Szerző Téma: Beszélgessünk a törvényről  (Megtekintve 30078 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Kálmán

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #30 Dátum: 2013. Október 08. - 08:28:05
Nagyon érdekes, mert pont szombaton akartam egy témát nyitni Szomabat vagy a”Hét első napja” a Vasárnap – Saul Cohen (Alfán tett) szöszenete véget.

De látom a témát nagyjából kimerítettétek, sajnos nem tudtam hamarbb hozzá szolni, de mégis had foglaljam össze.

Érdekes módon látom, ahogy szép lassan terelgetik az embert a törvény felé – majd mutatok érdekesebb pengetést is Shomertől.
Eléször is jóvolna megérteni miért lett adva a Szombat. Lássuk a törvényt.


Az első  I. – A Pihenő nap.

2Móz 20:11
Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.


A teremtés történetében érdekes módon nincs megnevezve a hetedik nap mint szombat

1Móz 2:2  Mikor pedig a hetedik napra befejezte Isten a munkáját, amelyet alkotott, megnyugodott a hetedik napon minden munkája után.
1Móz 2:3  Azután megáldotta Isten a hetedik napot és megszentelte, mivelhogy azon nyugodott meg minden munkája után.


I.   –  A pihenő nap.
Olyankor van baj, amikor a betüt tekintjük, és nem az értelmét. AhogyCsaba is mondta, a baj akkor kezdődik mikor felcseréljük az okot az okozattal.

Had kezdjem rögtön megváltónk szavaival.

Mrk 2:27
És monda nékik: A szombat lõn az emberért, nem az ember a szombatért.
Mrk 2:28
 Annak okáért az embernek Fia a szombatnak is ura.


A szombat lett az emberért és nem fordítva.
Pontos okkal adta az Úr a hetedik napot, azért, hogy az ember megpihenjen. Tehát az mebr javára. Hatnapon át dolgozzon a hetedik nap megpihenjen. Az embernek szüksége van pihenésre, s ugyanakkor egy napra amit az Úrnak szentel - tesz félre – azért, hogy szellemének is vessen, s Urával közösségben legyen. Egy napot, amikor nem a világ és a test van a központban, hanem az Úr.
Mi is megtartjuk a hetedik napot, és megpihenünk és az Úrnak szenteljük, az Úrral, Atyánkkal, Megváltónkkal vagyunk kapcsolatban, és számára tesszük félre, csak mi nem Szobatnak hívjuk hanem a hét elsőnapjának, vagy akár a hetedik napmak, az Úr napjának, vagy Vasárnapnak.


A második II. – A jel és emlékezés

2Móz 31:13 Így beszélj Izráel fiaival: Tartsátok meg szombatjaimat, mert jel ez köztem és köztetek nemzedékről nemzedékre. Így tudjátok meg, hogy én, az Úr, vagyok a megszentelőtök.


5Móz 5:14
De a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon, se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se ökröd, se szamarad, és semminémű barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van, hogy megnyugodjék a te szolgád és szolgálóleányod, mint te magad;

5Móz 5:15
És megemlékezzél róla, hogy szolga voltál Égyiptom földén, és kihozott onnan téged az Úr, a te Istened erős kézzel és kinyújtott karral. Azért parancsolta néked az Úr, a te Istened, hogy a szombat napját megtartsad.

II.   – jel az emlékezésre.

Minek a jele – a szövetség jele, Izrael és Isten között.

Izraelnek a Szombat még bírt azzal a jelentéssel, hogy minden szombaton egy emlékezés is volt arra, hogy az Úr kiszabadította őket Egyiptom fogságából.

Mi már miért emlékeznénk erre, hisz minket nem egyiptomból szabadított ki az Úr hanem a gonosz fogságából, Jézus Krisztus által.

Így válik számunkra a hét első napja az emlékezés napjává, és az újszövetség megemlékezésére.
A tanítványok ezen a napon gyűltek össze, és törték meg a kenyeret, és ha az Úr asztala, az Úr halálát is hírdeti, s halálában (testében és vérében) elvégzet váltság munkáról emlékezünk, a feldámadás nélkűl nem érne semmit az Úr halála. Feltámadása volt a pecsét, a bizonyíték, megváltó munkájára, sőt ennél több, a diadal.

