Szerző Téma: Érdekes irások  (Megtekintve 156031 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #315 Dátum: 2020. Január 03. - 18:52:47
Szivet melengető történet :


„Ami eddig történt velünk, az egy csoda” – Ilyen összefogás a mesékben van
Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.31. 08:35
Kiss Sándor ugyan a festésen kívül ért szinte mindenhez, segítség nélkül nem boldogult volna
Fotó: KÁLMÁNDY FERENC
Októberben leégett Kiss Sándorék háza. Most a férfi és élettársa visszaköltözhet újjáépített otthonába.
Október 14-én délelőtt a pécsi Kiss Sándor épp a baptista egyház mosógépjeit szervízelte másodállásban, amikor megcsörrent a telefonja.

– Ég a házad! Siess, gyorsan! – hadarta a vonal másik végén barátja.

Mire az 58 esztendős, ősz hajú, szakállas férfi hazaért, már három tűzoltóautó viaskodott a lángokkal. Hiába: a 70 négyzetméteres, kétszintes porta teljesen leégett, csak a négy, kormos fal meredezett az égre.

Kiss Sándornak és élettársának szinte minden vagyona odalett. A pár 30 éve élt együtt, két gyereket neveltek fel, ők diplomáztak és kirepültek már. A férfi háztartási gépszerelőként dolgozik, élettársa, Mária könyvtárban raktáros. Egykor panelben laktak, de a családi házban felnőtt Sándor elvágyott onnan, és otthon végzett munkája miatt amúgy sem fért a társasházban. Ezért húsz éve eladták a panelt, és vettek egy 2 ezer négyzetméteres telket, egy 1885-ben épített, alapos felújításra szoruló házzal Pécs nyugati külterületén, a cserkúti szőlőben. Sándor tucatnyi szakmához ért, s éveken át lakályos házzá alakította az egykor félig lakóházként, félig istállókként szolgáló épületet. Alul konyhát, ebédlőt, nappalit, hálót és fürdőt alakított ki, a tetőtérben pedig galériát és abból nyíló két szobát a gyerekeknek. A házat télen kandalló fűtötte, nyáron klíma hűtötte, takarítani központi porszívóval lehetett.

Mindez semmivé vált az egyik T-dugóban keletkezett elektromos zárlat okozta tűztől. A pár összeomlott a csapástól. Nyár közepéig volt biztosításuk, de megszűnt a biztosító, amelyikkel szerződésben álltak, kénytelenek voltak új biztosítót keresni. Nem kapkodták el, s így biztosítás nélkül maradtak.

Kiss Sándor a tűz másnapján hozzáfogott a romok eltakarításához. Komisz munka várt rá, derékmagasságáig negyven köbméternyi szemét borította a ház földszintjét. Szénné égett gerendák és a bútorok roncsai álltak össze mocskos és kemény eleggyé a bitumenes zsindely és a tetőszigetelés nappaliba csorgó, és ott megmerevedő műanyag masszájával.

Kiss Sándor alighogy nekiállt a munkának, megjelent a kapujában talicskával és lapáttal egy férfi, aki száz méterrel odébb lakott, és akivel addig csak köszönőviszonyban volt, s azt kérdezte: segíthet-e?

Még aznap délelőtt jöttek mások is a közeli dűlőkből, és jöttek barátok, meg azok baráti, akiket Kiss Sándor akkor látott először. Délben már vagy tizenöten takarították a romokat. Mindez másnap és harmadnap is folytatódott.

Sándoréknak 4 millió forint megtakarított pénze volt. Az újjáépítéshez szükséges anyagokra, a tetőre, a nyílászárókra, a burkolatokra, a betonra, a festékre ez elegendő volt, a szakmunkákra viszont már nem. Sándor ugyan festésen kívül ért szinte mindenhez, ám segítség nélkül nem boldogult volna. Egy fedélszék gerendáit egy ember kevés összeilleszteni, de a tetőt borító acéllemez helyrerakása és a betonozás is csapatban haladós. Sándor sosem maradt segítség nélkül, a spontán összeállt brigád tagjai továbbra is kérés nélkül jöttek. Így két hét alatt tető volt a házon, novemberben kijavították a falakat és helyükre kerültek az új nyílászárók, majd hőszigetelést és belső burkolatot kapott az épület.

