Szerző Téma: Üzenetek  (Megtekintve 157408 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #330 Dátum: 2019. Április 02. - 10:49:40
Krisztus testének szüksége van rád

    "Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai."(1 Kor.12:27)

Azért is kell egy gyülekezethez kapcsolódnod, hogy beteljesítsd az elhívásodat, hogy gyakorlati módon szolgálj más hívők felé. A Biblia  azt mondja „Mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, és mindegyikőtök egy különálló és nélkülözhetetlen tagja a testnek.” (1 Korinthus 12:27 – NLT fordítás)

A te szolgálatod is elhagyhatatlan része a Krisztus testének. Mindannyiunknak van egy szerepe, és minden szerep fontos. Isten felé nincsen kis szolgálat, neki minden számít.

A gyülekezetben nincsenek jelentéktelen szolgálatok. Néhány látható, míg néhány rejtve marad a színfalak mögött, de mind értékes. Sokszor a kisebb és rejtettebb szolgálatok hozzák a legnagyobb változást.  Az otthonomban például a legfontosabb lámpák nem a nagy kandeláberek az étkezőben, hanem a kicsi éjjeli fények, melyek megvédenek attól, hogy beverjem a lábujjaimat, amikor leszökök éjjel nassolni.

Nincsen összefüggés a méret és a fontosság között. Minden szolgálat fontos, mert egymástól függünk, hogy aztán be tudjuk tölteni a feladatunkat.

Amikor a tested egyik része nem funkcionál beteg leszel. A tested többi része pedig szenved. Képzeld csak el mi történne ha a májad egyszer csak elkezdene magáért élni: "Fáradt vagyok! Nem akarom kiszolgálni a testet többé! Ki akarok venni egy évet és csak táplálékot akarok kapni, semmi mást. Azt akarom tenni, ami nekem jól esik. A többiek vegyék át a részem."

Mi történne szerinted ebben az esetben? A tested meghalna.

Ma is több ezer gyülekezet haldoklik olyan keresztények miatt, akik nem akarnak szolgálni. Csak ott ülnek az oldalvonalnál nézőként, miközben Krisztus teste szenved.

Isten arra hív téged, hogy szolgálj, méghozzá messzemenően túl azon amit valaha is elképzeltél. Jó cselekedetekre teremtett téged, amiket már előre elkészített neked (lásd Efezus. 2:10). Amikor mások felé szolgálsz, azt Istennek teszed.




Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #331 Dátum: 2019. Április 10. - 10:08:02
 Az ima ereje az emberi kapcsolatokban

    "(Isten) hallja, amikor kérjük Őt; és mivel tudjuk, hogy ez igaz, azt is tudjuk, hogy Ő megadja nekünk, amit tőle kérünk." (1János 5:15, GNT fordítás)

Gondolkodtál már azon, hogy az ima valóban működik-e? Imádkozol valamiért, és a Sátán ezt suttogja neked: Mit gondolsz, ki vagy te?... Mit csinálsz?... Isten úgyse figyel rád... Ne vesztegesd az időd... Felejtsd el az egészet...

Az ima azért működik, mert Isten az, aki mindent irányít. Minden csoda alapja Isten saját szuverenitása, önálló hatalma. Miért tesz meg egy csodát és egy másikat nem? Azért, mert Övé az irányítás. Nekünk csak bíznunk kell az Ő bölcsességében és jóságában.

Pál ezt mondja az Efézusi levél 3:20-ban: "(Isten)...képes megtenni sokkal többet annál, mint amit kérni merünk vagy mint amiről álmodunk – messze többet a legbuzgóbb imáinkban kért dolgoknál, a vágyainknál, a gondolatainknál vagy a reményeinknél."  (TLB fordítás).

Az ima arra képes, amire Isten képes. Az Ő erőforrásai számodra is elérhetőek. Az Újtestamentum hússzor mondja, hogy kérj. Nagyon ösztönző és bátorító tudni azt, hogy amire én nem tudok hatással lenni vagy amit nem tudok befolyásolni, azt Isten tudja. Lehet, hogy én nem tudok megváltoztatni egy helyzetet, de tudok imádkozni, és Isten meg tudja változtatni.

Isten egy rossz emberi kapcsolatot is jóra tud változtatni. Ennek a változásnak a leggyorsabb módja az, hogy elkezdjük megköszönni Istennek azt az embert, akivel nehezen jövünk ki.

Az érte való imádkozás meg fogja változtatni a hozzáállásodat, és ő is változni fog. A pozitív ima sokkal erősebb, mint a pozitív gondolkodás. Az emberek lehet, hogy visszautasítják a segítségünket, nem veszik figyelembe a kéréseinket vagy nem fogadják meg a tanácsainkat, de az imáinkkal szemben erőtlenek.

Hogyan imádkozz? Minél pontosabban fogalmazod meg a kérésed az imában, annál egyértelműbb választ fogsz kapni.

A Filippi 1:9-11-ben Pál apostol pontosan leírja, hogy ő hogyan imádkozik az emberekért: "És imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjon bennetek ismerettel és igazi megértéssel, hogy meg tudjátok ítélni, mi a legjobb, hogy tiszták és feddhetetlenek legyetek Krisztus napjára, és hogy tele legyetek a megigazultság gyümölcseivel, amelyek Jézus Krisztus által jelennek meg – hogy ez Isten dicsőségére és dicséretére legyen."



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #332 Dátum: 2019. Április 13. - 09:46:55
 Isten szabadságot akar neked adni.
2019. április 13. 03:00 - Lilla:)

    „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (János 8:36., Újfordítás)

A világ a szabadság fogalmát a fegyelmezetlenül élésben határozza meg: „Azt teszek, amit akarok és mindenkinek azt mondok, amit akarok, nem veszek tudomást róla, hogy mit mondanak mások.” Valószínűleg ezzel mindenkit megégetsz magad körül, de legalább úgy viselkedsz, ahogyan te akarod. A világ azt mondja, megkapod a szabadságod, de csak úgy, ha teljes mértékben önzővé válsz.

A Biblia azonban azt mondja, hogy az egyetlen út az igazi szabadsághoz Jézuson keresztül vezet: „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok vagytok.” (János 8:36., Újfordítás).

Az igazi szabadság a félelemtől való szabadság, amikor lelkiismeretfurdalás, aggodalmak, keserűség és halálfélelem nélkül élsz. Nem kell szerepeket játszanod, mert szabadon lehetsz önmagad.

Hogyan szabadulhatsz meg ezektől a félelmektől? Úgy, hogy engeded, hogy Isten szeressen! János apostol azt tanítja, hogy „a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.” (1. János 4:18./a, Újfordítás).

