Szerző Téma: Maradni vagy kilépni?  (Megtekintve 32629 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Esther

  • Barátkozó
  • *
  • Hozzászólások: 97
  • Nem: Nő
Válasz #15 Dátum: 2011. Február 03. - 14:29:24
Nem tudtam, hogy a három kérdőjel: "he"-- de így is jó..:)



Nem elérhető Ambrus

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 268
  • Nem: Férfi
Válasz #16 Dátum: 2011. Február 03. - 16:11:54
Kedves Margit, jó a megállapításod. Az elragadtatást csak azért nem feszegettem, mert ez már elég "nehéz" eledel, de valóban, a jelenlegi látásom szerint én is azt vallom, hogy Krisztus az engedelmeseket ragadja el, és az áruló egyházakban kitartó testvéreknek pedig részt kell venni a nyomorúságos időkben. Nekünk nagyon meghatározó az, hogy Jézus mit tett, és milyen körülmények között, hozzá próbálunk igazodni. Lehet erőfeszítéseket tenni olyanokat, amelyek hiábavalók. Küzd az ember, próbál megérteni valamit, csak az irány rossz. Ezt a városunkban szoktam észrevenni, a régi barátaim arra fordítják az energiájukat, hogy hogyan igazolják a maradásukat. Ha csak tizedét fordítanák arra, hogy hogyan vonatkoztassák a szeparációs parancsokat az életükre, akkor sokkal előrébb lennének - talán. Nem tudom. Meg szoktam eleinte kérdezni tőlük, hogy rendben van, hogy találnak olyan Igét, amibe bele lehet erőszakolni a saját elképzeléseinket, csak hát az nem elég. Mutatok én olyan Igét, amin kapva kaphatnak -, Zsid. 10:  25. "El nem hagyván a magunk gyülekezetét, a miképen szokásuk némelyeknek, hanem intvén egymást annyival inkább, mivel látjátok, hogy ama nap közelget." - ha tetszik. Bár ez az Ige sem arról szól, hogy ha a gyülekezet áruló lett, és azon nem változtatnak, ott kell maradnunk. Az Igemagyarázathoz látni kell a bibliát átható, az Isten által kifeszített ívet, amely vezet. Ha egy Ige látszólag keresztbe megy ezzel az ívvel, akkor azt kell vizsgálni, hogy mit nem vettem észre, mert ez esetben csak bennem lehet a hiba. Jelen Ige azoknak a zsidóknak szólt, akik beléptek az ősegyházba, majd egyszer csak visszamentek a templomba birkát áldozni.
Folytatni kell az olvasást amit már nem szoktak megtenni azok, akik a szeretetet hirdetik egyedül:

26. Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat,
  27. Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, a mely megemészti az ellenszegülőket.
  28. A ki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal;
  29. Gondoljátok meg, mennyivel súlyosabb büntetésre méltónak ítéltetik az, a ki az Isten Fiát megtapodja, és a szövetségnek vérét, melylyel megszenteltetett, tisztátalannak tartja, és a kegyelemnek Lelkét bántalmazza?

Jézus eljövetele után ilyeneket mond az Ige, hogy rettenetes váradalom, megemésztés? Hogy is van egy szándékos vétkezésnél a megtért embernél? Ugye, azért csak jó, ha oda tudjuk az Ige parancsához pászítani a tanítást, és a helyén kezelve olvassuk? Ugyanis az ember nagyon megretten, depressziós lesz, vagy nagyon óvatlanná válik, meg butaságokat tesz, azt őrizgeti, amit ki kellene dobni, meg ahhoz hű, amihez nem lenne szabad hűnek lenni. Emlékszem, amikor még ez az ív nélkül olvastam a bibliát, és ahhoz a részhez értem, hogy ércszarvakat teszek a sisakomra, és felöklelem az ellenséget - én nagy bátran nekimentem azoknak, akik éppen akkor ellenem voltak. Égtem is rendesen. Később jöttem rá, hogy azt a részt teljesen tévesen értettem. :hahot (A 26. vers itt arról szól, és megint ugye azoknak a zsidóknak, akik visszamentek a népegyházba, a templomba - ők visszamentek áldozni, ami már nem volt érvényes, mert Jézus áldozata egyszeri, és tökéletes - ugyanakkor meg eltaszították maguktól az Igét, így aztán nekik ebben a helyzetben semmiféle áldozat nem jut. Ha ebben az állapotban maradnak, akkor valóban nincs kilátásuk)

