Szerző Téma: Üzenetek  (Megtekintve 157415 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #285 Dátum: 2018. Június 07. - 11:44:26
    

NEM IGAZÁN


"Figyeltem és hallottam: nem igazán beszélnek, senki nincs, aki megbánja az ő gonoszságát." Jeremiás 8,6a

 

Az Ige azt mondja: "Figyeltem és hallottam…" Amit hallott, azt is elmondja azonnal. Az Úr őszinte hozzánk. Mennyire nem viszonozzuk mi ezt az őszinteséget. Mivel érdemli meg az őszinte Úr, hogy képmutató légy előtte?! Mást mondasz, mint amit gondolsz. Megdöbbentő a megállapítás, hogy "nem igazán beszélnek". Talán átadtad az életedet szóval, mondtad, hogy mindenem a Tiéd, és rövidesen rájöttél, hogy nem igaz az egész. Bár megmutathatná Isten, hogy az életedben mi az, ami nem igaz. Lehet, hogy az örömöd, a békességed, a szereteted sem igaz. Igazán szeretted a férjedet, gyermekeidet, a gyülekezetben lévőket? Vagy ez mind csak egy máz, amire Istennek azt kell mondania: "Nem igazán be-szélnek." Felszínesen mondogatjuk a bűneinket, de a lényeget soha nem mondjuk. "Szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz" (Jóel 2,12). Folyik a ruhaszaggatás, de a szíved mélyét, ahol igazán fájna, nem szaggatod meg. Valaki azért nem mondta el a bűneit, hogy ne sírjon. Baj az, ha mások is látják, hogy sírsz? Mindig meg kell játszanod a tökéletes hívőt? Olyan nagy ajándék, ha valaki a szívét szaggatja meg, és folynak a könnyei! A könnyek ajándéka jó dolog, mert akkor megtörik a szív. "Figyeltem és hallottam: nem igazán beszélnek." Úgy szeretem az őszinte Istent, hogy szembe mondja meg, és nem hát mögött. Azt mondja az Ige: "Hűséges Isten és nem csalárd; igaz és egyenes Ő!" (5Móz 32,4b) A bűnbánat annyit jelent, hogy igazat adsz az Istennek. Beismered: Így van, Uram, ez vagyok.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #286 Dátum: 2018. Június 07. - 20:41:12
[valasz author=Irma link=topic=370.msg86633#msg86633 date=1528364666]

[/valasz]

:like:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #287 Dátum: 2018. Június 18. - 06:57:34
 Mi a te legnagyszerűbb adottságod?


    „Felelősséged teljes tudatában éld az életed; ne úgy, mint azok az emberek, akik nem ismerik az élet értelmét és célját, hanem, úgy, mint akik ismerik.” (Ef 5:15, Phillips fordítás)

szeretet.jpg

Te és én sokféle nagyszerű adottsággal rendelkezünk. Néhányan közülünk a matematikához értenek, másoknak a számítógépek javításához van tehetsége, és vannak olyanok, akik varrni tudnak. Mindannyiunk rendelkezik valamilyen képességgel – mégha időnként másokra van szükségünk ahhoz, hogy ezekre rávilágítson.

De te tudod-e vajon, hogy neked mi a legnagyszerűbb képességed?

A felelősség.

A felelősség az életre való válaszadás képessége. Ez tesz emberré – és ez Isten ajándéka. Az életed nagy részét nem te irányítod, hiszen nem választhatod meg a szüleidet, és azt sem, hogyan neveljenek fel. Ahogy azt sem, hogy milyen kivételes ajándékokkal és tehetségekkel jöttél a világra.

A felelősség az, hogy hogyan kezelsz minden más dolgot. Isten szabad akaratot adott számodra az életedben felmerülő döntések meghozatalára. Hogyan válaszolsz azokra a dolgokra, amelyek az életedre leginkább hatást gyakorolnak.

Igazából az élet sok szempontból is egy próba a felelősség kezelésére. Örökkévaló életünknek csak egy kis töredékét éljük le itt a földön. Isten nem azzal törődik, hogy milyen eredményeket értünk el földi létünk alatt, Őt csak a jellemünk érdekli.

Jelen életünk csupán bemelegítés az eljövendő idők számára. Isten a később bekövetkező történések miatt teszi próbára a felelősségünket, és ezt abból a két okból kifolyólag helyezte elsősorban a földi életünkbe, hogy személyesen megismerjük Istent, és kialakuljon a személyiségünk.

Az elmúlt három-négy évtizedben rendkívüli visszaesés tapasztalható a kultúránkban a felelősség kérdésével kapcsolatban. Ebben a világban sokan e szerint a mottó szerint élik az életüket: „Semmiért nem vagyok felelős. Ez nem az én hibám.”