Amikor rádöbbensz arra, hogy Isten mennyire szeret téged, attól kezdve teljes szabadságban élhetsz. Valójában dicsőíted Istent, amikor világossá válik számodra, hogy „maga Isten a szeretet.” A dicsőítés egyik megnyilvánulása, ha egyetértesz azzal, hogy Ő egy szerető, gondoskodó Isten és támaszunkat leljük „az ő szeretetében, amit számunkra tartogat”. (1. János 4:16./a, Újfordítás).



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #333 Dátum: 2019. Április 26. - 08:46:16
 Megszabadulni a meg nem bocsátásból


    „Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan.... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás)

Isten lehetőségeket fog eléd helyezni, ajtókat, melyeket csak te tudsz kinyitni. Viszont nem fogsz tudni átmenni rajtuk, ha a meg nem bocsátás kikötőjében vagy. A meg nem bocsátás egy börtön.

Hadd osszak meg egy történetet, ami élénken bemutatja ezt.

1979 karácsony estéjén, amikor Danny Duchene tinédzser volt, megtudta, hogy szüleit letartóztatták kokain csempészésért és egy mexikói börtönbe kerültek. Ez a hír félelemmel és haraggal töltötte el őt. Kocsijával behajtott egy üres parkolóba és keményen bedrogozott. Amikor rájött, hogy a drogok ideiglenes megkönnyebbülést adnak a fájdalomtól, elszántan fogyasztott drogokat minden nap.

Ahogy nőtt a függősége, úgy nőtt a haragja és a keserűsége is, és egyre veszélyesebb döntéseket hozott, míg egy nap belekerült egy bűncselekménybe, ahol két ember haláláért volt felelős.

Álmában sem gondolta volna Danny, hogy a börtön lesz a szabadulásának a helye. Mielőtt kétszeres életfogytiglanra ítélték volna, Danny átadta az életét Krisztusnak. Végül, a Celebrate Recovery függőket segítő program által, Danny megtanult bocsánatot kérni és megbocsátani – saját magának és a szüleinek.

2014 karácsony estéjén, 35 évvel a szülei börtönbe kerülése után, Danny kiszabadult a börtönből, és lelkipásztor lett a Saddleback gyülekezetben. Ma, – több mint három évtizeddel azután, hogy azt hitte, hogy egész hátralévő életét börtönben kell töltenie –, elítélteknek segít országszerte reményt és gyógyulást találni Jézus Krisztusban.

Mielőtt be tudott volna lépni a lehetőségek ajtaján, Danny ki kellett jöjjön a keserűség börtönéből.

A Biblia ezt írja: „Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás).

Te választasz: kitarthatsz a meg nem bocsátás és a keserűség mellett, vagy megtapasztalhatod az az életet, amire Isten hívott el téged! Mindkettőt nem lehet!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy aki téged megbántott, nem érdemli meg a bocsánatodat. Igazad van – de te sem érdemelsz megbocsátást!

Az Efézus 4:32 ezt írja: „Legyetek kedvesek és jószívűek egymás iránt, bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban." (NIV fordítás).

A megbocsátás nem könnyű. De ez az egyetlen útja annak, hogy belépj abba az életbe, amit Isten szán neked!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #334 Dátum: 2019. Május 29. - 09:06:25
Dr. Kováts György
18 perce ·

BELEMEGYÜNK VAGY NEM MEGYÜNK? :)
Van egy áldott osztályfőnököm. Hálás vagyok Istennek, hogy még él, és még mindig, kétévente összegyűjti az osztályunkat osztálytalálkozóra.
Amikor megismertem az Úr Jézust, 20 éves voltam. Tehát a második osztálytalálkozónkon már bizonyságot tehettem arról, amit Jézus tett velem. Megleptem vele a többieket, akik nem ilyennek ismertek azelőtt. Azután két év múlva megint beszélhettem egy kicsit az Úr Jézusról. S ez még 1981-ben történt. Majd, megint. És megint. Amióta elvettem Annát feleségül, elhoztam őt is magammal. Szinte az osztály részévé lett. És ez a kétévenkénti osztálytalálkozó, ahol mindenki, névsorban - áldott osztályfőnökünk "napló-olvasása" mellett - beszámol arról, ami történt vele az elmúlt két évben, nekem a barátságok ápolása mellett arra is lehetőséget adott, mindig, hogy egy icipicit az Úr Jézusról is bizonyságot tudjak tenni.
Egészen a legutóbbi osztálytalálkozóig. Ekkor is tettem, de a légkört valami megbolydította. Ami eddig még soha nem történt meg. Az osztálytársak - és áldott osztályfőnökünk is - belementek a politikába. És sajnos ez annyira mély elválasztó szakadékokat hozott elő, a./ amikre nem is gondoltam eddig, b./ és amik akadályként merültek fel az őszinte beszélgetések előtt. Vehemens vitatkozások, információ-bombák, amiket egymásra "szórtak" az emberek, korábbi barátok szembefordulása... brrr. Nagyon elszomorodtam. Még az is felmerült, hogy idén nem is jön el osztályfőnökünk az osztálytalálkozóra. (Telefonon próbáltam megnyerni, s mostanra úgy tűnik, mégis ott lesz.)

Mi marad meg? Mi múlik el? Mi éri meg? Mibe megyünk bele, és mit kerülünk el?
A pénz-kérdés, a stílusok kérdése, az ízlések és gondolkodásmódok kérdése - mind, mind, olyan terület, ahol, ha nem pusztán meghallgató módon állok hozzá, hanem elkezdek vitázni, elveszíthetem a készséget a másik oldaláról arra, hogy a MARADANDÓ dolgokkal kapcsolatban megoszthassam, ami az ÉLETÉT mentheti meg.
A halálos ágy mellett rendszerint NEM politikai pártok neve, közszereplők viselkedése a téma... mert EZEKET NEM viszi el az ember magával. Valahogy ilyenkor az IGAZÁN FONTOS dolgok kerülnek elő, és a pénznek is MÁS jelentősége lesz, mint korábban - a bűn, amit az ember elkövetett, és az Istennel való kapcsolat, ahová az ember készül, MÁS hangsúlyt fog kapni.

"Memento mori" - mondták a régi szerzetesek, pontosabban, két tenyerük feltartásával, a két "M" betűvel, tenyerükön, erre emlékeztettek: "emlékezz a halálra".
Ez NEM depressziós, NEM lenyomó gondolkodásmód, hanem JÓZANSÁGRA int, és a VALÓDI ÉRTÉKEKRE figyelmeztet: MI MARAD MEG?
Mi az, amiért megéri? Mibe érdemes belemenni? Mit tarts a szemed előtt?