Hisz maga az ige tesz bizonyságot arról, hogy ha Krisztus fel nem támadott, akkor halála nem sokat ért,  mindenkinél nyomorúltabbak vagyunk:

1Kor.15.14 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is.
1Kor.15.17 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek, még bűneitekben vagytok.


Krisztus halála a bűneinkért, és az engesztelésért, a feltámadás mind ennek a pecsétje és diadala.
Krisztus feltámadása volt a diadal, a gonosz felet, a halál felet és a pokol felet. Ugyanakkor záloga testünk megváltásának és feltámadásának.

 A gonosz legnagyobb gondja évszázadokon át Krisztus feltámadás volt, mert mai napig ezt próbálja tagadni, habár napjainkban már még tovább ment a gonosz, felütötte a fejét az az elmélet is, hogy Jézus meg sem halt, ha nem halt meg akkor fel sem támadott.
 
Had kérdezzem meg, hogy a Szent Szellem kitöltetése miért eset a hét első napjára?
Mert így tetszet az Úrnak, s már a törvényben úgy rendelkezetaz Úr előre ez ünnep felől – mint prófécia –, hogy az 50 ik (7x7+1) nap, és nem a 49-ik.
S így nevezhetnénk a harmadik ok amiért mi a hét első napját ünnepeljük – A Szent Szellem kitöltetése, s a Gyülekezet Krisztus testének megjelenése, egy új korszak kezdete.

Vissza térek még egy picit az elejére, mert az ünnepek is előképek, mit az Úr rendelt – s Jézusban teljesedtek be, így beszél erről mind a Kol. Levél mind a Zsid. Levél, mi már meg lett említve.

Kol.2.16 Senki el ne ítéljen titeket ételért és italért, ünnep, újhold vagy szombat miatt.
17 Hiszen ezek csak árnyékai az eljövendő Krisztusnak, aki a valóság.


S az ige így beszél a szombatról:

1 Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről.
2 Mert nekünk is hirdették az evangéliumot, mint azoknak is; de nekik nem használt a hirdetett ige, mivel nem párosult hittel azokban, akik hallgatták.
3 Mi, akik hiszünk, bemegyünk abba a nyugalomba, amint megmondotta: "Ezért megesküdtem haragomban, hogy nem mennek be az én nyugalmam helyére". Munkái készen voltak a világ teremtése óta,
4 és valahol így szól az Írás a hetedik napról: "És megnyugodott az Isten a hetedik napon minden alkotó munkája után."
5 Itt viszont ezt mondja: "Nem mennek be az én nyugalmam helyére."
6 Mivel tehát még várható, hogy némelyek bemennek abba, és akiknek előbb hirdették az evangéliumot, nem mentek be engedetlenségük miatt,
7 egy napot ismét "mának" jelöl ki. Ekkor Dávid által annyi idő múlva így szól, ahogyan előbb mondtuk: "Ma, ha az ő hangját halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket!"
8 Mert ha Józsué bevitte volna őket a nyugalom helyére, nem szólna azután egy másik napról.
9 A szombati nyugalom tehát még ezután vár az Isten népére.
10 Aki ugyanis bement az Isten nyugalmába, maga is megnyugodott a munkáitól, mint Isten is a magáétól.
11 Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugalomba, hogy senki el ne essék az ehhez hasonló engedetlenség következtében.


Az ünnepek s napok dolgában pedig nekünk, szabadságunk van Rom.14.
Mi szabadon, Krisztust s az ő győzelmét, s a mi szabadításunkat ünnepeljük, ugyanakor a hetedik nap ként, mint a nyugodalom és a békesség napja. Amit az Úrnak szentelünk, hogy vele közösségben legyünk, s ugyanakkor egymással is.
Táplálkozván az igéből, s dicsérve dicsőitve. Ezt igazán Krisztusban tapasztaljuk meg, s  tudjuk megéli. Mert ő a mi táplálékunk, pásztorunk, és a békességünk, mert ő az aki lerontotta a választófalat Isten és emberek között, békességet szerzvén testében a kereszt által.

S azoknak a zsidóknak kik törvény alat vannak, s nem fogadták el a Krisztust, azoknak megmaradt a szombat, mint az egyiptomból való szabadulás emléke, s az ósz. jele,az ósz-i rendtartás szerin.