Ez a nézet azonban éles ellentétben áll azzal, amit a Biblia tanít: „Felelősséged teljes tudatában éld az életed; ne úgy, mint azok az emberek, akik nem ismerik az élet értelmét és célját, hanem, úgy, mint akik ismerik.” (Ef 5:15, Phillips fordítás)

Ha Jézus követője vagy, akkor tudod, hogy Ő az egyedüli, aki értelmet adhat az életednek. Felelősségteljesen élheted az életed, mivel te gondoskodsz arról az életről, amelyet kaptál, és ebből az életből csak azok az emberek tudják a legtöbbet kihozni, akik felelősségtudóan élnek.

Te hogyan fogod használni azt az életet, amit kaptál?



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #288 Dátum: 2018. Június 19. - 08:54:35
    

A GAZDAG LÁT


"És a pokolban felemelé az ő szemeit, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében." Lukács 16,23

 

Az Ige helyszerűen beszél a két állapotról, az egyik Ábrahám kebele, ahová a koldus jutott. A másik pedig a gyötrelem helye, a pokol. Ábrahám kebele a hit állapota. Lázár már földi életében is ebben volt. A halállal nem sok változik, csak az az élet, amiben addig volt az ember, kiteljesedik, tartóssá lesz. A másik állapotra azt mondja az Ige: gyötrettetik. Hányan mondják, hogy az életem egy kis pokol. Két terület van, két állapot, ez a világ és Isten világa. Ábrahám kebele a hitbeli állapot. Lázár már előbb is ebben volt, most végleg odakerült. A gazdag és Lázár amikor meghaltak, becsukták a szemüket, és ott nyitották fel. Valóság lett, ami eddig is volt, csak most már változhatatlan valóság. Sok ember azt hiszi, hogy egy marék gyógyszerrel kijuthat a pokolból, és örökre belemenekül. A halál nem kiút, hanem beút valahová. Az Ördög hazugsága az, ha eldobod az életed, minden jó lesz. A kettő között nincs hely, csak egy nagy közbevetés. Olyan nincs, hogy egyik lábammal itt vagyok, a másikkal ott. Amikor az életből átkerültél a halál állapotába, akkor már nincs átjutás. Azt mondja az Ige a gazdagnak: "Akik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek." Földi életünk az az időszak, amikor át lehet menni egyikből a másikba. A kegyelemnek ez az időszaka a halállal lejár. "És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vettetik" (Jel 20,15). A nagy közbevetésen egyetlen híd visz át a sötétség hatalmából Isten országába: a kereszt. Menj hát át Jézus haláláért az örök életre.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #289 Dátum: 2018. Június 19. - 22:35:44
KŐ AZ ÚTON

Gondolod, kerül életed útjába
egyetlen gátoló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike,
hidd el, ahol van, ott kell lennie.
De nem azért, hogy visszatartson téged,
se, hogy lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette,
hogy te megállj mellette,
nézd meg a követ, aztán kezdj el
beszélni róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
küld azzal az akadállyal neked.
S ha lelked Istennel találkozott,
utadban minden kő áldást hozott.

M. Feesche után németből
ford. Túrmezei Erzsébet



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #290 Dátum: 2018. Június 29. - 11:46:02
FÉLTÉKENY ASSZONYOK


"Volt egy ember... az ő neve Elkána volt... És két felesége volt néki: az egyiket Annának, a másikat pedig Peninnának hívták. Peninnának gyermekei voltak, de Annának nem voltak gyermekei." 1Sámuel 1,12

 

Két egyforma jogú és lehetőségű féltékeny asszony között látunk egy férfit. Peninnának azért volt jobb a sorsa, mert Isten gyermekekkel áldotta meg. Izráelben minden asszonynak az volt a reménysége, hogy az ő méhéből születhetik a Messiás. Ezért volt szégyen a gyermektelenség. Ezért sírt Anna; és ezért volt fölényes Peninna. Egyiknek az volt az előnye, hogy sok gyermeke volt, a másiknak, hogy férje őt szerette jobban. Milyen családi helyzet lehetett ez! Nézzünk a saját helyzetünkre, mennyi feszültség, ellenkezés, szeretetlenség van kis családunkban. Sok száz évvel ezelőtt is ez volt a helyzet - kérdezhetnénk. Az ember, a szív, a bűn minden korban ugyanaz, akárhogyan változik is a világ. Az is rettenetes ebben a két asszonyban, hogy elmennek együtt az ünnepre, és még ott is feszültség van közöttük. Lehet, hogy ti is elmentek a templomba, és nem old meg semmit, visszajöttök irigykedve, veszekedve. Elkána minden évben felment családjával az Úrnak templomába, és minden gyermekéért és feleségéért áldozatot mutatott be. Egy megdöbbentő mondat: Elkána mindeniküknek áldozati részt adott, Annának pedig kétakkora részt, mivel férje nagyon szerette őt. Elkána kivételezett. Vigyázzunk, mert gyerekek és felnőttek egyformán nagyon érzékenyek a kivételezésre. Kérjük az Urat, tanítson meg bennünket arra, hogy egyformán tudjunk bánni és viselkedni minden emberrel.