Tehát:
a./ Vannak stílusok, gondolkodásmódok, viselkedések, amikkel lehetne vitázni, ki is lehetne mosolyogni őket - de nem érdemes. Ha ezt teszed, elvész a lehetőség, hogy megoszd az evangéliumot.
b./ Sokszor ezek a dolgok, amik felháborítják az embereket, vagy kinevetésre ösztönöznék, "másodlagosak". Olyanok, amik elmúlnak, tíz év múlva nem emlékszik rájuk senki. De ha most ezen bosszankodunk, vagy ezt vitatjuk - feleslegesen, mert sok ember érvekkel nem győzhető meg, pl. az előítéleteket érvekkel nagyon nehéz ellensúlyozni - akkor ELVESZÍTJÜK a lehetőséget a MARADANDÓ átadására.
c./ Persze ez nem jelenti azt, hogy ne legyenek gondolataid, ne értékelj és ne gondolkodj. Csak nem kell mindenbe beleszólni, és nem kell mindenről hangosan értékítéletet alkotni.
d./ Ez a mennyei bölcsesség helye: mikor KELL, mikor elkerülhetetlen, és mikor felesleges. Van, amikor lenne véleményed, de TUDATOSAN nem mondod, mert NEM AKAROD, hogy elválasszon a másik embertől - egy másodlagos dolog miatt elvesszen a lehetőség, hogy a LÉNYEGRŐL szólhass.
Pl. zenei stílusok, politikai gondolkodásmód, vélekedések, egy-egy közszereplő megítélése, stb. Annyi, de annyi ember beszél ezekről.
(Persze van, ahol FEL KELL EMELNED a szavadat, de itt is bölcsességgel, szem előtt tartva, hogy MI lesz a meghallgatásra ösztönző MÓD, és hely, és idő, és lehetőség, pl. amikor előítéletekkel, gyilkos gondolkodással, vagy erkölcsi ferdüléssel kapcsolatos területekről van szó... de itt is mindig BÖLCSESSÉGGEL, arra ügyelve, hogy befogadják, amit mondasz, ne "csak elmondd", hanem be is juthasson a szívbe, az igazán lényeges dolog, amit Isten is mond, ott, abban a helyzetben... húúú, de mennyire szükséges a mennyei bölcsesség.) :)
e./ Sokszor hallgatok, és figyelek, "tanulok" - információt mindig kaphat az ember (bár az is igaz, hogy mindig szűrni kell, és viszonyítani, megvizsgálni a forrást, a célkitűzést és a lehetséges gyümölcsöt, s ennek alapján megítélni, befogadhatod-e vagy sem) - mert:
aa./ nem is tudok mindenki számára mérvadó véleményt mondani,
bb./ talán nem is kell, mert vannak ott nálam sokkal tájékozottabbak, akik lehet, hogy meg tudják tenni, és abból még tanulhatok is,
cc./ de nem is szükséges, mert ha ezek másodlagos dolgok, amikről ott szó van, akkor egyszerűen NEM fogok belemenni és elveszíteni értékes bizalmat, kapcsolatot, figyelmet, amikor pedig ezeken múlik, hogy a MARADANDÓ bejuthasson a szívükbe.

"Az eszes ember, ha vetekedik a bolonddal, akár felháborodik, akár nevet, nincs nyugodalom." (Péld 29,9.) :)

1./ Van, amikor SEMMI mást nem tudsz tenni, ha helyesen akarsz eljárni, mint MEGALÁZNI MAGADAT, és HALLGATNI.
2./ Persze hallgatni sem mindegy, hogyan hallgatsz... lehet "ítélkezve" hallgatni, (magadban felháborodva, dühöngve, vagy lenézve a másikat), és lehet a másikat "kinevetve" hallgatni is. Ha hallgatsz, válaszd az Úr szemét, az Ő gondolkodásmódját, a mennyei lelkületet. Maradj készenlétben, hogy AMIKOR kell, vagy amikor lehetséges, a megfelelő módon és tartalommal, megszólalhass.
3./ Van, amikor emberek közvetlen közeledben sértő vagy bántó módon viselkednek. Ha másokkal teszik, szelíden, a megnyerés vágyával megpróbálhatsz segíteni, ha lehet - bár itt is ügyelsz a "kóbor ebre", hogy azt ne ragadd fülön, mert téged fog megmarni, ahogy a Példabeszédek mondja - de, ha téged ér, nézd meg, MEGÉRI-E belemenni, szóvá tenni, vagy inkább hallgass, és alázd meg magad... MI ÉRI MEG? :)
4./ Van, amikor az "igazadat" kiharcolhatod, de ELVESZÍTED közben a másik ember készségét a meghallgatásra, megértésre, arra, hogy az igazán FONTOSAT át tudd neki adni. NEM ÉRI MEG! :)
5./ Néha a HALLGATÁSODDAL nyered meg a csatát a bizalomért és a meghallgatás készségéért.
a./ Van, hogy tizenévesed nevelésénél is így van ez.
b./ Családi viták idején is.
c./ Házassági kapcsolatban is. Mindig nézd meg: "megéri-e"... megéri-e "megmondani" a magadét (általában nem), vagy "kikérni magadnak" (ez sem) - még vitatni sem éri meg, sokszor, mert az igazán érzékeny dolgok NEM logikusan elintézhetők, hanem sokkal inkább érzelmi alapon nyugszanak, amihez inkább a bizalomra, a szeretet lelkületére, és arra van szükség, hogy a másik ember biztonságban érezze magát melletted... :)

"Az eszes ember, ha vetekedik a bolonddal, akár felháborodik, akár nevet, nincs nyugodalom." (Péld 29,9.) :)

6./ Légy eszes, Isten országának mértéke szerint.
a./ Bölcs, aki Istentől nyert megítélést, meglátást, gondolkodásmódot, mennyei értékelés alapján, a jövőt tartva szeme előtt.
b./ Légy olyan ember, aki uralom alatt tartja a pillanatnyi hangulatokat, érzéseket, mert tudja, hogy a hosszú távú szempontok fontosabbak.
c./ Pillanatnyi sértéseken, butaságokon át lehet lépni, de hosszú távra kell megnyerni a csatákat - az embereket, Istennek...

Uram, a Te bölcsességed, a Te vezetésed, a Te személyes közelséged, ez ad útmutatást, és bölcsességet a hétköznapjaimban - és annyira, de annyira szükségem van rá. Köszönöm, hogy segítesz. Minél kevesebbszer szúrjam el. Ámen. :)

"Az eszes ember, ha vetekedik a bolonddal, akár felháborodik, akár nevet, nincs nyugodalom." (Péld 29,9.)



