében. Valahogy az újjászületéssel is kapcsolatban állhat.

Most megállok, remélem, nem voltam túl zavaros.  :szelid:

 :2smitten:

« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 28. - 09:24:16 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #6 Dátum: 2011. Május 28. - 09:44:22
Szia Virág!
Nem voltál zavaros, sőt! :)

Szerintem hasonlóképpen gondolkodunk és látunk ebben a témában (is), csak talán néhány fogalmat másként határoztunk meg, írtunk körűl.
:szelid: :2smitten:
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 28. - 09:55:21 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #7 Dátum: 2011. Május 31. - 12:17:31
"Mikortól beszélhetünk hitről, és mikor jelenik meg a személyes kapcsolat sőt a misztikus unió Krisztussal?"

A kérdésed első felére ez a bibliai válasz:

"A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés."
Zsid. 11:1

Tehát akkor beszélhetünk bibliai értelemben hitről, amikor a Biblia kijelentései és ígéretei VALÓSSÁGGÁ, MEGGYŐZŐDÉSSÉ és ÁMENNÉ VÁLNAK AZ ÉLETÜNKBEN!

Jézussal a misztikus unió is ezzel egyidőben alakúl ki, hiszen Jézusról már nem csak feltétélezzük, hogy valaha élt és meghalt, hanem TUDJUK, hogy Isten Fiaként élt a földön, személyesen ÉRTÜNK ADTA AZ ÉLETÉT, s BIZTOSAN fel fog támasztani bennünket a halálból!

"Hogyan hat a Krisztussal való lelki-szellemi egyesülés a hitre?"

A Krisztussal való egyesűlésnek meg vannak a külső jelei, pl. a Lélek gyümölcsének megtermése, azonban a hitre gyakorolt legfőbb hatása a szellemi, lelki egyesűlésnek egy BELSŐ meggyőződés kialakúlása, amely az ÜDVBIZONYOSÁGOT EREDMÉNYEZI!
Ez a hitnek az a dimenziója, amelyet sem a Lélek gyümölcse, sem pedig a karizmák nem tudnak helyetesíteni, vagy kárpótólni!
Így beszél erről a hitbeli meggyőződéséről Pál apostol:
"Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők,
Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban."
Róm.8:38-39
« Utoljára szerkesztve: 2011. Május 31. - 12:24:57 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #8 Dátum: 2011. Június 02. - 11:13:22
"A Krisztussal való egyesűlésnek meg vannak a külső jelei, pl. a Lélek gyümölcsének megtermése, azonban a hitre gyakorolt legfőbb hatása a szellemi, lelki egyesűlésnek egy BELSŐ meggyőződés kialakúlása, amely az ÜDVBIZONYOSÁGOT EREDMÉNYEZI!
Ez a hitnek az a dimenziója, amelyet sem a Lélek gyümölcse, sem pedig a karizmák nem tudnak helyetesíteni, vagy kárpótólni!"


Hú, de jó ez a megállapítás (és a többi is persze).
« Utoljára szerkesztve: 2011. Június 02. - 11:15:39 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #9 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 19:03:20
Megragadtam az "üdvbizonyságnál"

Napok óta foglalkoztat ez a kérdés, és nem tudok zöld ágra vergődni.

Mit nevez a köznyelv üdvbizonyságnak, és mit értesz rajta te személyesen Csaba, és te személyesen Virág.

(bocs vendégem jött)
 :2smitten:



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #10 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 19:09:30
Számomra azt jelenti, hogy nemcsak reménykedem benne, hanem tudom, hogy a mennyországba kerülök, mert hiszek az Úr Jézusban, és abban, hogy Ő megváltott.  :szelid:
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 20. - 19:13:11 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #11 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 19:44:12
Kedves Magduska!
Arra a kérdésedre, hogy mit ért a köznyelv az üdvbizonyság alatt, nehéz lenne válaszolni, hiszen a vízkeresztségtől a felekezeti hovatartozáson át, egészen a jó cselekedetek értelmezéséig színes és széles a paletta. :)
Számomra az üdvbizonyság azzal veszi kezdetét, hogy 'Tetszett az Istennek', hogy az Ő jótetszésének kegyelme szerint, az én bűnös és mocskos állapotomtól függetlenül halálra adja a Fiát értem. Aztán azzal folytatódik az üdvbizonyságom, hogy 'tetszett a Krisztusnak', hogy minden érdemem nélkűl, a vére árán váltsa meg az én kárhozatot érdemlő lelkemet. Végűl  azzal zárúl az üdvbizonyságom,hogy az üdvösségem, melyre vágyakozni is csak  Isten kegyelméből vagyok képes, tökéletlenségem ellenére sem veszhet el, mert ellensúlyozhatatlan az az ár, amit az Isteni szeretet kifizetett értem, s oly nagy érték, mint Krisztus vére, nem hullhat  dolga végezetlenül, s hiába a földre!
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 20. - 19:52:11 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #12 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 20:27:59
Köszönöm a kedvességeteket, és bocsánat, hogy újra kérdezek.

Mi a különbség az üdvbizonyosság és a feltétel nélküli Istenbe vetett hitem és bizalmam között?

Különben a fiam gyerekem jött.
Ő az USA-ban munkanélküli, már 1 éve, és ateista  :-[
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 20. - 20:55:55 írta Magduska »



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #13 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 21:02:02
 Hát üdvbizonyosság nem nagyon képzelhető el a másik kettő nélkül, viszont fordítva megeshet a dolog. :)

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #14 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 21:29:51
Szóval akkor lehet, hogy nekem nincs az ami nektek van  :szelid:

Mert azt tudom, hogy az én Megváltóm él és az Ő kezében vagyok, de azt nem tudom, hogy milyen feladatot fogok betölteni a következő napon  :piroska: