Szerző Téma: Mindennapi kenyerünk  (Megtekintve 355593 alkalommal)

0 Felhasználó és 21 vendég van a témában

Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1650 Dátum: 2018. Június 05. - 13:04:17
018. június 5. kedd

A karmesternek: Dávid zsoltára. URam, te megvizsgálsz, és ismersz engem.
Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat.
Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.
Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, URam.
Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod.
Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.
Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak?
Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy.
Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék,
kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem.

Zsolt 139,1-10.

CSENDES ÓRA

Hallgasd meg szavamat reggel, Uram, reggel eléd készülök, és várlak. (Zsolt 5,4)

Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy egy órával korábban kelni, lassan készülődni és egy jót reggelizni a legjobb módja a nap indításának. Ha kapkodással kezdjük a napot, sokkal stresszesebbek leszünk.
Én is azt tapasztaltam, hogyha reggel időt töltök Istennel, az egész napom jobban telik. Bár napközben lekötik a gondolataimat a családi gondok és a rám váró feladatok, a reggeli csendesség, az igeolvasás és imádság az egész napomat meghatározza. Ilyenkor az aznap ránk váró döntéseket Isten elé vihetjük, várhatunk az ő válaszára és vezetésére, könyöröghetünk azokért, akikért aggódunk, de ami a legfontosabb, hálát adhatunk és dicsőíthetjük Istent. Mindegy, a nap mely szakában, de egy Istennel töltött csendes óra felbecsülhetetlen lehet a keresztény életünk és lelki növekedésünk szempontjából.

Imádság: Örökkévaló Istenünk, köszönjük, hogy a napot veled kezdhetjük, veled folytathatjuk, és veled is fejezhetjük be. Ámen.

Az Istennel töltött idő mindig jól töltött idő.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1651 Dátum: 2018. Június 05. - 14:56:16
    

ELFORDULTÁL


"Így szól az Úr: Ha elfordulnak, nem fordulhatnak-é vissza?" Jeremiás 8,4b

 

Úgy érzem, hogy az elfordulás a gondolatban történik meg. Az elesés már a gyakorlatban, cselekedetben történt. Amikor jön egy szeretetlen gondolat, elfordít Isten útjától, a szeretet útjától. A törvény betöltése a szeretet. Nem tudsz úgy vétkezni, hogy ne vétkeznél a szeretet törvénye ellen. Még nem estél el, de az elfordulásnak már a következménye szokott lenni az elesés. Annyi ember gondolja, hogy megengedhet magának egy kritikus, ítélkező, kemény gondolatot. Se neki, se nekem nem árt. Dehogynem árt! A gondolatban kezdődik a gyűlölet, aztán jön a második, a harmadik. Amikor az Ördög el akar fordítani Isten útjától, mondd ki határozottan, hogy nem akarok elfordulni. Állj meg a gondolatnál mert út lesz belőle rövidesen! Ha megállsz a gondolatnál, nem fogsz elesni. Olyan kérlelőn mondja az Úr: "Térjetek meg gonosz utaitokról! Hiszen miért halnátok meg, óh Izráel háza!?" (Ez 33,11b). Az Istentől elvezető útról nem egyszerre fordul el az ember 180°-ban, csak szép lassan. "Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út" (Péld 14,12). Fordulj vissza, amíg lehet. Lásd meg, mennyire jutottál attól a boldog, szabad élettől, amiben talán elindultál már egyszer. Isten elküldte erre a világra az Ő Egyszülött Fiát. Ha most úgy érzed, hogy elestél, és nem tudsz fölkelni, mondd ki ezt az egyszerű nevet: Jézus! Ő azért járt itt a földön, hogy az elesetteket felemelje, és az elfordultakat visszafordítsa. Ne álltasd magad, hogy egyedül is föl tudsz kelni, hogy újra az Úr útján járj.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1652 Dátum: 2018. Június 06. - 08:01:00