Mivel az Ige mindenkinek személyesen szól, én nem tudok senkit sem győzködni, nem is akarok, az baj lenne, ha valakit én vennék rá az engedelmességre, mert az embertől eredne, és ideig való hit lenne.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 03. - 16:19:43 írta Ambrus »



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #17 Dátum: 2011. Február 03. - 17:12:27
Kedves Ambrus! A 7000-n kívül a többire halál várt. De maradjunk annyiban, hogy ítélet. Én itt teljes összefüggést látok a mai helyzettel. Sajnos nem értem, hogy miért nem abba zsákba valók a hozott igei példák, amire alkalmazom?  :-\


Csaba, értem, amit mondasz, ezt a különbséget magam is felfedeztem már. De próbáljunk egy kicsit elvonatkoztatni. Nézzük úgy, hogy van egy magát Isten-hívőnek tartó, nevező közösség, amely egyre durvábban eltér az Istennel kötött szövetségtől. És ebben a közegben Isten mégis megtart embereket az igaz úton.

Nem tudom pontosan, hogy milyen helyzetbe fogok visszakerülni, de nem egy teljesen helyreállított közösségbe. Nem jól érezni magam megyek vissza, hanem ott még nagyon sok dolgom lesz.
Hogy az MRE része lesz-e, azt nem tudom.


Kedves Margit! Örülök, hogy hozzászóltál! Melyik igehelyre gondolsz, amikor Jézus otthagyta a templomot?

De addig is azért megpróbálok válaszolni. Először a templomról. A keresztyén templomok/gyülekezeti házak és a jeruzsálemi templom között van különbség. A jeruzsálemi templom esetében maga a hely volt fontos és az, hogy csak egy van belőle. Így ellensúlyozták a bálványkultuszokat, amelyek keretében akár minden második dombra, fa, forrás közelébe elhelyeztek oltárokat, áldozati helyeket. Jahvét csak egy helyen lehetett tisztelni, Jeruzsálemben. Ezzel egyúttal azt is kihangsúlyozták, hogy csak egy Isten van. A keresztyén templom esetében nem a hely a fontos, hanem az emberek. A hely, az épület csak egy keret, egy eszköz, keresztyén istentisztelet ott és akkor van, ahol ketten vagy hárman összegyülekeznek Jézus nevében. A keresztyén templomokat inkább a zsinagógákkal lehet párhuzamba állítani.
Ezt inkább csak érdekességképpen írom, és mert tudom, hogy érdekelnek az ilyen ismeretek. Nem kapcsolódik szorosan a témához, (de nem is független tőle).

Szóval Jézus otthagyta az embereket (a templomot), a népegyházat. Szokták Jézusról azt is mondani, hogy próféta volt. Megpróbálom most innen megközelíteni, amit tett. A prófétákat amikor Isten elküldte a néphez, többször is azzal a "biztatással" küldte, hogy úgysem hallgatnak majd rád, de Te csak mondd el, amit rád bíztam.
Jézus szolgálata egy folyamat volt. Elkezdett beszélni az igazságról, és voltak akik ezt befogadták, mások megkeményedtek a szavára. A prófétai szolgálat során a próféta legtöbbször több alkalommal is, jó néhányszor ki van küldve az emberekhez, nemcsak egyszer. Elmondja, amit kell, és Isten vár. Aztán újra. Majd ismét. De eljön az az idő, amikor Isten visszahívja a prófétát. Már nem szól. Ez már maga az ítélet. De végig kell csinálni, mert az igének, az isteni szónak ki kell mennie. Mert az fogja elvégezni a szívekben a változást ... vagy a megkeményedést.
Az, hogy Jézus a szolgálata egy pontján sorra hagyta ott a köré gyűlt csoportokat, sorra kiment helyekről, a templom mellől, Názáretből, stb. ez számomra ezt a fent leírt folyamatot jelenti. Népegyház volt Izrael igen. Emberekről, emberi közösségekről volt szó akkor is és ma is. Népegyház volt az is, és ma is vannak ilyenek. Vannak felhígult és halott gyülekezetek. Én ma is ugyanazt látom. Az Úr elküldi szolgáit, mondják, amit kell. Aki megtér, megmenekül, aki nem, ítélet alá kerül.

* * *
Ne értsetek félre, nem önmagában támogatom a népegyházi, felhígult létet. Ezek a gyülekezetek mindegyik ítélet alá fognak kerülni. Hanem azt mondom, próbáljuk elfogadni, hogy az Úr meghagyhat ott bent is embereket, akik pl. harcolnak a bent lévőkért. Nem maguktól, saját elgondolásukból, hanem mert ezt a parancsot, vezetést kapták.