 :2smitten:

Ámen!  :2smitten:



Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #31 Dátum: 2013. Október 08. - 08:31:54
2Thess 2:1  Testvéreim, kérünk titeket a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére és a hozzá való gyülekezésünkre nézve,
2Thess 2:2  hogy ne rendüljetek meg egyhamar meggyőződésetekben, és ne rémítsen meg titeket semmilyen lélek, beszéd vagy nekünk tulajdonított levél, mintha már itt volna az Úr napja.
2Thess 2:3  Nehogy valaki valamiképpen félrevezessen titeket, mert nem jön el az addig, amíg be nem következik előbb a szakadás, és megjelenik a törvénytipró, a kárhozat fia,
2Thess 2:4  aki ellene veti és fölébe emeli magát mindennek, amit istennek vagy imádat tárgyának tartanak, annyira, hogy maga ül be Isten templomába, isten gyanánt mutogatva magát.


"megjelenik a törvénytipró"
Milyen törvényt fog tiprani, taposni?
Persze vele együtt azok is, akik követni fogják....


Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #32 Dátum: 2013. Október 08. - 08:58:12
Nézd ha a saját szavammal mondtam volna el akkor meg az lett volna a bajod hogy ki vagyok én hogy ezt mondom. Valóban az Ige szabadságot ad nekünk a napok megtartására vagy elvetésére, de miért ne a SZOMBAT lenne az.

Érdekes dolog ez a Kolosse 2.16. Mert a görög szövegben sabbaton áll a szombat helyén ez pedig SZOMBATOKAT! jelent. Ami pedig tudjuk hogy az un. ceremoniális szombatokat jelenti. Ezt a Károli régebbi fordítása 1908-ig így is fordította le. Idézem az Aranyas Bibliát ami a Károli egyik legrégebbi fordítása:

(Kol 2:16 [14 H Arany])
Senki azért titeket ne kárhoztasson az ételért avagy italért, vagy az innep napra, vagy az új Hóldnak napjára, vagy a’Szombatokra nézve.

Érdekes hogy pont te mondod hogy ne hivatkozzak teologusokra amikor ezen a fórumon szinte mindenki így vagy úgy teológusokra hivatkozik pl. te is az egyházatyákra. Én nem kárhoztatlak azért hogy nem ünnepled a szombatot, éppen ellenkezőleg! De ne mondjuk egy napra ami alapvetően pápai találmány hogy az az Úr napja amikor a Bibliából ezt nem lehet egyértelműen kimutatni, viszont a szombatot meg igen. A vasárnap a hét első napja, se több se kevesebb!

És mi csináltak a tanítványok az Úr Jézus halála után? Nyugovának a parancsolat szerint!

(Lk 23:56 [21 H Kar HG])
Visszatérvén pedig, készítének fűszerszámokat és keneteket.
(23:57) És szombaton nyugovának a parancsolat szerint.


(Mk 16:1 [22 H Karoli rev. 2011])
A szombat elmúltával a magdalai Mária, Mária, Jakab anyja és Salomé drága keneteket vásárolt, hogy elmenjen, és megkenje őt.

Mit csinált Pál apostol amikor evangelizált városokban?

(Csel 16:13 [21 H Kar HG])
És szombatnapon kimenénk a városon kívül egy folyóvíz mellé, hol az imádkozás szokott lenni; és leülvén, beszélgeténk az egybegyűlt asszonyokkal.

Ez csak egy pár Ige a szombat mellett és nem pedig ellene.






Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #33 Dátum: 2013. Október 08. - 09:02:37
Kammilla: a törvénytaposó pontosan az amit az Ige leír róla. A TÖRVÉNYT fogja megtaposni! A nyugalomnap vagy teremtési emléknap elvetése pl az ateizmust és a darwinizmust eredményezte. Vagy figyeljük meg hogy pl. a ne paráználkodj parancsolatot is mennyire megszegik napjainkban. Pontosan az zajlik amit az apostol említ, az Isteni törvények lábbal tiprása. Itt eszembe jut annak a szerencsétlen soroksári nőnek az esete is akit csak úgy heccből és kéjvágyból öltek meg... és egyre szaporodnak az ilyen esetek bizonyítva azt hogy a törvény áthágása bizony már hatalmas méreteket ölt világunkban.