2018. június 6. szerda

Amikor a nap már hanyatlani kezdett, a tizenkettő odament Jézushoz, és ezt mondta neki: "Bocsásd el a sokaságot, hadd menjenek el a környező falvakba és településekre, hogy ott megszálljanak, és élelmet szerezzenek, mert itt lakatlan helyen vagyunk". Ő azonban ezt mondta nekik: "Ti adjatok nekik enni!" Ők így válaszoltak: "Nincs nálunk több, mint öt kenyér és két hal, hacsak el nem megyünk, és nem veszünk eledelt ennek az egész sokaságnak". Ugyanis mintegy ötezer férfi volt ott. Jézus erre így szólt tanítványaihoz: "Ültessétek le őket csoportokba ötvenenként!" Így tettek, és leültették valamennyit. Ő pedig vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte, és a tanítványoknak adta, hogy tegyék a sokaság elé. Ettek és jóllaktak mindnyájan; azután összeszedték a megmaradt darabokat, tizenkét kosárral.

Lk 9,12-17.

SOKSZOROZD MEG ERŐMET!

Jézus ezt mondta nekik: Ti adjatok nekik enni! Ők így válaszoltak: Nincs nálunk több, mint öt kenyér és két hal... ennek az egész sokaságnak. (Lk 9,13)

Lelki vezetőként és ifjúsági lelkészként dolgozom. Miután napokon át hosszú órákat dolgoztam egy ifjúsági csendes hét előkészítésén segítségkérés nélkül, így fohászkodtam: "Istenem, ezeket a fiatalokat hozzád akarom vezetni, de teljesen kimerültem. Kérlek, kérlek! Sokszorozd meg erőfeszítéseimet, ahogy a kenyereket is megsokszoroztad!"
Ezután megtapasztaltam, hogyan sokszorozza meg Isten az erőmet. Két nappal a csendes hét előtt, amikor eljött az idő, hogy bepakoljam az autómba a szükséges felszereléseket, segítségért imádkoztam. Néhány pillanat elteltével megérkeztek a lelkigyakorlat vezetői, és kérdezték, szükségem van-e valamire. A gyakorlat előtti napon pedig Isten segített rangsorolnom, miket kell feltétlenül elvégezni, és mi az, amit nyugodtan elhagyhatok. A csendes héten önkéntesek is jelentkeztek, akik végig gondoskodtak mindarról, amihez én már fáradt voltam.
Mai igénkben azt látjuk, hogy Isten képes megragadni és megsokszorozni azt, amink van - bármennyire gyengének érezzük magunkat, bármily szegények vagy tehetségtelenek vagyunk. Ha Isten akaratát keressük, nyugodtak lehetünk, hogy ő már munkálkodik. Nekünk csak a segítségét kell kérnünk.

Imádság: Istenünk, sokszorozd meg erőfeszítésünket, ahogy a kenyeret és a halat is megsokszoroztad! Ámen.

Isten megsokszorozza erőfeszítésemet.


IMÁDKOZZUNK A LELKI SZOLGÁLATOK VEZETŐIÉRT!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1653 Dátum: 2018. Június 07. - 11:31:50

2018. június 7. csütörtök

"Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg."

Mt 25,35-40.

BÍZZ ÉS CSELEKEDJ!

Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában. (Jak 2,17)

Miután a kisrepülőgép leszállt egy vidéki repülőtéren, bementem a terminál-épületbe, ami sokkal inkább hasonlított buszállomásra, mint reptérre. Felemeltem az ingyenes ügyfélszolgálati telefont, hogy megérdeklődjem, hogyan jutok be a városba egy üzleti találkozóra. A férfi a telefon túlsó végén közölte, hogy pillanatnyilag nem tud elvinni a városba, de javasolja, fáradjak át az autókölcsönző-pulthoz.
Ott egy újabb ügyfélszolgálati telefont találtam. Fölemeltem, és felismertem a hangot. Ugyanaz a férfi volt! Azt mondta, menjek a pult mögé. Aztán elkezdte bediktálni a széf kódját, továbbá, hogy válasszak szabadon kulcsot, és majd hozzam vissza a kocsit, ha befejeztem üzleti utamat. Megkérdeztem, nincs-e szüksége a hitelkártyám adataira, aláírt papírokra. Nem szükséges - hangzott a telefonból -, majd hozzátette: "Üdvözöljük Garden Cityben! Mi megbízunk az emberekben."
Ez a férfi különleges szívélyességet és bizalmat tanúsított irántam. Cselekedetei engem ugyanerre késztettek. Eszembe jutott, hogy Isten nem az adminisztrációval törődik, hanem a tetteinkkel - a szeretet cselekedeteivel. Ezekkel másokat is arra ösztönzünk, hogy Krisztust akarják megismerni, akit szolgálunk, akiben mindig megbízhatunk.

