Szerző Téma: Apológia-hitvédelem  (Megtekintve 37946 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #30 Dátum: 2013. Október 01. - 14:33:32
Nézzük csak meg, annyira kiváncsi vagyok erre:

Mt.5.21 "Hallottátok, hogy megmondtatott a régieknek: Ne ölj! Mert aki öl, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette.
22 Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tüzére.

De ez:
Kivácsi vagyok, hogy ezen a téren hányan bukunk el, szándékosan, vagy nem szándékosan, szerintem mindegy, hogyan buksz el:

Máté 5:39  Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is.
Máté 5:40  És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.
Máté 5:41  És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.
Máté 5:42  A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
Máté 5:43  Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.
Máté 5:44  Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
Máté 5:45  Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
Máté 5:46  Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
Máté 5:47  És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
Máté 5:48  Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Luk 6:27  De néktek mondom, kik [engem] hallgattok: Szeressétek ellenségeiteket, jól tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek,
Luk 6:28  Áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, és imádkozzatok azokért, a kik titeket háborgatnak.
Luk 6:29  A ki [egyik] arczodat megüti, fordítsd néki a másikat is; és attól, a ki felső ruhádat elveszi, ne vond meg alsó ruhádat se.
Luk 6:30  Mindennek pedig, a ki tőled kér, adj; és attól, a ki elveszi a tiédet, ne kérd vissza.
Luk 6:31  És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal.
Luk 6:32  Mert ha [csak] azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, a kik őket szeretik.
Luk 6:33  És ha [csak] azokkal tesztek jól, a kik veletek jól tesznek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is ugyanazt cselekszik.
Luk 6:34  És ha [csak] azoknak adtok kölcsönt, a kiktől reménylitek, hogy visszakapjátok, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is adnak kölcsönt a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.
Luk 6:35  Hanem szeressétek ellenségeiteket, és jól tegyetek, és adjatok kölcsönt, semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz, és ama magasságos [Istennek] fiai lesztek: mert ő jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal.
Luk 6:36  Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas.
Luk 6:37  Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;
Luk 6:38  Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a melylyel ti mértek.

Ez a cél, ide kel eljussunk, de kiváncsi vagok, hányan jutottak el ide, ugy, hogy sosem hágták ezt át tudatosan, vagy tudatlanul, szándékosan, vagy nemszándékosan.

Isten kegelméből élünk, és szükségünk van irgalmára és jóságából, türelméből fakadó bűnbocsánatra.


Én azon gondolkozom, miért akarnak egyesek szentebbek lenni mint Isten. Mikor azt mondják, hogy az Úr nem bocsájtja meg a szándékos bűnt.

Isten sosem kérne olyat az embertől amit Ő ne tenne meg.
Ha pedig Ő Pétertől azt kívánta, hogy 490-szer bocsáson meg egy nap - egy embernek - Isten vajon hányszor kész megbocsájtani nekünk.

Ha tőlünk azt kéri az Úr, hogy fordítsuk másik orcánkat is a verőnek, akkor Ő nem tenné - nem azt mndom, hogy ezt tegyük.


Az Úr azt mondta mikor itt járt. Irgalmasságot akarok - ha Ő ezt várja el, akkor Ő ne lenne Irgalmas. Ő most azért van, hogy megtartson, és nem hogy kárhoztasson.

Máté 7:1  Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
Máté 7:2  Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.

 :2smitten:

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Irma

  • Diakónus
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #31 Dátum: 2013. Október 01. - 14:51:24
Lehet, hogy csak én nem értem. De miért hangsúlyozzák annyira a szándékosan elkövetett bűnt? Akad olyan hívő ember,- és most azokra gondolok akik valóban szeretik az Urat és szeretnének hűségesen engedelmesen járni Vele életük útján - aki egy nap azzal ébred, vagy arra az elhatározásra ut, hogy nem bánom Isten mit mond én akkor is ezt fogom tenni. Miközben tudja, hogy az bűn. Szerintetek van ilyen? Én úgy tapasztaltam, hogy a bűn a hívő ember életébe vagy gyengeség, vagy figyelmetlenség, vagy más emberi dolog miatt tör be. Mi az, hogy szándékosan vétkezik valaki? Megfogalmazná nekem valaki?



Nem elérhető clio

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 344
  • Nem: Nő
    • Rineweld
Válasz #32 Dátum: 2013. Október 01. - 15:48:09
Lehet, hogy csak én nem értem. De miért hangsúlyozzák annyira a szándékosan elkövetett bűnt? Akad olyan hívő ember,- és most azokra gondolok akik valóban szeretik az Urat és szeretnének hűségesen engedelmesen járni Vele életük útján - aki egy nap azzal ébred, vagy arra az elhatározásra ut, hogy nem bánom Isten mit mond én akkor is ezt fogom tenni. Miközben tudja, hogy az bűn. Szerintetek van ilyen? Én úgy tapasztaltam, hogy a bűn a hívő ember életébe vagy gyengeség, vagy figyelmetlenség, vagy más emberi dolog miatt tör be. Mi az, hogy szándékosan vétkezik valaki? Megfogalmazná nekem valaki?

