Szerző Téma: Karácsony – Istentisztelet? Ünnep? Hagyomány? Bálványimádás?  (Megtekintve 45766 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #15 Dátum: 2013. December 07. - 19:47:47
Mindenek előt a Békesség számít, és a jó lelkiismeret, és az, hogy megmaradjon a lényeg,az ünnep lényege Krisztus.
hát.... mióta ezeket tudom, a lelkiismeretem nem engedi részt venni benne..  roll

Története
 
A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália ünnepségek.
Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét.
Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett.
A régi pogány ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta.
A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük múlott rajta.
A meleg időszak a bőség időszaka volt, míg a hideg időszak a sötétség és a nélkülözés időszaka, ilyenkor az isteneket igyekeztek jókedvre deríteni.
A szolgák megajándékozása is elterjedt volt.
A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették.

Miután a kereszténység államvallássá vált, hamarosan hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus születését.
Ezt az eseményt a 4. századtól kezdték ünnepelni, január 6-án epifánia (Epiphaneia) néven vízkereszt ünnepén.
Karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján.
Ezen a zsinaton fogadták el a Symbolum Nicaeno-Constantinopolitanumot, ami a kereszténység legfontosabb hitvallásává vált.
I. Constantinus római császár kiadta a milánói ediktumot és ezek a fontos lépések a kereszténység elterjedését és államvallássá válását segítették.

A karácsony időpontjának kiválasztása nagy valószínűség szerint azért esett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a római birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt: 25-én végződtek a római szaturnáliák, és aznap volt a Dies Natalis Solis Invicti, a Napisten születésének napja.[15]

Karácsony - Wikipédia


Mintha Egyitpomban súlyos vereséget mért volna a Mindenható egy igaz Isten erre az istenségre.... stb...

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #16 Dátum: 2013. December 07. - 19:51:06
Ez is érdekes:

Jézus születésének időpontja
Hugo van der Goes: A pásztorok imádása Betlehemben

A kutatók többsége egyetért abban, hogy december 25-e nem Jézus születésének időpontja.
A korai keresztények nem ünnepelték Jézus születését, és nem is próbálták meghatározni az időpontját;
az ünneplés legkorábbi ismert példája Egyiptom, ahol Jézus születését tavaszra tették.[17]
Számtalan más időpont is használatos volt.

A 4. századtól előbb január 6., majd december 25. vált elterjedtté, mint Jézus születésének hivatalosan elfogadott időpontja.
Az örmény egyház hívei ma is január 6-át ünneplik, míg a többi egyház elfogadta a december 25-ei dátumot.

A december 25-ei időpont eredetéről számos teória van; egyikük sem általánosan elfogadott.

    A téli napforduló környéke a legtöbb vallásban és kultúrában fontos időpont volt. Kezdetben a Nap vagy a természet újjászületésének ünnepe volt; később erre az időpontra esett Ozirisz, Iuppiter, Pluto és Nimród ünnepe, a germán Yule és a római Saturnalia.
A keresztény ünnep magába olvasztotta a korábbi pogány ünnepeket (erre még ma is számos népszokás emlékeztet); egyes elképzelések szerint az időpontot is átvette.
    Különösen fontos ilyen szempontból a mithraizmus, ami sokáig a kereszténység fő vetélytársa volt.
Mithrászt a Nappal hozták kapcsolatba, és születését december 25-én ünnepelték; egyes feltételezések szerint Jézus figuráját jelentős részben róla mintázták.
    Más feltételezések szerint a korai keresztények Jézus születését Nagypéntek időpontjából próbálták kiszámítani, arra alapozva, hogy az ótestamentumi próféták halála a zsidó vallás szerint rendszerint az év ugyanazon napjára esett, mint születésük vagy fogantatásuk.
Jézus halálának időpontja nem szerepel az evangéliumokban; amikor megpróbálták kiszámítani, március 25-ére vagy április 6-ára jutottak. Ezt az időpontot Jézus fogantatásával azonosították, és kilenc hónapot hozzáadva december 25-ét, illetve január 6-át kaptak.
    A hagyomány szerint Jézus a Hanuka idején született, ami a héber naptár szerint kiszlév 25-étől tévét 2-áig vagy 3-áig tart.
Kiszlévet általában decemberrel azonosították. Azonban ha elfogadjuk Jézus születésére a legvalószínűbbnek tartott i. e. 5 dátumot, akkor kiszlév 25. november 25-ére esik.
    Egyes keresztények úgy hitték, hogy Gábriel arkangyal megjelenése Zakariás előtt, amikor közölte vele, hogy Keresztelő Szent János apja lesz, Jóm kippur idejére esett. Ez azon a(Lukács evangéliumának 1. fejezetében szereplő történetből fakadó) hiten alapult, hogy Zakariás főpap volt, és az angyal akkor jelent meg neki, amikor a Szentek Szentjébe ment (a jeruzsálemi Szentély ezen termébe csak a főpap és csak évente egyszer, Jom Kippur alkalmával léphetett be). Eszerint János fogantatása valamikor szeptember végén, és a születése június végén történhetett (a hagyomány a dátumot június 24-ére teszi).
Az evangéliumok szerint az angyal három hónappal János születése(Lukács 1,36-37) előtt jelent meg Szűz Máriának (a hagyomány szerint március 25-én). Innen kilenc hónapot számolva december 25. adódik.