Imádság: Urunk, segíts megosztanunk kedvességed és szereteted másokkal, különösen, amikor nem várják. Ámen.

Hogyan fejezem ki Isten kegyelmét a szeretet tetteivel?



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1654 Dátum: 2018. Június 17. - 23:27:55
2018. június 16. szombat

Ezt mondja az ÚR, megváltótok, Izráel Szentje: A ti érdeketekben küldök Babilóniába, letörök minden zárat, a káldeusok pedig jajveszékelnek.
Én, az ÚR, vagyok a ti szentetek, Izráel teremtője, a ti királyotok.
Ezt mondja az ÚR, aki utat készített a tengeren, ösvényt a hatalmas vízen át,
aki hagyta, hogy kivonuljanak a harci kocsik és lovak, a hadsereg és a harcosok, és most ott feküsznek, nem kelnek föl többé, elaludtak, elhamvadtak, mint a mécses:
Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek!
Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.
Még a mezei vadak is dicsőíteni fognak engem, a sakálok és a struccok is, mert vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban, hogy inni adjak választott népemnek,
a népnek, amelyet magamnak formáltam, hogy hirdesse dicséretemet.

Ézs 43,14-21.

EGY ÚJ ÁLOM

Ezt mondja az Úr: Mert én újat cselekszem! (Ézs 43,19)

Álmaim munkalehetősége jóformán az ölembe pottyant. Úgy láttam, itt kibontakoztathatom a tehetségem, és pénzt is kereshetek. Ám kezdettől fogva különféle problémák adódtak, a munka nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, az ajtó bezárult az orrom előtt. Csalódott és sértett voltam, s nem bírtam elengedni ezt a lehetőséget. Fel akartam feszíteni az ajtót, hogy bizonyítsak. Végül is ez volt az álmom!
Gyakran találjuk magunkat ilyen útkereszteződésekben - egy elveszített állás, egy házasság vége, egy szerettünk halála idején -, és úgy tűnik, minden álmunk füstbe ment. Ott állunk életünk romjai felett és vágyakozunk azután, ami lehetett volna.
Ebben a nehéz időszakban Isten szelíden emlékeztetett az Ézs 43-ra. Az izraelitáknak el kellett felejteniük a múltat. Isten valami újat készített számukra, ahogyan nekem is. Csak abba kellett hagynom a hátratekintést. Ahogy engedtem, hogy Ézsaiás szavai átjárják az elmémet és a szívemet, képes voltam tenni egy lépést előre. Mielőtt tudtam volna róla, más munkalehetőségek nyíltak meg előttem, és újra lelkesedtem. Isten új álmokat adott nekem. Csak meg kellett fordulnom, s a jó irányba néznem - Isten felé.

Imádság: Urunk, köszönjük, hogy sosem hagyod, hogy leragadjunk a múltban. Adj nekünk új álmokat és új kezdeteket! Ámen.

Ha Isten felé fordulok, új dolog kezdődhet.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1655 Dátum: 2018. Június 18. - 06:49:57
2018. június 18. hétfő

Ennyi idő múltán már tanítóknak kellene lennetek, mégis arra van ismét szükségetek, hogy titeket tanítson valaki az Isten beszédeinek alapelemeire, mert olyanokká lettetek, mint akiknek tejre van szükségük, nem kemény eledelre. Aki ugyanis tejen él, járatlan az igazság igéjében, mivel kiskorú. A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek érzékszervei a gyakorlat következtében már alkalmasak a jó és a rossz megkülönböztetésére.

Zsid 5,12-14.