Szerintem itt csak saját példát lehet felhozni mert az hiteles. És jó ha erre kitérünk. Amikor megtértem én elhatároztam hogy mindent az Úr szerint fogok csinálni. Időbeosztást egy órát szántam az igeolvasásra és tanulmányozásra. Addigi életem dolgai mint a regény amivel sok időt töltöttem és inkább érdekelt mint az igeolvasás bűnnek ítéltem ami akadályoz és régi életembe csábít vissza. Megtagadtam imában.
Ahogy teltek a hétköznapok csak vonzódtam ezekhez a témákhoz holott kétségbeesetten próbáltam elkerülni még a TV filmeket is.
Amikor mégis elcsábultam és leültem egy filmhez vagy gondolatban az egyik karakter szerepét tovább fűztem, szándékosan követtem el bűnt. Bocsánatért esedezve mentem imában Jézushoz. Olyan volt mint egy yo-yo effektus. Végül feladtam és szándékosan elkerültem a biblia olvasást és felhagytam a templomba járással. Tudtam hogy Jézus mit tett értem de úgy tapasztaltam hogy képtelen vagyok ellenállni a bűnnek és az igéhez való odafordulás kényszer nem pedig öröm. Mintha még Istent is nekem kellet volna megelégítenem a szent cselekedetekkel. Amire képtelen voltam.



Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #33 Dátum: 2013. Október 01. - 16:00:49
Szia Clio

Ez szerintem remek példa az önmegváltás-kísérletre, ami nem sikerülhet.
Az Ige azt mondja, hogy "Akit a Fiú megszabadít, az valósággal szabad."
És remek példa a Törvényeskedésre = amikor az Igét olvassuk és betű szerint akarunk élni.
Igazából ez az Igében való válogatás, test szerint, saját elgondolás szerint: mi akarjuk eldönteni, mikor, miből és hogyan szabadítson meg Isten, vagy áldjon meg.

A tv-vel én is hasonlóan jártam: nem sokkal megtérésünk után, elhatároztam, eladom a tv-nket, miután halltottam róla tanítást, hogy a tv-t ki kell dobni, mert sok bűn forrása, eladtam a tv-énket.
Rettentően rossz döntés volt!
Hiába imádkoztam, kötöztem-bogoztam  vmosoly11 annyira szenvedtem, éjjel-nappal csak gyötrődtem, hogy amiket gondoltam, mondtam, na az volt aztán a bűn!  brush1
Nem tudom már, meddig bírtam, de az egyik szomszédnak volt egy fekete-fehér tv-je, amit eladott, én pedig megvettem.
Mondanom sem kell, hogy a gyerekem hogy örült, de az mind semmi volt ahhoz képest, ahogy én megkönnyebbültem: lement rólam minden gyötrés.

Ekkor megértettem, hogy nem volt időszerű ez a lépés ISTENNÉL!
A prédikáció jó volt, de nem nekem szólt, akkor még...
Így van ez az Igével is: minden Ige helyes, és jó, de csak az aktuális, a rhéma, a személyreszóló az, amit ha "meglépünk", akkor szabadságot, áldást hoz.

Azért, mert az biztosan Isten akarata, akkor és ott és úgy!!
Ha ennek az időszerű Igének = parancsolatnak ellene állunk, akkor szándékosan tesszük, tudván-tudva és ez a lázadás, ellenszegülés, amire nincs mentség.

Én ezt tapasztaltam és tapasztalom az Istennel való járásom során..  :szelid:

Róm 14:22  Te azt a hitet, amely benned van, őrizd meg magadban Isten előtt. Boldog, aki nem kárhoztatja magát abban, amit helyesnek talál.
Róm 14:23  Aki pedig kételkedik, elítélte önmagát, mert nem hittel evett.
Ami pedig nem hitből van, az bűn.