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #335 Dátum: 2019. Május 31. - 10:01:44

Mi történik akkor, amikor megteszed azt, amiről tudod, hogy helytelen?
2019. május 31. 03:03 - Erika1832

 

    Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (Példabeszédek 10:9. NIV-fordítás).

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 10:9-ben, hogy "Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (NIV-fordítás). Azaz mindenképpen ki fog derülni. Ezért, amikor döntés előtt állsz, arra van szükséged, hogy egy becsületesség-tesztet csinálj.

A becsületesség-teszt azt jelenti, hogy a külső, nyilvános életed és a belső, magán életed teljes összhangban van, — ami a szívedben van, és ami a nyilvános életedben zajlik, az egy és ugyanaz. Felteheted magadnak a kérdést: "Szeretném-e, hogy mindenki tudjon erről a döntésemről, amit most készülök megtenni?” Az igazság az, hogy amikor becsületességről van szó, még ha mindenkit be is tudnál csapni, magadat nem csaphatod be. És ha figyelmen kívül hagyod a lelkiismeretedet, akkor ennek az árát ki kell fizetned.

Előfordul, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy amit teszünk az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene így tennünk, de eszünkbe jut a gondolat, hogy: "Tudom, hogy rosszat csinálok, de megyek tovább, mert tudom, hogy Isten megbocsátó Isten."

Gondolod, hogy véghez viheted azt, amit Isten rossznak mond, és ennek nem lesz következménye az életedben? Pontosan a következmények miatt nem akarja Isten, hogy így dönts, — mert szeret téged, nem azért, mert távol akar tartani téged egy klassz dologtól. Isten tudja, hogy minden döntésnek következményei vannak. Tudja, hogy minden rossz döntésed sebeket hagy az életedben. És Ő jobbat akar neked.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsátja meg nekünk a rossz dolgokat, amiket cselekszünk? Persze, hogy megbocsátja. Ő megbocsátó és kegyelmes Isten. De a megbocsátás nem szabadit meg minket a fájdalomtól és a rossz döntéseink következményeitől. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a sajnálat érzése ott van azért, amit tettél. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, ugyanakkor még mindig fájdalmat okoz a tetted. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a kapcsolatod megromlott.

A Róm 14:14 azt mondja, "ha valaki úgy véli, hogy valami helytelen, akkor neki nem kellene megtennie azt, mert számára az valóban rossz" (TLB-fordítás). Ez a vers egyszerűen azt mondja, hogy ha kétségeid vannak, ne tedd meg, ez a becsületesség-teszt megsértését jelenti. Akármi, ami az életünkben nem hitből van, az bűn.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #336 Dátum: 2019. Június 01. - 09:50:38
 Válaszd a legjobbat, ne csak a jót!
2019. június 01. 03:00 - FodorImi

    „Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.” (1 Korinthus 10:23 – NIV fordítás)

Bizonyos dolgok nem szükségszerűen rosszak, egyszerűen csak nem szükségesek. Életed legtöbb döntésében nem a jó és a rossz között kell választanod. Sokkal inkább az számít, hogy mi a legjobb számodra.

Az 1 Korinthus 10:23-ban azt mondja a Biblia: „Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.”

Sok dolog erkölcsileg semleges. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozz, magasabb mércére van szükséged. Meg kell kérdezned: Jobb emberré válok, ha megteszem ezt? Ezt nevezik úgy hogy „fejlődés teszt”.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt, amikor Kay szoptatta a kisbabánkat, aki dél körül mindig éhes volt, le kellett ülnie, hogy megetesse a babát, és bekapcsolta a tv-t. Mik mennek a tv-ben nap közben? Szappanoperák. Így hát elkezdte nézni a szappanoperákat, miközben szoptatta a babát. És természetesen a szappanoperák mentek, egyik a másik után. Az egyik felvezette a következőt. Hamarosan Kay már két műsort is megnézett, aztán hármat. Ez hosszú idő egy babának az étkezéshez.

Egy idő után felismerte, hogy már nem a baba ellátása miatt teszi. Éppenséggel azért rendezte át a napirendjét, hogy megnézhesse ezeket a műsorokat. Elkezdett gondolkodni. „Inkább most fogok kivasalni,” vagy „Most teszem rendbe a konyhát”, és megoldotta, hogy a tv közelében lehessen.

Hamarosan hozzákötötte magát ezeknek a képzeletbeli személyeknek az életéhez. Egész bensőségesen érdeklődővé vált ezeknek az embereknek az élete iránt, akik nem is léteztek. Egy nap aztán szíven ütötte a felismerés: „Elvesztegetem az életem! Ettől nem leszek jobb ember, jobb anya vagy jobb feleség. Ennek nincs megváltó értéke. Azokkal az emberekkel kellene törődnöm, akik valóban léteznek.”

Jobban érdekelnek a képzelt személyek a tv-ben, mint Pál és Péter és a tanítványok, vagy az, hogy mit tesz Isten az életedben? A celeb magazinokat megtöltő emberek sekélyes életébe fekteted az idődet? Péntek délutántól hétfő reggelig a tv sportcsatornájára tapadsz?

Ezek a dolgok gonoszak? Nem. Rosszak? Nem. A kérdés nem az, hogy „Valami baj van vele?” A kérdés az, hogy „Hasonlóbbá tesz-e engem Jézushoz?”



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #337 Dátum: 2019. Június 01. - 13:54:30
Dr. Kováts György

FIGYELJ!
ISTENNEK VAN ÚTJA... :)
Tudom, vannak nehéz dolgok... pl. adósság... lakáshiány... munkahelyi problémák... konfliktusok... szeretteink csúnya viselkedése... más emberek rossz viselkedése... gyülekezeti "csalódások"... Igen, vannak nehéz dologok... :)
De sokszor ott kezdődik a megoldás, hogy MEGKERESSÜK, hogy HOL rontottuk el, oda visszamegyünk, elrendezzük, amit nekünk kell... pl. a bűnt, a helytelen döntést, a rossz kapcsolatot, stb.
--A neheztelést letesszük, megbánjuk és újat kezdünk az Úrral - megbocsátunk, és elengedünk... (ez nehéz, de meg kell tegyük, mert AKADÁLY az Úr további lépései előtt, a szabadítás előtt).
--És KÉRJÜK az Urat, és segítségül hívjuk, és a gyülekezet tagjaihoz is odafordulunk, és kérjük, imádkozhassunk együtt, kérjük, hogy legyenek háttér-imádságaikkal segítségünkre.
--A pásztorral is beszélgetünk, vagy a gyülekezet valamelyik felelős vezetőjével, elöljárójával, hogy tanácsoljanak, segítsenek tovább lépni.
--Ha nem jutunk előre, kérjük az Urat, és FOG tanácsost adni, akin keresztül rálátást ad nekünk.
És NEM ADJUK FEL.