ZÖLD SZALAG

Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre. (1Pt 2,2)

2017 nyarán először vettem részt a Sófár Dicsőítő Iskolában, amit 10 éve szerveznek különböző helyszíneken. A tábor résztvevői egy hétig tanulhatnak az általuk választott hangszeren. Közös áhítatokon, istentiszteleteken vehettünk részt együtt énekelve, dicsőítve Istent. Ezen kívül rengeteg jó program gazdagította még a hetünket. Sok-sok jó hagyománnyal, ötlettel is találkoztam. Pl.: narancs színű karszalag járt a kiskorúaknak, zöld szín a nagykorúaknak, lila a tanároknak és szervezőknek.
A tábor után néhány héttel találkoztam az egyik résztvevővel, akin a zöld karszalag még mindig rajta volt, és büszkén mutogatta. Tudtam, hogy ő már sokszor volt, megkérdeztem tőle, hogy érezte magát. "Alig vártam ezt az évet, a tábor előtt nyáron betöltöttem a 18-at, nagykorú lettem, és végre zöld karszalagot kaphattam!" Nagy örömét, lelkesedését még így néhány hét után is átéreztem. Szülőként olyan természetesnek vesszük, hogy gyermekünk növekszik testileg, lelkileg. Ha mégsem, akkor nagy csapásként éljük meg, szomorúak leszünk.
Felmerült bennem, vajon Isten gyermekeként törekszem-e arra, hogy növekedjem az ő örömére? Vagy megsértődöm, ha valaki nekem nem tetsző Igét tesz elém? Ha Isten láthatóvá tenné a hitbeli növekedésemet, már zöld karszalag lenne rajtam?

Imádság: Urunk, tápláld bennünk az akaratot, hogy kívánjuk lelki növekedésünket, a te dicsőségedre! Ámen.

Isten azt szeretné, ha Lélekben növekednénk.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1656 Dátum: 2018. Június 19. - 08:42:51
2018. június 19. kedd

Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért; és énértem is, hogy adassék nekem az ige, ha szóra nyitom a számat, hogy bátran ismertessem meg az evangélium titkát.

Ef 6,18-19.

AZ IMÁDSÁG MŰKÖDIK

Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem (Fil 4,13)

Nemrégiben egy rutin szemvizsgálat során kiderült, hogy retinafolt van a bal szememben. A látásomban nem vettem észre semmi változást, de hirtelen veszélybe került a szemem világa, és azonnal műtétre volt szükség.
Félelem fogott el. Megpróbáltam megbirkózni vele igeolvasással és megtanult igeversek ismételgetésével, többek között a maival is. Megkértem a lelkészemet, hogy imádkozzon az orvosaimért, a férjemért és értem. Egy kicsit megkönnyebbültem. Haboztam, hogy kérjek-e segítséget a közösségi oldalakon, de van-e jobb mód arra, hogy sok baráttól imatámogatást kérjek?
A műtét előtti estén lefekvéshez készülődve a békesség, a melegség és a biztonság érzése vett körül. A félelem elmúlt. Úgy éreztem az imádság erejét az életemben, mint eddig még soha. Barátaim gondolatait és imádságait olvasva szembe tudtam nézni az egészségi problémámmal. A hittestvéreimhez való odafordulás erőt adott. Tudom, hogy az ima működik, így folytatom a másokért való imádkozást, bárhogy érkezik is a kérés.

Imádság: Drága Istenünk, köszönjük az erőt, melyet az imádság során Krisztustól kapunk. Ámen.

Imáim erősíthetnek másokat.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1657 Dátum: 2018. Június 20. - 07:33:01

2018. június 20. szerda

Boldog ember az, aki az ÚRba veti bizodalmát, nem igazodik a kevélyekhez és az elvetemült hazugokhoz.
URam, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, amit fel tudnék sorolni.
Véresáldozatban és ételáldozatban nem telik kedved: nyitott fület adtál nekem. Égőáldozatot és vétekáldozatot nem kívánsz.
Akkor így szóltam: Íme, megjelentem, a könyvtekercsben írva van rólam.
Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem, törvényed szívemben van.

Zsolt 40,5-9.

NYISD KI A SZEMED!

Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr! (Zsolt 34,9)

Tavaly egy nagy kertet teleültettünk cseresznyefákkal, fehér rózsákkal és egy bukszussal. Ősszel a férjem még körülbelül 90 nárciszhagymát is elültetett a többi növény közé. Amióta csak megvan, minden nap örömmel nézek a kertünkre. Mostanában észrevettem - nagy meglepetésemre -, hogy néhány nárciszhajtás már kidugta a fejét a föld alól, sőt, egy pár már egész magas. Nem vártam őket ilyen korán, így nem is vettem észre eddig.
Gyakran azért maradunk le Isten áldásairól, mert egész egyszerűen nem vesszük észre őket. A nehézségek idején, mikor elfoglaltak és stresszesek vagyunk, s a megoldandó feladatainkra vagy problémáinkra összpontosítunk, nem látjuk meg a jó dolgokat, amelyek mindig körülvesznek minket: a fák és virágok szépségét, a minket támogató barátok kedves szavait, egy szerető unoka mosolyát, vagy egy barátságos idegen kedvességét. Ha egy pillanatra kinyitjuk a szemünket és a szívünket, hálát adhatunk az áldásokért. Ezek arra emlékeztetnek, hogy Isten szeret minket és törődik velünk - akkor is, ha a lehangoló körülmények el is feledtetnék ezt velünk. Hála legyen Istennek!

Imádság: Istenünk, köszönjük életünk minden napján jelenlévő szeretetedet. Emlékeztess minket gondviselésedre, és nyisd meg szemünket, hogy meglássuk áldásaidat! Ámen.

Ha keresem Isten áldásait, mindig megtalálom azokat.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1658 Dátum: 2018. Június 22. - 07:30:24

2018. június 22. péntek

Semmit sem hallgattam el abból, ami hasznos, hanem inkább hirdettem és tanítottam azt nektek nyilvánosan és házanként. Bizonyságot tettem zsidóknak is, meg görögöknek is az Istenhez való megtérésről és a mi Urunkban, Jézusban való hitről. És most, íme, én a Lélektől kényszerítve megyek Jeruzsálembe, és hogy mi ér ott engem, nem tudom; csak azt tudom, hogy a Szentlélek városról városra bizonyságot tesz, hogy fogság és nyomorúság vár rám. De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról.

ApCsel 20,20-24.

KÜLDETÉSEM

Még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról. (ApCsel 20,24)

Sok év óta azon tűnődtem, hogy mi a küldetésem az életben. Nyugdíjas rendőrnyomozó vagyok. Pályafutásom derékba tört, amikor egy agyvérzés következtében beszédhibás lettem, és járókeretre lett szükségem. Úgy gondoltam, hogy életem küldetése ezzel véget ért.
De azután eszembe jutott egy hangfelvétel, amelyet az egyik barátomtól kaptam. Újra meghallgattam ezt a lelki és inspiráló üzenetet, és rájöttem, hogy az a szónok is beszédhibával küzd. Neki súlyosabb a problémája, mint az enyém, mégis évente több száz emberhez szól, és hirdeti nekik Jézus örömüzenetét.
A szónok és a mai versidézet kapcsán újra felfedeztem életküldetésemet. Ez nem más, mint továbbadni Jézus örömüzenetét. Ma már inspiráló, lelki és motiváló előadásokat tartok más agyvérzéses betegek számára kórházakban és gyülekezetekben. Beszédhibám és járókeretem ellenére képes vagyok betölteni Istentől kapott küldetésemet ebben az életben: megoszthatom Jézus örömüzenetét másokkal.

Imádság: Urunk, segíts, hogy megragadjuk és betöltsük azt a küldetést, amelyet tőled kaptunk. Ámen.

Képességeimtől függetlenül Isten küldetéssel ajándékozott meg.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1659 Dátum: 2018. Június 23. - 16:40:10
2018. június 23. szombat

Jézus pedig kiment az Olajfák hegyére. De korán reggel ismét megjelent a templomban, és az egész nép hozzásereglett; ő pedig leült, és tanította őket. Ekkor odavezettek az írástudók és a farizeusok egy asszonyt, akit házasságtörésen értek, középre állították, és így szóltak Jézushoz: "Mester, ezt az asszonyt házasságtörés közben tetten érték. Mózes azt parancsolta nekünk a törvényben, hogy kövezzük meg az ilyeneket. Hát te mit mondasz?" Ezt azért mondták, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolniuk őt. Jézus pedig lehajolt, és ujjával írt a földre. Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: "Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ." És lehajolva tovább írt a földre. Azok pedig ezt hallva, egymás után kimentek, kezdve a véneken, és egyedül ő meg az asszony maradt ott a középen. Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: "Hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged?" Ő így felelt: "Senki, Uram." Jézus pedig ezt mondta neki: "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!"