Tulajdonképpen bűn volt, amit tettem, mert nem hitből, teljes meggyőződésből tettem, hanem törvényből, hogy megfeleljek.... embernek, magamnak... hogy megmutassam...
és főleg nem Krisztus Jézus parancsára.... mert ha az lett volna, akkor az könnyű lett volna és gyönyörűséges  vmosoly11




« Utoljára szerkesztve: 2013. Október 01. - 16:15:02 írta Kamilla »

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #34 Dátum: 2013. Október 01. - 18:03:35
Nem tagadom, hogy kerültem már olyan helyzetbe, hogy nem voltam kiváncsi Isten véleményére.
Sőt mondtam is: ''Atyám segítesz, vagy sem én akkor is megteszem!''
Ennél szándékosabban talán nem is lehet szembehelyezkedni Isten akaratával! irulpirul
Két dolog biztos:
Ezen nem buktam el az üdvösségemet, mert az nem az én érdemem, hanem a Megváltómé!
A másik pedig, hogy Isten nem hagyja fenyíték nélkül az övéit, ha szándékosan ellenkeznek Vele.
Meg is kaptam a magam ''jutalmát'', hat hónapig szinte semmire sem voltam képes, csak vegetáltam.
Hálás vagyok érte Istennek!
A bűnt nem lehet félválról venni, de a törvényt sem lehet Krisztus Váltságáldozata mellé helyezni!
:szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #35 Dátum: 2013. Október 01. - 18:12:18
Idézet
A bűnt nem lehet félválról venni, de a törvényt sem lehet Krisztus Váltságáldozata mellé helyezni!

Pláne nem helyettesíteni!!

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #36 Dátum: 2013. Október 01. - 18:34:39
Idézet: ''Bocsánat, ezt az igét is írni
akartam, csak lemaradt:
1János levele 5,18
Tudjuk, hogy valaki Istentől
született, nem vétkezik:
hanem aki Istentől született,
megőrzi magát, és a gonosz
nem illeti őt.''

Lám-lám Antikám, eljutottál odáíg, amit megelőlegeztem neked.
Mostantól már vétkeid sem lehetnek!
Hallottál már a Péter bűnéről?
Nem, nem arra gondolok, hogy megtagadta Jézust!
Hanem, hogy félre vonult képmutatóskodni a zsidókkal...
Ő feleszmélt, s nem tekintette Pált a rosszakarójának...

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #37 Dátum: 2013. Október 01. - 19:03:40
''Atyámfiai, ne legyetek sokan tanítók, tudván azt, hogy súlyosabb ítéletünk lészen.
MERT MINDNYÁJAN SOKKÉPEN VÉTKEZÜNK... (!!!)
Jak.3:1-2

Szegény Jakab nem ütötte meg a ''jánosi'' ige mércéjét?
Nem üti meg Ferenc és Anti szintjét?
Vagy Ferenc és Anti nem nőttek még fel János mondandójához?
« Utoljára szerkesztve: 2013. Október 01. - 19:23:18 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #38 Dátum: 2013. Október 01. - 19:07:45
Jakab 3:1-2 - ben
 Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részünk.
Mert mindnyájan sokféleképpen vétkezünk, de ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember, képes az egész testét megzabolázni.

 "vétkezünk" =  πταίω  (ptaió)
1) elbotlik
2) hibázik, vét, téved, megbukik, kudarcot vall


1János 5:18
Tudjuk, hogy aki Istentől született, nem vétkezik, hanem aki Istentől született, vigyáz magára, és a gonosz nem érinti őt.

 "vétkezik" = ἁμαρτάνω  (hamartanó)
1) elvét, eltéveszt, elhibáz; eltéveszti a célpontot (és így nem részesül díjazásban)
2) nem részesül vmiben, elveszít
3) elfeledkezik vmiről, elmulaszt
4) hibázik; vétkezik, bűnt követ el
« Utoljára szerkesztve: 2013. Október 01. - 19:13:16 írta Kamilla »

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Kálmán

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #39 Dátum: 2013. Október 01. - 19:36:18
Jézus Krisztus beszédben sem vétkezett. Rajta kívül másról nem tudok, hogy beszédben ne vétkezett volna.



Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #40 Dátum: 2013. Október 01. - 19:37:53
Így van, nem vétkezett, hiszen csak azt mondta, amit az Atyától hallott.
Ha mi is így leszünk, akkor tökéletesek leszünk   O0

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető clio

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 344
  • Nem: Nő
    • Rineweld
Válasz #41 Dátum: 2013. Október 01. - 19:39:53
Idézet
Tulajdonképpen bűn volt, amit tettem, mert nem hitből, teljes meggyőződésből tettem, hanem törvényből, hogy megfeleljek.... embernek, magamnak... hogy megmutassam...
és főleg nem Krisztus Jézus parancsára.... mert ha az lett volna, akkor az könnyű lett volna és gyönyörűséges  vmosoly11


A bukásaink is tanításul vannak. én ezt 15 évig hiába próbáltam. Ráadásul nem másoknak akartam megfelelni hanem Istennek, féltem hogy elveszítem a szeretetét ha nem vagyok tökéletes és engedelmes.
Az egész borzasztóan izzadságszagú volt. Így évek is elteltek úgy hogy kerültem a bibliát és minden érintkezést Istennel miközben belül vágytam azokra a meghitt pillanatokra amikor olyan közel éreztem magam Istenhez amikor olyan "szent" voltam..
Nagy visszatérések közepette megint megpróbáltam szent lenni volt hogy ez is sikerült hosszú ideig majd megint elbuktam..