– Ma egy szakmunkás elkér egy napért 10-15 ezer forintot, egy segédmunkás meg 8-10 ezret. Tőlem soha senki nem kért és nem fogadott el semmit, így milliókat kaptam ajándékba – mondja Sándor. – De itt nemcsak pénzkérdésről volt szó. Ma nincs jó szakember, aki egyből jön. Azzal meg mit értem volna, ha mondjuk egy ács elvállalja a tetőt márciusra? Nekem, ha szükségem volt segítségre, valamelyik barátom egy-két napon belül jött vagy hozott szakembert.

Ennek köszönhetően a ház december közepére elkészült. Sándor és Mária karácsonykor beköltözhetett. A pár két hónapon át a kertjében álló lakóbuszban töltötte az éjszakát. A 35 éves járművet másfél éve vették, addig sátorozva nyaraltak, azóta a busszal. Szűkösen voltak a hat négyzetméteres lakótérben, de végig fedél volt a fejük fölött, és az autó kicsi konyhája is jó szolgálatot tett. Sándor és Mária már a fűtött házban ünnepelhettek. Igaz, bútoruk még alig van, a nappali és a konyha berendezéseit eztán kell beszerezni, felépíteni. De nem türelmetlenek.

– Ami eddig történt velünk, az egy csoda – mondja Sándor. – Nem is értem ezt az egészet. Hogy vadidegen emberek is jöttek és segítettek. Ha volt valami gond, mindenki azt kereste, hogyan lehet megoldani. Nem volt idegesség, csak jókedv.

Beszéltem néhány emberrel, aki részt vett az építkezésben. Haissinger Péter, autószerelő így magyarázta a páratlan összefogást:

– Ismerem Sanyit gyerekkorom óta. Mindig remek ember volt, segítőkész. Jó fej, ezért, ha bajba kerül, megérdemli, hogy segítsünk neki.

Wensofszky Péter szobafestő korábban nem ismerte Kiss Sándort, mégis első szóra ugrott:

– Béla barátom szólt, hogy mi történt a Sanyival, és hogy jó ember, nem mennék-e segíteni? – idézi fel az 51 éves pécsi férfi csatlakozásának előzményét. – Ha Béla valakiről azt mondja, hogy jó ember, akkor az illető biztosan az is. Ezért mentem. Csak a hálóját festettem ki, megvoltam pár óra alatt. Egy jó embernek jár ennyi segítség.

Egyébként a segítők mindegyike úgy véli, hogy itt valami megmagyarázhatatlan történt. És boldogok, hogy részt vehettek benne.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #316 Dátum: 2020. Január 10. - 18:17:46
Ez ahír megérdemli, hogy minél többen olvassák!

Utcaseprők között osztja szét minden hónapban a fizetését a Főtáv új vezére
tegnap 12:36

    Mártha Imre
    utcaseprő
    fizetés
    szétosztás

Fotó: MTI/Nagy Lajos
Fotó: MTI/Nagy Lajos
19700

    Blikk-információ
    Blikk-információ

Nem mindennapi lépésre szánta el magát Mártha Imre, a FŐTÁV új vezérigazgatója – értesült a Blikk.

A világhírű cambridge-i egyetemen végzett fiatal üzletembert tavaly év végén nevezte ki Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti távhőcég élére, emellett ő lett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt felügyelőbizottsági elnöke is. Utóbbi pozíció pénzzel jár, bruttó 322 000 forintos tiszteletdíjat kap Mártha.