--Nem választjuk sem az öngyilkosság, sem az önbetegítés, sem az önkárhoztatás, sem a keserűség semmilyen más útját, mert ezek az ördög útjai.
--És semmit, ami lezárja a jövőt, ami megfoszt a jövőtől, semmit, ami a sötétségből jön, sem okkult, sem varázsló utat, sem vádolást, sem kárhoztatást... nem.
--Ezeket kizárjuk, és az Urat hívjuk segítségül.

Ez az egyedül járható ÚT.
Ő maga az Út, az igazság és az élet...
Ő fog vezetni. És hív is:
"Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül." (Zsid 4,16.)
--Ez, hogy odajárulunk, azt is jelenti, hogy KIZÁRJUK az ördög eszközeit, lelkületét, indítékát és útjait.
--Ettől elhatároljuk magunkat, bocsánatot is kérünk ezek miatt, ha belementünk, és LEZÁRJUK az életünkben ezeket.
--MARAD csak az Úr, és az Úr útja... az irgalmasság, a könyörgés, a hit, a hűség, a tisztaság, az igazság útja.
--És ebben a gyülekezet, a gyülekezeti testvérek, segítségül lesznek... mi pedig ALÁZATBAN járunk, és nem ítélkezünk felettük, nem vetjük meg őket, és nem vetjük el őket, még, ha hibáik vannak is, mi megragadjuk az Úr kegyelmét, és ennek megfelelően járunk.
--Nem ítélkezünk, nem hagyunk el másokat, nem választjuk a kritika és elzárkózás útját... ez pedig jóra fog vinni... ... a megoldások így születnek meg.
--A "segítség", amit az Ige ígér az előbbiekben (Zsid 4,16) így fog odajönni az életünkhöz.
--Lehet, hogy nem egyszerre, de odajön.
--Ami rossz volt, vagy ami rossz még ott van az életünkben, ami NEM Istentől van, azt LEZÁRJUK, azt kizárjuk az életünkből, megvalljuk, és elhagyjuk... és a mennyei EZ UTÁN tud bejönni... :)

Uram, add a világosságot, add a győzelmet, add a naponkénti harci győzelmet, a reménység harcában, és az új kezdés harcában, és abban, hogy testvérem LEZÁRJA az ördög felé vezető utat, és KIZÁRJA az ördög indíttatásait. Ámen. Ámen. Ámen.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #338 Dátum: 2019. Június 12. - 15:08:12
 Az engedelmesség túloldalán rátalálni az Isten által készített legjobbra.
2019. június 12. 03:00 - Erika1832

    „Mester – válaszolt Simon - egész éjjel keményen dolgoztunk, és nem fogtunk semmit. De ha te azt mondod, újra kivetem a hálókat." (Lukács 5:5. NLT-fordítás)

 
Munkánk során időről-időre hátráltatásba ütközünk. De a lemaradásból a nekilendüléshez a legegyszerűbb lépés csak két szó: engedelmeskedni Istennek.

Isten mondott neked valamit, ami teljesen logikátlan és zagyvaságnak tűnik. Se anyagilag, se semmilyen viszonylatban, se érzelmileg nem látod semmi értelmét. És ami még ennél is rosszabb, hogy teljesen megijedtél ettől.

De Isten azt mondja, hogy tedd meg mindenképpen.

Az elmúlt pár nap során olyan történeteket kerestünk a Bibliában, amelyek az üzleti kudarcról szólnak. A Lukács 5. részében Simon Péter és András egész éjjel halásztak, és semmit sem fogtak. Ez egy elképesztő kudarcot jelentett az akkori, első századi halászoknak.

De Jézus arra járt és a hajójukat prédikálásra használta. Majd ezt követően Jézus így szólt hozzájuk: "Most a mélyebb vizekre menjetek ki, és vessétek ki a hálótokat fogásra.” (Lukács 5:4 NLT-fordítás)

Teljesen logikátlan és értelmetlen látszott, amit kért.

De Jézus azt mondta nekik, hogy evezzenek beljebb, és ott vessék ki a hálókat.

Jézus miért küldte őket a mélyebb vizekre? Mert ott nagyobb halakat lehet fogni, ami egyúttal nagyobb kockázattal és veszéllyel is jár. A hit nem jár kockázat nélkül.

„Mester – válaszolt Simon - egész éjjel keményen dolgoztunk, és nem fogtunk semmit. De ha te azt mondod, újra kivetem a hálókat." (Lukács 5:5. NLT-fordítás)

Simon Péter úgy cselekedett, ahogy Jézus mondta neki. Nem azért tett így, mert ez egy okos vagy közkedvelt ötlet volt. Ő azért tette meg, mert Isten mondta neki, hogy így tegyen. Nem vitatkozott vagy habozott.

És Isten Simon Péternek és Andrásnak egy olyan sikeres fogást adott, amit még elképzelni sem tudtak.

A Biblia azt mondja, hogy Isten annyi halat adott a fivéreknek, hogy a hálóik szakadoztak tőle, és a többi halász segítségét kellett kérniük.

De mindez addig nem történ meg, amíg Simon Peter Jézusnak nem engedelmeskedett — annak ellenére is, hogy ez teljesen észerűtlennek látszott..

Mit mond neked Isten, amit te nem teszel meg?

Lehetetlennek tűnik? Anyagilag alig van értelme? Azt mondja neked, hogy evezz a mélyebb vizekre?

Nem számít.ha Isten azt akarja, hogy vállald a kockázatot, és engedelmeskedj neki.

Akár maradhatsz a biztonságos sekély vízben, vagy a mélyebb vizekre mész, ahol a nagy hal van. A választás a tiéd.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #339 Dátum: 2019. Június 13. - 11:28:31
 Isten az őszinteségedet tudja használni


    „Kelj fel éjjel és kiálts! Öntsd ki a szíved az ÚRnak!” (Jeremiás Siralmai 2:19 – NLT fordítás)

Éppen most ért egy rettenetes csapás. Elvesztetted a munkádat. Véget ért egy kapcsolatod. Hibáztál valamiben.

Mi a következő lépésed? Mit teszel most?