Dave Reneke és ausztrál csillagász kollégái egy számítógépes programmal arra jutottak, hogy olyan objektum, ami megfelelne a Bibliában említett csillagnak, ami a napkeleti bölcseket elvezette Jézushoz, valójában nem karácsonykor, hanem nyáron volt megfigyelhető Betlehem éjszakai égboltján: a Vénusz és a Jupiter került látszólag olyan közel egymáshoz, hogy a fényük összeolvadt, és egy látványos, nagyméretű csillagnak tűnhetett a Földről. Jézus születésének időpontját ennek nyomán június 17-ére teszik.[18]


Szóval ez babiloni szokás-vallás... :(

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Kálmán

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #17 Dátum: 2013. December 07. - 20:08:54
Mi lenne a karácsony karácsonyfa nélkül?! Vegyük el az ünnepből a karácsonyfát az ajándékokkal, az ünnepi vacsorával és a szokásos felhajtással együtt, úgy nem marad más, mint ásító üresség. Az átlag emberek, és sajnos sok keresztyénnek csak akkor van szép karácsonya, ha az ünnepélyes fényben álló fa alatt átveheti ajándékait, és át tudja adni magát az ünnep varázsának. Az már mellékes, hogy Jézus emberré lett, hogy mint Megváltó az embereket megszabadítsa a bűnből és a Sátán rabságából. Sajnos ha vége az ünneplésnek, folytatódnak a megszokott hétköznapok, és Krisztus, továbbra sincs a trónon a keresztyének szívében. Ebből is nyilvánvaló, hogy a  karácsony mennyire átvette a pogány ünnepek zűrzavarát.

  Ezért mi keresztynek vigyázzunk, hogy az ünnepre való készülődés, sütés-főzés, az ajándékok és a jó hangulat keresése, el ne foglalja szívünket. Nehogy fontosabbá váljon az ünnep az ünnepeltnél. Vannak akik még gyülekezetbe se mennek, mert most készülődni kell, nincs idő a Bibliára , az imádkozásra, nincs idő közöségbe lenni Istennel és egymással. Vajon ez helyes? Ez nagyon rosz dolog mert az ilyet Isten gyűlöli. Isten gyülöli az olyan ünnepet ami nem az Isten tiszteletből fakad, aminek nem ő a központja, és ami nem tiszta szívből származik  Ézs.1r 13,14.
Ne ünnepeljünk úgy mint a világ. Ne feletkezzünk el Jézus Krisztusról, mert ő róla szól ez az ünnep és nem a sütésről-főzésről, nem a karácsony fáról, és még nemis az ajándékozásról, egyedűl Jézus Krisztusról, Isten szeretetéről, ami testé lett.

   Őrizzük meg a mi Krisztus Urunkat, a szívünk első helyén, az ünnep „forgatagában”. Inkább az ünnep „forgataga”, váljék az ünnep csendeségévé, mikor elcsendesedünk és minden figyelmünket a mi Urunkra szegezzük, azzal a vággyal, hogy őt lássuk, őt érezzük, ő töltse be szívünket, életünket, ünnepünket. Ő legyen számunkra minden mindenekben, még ebben az ünnepben is. Ő tündököljön az ünnep éjszakáján.