Lapunk azonban megtudta, ezt a pénzt nem veszi fel az elnök, hanem – rendhagyó módon – minden hónapban teljes egészében szétosztja a cég fizikai állománya között. Mégpedig az üzemi tanács minden hónapban kiválaszt öt főt, mint a hónap dolgozóját, és ők kapják egyenlő arányban – fejenként 64400 forintot – Mártha bérét.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #317 Dátum: 2020. Január 29. - 21:57:34
Iványi Gábor: Orbán Viktor méltatlan arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen


Iványi Gábor lelkész, volt országgyűlési képviselő. 1989-től az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Legutóbb a Wallenberg Egyesület ismerte el a munkáját Raoul Wallenberg-díjjal. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze, ma az egyház elnöke. A lelkésszel a közelmúltban a 168 óra és a Klubrádió készített interjút, ezekből szemlézzük olvasóink számára a hazai közélettel összefüggő legérdekesebb részeket.

Az Orbán-harag oka…

Az egyházi vezető szerint Orbán Viktor azért haragudott meg rá, mert korábban le merte írni, hogy abban a hatalmi arroganciában, amit ő gyakorol, a fasizmus jeleit véli fölfedezni:

    “Tévedés viszont, hogy ha én bármit is gondolok, mondok a miniszterelnökről, akkor ő bármit megtehet ellenem. Nem, a jogainkat akkor sem veheti el, ha nem tetszik neki, amit én mondok, gondolok.”

Reménytelen…?

Reménytelennek látja, hogy a közössége visszaszerezze az egyházi jogokat, melyektől a Fidesz fosztotta meg:

“Bebetonozták a helyzetünket, ugyanis azok a volt egyházak, amelyek önként vállalták azt a megaláztatást, hogy egyesületté alakultak, elvileg visszaszerezhetnék eredeti státuszukat, csak ehhez bejárhatatlan utakat kellene megtenni. Például első lépcsőben fel kellene mutatni többezres támogatói kört. Már itt megbukik a dolog, hiszen tőlünk elvették az szja egyszázalékos felajánlásának jogát, ezzel már nem is tudjuk teljesíteni az előbbi feltételt. Ha mégis, akkor azt kellene vállalnunk, hogy sem más hazai, sem külföldi forrást nem veszünk igénybe. Ez teljesen abszurd, hiszen akkor nem léteznénk, akkor be kellene szüntetnünk a társadalmilag egyébként hasznos és éppen a kormány nem teljesített vállalásait pótló szociális, oktatási tevékenységünket.”
   
Iványi Gábor: Egyetlen ember hiúsága, sértettsége, hatalomvágya miatt katasztrófa felé sodródik az ország
Iványi Gábor lelkész, volt országgyűlési képviselő. 1989-től az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Az egyházi vezetőnek a Heti Világgazdaság ünnepi számában megjelent interjújából szemlézünk. Soha ilyen szakadék nem volt fent és kent között Iványi Gábor szerint hiába renováljuk a templomokat még Szíriában is, hiába építünk stadionokat, kövezünk le minden teret, nem a feleslegből jut minderre: “Egyetlen […]
Semmi meglepő nincs abban, hogy társadalom kiszolgáltatottjai a Fideszre szavaznak

Ez logikus következménye annak, ami ma van Magyarországon:

“A szegények mindig alkalmazkodnak, és ezt nem szabad nehezményezni. Az az igazság, ha nem lennének ekkora igazságtalanságok, ilyen diszkrimináció, ami a szegényeket és a Fidesz-kormány által lesajnált, illetve lenyomott oktatási, szellemi – kulturális és tudományos – élet tagjait érinti, talán én sem protestálnék. Talán megmaradnék a hitoktatásnál, a prédikálásnál, és magánemberként olvasgatnám az újságokat. De nem tehetem, amíg ez a rombolás zajlik.”