Csak mosolyogsz rajta és eltűröd? Azt mondod Istennek, amiről azt gondolod, hogy ő hallani akarja?

Nem. Az első dolog, amit elmondasz Istennek, hogy mit érzel. Kiöntöd a fájdalmadat. Amikor őszinte vagy Istennel az érzelmeid felől, ez éppenséggel az imádat egyik cselekedete.

Jób nagy példáját adja ennek. Elvesztette mindenét – a családját, a nyájait, az otthonát, minden vagyonát.

A Biblia azonban nem vonja be cukormázzal a válaszát: „Jób felállt, megszaggatta felső ruháját fájdalmában. Aztán leborotválta fejét, és földre esve imádkozott.” (Jób 1:20 – NLT fordítás)

Jób úgy fejezte ki a fájdalmát, ahogy abban az időben Közép-Keleten szokás volt. Elszakította a ruháját, leborotválta a fejét. Azután azonban Istenhez imádkozott.

Bármikor, ha az életedben veszteség ér, négy érzelemmel fogsz szembenézni:

    Haraggal: Miért történt ez velem?
    Fájdalommal: Mit vesztettem el?
    Ijedtséggel: Mi folyik itt?
    Félelemmel: Mi jön még ezután?

Amikor átélsz egy sorscsapást, ki kell fejezned mindezeket az érzelmeket. Isten képes kezelni ezeket, mert ő az, aki adta ezeket neked.

Az egyedüli oka, hogy vannak érzelmeid, az, hogy Isten képére lettél teremtve. Ez teszi az embereket egyedülállóvá Isten teremtményei között. Isten egy érzelmes Isten. Vannak érzelmei. Ő tudja kezelni a haragodat, fájdalmadat, ijedelmedet és félelmedet.

Jób brutálisan őszinte volt Istennel, és te is az lehetsz. Jób azt mondta: „Nem tudom visszatartani magam, hogy ne beszélnék. Ki kell mondanom a gyötrődésemet. Lelkem keserűségét el kell panaszolnom. (Jób 7:11 – NLT fordítás)

A helyes válasz a csapásokra, veszteségekre nem egy hamisított szép válasz. Isten sosem akarja, hogy meghamisítsd az érzelmeidet.

Az egész Bibliában, egyik legsúlyosabb csapás után, miután Jeruzsálemet kifosztották, lerombolták, az izraelitákat megölték, rabszolgává tették és száműzetésbe vitték, Jeremiás próféta ezt írta: „Kelj fel éjjel és kiálts! Öntsd ki a szíved az ÚRnak!” (Jeremiás Siralmai 2:19 – NLT fordítás)

Istennel szemben a legjobb álláspont az őszinteség.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #340 Dátum: 2019. Június 14. - 08:50:14
 Ne keseredj el, amikor sorscsapás ér, inkább az összképre figyelj!

    "Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen megyek is el. Az ÚR adta, az ÚR elvette. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:21)

Amikor csalódás ér, akkor teljesen rendben van, ha elmondod Istennek, hogy mérges, vagy szomorú, vagy éppen lehangolt vagy. Nincs kivetni való abban, ha kifejezed az érzelmeidet Istennek.

Csak ne keseredj meg!

Amikor sűrűsödnek a problémák, akkor az elkeseredettség azt mondja: ne bízz Istenben! Ez olyan fertőzés, ami darabokra tépi az életed, - ha hagyod.

Jób mindenféle nehézséget elviselt. Elveszítette családját, vagyonát, és egészségét. De ahelyett, hogy megkeseredett volna, inkább az összképet nézte.

Jób azt mondta "Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen megyek is el. Az ÚR adta, az ÚR elvette. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:21) Jób megértette, hogy Isten kézben tartja a dolgokat, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy minden teljesen szétesőben van.

Én ott voltam mindhárom gyerekem születésénél. Láttam, hogy semmijük sincs, mikor megérkeztek erre a világra. Nem voltak játékaik, portfóliójuk, gardróbjuk, vagy éppen aktatáskájuk. És pont eleget prédikáltam temetéseken ahhoz, hogy tudjam, senki nem visz semmit magával a túlvilágra.

Üres kézzel jöttél és azzal is fogsz távozni.

Amikor a sorscsapások, csalódások jönnek - márpedig jönni fognak -, arra kell koncentrálj, hogy Isten a te életedben az összképet nézi. Sok minden meg fog még változni életedben. A hited is kipróbálódik.

Sem Jóbnak, sem neked nem ígértek tökéletes életet. Valószínűleg te sem kapsz magyarázatot, hogy miért jönnek a nehézségek. De mindig dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben. Nem számít, hogy milyen csapás ér, akkor is bízhatsz abban, hogy:

    Isten szeretete irántad soha nem múlik el.
    Istennek terve van az életeddel.
    Isten gondot visel életed minden részletére.
    Isten, akkor is uralja a helyzeteket, amikor te ezt éppen nem látod.
    Isten megvéd téged.

Függetlenül a sorscsapásoktól, ez az összkép életedre. Akkor is erre az öt igazságra alapozhatod az életedet, amikor minden szétesőben van körülötted.

Nem fogsz megkeseredni, ha ezt az összképet nézed.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #341 Dátum: 2019. Június 18. - 07:32:49
 Támaszkodj Isten ígéreteire, amikor gondok sújtanak

    „Egyetlen egy jó ígéret sem maradt betöltetlenül, melyet az ÚR tett Izrael családjának; minden, amit ő mondott, valóra vált” (Józs 21,45 - NLT fordítás).

Amikor csalódás ér bennünket, hajlamosak vagyunk a rossz dolgokra fókuszálni: figyeljük a bankszámlánkat, másokon tartjuk a szemünket, és olyan dolgokra figyelünk, amikben kapaszkodókat látunk.

Isten azt mondja, hogy amikor az életünkben minden darabokra hullik, akkor eszünkbe kell jutnia, hogy az ő ígéretei valóra válnak.

A Biblia azt mondja, „Egyetlen egy jó ígéret sem maradt betöltetlenül, melyet az ÚR tett Izrael családjának; minden, amit ő mondott, valóra vált” (Józs 21,45 - NLT fordítás).

Amikor semmi másra nem számíthatsz, Isten ígéreteiben akkor is bízhatsz.

Ez az, amit Pál mondott a hajó többi utasának, amikor a vihar lecsapott rájuk az Apostolok Cselekedetei 27. fejezetében. Úgy látszott, mindannyian elvesznek. Isten azonban azt mondta, mindannyian meg fognak menekülni. Pál bízott Istenben, és azt mondta a többieknek: „Legyetek bátrak, férfiak, mert én hiszek Istennek, hogy úgy lesz, ahogy megmondta nekem” (ApCsel 27,25 CSB fordítás).