 O0



Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #18 Dátum: 2013. December 07. - 20:27:37
Utoljára ilyeneket az adventistáknál hallottam...Akkor mégse minden alap nélkül mondják azt hogy a mai kereszténység csupán keresztény mázba öltöztetett pogányság?
Ami a saturnaliat illeti valóban egyetértek...

De akkor miért ünnepeljünk vasárnapot? Hiszen ugyanaz a Milanoi ediktum elrendeli a munkaszünetet a Nap tiszteletreméltó napján vagyis vasárnap! Akkor mégis az adventistáknak van igazuk?



Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #19 Dátum: 2013. December 07. - 20:44:31
Semi köze a vasárnapnak a Karácsonyhoz.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #20 Dátum: 2013. December 07. - 20:49:30
A vasárnap a hét első napja, Krisztus feltámadásával, Krisztus győzelmével van kapcsolatban.

S erről, meggyőződésed kell legyen, mert ha még mindig kétségeid vannak a vasárnappal és szombattal kapcsolatban akkor baj van.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #21 Dátum: 2013. December 07. - 20:50:08
A vasárnap megtartása bent van a Bibliában, a Karácsony nincs.
A katolikus templomban szoborcsoport formájában ki van ábrázolva az Isten, ami nem helyes.
A katolikus testvérek imádkoznak is előtte, de azért ne nézzük őket annyira ostobának, hogy egy márványból készűlt szobrot imádnak...

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #22 Dátum: 2013. December 07. - 21:05:56
A vasárnappal kapcsolatban nincsenek kétségeim csak azt akartam érzékeltetni hogy ennyi erővel BÁRMIRE ráfoghatjuk hogy pogány eredetű ünnep és szokás! nekem a karácsony az egyik legkedvesebb ünnepem fával együtt! :)



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #23 Dátum: 2013. December 07. - 21:15:32
Jaaa értem! :)

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #24 Dátum: 2013. December 07. - 21:21:04

 Eléggé ilyesztó ez a struccpolitika a nyilvánvaló tényekkel szemben....  roll

Vajon miért nem mertek ti sem változtatni?   nerd és beismerni, hogy ez az egész nem biblikus és nem kellene benne maradni?

Nem kellene fáklyáknak lenni?
Sónak?

Élő hitűek miért követik a halottakat a szokásaikban?... nem értem....

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #25 Dátum: 2013. December 07. - 21:30:46
Senki nem mondta, hogy Biblikus.
Ahogy a világ ünnepli, az meg eleve förtelem.
A Biblia sehol nem tíltotta meg, hogy megünnepeljék a keresztyének Krisztus születését, azt sem, hogy megemlékezzenek a halottaikról...
Éngem sokkal inkább aggaszt a húsvéti nyúl, a pajzán locsolóversekkel és a hímes tojással, mint a fenyőfa.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #26 Dátum: 2013. December 07. - 21:37:21
Kamilla: sok hívő megünnepli a karácsonyt mint a CSALÁD és az Úr ünnepét. Elhatárolódni ennyire kategorikusan inkább undort, lenézést és megvetést vált ki a nem hivő emberekben, lásd Jehova tanúit. Szerintem ha ilyenkor elmélyedünk az Igében, egy kicsit jobban figyelmesek vagyunk a párunkkal gyerekeinkkel akkor az nem az Úr ellen való! Sok hívő azért nem csinál ebből a kérdésből gondot mert egyszerűen kegyelemben él és MINDIG az Úrban van!

Véleményem szerint megfosztani a gyerekeket és a családot egy olyan ünneptől amikor ebben a mai rohanó világban úgy lehetnek együtt ahogy másnapokon nem, szerintem helytelen! Meg aztán a hívőknek nem az esztelen vásárlásról szól a dolog meg az értelmetlen dáridórol. Feleségem világi lány, mégis főzünk együtt sütünk együtt majd a karácsonyi fényekben összebújva beszélgetünk, illetve hallgatjuk az általam lejátszott karácsonyi zenéket. Esetleg sétálunk az esti hóesésben.