Kitért arra is,mit gondol arról,Orbán Viktor szerint itt a keresztény szabadság szellemében éppen, hogy építkezés zajlik:
“Ez az, ami ellen fel kell szólalnom

E politikai lózung semmilyen kapcsolatban nincs az evangéliummal, a Bibliával. Az evangéliumi Jézus egy zsidó rabbi, aki azt mondja, hogy nem akar a törvényeken változtatni, és amit ő mond például menekültügyben, az az egyik legérzékenyebb, máig hatályban lévő mózesi törvény: szeretni kell az idegent, mint az édestestvérünket.”
Iványi Gábor: ki kéne végre keveredni a félelem alantas sarából   
Iványi Gábor: ... az emberekből mozgatható tárgyakat csináltak ....
Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oldalán osztotta meg gondolatait nyílt levelében, amelyet teljes terjedelmében közlünk:
Mindennapi gondok….

Az egyház által működtettet emberbaráti hálózat fenntartása napi gondokat okoz, de nem adják fel:

“Említhetném a kórházunkat is. Ide is küld az állami egészségügyi szolgálat nehezen kezelhető vagy éppen elmebetegeket. Elmeorvosi és klinikai-pszichiátriai ellátást biztosítunk számukra, de ezért sem fizet az állam nekünk semmit. Az is beszédes volt, amikor az ÁNTSZ bezárta a fertőtlenítő állomását, és bár átadta a Máltai Szeretetszolgálatnak, de ők évekig nem tudták ellátni a feladatot, ezért hozzánk küldték az embereket. Naponta ötven-hatvanan jöttek, és mi tettük, amit nekik kellett volna, szintén ingyen.”
“… csak egy nap a világ…?”

Az alapítványi vezető elmondta, holnapig is alig lát előre. Megtanult egy napban gondolkodni:

    “Csodákból élünk. Mózes sem tudta előre, hogy negyven évig fognak vándorolni, ő is csak arra figyelt, hogy a másnap rendben legyen. Mi is így vagyunk ezzel, nem akarjuk elengedni a hajléktalanjainkat, az öregeinket, a betegeinket, a gyerekeinket, és remélem, másoknak ez hitet ad, hogy legyenek kitartók.”

ivanyi-gabor   
Iványit gyalázni nem kell félnetek jó lesz - a központozás ideológia- és pártutasítás-függő!
Nem eldönthető, hogy annyira hat az agymosás, hogy vannak honfitársak, akik komolyan feljogosítva érzik a regnálót arra, sőt, helyeslik, hogy a XXI. században Európa közepén, az Unió tagjaként embereket éheztessen? Vagy egyszerűen fizuért embertelenek?
Iványi Gábor nem maradt csendben a gyöngyöspatai ügy kapcsán sem

Az egyház petíciót indított, amelyben tiltakozik a roma közösséget ért újabb politikai támadás ellen. Orbán Viktor etnikai indíttatású konfliktusnak nevezte, hogy szerinte a gyöngyöspatai iskolában a szegregált romák „munka nélkül jutottak pénzhez”, ezért a mondatáért felszólították a miniszterelnököt, hogy mondjon le tisztségéről:

“… lehet, hogy most éppen nem aktuális remélni ezt, viszont „elvárni kötelességük”, mert mindent megtett a miniszterelnök azért, hogy távoznia kelljen abból a hivatalból, amelyre méltatlanná vált. Amit Orbán Viktor mondott, azzal azt üzeni mindenkinek, hogy bármilyen ügyben – legyen az régóta megbántott, megalázott, jogaiktól elzárt roma emberek ügye vagy bármi egyéb, például egyházak státusza – az lesz, amit ő akar, nem az, amit bármilyen bíróság dönt. Ennél sokkal kisebb ügyekért egy kultúrállamban joggal várják el, hogy távozzék, aki ilyet enged meg magának.”
A rettegés foka….