Pál nem a hajóba és nem a kapitányba vetette hitét. Pál Istenben bízott.

Az a csónak nem fog megmaradni örökké. Pál megértette ezt, de tudta, hogy Isten ígéretei megmaradnak.

Egy kicsi mentőcsónakban akarsz bízni? Lehet, hogy ez a mentőcsónak a ragyogó személyiséged. Lehet, hogy biztos vagy benne, hogy bármin keresztül tudsz jutni a csodás személyiségednek köszönhetően.

Lehet, hogy a kinézeted. Előfordulhat, hogy mindig ez volt a sikered kulcsa. Arra gondolsz, hogy ha felüti a fejét a baj, akkor is támaszkodhatsz még a külsődre.

Talán a pénzed az. Úgy tervezed, hogy bármilyen problémából kivásárolhatod magad.

Ezek azonban mind csak kicsi mentőcsónakok, amik egyszer megsemmisülnek. Az egyetlen biztonságos pont a vihar közepette, ha pontosan Isten akaratának középpontjában állsz.

Csak kérdezd Pált.

Az Apostolok Cselekedete 27. fejezete egy hihetetlen visszaemlékezéssel zárul. A Biblia azt mondja: „mindannyian sértetlenül kimenekültek a partra” (ApCsel 27,44 - NLT fordítás)

Ahogy mindig, Isten ígéretei valóra váltak – mindenki megmenekült.

Amikor Isten ígéreteibe kapaszkodsz a vihar idején, nem te leszel az egyetlen, akit megsegít.

Lehet, hogy Isten az egész hajódat megmenti.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #342 Dátum: 2019. Június 20. - 09:01:27

10 jel ami arra mutat, hogy érzelmileg kimerültél

    Illés megijedt, és és elmenekült, hogy mentse az életét. Beérsebába, Júda városába ment, és ott hagyta a szolgáját. Ezután elment a pusztába egy napi járóföldre. Leült egy rekettyebokor alá, és imádkozott, hogy meghalhasson. „Elegem van, Uram!” – mondta. „Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél, akik már meghaltak” (1Kir 19:3-4, NLT fordítás).

    how-trauma-can-lead-to-depression-722x406.jpg


Mindenki keresztülmegy olyan időszakokon, ahol az érzelmi tartályai kimerülnek - még a Biblia hősei is.
Figyeld meg Illés tapasztalatát, aki Izrael történelmének egyik legfontosabb prófétája volt. Szolgálata csúcspontját követően - szembeszállt a pogány prófétákkal, és győzött - halálos fenyegetést kap a királynétól, és ezzel bekerül az érzelmi kimerülés lefelé húzó spiráljába.

A Királyok első könyvének 19:3-4 szakasza leírja, mit tett Illés ezután.

Illés megijedt, és és elmenekült, hogy mentse az életét. Beérsebába, Júda városába ment, és ott hagyta a szolgáját. Ezután elment a pusztába egy napi járóföldre. Leült egy rekettyebokor alá, és imádkozott, hogy meghalhasson. „Elegem van, Uram!” – mondta. „Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél, akik már meghaltak” (NLT fordítás).

Illés tapasztalata 10 jelét mutatja az érzelmi kimerülésnek. Legyen nyitva a szemed ezekre a saját, és a körülötted lévők életében!

Íme az érzelmi kimerültség 10 jele Illés életének ezen szakaszából:

- Beférkőzik az életedbe a félelem
- Azon kapod magad, hogy menekülsz dolgoktól
- Kihátrálsz a kapcsolataidból
- Ostoba döntéseket hozol megfontolás nélkül
- Nem veszed figyelembe a fizikai korlátokat
- A munkád értelmetlennek tűnik
- Panaszkodsz, hogy ki akarsz lépni, és fel akarod adni
- Azt érzed, hogy egyedül vagy, és támadnak
- Másokhoz hasonlítod és rosszul érzed magad
- Azt gondolod, a halál megnyugvást hozhat

Ha látsz ezek közül néhányat az életedben, valószínű, hogy kiégést tapasztalsz, vagy érzelmileg kimerültél. Lehet, hogy depressziós vagy.

De van remény - és holnap megosztom veled, mit mond a Biblia arról, hogy mit tehetsz, ha kimerült az érzelmi tankod.




Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #343 Dátum: 2019. Június 20. - 09:08:32

Isten orvossága az érzelmi kimerültségre
2019. június 20. 03:00 - Besther

    Füves legelőkön terelget. (Zsoltárok 23:2a)

Tegnap az érzelmi kimerültség 10 jelét osztottam meg veled. Ezek mind Illés tapasztalataiból erednek, az egyik legnagyobb prófétától az Ótestamentumban.

Tehát, mit teszel, mikor rájössz, hogy érzelmileg kimerültél?

Amikor Illés szembesült ezzel, akkor Isten arra vezette rá, hogy három dolgot tegyen meg gyógyulásáért. Ezek a dolgok segíteni tudnak neked is a felépülésben, amikor már elvesztetted a fonalat.

1. Pihentesd a tested. A világ leghíresebb zsoltárjában Isten azt mondja, „Füves legelőkön terelget” (Zsolt. 23:2a). Néha Istennek kell lefektetnie téged, mert te magad vonakodsz ezt megtenni. Nem lehetsz lelkileg és érzelmileg erős, miközben fizikailag kimerült vagy. Ez történt Illéssel, de Isten nem szidta le ezért őt. Nem mondta, „Gyerünk ember! Csak sajnáltatod magad.” Csak hagyta Illést aludni. A Biblia ezt mondja Illésről az 1Királyok 19:5a-ban: „Azután lefeküdt, és elaludt a rekettyebokor alatt.”

Néha a legnagyobb lelki dolog, amit tehetsz, ha érzelmileg el vagy fáradva, hogy pihensz egyet.

2. Engedd el a frusztrációidat! Az érzések megismerése, felfedezése már a gyógyulás kezdete. Az 1Királyok 19:10-ben azt mondja Illés Istennek: „Sokat buzgólkodtam az Úrért, a Seregek Istenéért, mert Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni.”

Illés nem tartott vissza semmit sem. Nem fogta vissza érzéseit. Minden frusztrációját elmondta Istennek.

Ez az a pont, amit nem hagyhatsz ki. Istent nem döbbenti meg, mikor panaszkodsz neki. Meg fog hallgatni, míg csak ki nem fogysz a szavakból. Engedd ki őket! Isten kezelni tud bármit, amit felé vetsz.