El kellet jutnom odáig hogy kimondjam Istennek, tégy velem valamit mert elegem volt ebből a yo-yo efektusból. Valamint azt is hogy úgy érzem lehetetlent vár tőlem, és ne engedje többé hogy ilyen se veled se nélküled életet éljek.

Most is tapasztalom hogy amit Ő végez el bennem az tényleg könnyű. A mi dolgunk az őszinte napi kapcsolat vele. Ne akarjuk neki megfelelni hiszen Krisztus tökéletesen megfelelt. Neki pedig van egy "ütemterve" a mi megszentelésünkre. Jézus konkrétan azt mondta nekem: maradjak mellette mert Ő a fény és aki világosságban jár nem botlik meg. Így minden gondolatomat elé tárhatom azt  is amit szégyelltem előtte..

Így tapasztalom meg hogy az amit konkrétan nekem mond azt meg tudom tenni.. de ez mindenkinél más és nincs rá séma bármennyire is szeretnénk.

Két fontos tanácsom van ebben az ügyben: 1 napi kapcsolat ( igeolvasás és ima) 2. Őszinteség , az ellenvetéseinket is mondjuk el neki imáinkban!


Lehet hogy Antinak és Ferencnek is idő kell még, valamint bukás és megszégyenülés ahhoz hogy meglássák nincs önmegváltás és minden másodpercben kegyelemre szorulunk.
A Sátán bukásához is az vezetett hogy különbnek "szentebbnek" tartotta magát a többi angyalnál sőt utána már Istennél is.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #42 Dátum: 2013. Október 01. - 19:57:08
Köszi Kamilla a kiegészítést!
virag5
Valóban érdekes a kérdés nyelvészeti szempontból is!
Róma 11:11/4. szava színtén a ''ptaio'' (azért BOTLOTTAK-é meg).
Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy itt Pál csupán ószövetségi értelemben akar ''vétekről'', az az nem szándékos bűnről beszélni?
Isten nem azért vetette el átmenetileg Izraelt, mert véletlenül követtek el törvényszegést!
Jakab szóhasználatába sem lehet bele erőltetni ezt a különbséget!
Visszatérve Anti által hozott 1Jn.5:18-ra, annak van egy előzménye, a 17. versben: ''Minden igazságtalanság BŰN (''hamartia'')
Károli Gáspárban volt annyi nyelvészeti és theológiai kurázsi, hogy a következő versben ugyanezt a szót VÉTEKNEK fordította. Ezzel nyelvészetileg is egyenlőségjelet  tett a bűn és a vétek közé, mindkettőért ugyanannak a Krisztusnak a vére folyt ki.
Éppen ezért a MEGVÁLTÁS SZEMPONTJÁBÓL AZ ÚJSZÖVETSÉGBEN NINCS JELENTŐSÉGE AZ ÓSZÖVETSÉGI ''VÉTEK ÉS A BŰN''- FOGALMÁNAK JELENTÉSBELI KÜLÖNBSÉGÉBEN.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Diakónus
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #43 Dátum: 2013. Október 01. - 20:41:42
Na, most akkor Ferenc és Anti eljutottak a tökéletességre, nézetük szerint. Halkan kérdezem a megbocsájtatlanság, a kérlelhetetlenség, a szeretetlenség, a mások lenézése az se nem bűn, se nem vétek? Elég ha csak azt a hozzászólást nézzük, amikor Zoltán testvér ellentmondott Ferencnek, micsoda stilúsban oktatták ki. Az helyénvaló? Igy viselkedik az aki betartja a Törvényt? ..... tartsd oda a másik orcádat is?....

/ Arról már nem is beszélek, hogy hogyan tiltottak ki komoly hívőket. Nekem azt írták, hogy a kitiltás végleges, nem szűnik meg soha. Igy beszél a szeretet? /



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #44 Dátum: 2013. Október 01. - 20:58:52
Szia Irma!
:int
A kitiltás szövege sablonos. Nálam is az jelenik meg most is, ha be akarok lépni.
Ezt úgy kell érteni, hogy a tiltás nem jár le egy bizonyos idő után.
Azonban ha megkeresed emailban Antit és a modikkal, bocsánat modival jónak látják, újra beengednek a fórumra.
:szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13