Nem elérhető Kálmán

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #34 Dátum: 2013. Október 08. - 09:12:55
Kedves Adventista!

Mi protestánsok nem a katolikus egyház hagyománya miatt tartjuk a hét első napját, hanem az Istennek velünk kötött szövetsége alapján. A zsidók szintén a velük kötött szövetség alapján tartották a hét utolsó napját. Őket Isten azon a napon szabadította ki Egyiptomból. Minket Jézus Krisztus a hét első napján szabadított ki a bűneink "Egyiptomából". A zsidóknak ezen kívül meg adatott két szövetségi jel: a körülmetélkedés és a páska. Nekünk is még ezen kívül kettő adatott: a keresztség és az Úrvacsora.

 :2smitten:



Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #35 Dátum: 2013. Október 08. - 09:24:52
Kammilla: a törvénytaposó pontosan az amit az Ige leír róla. A TÖRVÉNYT fogja megtaposni! A nyugalomnap vagy teremtési emléknap elvetése pl az ateizmust és a darwinizmust eredményezte. Vagy figyeljük meg hogy pl. a ne paráználkodj parancsolatot is mennyire megszegik napjainkban. Pontosan az zajlik amit az apostol említ, az Isteni törvények lábbal tiprása. Itt eszembe jut annak a szerencsétlen soroksári nőnek az esete is akit csak úgy heccből és kéjvágyból öltek meg... és egyre szaporodnak az ilyen esetek bizonyítva azt hogy a törvény áthágása bizony már hatalmas méreteket ölt világunkban.

Na de azt mondják, hogy a Törvény = Mózesnek adott Igék, a sinain kötött szövetség, már nem érvényes, nem része az Újszövetségnek... akkor hogyan lehet megtaposni?
Vagy nem ezt érted Törvény alatt?

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #36 Dátum: 2013. Október 08. - 09:31:48


Én Törvény alatt a Tíz Igét értem! És ha ez nem lenne érvényes a mai napig akkor nyugodtan lehetne ölni, lopni stb. Pontosan ezt akarja elérni Sátán is hogy az emberek a törvénytelenséget kiélve káoszt hozzanak erre a világra.

És nem ismerős ez napjainkban? Amikor a házasságot elavultnak és maradinak mondják és preferálják a paráznaságot, vagy amikor magzatokat hajtanak el, egész városnyi embereket ölve meg ezzel. Bizony ez nem más mint a Tízparancsolat megtaposása. Vagy mondhatnám azt is hogy pl. az ember heti ciklusát sem tartják tiszteletben a munkaadók vagyis hogy egy napra a héten szükség van az embernek hogy kipihenje magát és kikapcsolódjon. Ezek sztem mind-mind a Tíz Ige megtaposásai.



Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #37 Dátum: 2013. Október 08. - 10:41:48


Én Törvény alatt a Tíz Igét értem! És ha ez nem lenne érvényes a mai napig akkor nyugodtan lehetne ölni, lopni stb. Pontosan ezt akarja elérni Sátán is hogy az emberek a törvénytelenséget kiélve káoszt hozzanak erre a világra.

És nem ismerős ez napjainkban? Amikor a házasságot elavultnak és maradinak mondják és preferálják a paráznaságot, vagy amikor magzatokat hajtanak el, egész városnyi embereket ölve meg ezzel. Bizony ez nem más mint a Tízparancsolat megtaposása. Vagy mondhatnám azt is hogy pl. az ember heti ciklusát sem tartják tiszteletben a munkaadók vagyis hogy egy napra a héten szükség van az embernek hogy kipihenje magát és kikapcsolódjon. Ezek sztem mind-mind a Tíz Ige megtaposásai.

Aki Keresztyénnek -Krisztus követőnek - tartja magát az nem tapossa a Tíz parancsolatott. Tiszteljük és hozzá szabjuk életünk. Nem tudokróla, hogy valamieket is szán szándékkal megtagadnánk.

És még egyszer nem a pápaság találta ki a hét első napjának megünneplését.