Az emberek félnek véleményt nyilvánítani, rettegnek, hogy milyen retorzió érheti őket, ezért hallgatnak:

“… igaz ügyekért érdemes kockázatot vállalni, a dolgok azzal kezdődnek, hogy szólunk, ha kell, többször és határozottabban szólunk, és hátha másoknak is eszükbe jut, hogy ezt kellene tenni. Akiket kárvallottként érint a dolog, azt érzik, hogy legalább gondolnak ránk és mellénk állnak. A szolidaritást kifejezni valamennyiünknek kötelességünk.”
ivanyi-gabor   
Iványi Gáborékat tovább fojtogatja a rezsim —  Oltalmat az Oltalomnak!
Idén 30 éves az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív Egyesület, amely a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyház civil szervezete. A testvérközösséget és az egyesületet is Iványi Gábor lelkész vezeti A rájuk nehezedő kormányzati nyomás ellenére is elvégzik elképesztően sokféle tevékenységüket: szegény gyermekeknek esélyt adó intézményeket, iskolákat tartanak fenn, rászorulókat, hajléktalanokat támogatnak, gyógyítanak, menedéket adnak […]




Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #318 Dátum: 2020. Március 01. - 13:44:21



Tizenhét gyermek. Mind Isten ajándéka

Victor István az első percben tudta, hogy Judit lesz a felesége. A gyermekeket pedig örömmel fogadták.

Amikor az első gyermekünket vártuk, azt az igét olvastuk, hogy „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.” Akkor azt mondtuk, ha úgy döntöttünk, hogy egy pár leszünk, akkor adjon az Isten annyi gyermeket, amennyit csak akar – idézi fel házasságuk kezdetét Victor Istvánné Judit. Férje, István hozzáteszi: ma szokás azt mondani, hogy gyermeket vállalnak a párok, de ők a vállalás szót kitörölték a szótárukból, mert jutalmat nem vállal az ember, hanem nagy örömmel fogadja.

A mesebeli Hejcén jártunk a napokban, ahol megismerkedtünk a megye talán legkedvesebb és legszerethetőbb házaspárjával. Victor István 87 éves, református lelkipásztor, felesége Judit, 85 éves. 63 éve élnek házasságban, és 17 gyermekük született. Bizonyára a sok gyermek, unoka és dédunoka teszi, de nem látszik rajtuk a kor. Vidáman, fiatalosan meséltek nekünk életükről, amihez Isten igéi adtak útmutatást.
Újjászületés

István Budapesten született, 1945-ben került Sárospatakra. A lelkipásztor ezt azzal magyarázza, hogy kevés volt otthon az ennivaló, meg rosszul is viselkedtek a bátyjával, így az édesapjuk Patakra küldte őket tanulni.

– Ott kezdtem hinni az Úr Jézusban, ott volt az újjászületésem – fogalmaz István. – Juditot is ott láttam meg egy lelki, baráti körben, és az első perctől tudtam, hogy ő lesz a feleségem. Én akkor 17 éves voltam, Judit 14. Ekkor is Isten igéje segített: „Az Úr az ő szerelmesének álmukban ad eleget.” Mert ez az ige azt jelenti, hogy amikor Ádám lefeküdt aludni, reggel már ott találta a párját, Évát maga mellett. Én is így találtam a feleségemet. Amikor Budapesten elvégeztem a teológiát, jelentkeztem a szülőknél, hogy szeretnénk összeházasodni. Juditék Hejőcsabán laktak akkor, az édesapja református lelkész volt. A páromat föntről kaptam, és azóta sem bántam meg – mondja derűs mosollyal István.
Elfogadom, szeretem

Judit pedig hozzáfűzi, hogy abban az időben nem jártak együtt a szó mai értelmében. István a fiókjának írta a leveleket, Judit pedig naplót vezetett, és ezeket az írásokat időnként kicserélték egymással.

– Az nem igaz, hogy csak akkor lehet összeházasodni, ha a párok teljesen ismerik egymást. Sokszor rácsodálkoztam én is a házasságunk alatt, hogy István ilyen, meg olyan, de minden tulajdonságával elfogadom és szeretem, hiszen ő a párom. Tudjuk, hogy az életünket az Úr Jézus akarata határozza meg. Ennek jegyében éltünk együtt immár 63 évet – vall kapcsolatukról Judit asszony.