Jn 8,1-11.

NE ÍTÉLJ MÁSOKAT!

Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek majd. (Mt 7,1-2)

Éppen megdicsértem magam, hogy időben érkeztem az istentiszteletre. Útközben még imádkoztam is azokért, akiket sétálni vagy futni láttam, ahelyett, hogy templomba mentek volna. De csupán egyetlen járművet láttam a parkolóban. Hol vannak a többiek? Talán nem hallottam valami hirdetést? Mióta beköltöztem a nyugdíjas otthonba, nem mindig tudom követni a dolgokat. Felhívtam egy gyülekezeti tagot: "Hova tűnt mindenki?" - kérdeztem. "Szombat van!" - válaszolt. "Ó, vagy úgy! Most bolondot csináltam magamból!" - nevettem.
Ezután újra átgondoltam a reggelemet. Amikor elindultam, gondolatban jól megkritizáltam azt a két munkást, akik a szomszédom ajtaját javították. Ahogy közeledtem a templomhoz, láttam egy embert, amint a füvet nyírja. Vasárnap?! - a fejemet ráztam. Majd jól megzavarja az istentiszteletet!
Az a nap arra hívta fel a figyelmemet, hogy veszélyes, ha elhamarkodottan hozok ítéletet. Amikor gyorsan ítélkezünk, könnyen megbánthatunk másokat. Emlékeztettem magam, hogy ne ítéljek könnyelműen.

Imádság: Drága Atyánk, vezéreld gondolatainkat és életünket, hogy ne ítélkezzünk mások felett! Segíts, hogy inkább áldást hozzunk a körülöttünk élők számára! Ámen.

Ma úgy bánok másokkal, ahogy szeretném, hogy bánjanak velem. (Lk 6,31)


IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI FELETT ÍTÉLKEZTÜNK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1660 Dátum: 2018. Június 24. - 10:30:06
    

ALÁZAT


"És monda Ábrám Szárainak: Ímé a te szolgálód kezedben van, azt tedd vele, amit jónak látsz. Nyomorgatja azért Szárai, és az elfuta előle." 1Mózes 16,6

 

Sajnálom Ábrahámot, és azt a férfit, aki ilyen asszonyok között él, hogy nem tudja, kinek adjon igazat. Ha a felesége mellé áll, az anyja haragszik, ha az anyjának ad igazat, a feleségével nem tud mit kezdeni. Ábrahám így oldotta meg: "A te szolgálód kezedben van, azt tedd vele, amit jónak látsz." Hágár elfutott. Kár futni a nehéz helyzetből, Isten úgyis utolér. Ami történik, Istentől van. Nincs hova menekülni. Hágárt is megtalálta Isten angyala, aki megkérdezte: "Honnan jössz és hová mégy?" Honnan szöktél meg? Nézz vissza az életedre, Isten kérdez: honnan jössz és hova mégy? Mi lesz az út vége? Az egész életed egy szökés? Hágár azt hitte, Sára elől menekül. Nem tudta, hogy Isten elől fut. A figyelmeztetés így szól: "Térj meg a te asszonyodhoz, és alázd meg magad az ő kezei alatt." Nehéz mondat lehetett ez Hágár számára. Talán neked is nehéz ugyanezt hallani. De nem lehet kibújni alóla. "Alázd meg magad!" Ezt nem akarom megtenni. Isten iskolájában ezt az osztályt nem tudom kijárni. Pedig ez a legsúlyosabb tantárgy. Nem csak unalmas, de fájó is. Minden veszekedésnek az oka, hogy nincs alázat. Természetünk gyökere a büszkeség. Meghalok, de nem alázom meg magam. "Térj meg... alázd meg magad!" Isten formáló kezéből úgysem tudsz kifutni. Lehet, hogy többször sikerült már, amikor éppen a kezébe vett volna. Istennek az a terve veled, hogy igazi, új, alázatos élettel szeretne megajándékozni. Hidd el, az Úrnak semmi sem lehetetlen. Még veled kapcsolatban sem!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1661 Dátum: 2018. Június 25. - 10:25:25
2018. június 25. hétfő

Abban az időben megszólalt Jézus, és ezt mondta: "Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek. Igen, Atyám, mert így láttad jónak. Az én Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú akarja kijelenteni. Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű."