3. Emlékezz és fókuszálj újra Istenre! Mikor érzelmileg kimerültél, és közel állsz a kiégéshez, akkor emlékezz, hogy mit mondott Isten, és hogy ki is Ő! Mikor ezt megtesszük, akkor elmozdul szemünk a problémáról, és Jézus felé fordul. Isten erejéből, jelenlétéből és személyéből friss éberségre, tudatosságra teszel szert. Messzebb kell tekintenünk, mint a problémáink. Az 1Királyok 19:11-13-ban Isten első kézből mutatja meg erejét Illésnek. Az Úr megmutatta neki, hogy ki irányít. Mikor a kiégés harcán mész keresztül, az sokszor azért van, mert istent próbálsz játszani, és mindent irányítani akarsz. Ha újra Istenre összpontosítasz, akkor felismered, hogy Ő irányít. Leállhatsz a saját irányításod alkalmazásával.

Amikor kiégettnek és érzelmileg kimerültnek érzed magad, akkor sem felejtett el téged Isten. Ahogy Illéssel tette, kész arra, hogy segítsen neked is.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

    Ha visszagondolsz azokra az időkre az életedben, amikor érzelmileg megfáradtál, mit gondolsz, hogyan vészelted át őket?
    Miért olyan nehéz megpihenni, amikor az érzelmi kimerültséggel harcolsz?
    Amikor érzelmi kimerültséggel foglalkozol, akkor azt nem csak Istennek kell kimutatnod. Más embereknek is ki kell mutatnod. A te életedben ki az, akinek biztonsággal elmondhatod érzéseidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.13.)

   
Facebook
Tweet
Tetszik
0
Szólj hozzá!
Címkék: pihenés kimerültség
10 jel ami arra mutat, hogy érzelmileg kimerültél
2019. június 19. 03:00 - daniella_89

    Illés megijedt, és és elmenekült, hogy mentse az életét. Beérsebába, Júda városába ment, és ott hagyta a szolgáját. Ezután elment a pusztába egy napi járóföldre. Leült egy rekettyebokor alá, és imádkozott, hogy meghalhasson. „Elegem van, Uram!” – mondta. „Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél, akik már meghaltak” (1Kir 19:3-4, NLT fordítás).

Mindenki keresztülmegy olyan időszakokon, ahol az érzelmi tartályai kimerülnek - még a Biblia hősei is.
Figyeld meg Illés tapasztalatát, aki Izrael történelmének egyik legfontosabb prófétája volt. Szolgálata csúcspontját követően - szembeszállt a pogány prófétákkal, és győzött - halálos fenyegetést kap a királynétól, és ezzel bekerül az érzelmi kimerülés lefelé húzó spiráljába.

A Királyok első könyvének 19:3-4 szakasza leírja, mit tett Illés ezután.

Illés megijedt, és és elmenekült, hogy mentse az életét. Beérsebába, Júda városába ment, és ott hagyta a szolgáját. Ezután elment a pusztába egy napi járóföldre. Leült egy rekettyebokor alá, és imádkozott, hogy meghalhasson. „Elegem van, Uram!” – mondta. „Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél, akik már meghaltak” (NLT fordítás).

Illés tapasztalata 10 jelét mutatja az érzelmi kimerülésnek. Legyen nyitva a szemed ezekre a saját, és a körülötted lévők életében!

Íme az érzelmi kimerültség 10 jele Illés életének ezen szakaszából:

- Beférkőzik az életedbe a félelem
- Azon kapod magad, hogy menekülsz dolgoktól
- Kihátrálsz a kapcsolataidból
- Ostoba döntéseket hozol megfontolás nélkül
- Nem veszed figyelembe a fizikai korlátokat
- A munkád értelmetlennek tűnik
- Panaszkodsz, hogy ki akarsz lépni, és fel akarod adni
- Azt érzed, hogy egyedül vagy, és támadnak
- Másokhoz hasonlítod és rosszul érzed magad
- Azt gondolod, a halál megnyugvást hozhat

Ha látsz ezek közül néhányat az életedben, valószínű, hogy kiégést tapasztalsz, vagy érzelmileg kimerültél. Lehet, hogy depressziós vagy.

De van remény - és holnap megosztom veled, mit mond a Biblia arról, hogy mit tehetsz, ha kimerült az érzelmi tankod.





Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #344 Dátum: 2019. Június 22. - 07:46:10

Jézus a megtört szívűekért jött el

    „Elküldött, hogy meggyógyítsam a megtört szívűeket” (Lk 4,18 NKJV fordítás).

Gondolkoztál már azon, hogy az „összetört szív” kifejezés honnan ered?

A Bibliából származik, és több ezer éves. Dávid a Zsolt 69,20-ban ezt mondja: „A megvetés megtörte szívemet, és tehetetlenségben hagyott engem.” (NIV fordítás)

Dávid évszázadokkal ezelőtt írt erről, de az orvosok azt mondják, ez egy egészségügyi helyzet. Amikor traumatikus, megrázó dolgok történnek veled, az agyad olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amik átsegítenek téged a traumán. Ugyanakkor ezekből a vegyi anyagokból néhány a szív szöveteit gyengíti. Ezt nevezik úgy, hogy megtört szív szindróma.

Mitől törhet meg egy szív? Íme, a leggyakoribb esetek, amikor a szívünk összetörik:

    Csalódunk, mert a dolgok nem úgy alakultak, ahogy mi elképzeltük.
    Valaki, akit szeretünk, vagy azt gondoljuk, hogy szeret minket, visszautasított.
    Neheztelünk másokra az által, hogy ragaszkodunk múltbeli fájdalmakhoz.

De van itt néhány csodálatos hír. Nem számít, hogy mit nevezel megtört szívnek, vagy, hogy hogyan lett ilyenné a szíved: Jézus segíteni tud! Jézus rögtön az első prédikációjában elmondja, hogy valójában ez az egyik oka, amiért ő eljött.

Függetlenül attól, hogy csalódtál, visszautasítottak vagy neheztelsz, Jézus azért jött, hogy meggyógyítsa a szíved.

Jézus ezt mondja az Atyáról: „Ő küldött engem, hogy gyógyítsam a megtört szívűeket” (Lk 4,18 NKJV fordítás).

Ha fájdalom ért, Isten segíteni akar. A Biblia azt mondja a Zsolt 147,3-ban: „[Isten] gyógyítja meg a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket” (The Message fordítás).

Soha nem vagy közelebb Istenhez, mint amikor fájdalom ér. Ő itt van, hogy segítsen.

Megengeded neki?