Az a baj hogy a keresztények egy része bedőlt Alexander Hislop áltudományos könyvének, és ez alapján lesátánoz lebabilonoz mindent! A Két babilon hatása ez, mely könyvet előszeretettel használják a különféle keresztyény szekták is. De ez a könyv számos obszcén és abszurd részletet is közöl, és már régen meg van cáfolva. Am i a pogány hagyományokat illeti ennyi erővel ki lehet dobni az új fordítású bibliákat is, hiszen ezek a pogány Róma bibliájából a vaticanusból illetve a Sinai codexből készült! Szerintem ha Isten dicsőségére ünneplünk, esetleg felolvassuk a családnak az Úr születését akkor igei lesz ezen ünnepünk is.



Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #27 Dátum: 2013. December 07. - 21:41:42
Kamilla senkit sem lehet erőltetni, s úgy látom, vagyis olvastam, hogy Csaba is el mondta véleményét.

Pl. Mi sem ünnepeljük fenyővel, már jó pár éve a karácsonyt, s két éve sikerőlt a gyülekezetbél is kivetni.
Viszont a hívek, lelkiismeretük szerint döntenek, megvan a szabadságukrá, hogy úgy ünnepeljenek ahogy szívük szerint helyesnek látják.
Mi elmondtuk meglátásunkat, de mindenki maga kell döntsön. Kötelezni senkit sem szabad, a meggyőzés a Szent Szellem feladata.

1Kor 8:3  Hanem ha valaki az Istent szereti, az ismertetik ő tőle.

A nyusziról és tojásról, is beszélhetünk, vagy majd beszélünk ha közeledik a húsvét, mert az még borzasztób.


Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #28 Dátum: 2013. December 07. - 21:44:34
Na a húsvétot rühellem, kivéve ha éppen konferencia van akkor! ;) De egyébként a húsvétot mi nem tartjuk meg mert undorodunk mind a locsolkodástól mind pedig a részeges dáridózástól! Hála az Úrnak külön a feleségem kér meg rá hogyha lehet ezt az "ünnepet" ne tartsuk! ;)



Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #29 Dátum: 2013. December 07. - 21:45:12
Kamilla: sok hívő megünnepli a karácsonyt mint a CSALÁD és az Úr ünnepét. Elhatárolódni ennyire kategorikusan inkább undort, lenézést és megvetést vált ki a nem hivő emberekben, lásd Jehova tanúit. Szerintem ha ilyenkor elmélyedünk az Igében, egy kicsit jobban figyelmesek vagyunk a párunkkal gyerekeinkkel akkor az nem az Úr ellen való! Sok hívő azért nem csinál ebből a kérdésből gondot mert egyszerűen kegyelemben él és MINDIG az Úrban van!

Véleményem szerint megfosztani a gyerekeket és a családot egy olyan ünneptől amikor ebben a mai rohanó világban úgy lehetnek együtt ahogy másnapokon nem, szerintem helytelen! Meg aztán a hívőknek nem az esztelen vásárlásról szól a dolog meg az értelmetlen dáridórol. Feleségem világi lány, mégis főzünk együtt sütünk együtt majd a karácsonyi fényekben összebújva beszélgetünk, illetve hallgatjuk az általam lejátszott karácsonyi zenéket. Esetleg sétálunk az esti hóesésben.

Az a baj hogy a keresztények egy része bedőlt Alexander Hislop áltudományos könyvének, és ez alapján lesátánoz lebabilonoz mindent! A Két babilon hatása ez, mely könyvet előszeretettel használják a különféle keresztyény szekták is. De ez a könyv számos obszcén és abszurd részletet is közöl, és már régen meg van cáfolva. Am i a pogány hagyományokat illeti ennyi erővel ki lehet dobni az új fordítású bibliákat is, hiszen ezek a pogány Róma bibliájából a vaticanusból illetve a Sinai codexből készült! Szerintem ha Isten dicsőségére ünneplünk, esetleg felolvassuk a családnak az Úr születését akkor igei lesz ezen ünnepünk is.

A lényeg az, hogy a világ, úgy ünnepel ahogy akar, és azt nekünk még úgysem kel bírálgatnunk.
Nem a mi dolgunk, hogy a kivűlvalókról itélkezzünk.

A baj az, ha Isten gyermekei is elfelejtik ez ünnepek igazi lényegét, mondanivalóját, s főszereleplőjét.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.