Miért ment Pál szombaton evangelizálni? Mert más napokon senkit sem talált volna összegyülve a zsidók közzűl.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Október 08. - 11:47:09 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #38 Dátum: 2013. Október 08. - 13:43:24
Egy törvénytudó Jézus elé járult és ezt
kérdezte tõle:
- Uram! Melyik a legfõbb parancsolat?
Jézus így válaszolt:
- Szeresd a te Uradat és Istenedet
teljes szívedbõl, egész lelkedbõl és
minden erõdbõl. Ez az elsõ és a legfõbb
parancsolat. A másik hasonló hozzá és
így szól: szeresd felebarátodat, mint
önmagadat. Ebben a két
parancsolatban van a többi mind.

Lám nem kell az antikrisztusnak fellapoznia a Bibliát, hogy tételes módon tapossa meg a törvényt.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető clio

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 344
  • Nem: Nő
    • Rineweld
Válasz #39 Dátum: 2013. Október 08. - 14:06:11
Csaba nekem ebből pont az tűnik ki hogy bizony a hívők is rátaposnak amikor szeretetlenül viselkednek .. brush1
Antikrisztus pedig Krisztust helyettesítőt is jelent. Krisztus helyett valami másra is hivatkozom az üdvösségem tekintetében.

Kálmán idézete pedig nagyon tetszik.

Idézet
Mi protestánsok nem a katolikus egyház hagyománya miatt tartjuk a hét első napját, hanem az Istennek velünk kötött szövetsége alapján. A zsidók szintén a velük kötött szövetség alapján tartották a hét utolsó napját. Őket Isten azon a napon szabadította ki Egyiptomból. Minket Jézus Krisztus a hét első napján szabadított ki a bűneink "Egyiptomából". A zsidóknak ezen kívül meg adatott két szövetségi jel: a körülmetélkedés és a páska. Nekünk is még ezen kívül kettő adatott: a keresztség és az Úrvacsora.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #40 Dátum: 2013. Október 08. - 15:32:03
Bizony a keresztyének is rátaposnak a törvényre, pont ezt vitatják az alfán. Csak az nem mindegy, hogy ezt valaki az Isten és az emberek iránti gyülöletből teszi, szándékosan az emberek romlását  és Isten hatalmát kívánva, vagy az emberi természet gyengesége miatt cselekszik így.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Diakónus
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #41 Dátum: 2013. Október 08. - 15:52:00
Legjobb tudomásom szerint a keresztények azért kezdték vasárnapot tartani az Úr Napjának, mert ezen a napon támadt fel Jézus Krisztus. Ez az a nap amikor befejeződött a Váltság műve, hiszen ekkor győzte le Jézus  az utolsó ellenséget:  a halált. Ez a nap sokkal többre emlékeztet minket, mert hiszen Jézus Krisztus győztesen feltámadt! Halál hol a te fullánkod? Halál hol a te diadalod? Ezért nem félünk többé a haláltól, mert tudjuk, hogyha egyszer a földi életünk véget ér, akkor átegyünk a halálból az életre!

Gyermekkoromban sokkal nagyobb volt ennek a napnak a tisztelete. Vidéken éltünk de még az állatok eledele is úgy volt elkészítve, hogy ne jelentsen munkát a megetetésük, és valóban a közösséget ápoltuk, mert erre volt rendelve ez a nap. Nem volt tv, igy ráértünk vasárnap kétszer is elmenni az Úr házába, és foglalatoskodni az Igével, és törődni a testvérekkel. Ma már a legtöbb helyen csak egy alkalommal van Istentisztelet, és már nem is annyira érdeklődnek a tagok egymás iránt.

Ami a Tizparancsolatot illeti, azt még a legtöbb jóérzésű világi is szeretné betartani, hiszen érzik, hogy micsoda erkölcsi tartás árad minden szavából. Mi hivők Istenünk iránti szeretetből igyekszünk, de a Törvényt Jézus töltötte be, mert erre egyedül Ő volt képes, és mi azért élhetünk, mert Ő volt a helyettesítő áldozat, Benne jutunk el a tökéletességre, és az a csodálatos kegyelem, hogy amikor Isten ránk néz, akkor mindig Jézus Vérén keresztül lát minket, és igy minket is tökéletesnek lát, mert Ő nem a kezdet, vagy a véget nézegeti külön-külön hanem Jézusban teljesnek lát minket. Felette nagy titok ez. De míg itt a földi létben járunk addig csak törekedni tudunk, igyekezni hogy el is érjük a lelkünk célját, az üdvösséget!