 



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #291 Dátum: 2018. Június 29. - 12:09:17
Nem kötekedés, de Izraelben miért reménykedhetett minden asszony abban, hogy a Messiás anyja lesz?
Aztán nem tudom, mit szólna Virág, ha minden nőt úgy próbálnék szeretni, mint őt...
Aktuális továbbra is a kérdés: ''Vajjon érted-é amit olvasol?''
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 29. - 12:11:30 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #292 Dátum: 2018. Június 29. - 17:58:05
Szerintem azért mert minden időben várták a Messiás megszületését, gondolj csak arra, hogy Simeon és Anna konkrétan tudták, hogy a várakozásuk nem hiába való, mert meg fogják látni az emberré lett Isten Fiát.

Ami meg az egyforma szeretést illeti, én úgy gondolom, hogy itt a testvérek közötti szeretetre gondol, hogy abban ne tegyünk kivételt, nem házastársi/jegyességi szerelemre.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #293 Dátum: 2018. Június 29. - 18:18:09
Izraelben a próféciák előre beszéltek a Messiás származási vonaláról.
Minden nő nem reménykedhetett ebben.
:szelid:
A ''szégyennek'' szimplán társadalmi oka volt, s ha egy nő ''csupán'' lányt szűlt a férjének, az olyan szégyen volt, mintha meddő lett volna.
Jézus sosem tanított arról, hogy minden testvért egyformán kell szeretni. János a kedvence volt, s kivételezett is vele. (vö. Jn.21:20)
Ez a tanítás enyhén neoliberális keresztyén, s elrúgaszkodik a bibliai tényektől.
:szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #294 Dátum: 2018. Június 29. - 22:10:34
[valasz author=Csaba link=topic=370.msg86811#msg86811 date=1530289126]

[/valasz]

Szerinted.

Nekem tartalmazott üzenetet. Talán másnak is.



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #295 Dátum: 2018. Június 29. - 22:40:31
[valasz author=Irma link=topic=370.msg86824#msg86824 date=1530303034]

[/valasz]

Üzenete tényleg volt, csak nem volt köze sem Krisztus tanításaihoz, sem a valósághoz.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #296 Dátum: 2018. Június 29. - 22:55:34
Volt,  Csaba, csak te azért nem érzékelted, mert talán neked sosem volt problémád a személyválogatással. Én ezen a téren nagyok sok sebet kaptam amikor gyülekezetbe jártam és nekem több gondolatot is elindított a feldolgozás felé, az utolsó két mondat nekem üzenet volt :

"...Vigyázzunk, mert gyerekek és felnőttek egyformán nagyon érzékenyek a kivételezésre. Kérjük az Urat, tanítson meg bennünket arra, hogy egyformán tudjunk bánni és viselkedni minden emberrel. ..."




Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #297 Dátum: 2018. Június 30. - 08:08:12
[valasz author=Irma link=topic=370.msg86830#msg86830 date=1530305734]

[/valasz]

Irma pont erről beszélek!
A személyválogatás nem az, amikor nem bánunk egyformán minden emberrel.

Nem tudunk egyformán bánni mindenkivel (testvérrel sem), lehetőségünk sincs reá, képességünk meg végkép nincs.

Éppen a ''Érted-é....?''-topicban vetettem fel Dávid esetét. Nyilván durva kivételezés Isten részéről, ahogy vele és Bethsabéval bánt a törvénnyel ellenben.
Mit akarunk mi emberek, amikor Jézusnak is volt kedvelt tanítványa?
:szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #298 Dátum: 2018. Június 30. - 09:12:40
Valószínűleg a ''személyválogatás''-fogalmát próbálom legközelebb a Bibliában kutatni, mert úgy érzem ezt a témát is hagyományosan félreértjük.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #299 Dátum: 2018. Június 30. - 10:35:48
Hát azért az Igében az van, hogy nem személy válogató az Isten.
Amiről én  beszélek az emberi személyválogatás és az nagyon fájó tud lenni, amikor folyton azt látod, hogy van egy kaszta gyülekezetedben, akiket körül ajnároznak, és van egy másik, aki elfelejtődik. A mi gyülekezetünkben nagy volt személyválogatás, a pásztor a főleg tehetős tagoknak nyújtott minden lelki segítséget, míg az egyszerűbb embereket észre se vette.