Azt pedig Istvántól tudjuk meg, hogyan kerültek Hejcére. Egy pesti gyülekezetben volt segédlelkész, majd kisebb településeken végzett szolgálatot. 1956-ban nagyon reménykedtek, hogy visszakapja az egyház az elvett iskolákat, és az egyik pataki professzor már szervezte is az oktatást. Ő kérdezte meg Istvántól, jönne-e Sárospatakra vallástanárnak.

– Hát hogyne, akár négykézláb is – válaszolta. – Ezért költöztünk Hejcére, de aztán 33 évet kellett várni, hogy valóban visszaadják az iskolákat. Utána 14 évet Patakon töltöttünk, majd nyugdíjas korunkra jöttünk ide vissza – mondja István.
A legszebb feladat

Judit 22 éves volt, amikor első gyermeküket várta. Mint mondta, akkor még nem alakult ki benne az a mindent elsöprő anyai érzés, ami ilyenkor jellemző a várandós nőkre, de később tudatosult benne, hogy az Isten az anyaságot adta neki, a legszebbet, amire teremtette. 24 év alatt 17 gyermekük született, a legidősebb most 62 éves, a legfiatalabb pedig 38. Van 46 unokájuk és 9 dédunokájuk, de hamarosan érkezik a 10. Gyermekeik közül ketten már nem élnek. János 40 éves korában hirtelen halt meg, minden előzmény nélkül, a Down-szindrómás András pedig leukémiás volt, a szikszói kórházban hunyt el.

– A nagyobb gyermekeink azt mondták, hogy Andris tanított meg minket feltétel nélkül szeretni – teszi hozzá Judit.

István pedig arról mesél, hogy sokszor éltek szegénységben, de ehhez hozzászoktak, hiszen mindketten hatgyermekes családból származnak.
A három kenyér

– Amikor már 12 gyermekkel ültük körül az asztalt, egyszer annyi kenyerünk volt csak, hogy vacsorára megettük. Azt azonban nem tudtuk, hogy mit eszünk majd reggel. És ekkor egyszer csak beállt az udvarra egy autó, ami Kárpátaljáról érkezett, és egy szintén szegény család hozott nekünk 3 kenyeret. Nem tudom, honnan ismertek minket, előtte még soha nem láttuk őket – idézi fel István a csodás történetet. Hozzáteszi: minden gyermekük megtalálta a maga útját. Négyen lettek lelki pásztorok, a többiek mind olyan foglalkozást választottak, amivel embertársaikat tudják segíteni.

Felesége pedig búcsúzóul azzal toldja meg:

– A mi életünknek nagy igéje az volt, hogy „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek!” Ha Isten úgy döntött, hogy egy nagy családot ad nekünk, akkor az én problémáimat és gondjaimat felfelé passzolom – már bocsánat –, mert az a legjobb hely.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #319 Dátum: 2020. Március 01. - 17:21:42
 O0

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető b urian jozsef

  • nagypapa
  • Diakónus
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1643
  • Nem: Férfi
Válasz #320 Dátum: 2020. Március 01. - 19:33:32
Szép estét mindenkinek! MA délután  Tiszalökön élőben hallgattuk  Viktor István és felesége  életutját!Nagyjábol hasonlóan mint ahogy Irma irta nekünk.Mit mondjak nagy élmény volt velük találkozni.     A 17 gyerekből kettőt sajnos már eltemettek mind kettőt édesapjuk temette.DE megnyugodva  Isten akaratában tudták hogy jó helyre költöztek! Nagyon tartalmas délután volt!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #321 Dátum: 2020. Március 02. - 10:58:19
Kedves József Testvérem!

Igen, mindig nagy élmény hiteles keresztényekkel tallkozni. Ott mindig ott an egy kis darab a Mennyből.

 :2smitten:



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #322 Dátum: 2020. Március 18. - 09:07:01
Tapolyai Emőke írása:

Az ebédlő asztalomon mindig van friss virág. Ma reggel az elhervadt tulipánjaimat vittem ki a komposztra, hogy helyükre újakat tegyek. Szükségem van a szépre, mert sok nem szépet látok.