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #42 Dátum: 2013. Október 08. - 15:59:06
O0

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #43 Dátum: 2013. Október 08. - 17:01:27
hmmmm zavarban vagyok, mert a 10 parancsolat ugye ez:

2Móz 20:1  Ekkor megszólalt Isten, s ezeket az igéket mondta:
2Móz 20:2  Én, az ÚR vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
2Móz 20:3  Ne legyen más istened rajtam kívül!
2Móz 20:4  Ne csinálj magadnak faragott képet vagy valami hasonmást arról, ami fenn az égben vagy lenn a földön vagy a vizekben, a föld alatt van!
2Móz 20:5  Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok. Megbüntetem az atyák vétkét a fiakon, harmad- és negyedízig azokon, akik gyűlölnek engem.
2Móz 20:6  De irgalmasságot cselekszem ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják a parancsolataimat.
2Móz 20:7  Ne használd hiába az ÚR, a te Istened nevét, mert az ÚR nem hagyja büntetés nélkül azt, aki a nevét hiába használja.
2Móz 20:8  Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg!
2Móz 20:9  Hat napon át munkálkodj, és végezd minden dolgodat.
2Móz 20:10  De a hetedik nap az ÚRnak, a te Istenednek nyugalomnapja.
Semmi dolgot ne tégy azon, se te magad, se a fiad, se a leányod, se a szolgád, se a szolgálóleányod, se az állatod, se a jövevény, aki a kapuidon belül tartózkodik.
2Móz 20:11  Mert hat nap alatt teremtette az ÚR az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott.
Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját.
2Móz 20:12  Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az ÚR, a te Istened ad neked!
2Móz 20:13  Ne ölj!
2Móz 20:14  Ne paráználkodj!
2Móz 20:15  Ne lopj!
2Móz 20:16  Ne tanúskodj hamisan a felebarátod ellen!
2Móz 20:17  Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálólányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami az övé!.


Ezekből melyeket kell megtartani nekünk, Krisztusban lévőknek?

Mert ezek egyenlőek a 2 Nagy parancsolattal:
Máté 22:36  Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
Máté 22:37  Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
Máté 22:38  Ez az első és nagy parancsolat.
Máté 22:39  Ehhez hasonló a második: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
Máté 22:40  E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.


Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #44 Dátum: 2013. Október 08. - 21:00:44
Az Újszövetségben, Isten imádata helyezkedik teljesen más alapokra, éppen ezért a törvény beteljesedésének kinyilatkoztatása is más súlypontot kap:
''MERT AZ EGÉSZ TÖRVÉNY EZ EGY IGÉBEN TELJESEDIK BE: SZERESD FELEBARÁTODAT, MINT MAGADAT''
Gal.5:14

És némi magyarázat János apostol által:
''HA AZT MONDJA VALAKI, HOGY: SZERETEM AZ ISTENT, ÉS GYÜLÖLI A MAGA ATYAFIÁT, HAZUG AZ: MERT AKI NEM SZERETI A MAGA ATYAFIÁT, AKIT LÁT, HOGYAN SZERETHETI AZ ISTENT, AKIT NEM LÁT?
AZ A PARANCSOLATUNK IS VAN Ő TŐLE, HOGY AKI SZERETI AZ ISTENT, SZERESSE A MAGA ATYJAFIÁT IS.''
1Jn.4:20-21

És az Újszövetség törvénye Krisztustól:
''ÚJ PARANCSOLATOT ADOK NÉKTEK, HOGY EGYMÁST SZERESSÉTEK; AMINT ÉN SZERETTELEK TITEKET, ÚGY SZERESSÉTEK TI IS EGYMÁST.''
Jn.13:34
És másutt:
''EGYMÁS TERHÉT HORDOZZÁTOK, EKKÉNT TÖLTSÉTEK BE A KRISZTUS TÖRVÉNYÉT.''
IDEJE LENNE MÁR ELFELEJTENI A KŐTÁBLÁKAT TESTVÉREK, AZ ÚJSZÖVETSÉG TÚLMUTAT MÁR AZON!

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13