Mt 11,25-30.

NYUGALOM A MEGFÁRADTNAK

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28)

Miközben egy júliusi reggelen áfonyát szedtem, megfigyeltem, ahogy a gyümölcsökkel erősen megterhelt ágak felpattannak, mikor a kövér, szaftos bogyókat eltávolították róluk. "Ahhh!" - mintha ezt mondta volna a bokor, amikor az ágai már nem lógtak a földre, a fás szárakat igénybe véve. A bogyók hatalmas terhe alatt meghajló bokrok látványa eszembe juttatta Jézus ígéretét a mai igerészben.
Az áfonyabokrok nyilvánvalóan nem ugyanolyan fajta terhektől szenvednek, mint az emberek, de hozzájuk hasonlóan mi is gyengévé és terméketlenné válhatunk, ha túl nagy súly nehezedik ránk. Amikor a problémákkal magunk próbálunk megbirkózni, egészségünkre és életünkre az aggodalom, félelem, harag, szomorúság és egyéb destruktív érzések lesznek hatással. A minket nyomó teher lehet egy kezelhetetlen munka, pénzügyi aggodalmak, házassági gondok, családi ügyek, betegség, alkohol, kábítószerek vagy akár gyülekezeti közösségünk problémái. Ahogy az áfonyabokornak, nekünk is segítségre van szükségünk a súly letételében. Ha megfáradunk, bízhatunk Jézusban, aki megnyugvást ígért nekünk.

Imádság: Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy enyhíted a terheinket. Krisztus szent nevében imádkozunk. Ámen.

Jézus megnyugvást ad nekem, ha rábízom a terheimet.


IMÁDKOZZUNK, HOGY LE TUDJUK TENNI TERHEINKET ISTEN ELÉ!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1662 Dátum: 2018. Június 26. - 10:46:03
    

IRIGYKEDŐ ASSZONYOK


"És látta Rákhel, hogy ő nem szül Jákóbnak, irigykedni kezdett Rákhel az ő nénjére." 1Mózes 30,1

 

Rákhel, aki szép volt, akinek minden sikerült, megkapta a férfit, akit ketten szeretettek, most mégis irigy. Hát a sikeres ember szívében is megszületik az irigység?! Rákhel ki is mondja Jákóbnak: "Adj nékem gyermeket, mert ha nem, meghalok." Ebben a mondatban Rákhel egész lénye benne van. Minden kívánságomnak meg kell lennie! Hogyhogy Isten nem engem részesít előnyben? Isten Leát is, Rákhelt is szereti. Rákhelt úgy, hogy nem ad neki gyermeket. Olyan akadályt állít, amit férje sem tud megoldani. Itt össze kell törni. Most Rákhel az, akinek nincs valami, és meg akarja szerezni. Bilhát, a szolgálóját adja oda férjének. Amit Isten nem ad meg, megszerzem magamnak. De Leától nem maradok le! Nem tudom, mi az, amit már kiügyeskedtél magadnak. Ha Isten nem adja, tudok én más utat is. Rákhel így mondja: "Nagy tusakodással tusakodtam az én nénémmel, és győztem." Nem győzött! Ez a győzelem Isten szerint vereség volt. Keresztül-kasul irigykednek egymásra. Istennek mind a kettőre gondja van. Rákhel is törik, Lea is törik. Mindkettő fölött az Úr győzött. A 39. vers szerint Isten cselekedett, megnyitotta Rákhel méhét. Isten elérte célját, összetört ez az aszszony, és imádkozott. Mindnyájan rajta vagyunk Isten formálókorongján. Sokszor kell feltennie a korongra. Isten meghallgatta Rákhel imádságát, és lehajolt a porszemhez. A kevély szívű asszonyból alázatos asszony lett, és megszületik József, az Úr Jézus egyik legvilágosabb előképe, aki a megtartatás útjára vezeti az egész népet. Az Úr Jézus azért jött, hogy megmenthessen bennünket nagy szabadítással.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1663 Dátum: 2018. Június 29. - 11:11:19
2018. június 29. péntek

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult."
Amikor Jézus befejezte ezeket a beszédeket, a sokaság álmélkodott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudóik.