A kertem végiben, a komposztnál láttam, amint idős szomszédom buzgón ássa fel kertjét. Semmi meglepő. Ő és felesége mindig kint serénykednek a kertben. Ásnak, vetnek, ültetnek, gyomlálnak, aratnak, élnek. Élnek! Úgy ahogy nagymamám és nagyapám is tette, úgy ahogy szüleim is tették. Úgy, ahogy még sokan teszik. Hagymát ültet, de szerinte elkésett, mert már tavaly el kellett volna ültetnie. Sokat átélt ember, érti az élet alapjait. Mint sokan az idősek közül.

Egy olyan korban élünk, ahol az emberi érték azon alapszik, ki mennyit tud letenni az asztalra. Amit a pillanatban fel tudok mutatni, az vagyok! Mekkora hazugság! Ők, időseink nem produktívak, ez az közvélemény. A háború, az elnyomás, az üldöztetés, a forradalom, az átállás, az újratervezések emberei tényleg nem produktívak? Valóban értékvesztettek?

A vírus, ami betölti a világ gondolatait egy egységes kérdést tesz fel mindenkinek, politikai, vallási, nemzeti ... és egyéb hovatartozástól függetlenül: Mennyit ér az emberi élet? Mennyit ér időseink élete? Mennyit ér az élet, ami nem az enyém?

Szeretem őket. Szeretem rezilienciájukat – mert ma ez a divatos szó arra, amit íróasztal mögül sokan firtatnak, amúgy egyszerűen ellenállóképességet jelent. Számukra ez a szó ismeretlen, nekik csak ÉLET!

Még egy gondolat a mai világról, a Szuperhős éhség. Szeretnénk hősök lenni, pedig csak kezet kéne mosni, szeretnénk világokat felbolygatni, pedig csak távolabb kéne állni, szeretnénk megmutatni önfeláldozó képességünket, pedig csak otthon kéne maradni, amikor lehet, szeretnénk szuperhősök lenni, pedig csak óvni kéne időseinket.

A keresztény hit szerves része az önzetlen áldozathozatalra való készség. De sajnos mi keresztények is sokszor inkább hoznánk hatalmas és látszatos áldozatokat, mert vágyunk az elismerésre, az értékelésre, a csodálatra és ez egy pontig természetes része emberi mivoltunknak. De most az apró csendes tettekre van szükség, arra, amit mások észre sem vesznek. A felelősség gesztusaira, mellyel lassítjuk a járvány terjedését, mellyel óvjuk időseinket, mert az ő életük is érték. Felelősségünk felvállalása a szeretet megnyilvánulása. Ez az emberi szeretet, ilyen a Krisztusi alázat, ez a kollektív felelősségtudat.

Remélem szomszédom hagymái kikelnek, remélem gazdag lesz az aratása, remélem jövőre is ültetni látom.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #323 Dátum: 2020. Március 20. - 15:55:29
Egy orvos Lombardiából:
"Soha a legsötétebb rémálmomban sem gondoltam, hogy valaha látni és megélni fogom ezt, ami három hete történik itt nálunk a kórházban. Ez a szörnyűség egyre duzzad és egyre megállíthatatlanabb.
Az elején csak páran jöttek, aztán százával...és most nem is orvosok vagyunk hanem szelektálók...el kell döntsük hogy ki éljen és ki menjen haza meghalni, pedig ezek az emberek becsületesen fizették az adókat Olaszországnak.
Most két hete, én és kollégáim ateisták voltunk.
Ez volt a normális hisz mi a tudományban hittünk, ezt tanultuk.A tudomány pedig kiiktatja Isten jelenlétét. Mindig kinevettem a szüleimet mert templomba jártak.
Kilenc napja, hogy egy 75 éves pásztor került be hozzánk komoly légzési problémákkal.
Volt nála egy Biblia és ebből olvasott a haldoklóknak, miközben a kezüket fogta.
Mi már pszichikailag és fizikailag is ki voltunk merülve és el voltunk keseredve, mikor időnk volt, leültünk és hallgattuk.
Most be kell ismerjük; mint emberek elértük határainkat, többet nem tudunk tenni! Naponta egyre többen halnak meg. Ki vagyunk merülve két társunk meghalt és a többiek is alig állnak a lábukon.
Rájöttünk, hogy az ember tudása véges és szükségünk van Istenre! Elkezdtünk imádkozni amikor csak volt pár percünk. Hihetetlen, de megrögzött ateistaként oda jutottunk, hogy Istennél békére leltünk! Őt kérjük segítsen kitartani, hogy ápolni tudjuk a betegeket.
Tegnap meghalt a 75 éves pásztor, mint soha eddig (pedig 120 halottunk volt az utolsó három hét alatt) mindannyian kikészültünk. Mert az idős pásztor, amíg velünk volt, sikerült olyan békét hoznia, amit már nem is reméltem, hogy megtalálunk.
A pásztor elment az Úrhoz, nemsokára mi is követjük. Hat napja nem voltam otthon, nem tudom mikor ettem utoljára, és rájöttem milyen haszontalan voltam itt a földön.
Fel szeretném ajánlani a segítségemet másoknak az utolsó leheletemig.
Boldog vagyok, hogy Istenhez tértem, miközben körbevesz az embertársaim szenvedése, halála"

(Via Gianni Giardinelli via Julian Urba)



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #324 Dátum: 2020. Március 22. - 10:53:28

Elhangzott Dalok

hitrádió

    Hírek
    Műsorújság
    Podcastok
    Hit Rádió +
    Kapcsolat

Hírek
 
2020.03.20.
Kanada bebörtönözné a homoszexualitást ellenző szülőket

Börtönbüntetéssel súlytaná a miniszterelnök által támogatott kanadai törvényjavaslat azokat a szülőket, akik ellenzik gyermekük azonos neműekhez való vonzódását.

 

A C-8 névre hallgató jogszabálytervezetet Justin Trudeau miniszterelnök is támogatja, és 5 évig terjedő börtönnel büntetne bárkit, aki bármely kiskorút szándékosan terápiára küld az ügyben, a vele született biológiai nemét támogatja és nem engedi, hogy más neműként határozza meg önmagát.

A szabályozás nem csak terapeutákra vonatkozna, hanem “mindenkire”, így a szülőkre is.

Egy torontói székhelyű jogvédő szervezet szerint viszont ezzel a szülői jogokkal és a vallásszabadsággal mennek szembe.

Ha egy szülő vagy, akinek nemi zavarokkal küszködő gyermeke van és segítenél neki, hogy megbarátkozzon a biológiai nemével, vagy ha egy gyülekezet lelkésze vagy, és Krisztus erejéről beszélsz, amely képes homoszexuálisokat és transzgendereket is megváltoztatni, letartóztathatnak.

- állítja David Cooke, a szervezet egyik szakembere, aki elemzést írt a tervezetről. Meggyőzödése, hogy a Trudeau kormánynak a szexualitásról és a nemekről alkotott keresztény világnézet felszámolása a célja.

Fontos, hogy ellenezzük és megbélyegezzük a “konverzàciós terápia” támogatását, hogy megvédhessük minden kanadai emberi méltóságát és egyenlőségét.

 -olvasható a javaslatban.

(Christian Headlines)



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #325 Dátum: 2020. Március 27. - 07:10:03
Ezek betegek!   :szomoru

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #326 Dátum: 2020. Március 27. - 09:07:01
Döbbenetes időket élünk. Ahogy az Ige eőre megmondta : a rosszat tartják jónak, a jót rossznak. Pont így van. És ezeka szörnyű nézetek az úgynevezett fejlett világ országaiban terjednek leginkább. Nagyon fáj ez nekem