Mt 7,24-29.

SZILÁRDAN ÁLLNI

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. (Mt 7,24)

Édesapám egészsége éveken át romlott, ezért halála nem ért váratlanul, de mégis úgy éreztem, mintha a talajt elveszítettem volna a lábam alól. Olyan volt, mintha többé nem állnék szilárd, egyenes talajon.
A temetési szertartás abban a templomban volt, ahová apa járt, és ahol édesanyámmal együtt négy gyereket felneveltek. Amikor beléptem az ismerős épületbe, eszembe jutott, hogy apa évtizedekkel ezelőtt hogyan segített eltávolítani az óriási mennyiségű földet, és elegyengetni a talajt a templom épületének bővítésénél. Ez önbizalmat adott és azt az érzést, hogy a fizikai talaj szilárd a lábam alatt.
Aztán előjöttek más gyerekkori emlékek is - mozzanatok apa életéből - amikor Bibliát olvasott, imádkozott, meghallgatott másokat, kérdezett, segített a rászoruló szomszédoknak. Olyan sok gondolat emlékeztetett arra, hogy apa a hit talajára építette az életét! Hasonlóan a példázatbeli bölcs emberhez, aki sziklára építette a házát, bizalmunkat mi is Istenbe vethetjük. Ilyen bizalommal megnyugvást és bizonyosságot nyerhetünk, és ezáltal az élet kihívásaiban magabiztosan állhatunk.

Imádság: Istenünk, erősítsd hitünket! Segíts bízni és megmaradni a te szeretetedben a küzdelmes időkben is! Ámen.

Szavaim és tetteim mit fednek fel Istenbe vetett hitemről?



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1664 Dátum: 2018. Június 30. - 10:36:42
2018. június 30. szombat

Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR.
Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.
Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek,
ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem.

Ézs 55,8-11.

MEGTALÁLNI AZ UTUNKAT

Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását. (Péld 16,9)

Fiatal koromban be akartam lépni a hadseregbe. Később úgy döntöttem, inkább egyetemi professzor leszek. Majd miután családot alapítottam, elhatároztam, hogy gimnáziumban tanítok. De nem találtam állást. Rosszkedvű voltam, mert nagyon szerettem tanítani. Tele elkeseredett sajnálattal feladtam a karrieremet. Gondolván, hogy örökre bezáródik előttem a tanítás ajtaja, rendőrtiszt lettem. Később lehetőséget kaptam, hogy a rendőrtiszti akadémián oktató legyek. Ebben a szerepben úgy láttam, hogy ötvöződik a tanítás és a lelkesedésem.
Néha, ha visszatekintek, milyen irányt vett az életem, úgy érzem, mintha egy szabadulós játékban vettem volna részt. Minden állomásnál próbáltam kitalálni, mi lehet a végcél, de minden váltásnál kiderült, hogy a korábbi sejtésemben tévedtem. A változások nem feltétlenül voltak rosszak. Tévesen azt gondoltam, én irányítom a dolgokat. Túlságosan a terveimhez kötődtem, ahelyett, hogy Istentől kértem volna útmutatást.
Amikor az életben próbáljuk megtalálni az utunkat, bölcs dolog hosszú távú terveket készíteni. De amikor eszünkbe jut, hogy ne ragaszkodjunk a terveinkhez és választásainkhoz, hanem Krisztusnak engedjük át őket isteni tanácsot keresve, felfedezhetjük, hogy Isten mindvégig a javunkat munkálja.

Imádság: Drága Istenünk, segíts, hogy a te akaratodat keressük, és bízzunk, hogy vezetni fogsz bennünket. Ámen.

Milyen terveket kell ma átengednem Istennek?