Ui: Margit, nekem a végidők bibliai értelmezése gyenge pontom. De úgy gondolom, aki lemarad az elragadtatásról, az sok jóra már nem számíthat.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 03. - 17:33:31 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Ambrus

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 268
  • Nem: Férfi
Válasz #18 Dátum: 2011. Február 03. - 17:45:17
Kedves Virág, nem tudok ilyen tanításról, hogy egy elvetett közösségben Isten a szeparációs parancsa ellenében bent tartana bárkiket. Azt hiszem, hogy az ilyen közösségekben bent maradnak olyan hívők, akik valóban azt hiszik, hogy ők tudnak menteni. Ember nem tud menteni. Sőt, sohasem a hitetlen hajlik felfelé, hanem a hívő állapota romlik. Teljesen meg tudom érteni az álláspontodat, nagyon sokáig én is ezt vallottam, és tulajdonképpen a mai napig nem tudom, hogy melyik Ige győzött meg - munkálkodott a Szentlélek bennem. Tegyük fel, hogy valakinek valamitől biblikus látása lesz, és egyre jobban szükségét érzi annak, hogy engedelmeskedjen az Igének. Mi lesz vele egy olyan gyülekezetben, ahol a hangadók és a többség igeellenes dolgokat cselekszik? Előbb utóbb szólnia kell. Ha szól, ki fogják közösíteni, mert inkább egy menjen onnan, mint a többi változzon. Ha pedig nem szól, akkor meg szenved.  Ha marad, akkor el kell neki tűrni pld azt, hogy a plébános ökumenikus imahét keretében bemegy a református templomba, és ott prédikál, tanít. Egy bálványimádó. A hívő meg hallgatja, és nem szólhat. Ilyen parancsot adna Jézus? Nem hiszem. És mer szólni a hívő? Inkább hallgat a békesség kedvéért és a mentő munka érdekében. Csakhogy ez sem nem szeretet - mert hagyom hogy a templompadból kárhozzanak el mellőlem, sem nem mentés, mert csak az alkalmakat várom, amelyek sosem jönnek el, vagy ha el is jönnek, akkor meg ha szólok, kidobnak. Komoly dilemma. Nem tudom ezt megmagyarázni egyik Igéből sem. Ha Isten nem hoz ki valakit a kárhozatból, ember sem tudja ezt megtenni. Isten menti ki, nem én. Mit tehetek? Azt, hogy amiben világosságom van és biztos vagyok, azt hirdetem. A többit elvégzi majd helyettem az Ige. Még azt sem zárom ki, hogy egy gyülekezet megtérjen, mert felismernék az Ige parancsát ahogyan mindig szólnék. Bár így lenne. De akkor tessék szólni, tessék kezdeni például az ökumenikus chartával, hogy  - testvérek, ez árulás, a gyülekezet írjon egy levelet a zsinatnak meg a püspöknek, hogy mindaddig, amíg vissza nem vonják a csatlakozást, a gyülekezet nem támogatja az egyházkerületet egy fillérrel sem, nem fogad el egyetlen utasítás sem a zsinattól a püspöktől, az esperestől, hanem mindaddig kívülállóknak tekintik őket. Ez már mentés, ha ezt teszi valaki, akkor odaállok melléje. De ugye illúziókban nem hiszünk, aláírna ilyen levelet a gyülekezet? Vagy kezdjen el egyházfegyelmet gyakorolni a gyülekezet, erre vegye rá a maradó a gyülekezetet. Ha ezért marad, akkor aláírom, maradjon. De hallgatni, meg vitatkozni a hitetlenekkel, meg hallgatni a millió féle kifogást, hogy miért nem vezetünk be egyházfegyelmet  - ilyenre Jézus senkit sem utasít. Jézus soha nem alkudott meg. Más a bűnbocsánat, és más a bűnletagadás, vagy bűnmegmagyarázás. Istent nem érdekli a mi kifogásunk, sem a magyarázatunk. Kiad egy parancsot, ezt meg ezt tedd - nem azt mondja, hogy ezt meg ezt tedd meg, de ha meg tudod magyarázni, ne tedd. Nehéz volt megértenem, de már értem.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 03. - 19:52:52 írta Ambrus »



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #19 Dátum: 2011. Február 03. - 18:11:52
Virágom próbálom megérteni az érveidet, de csak a tényeket látom!

Isten kiparancsolt Kőbányáról?
Kipararancsolt!
Engedelmeskedtél?
Engedelmeskedtél!
Kaptál ígéretet?
Kaptál!
Váltózásokat ígért?
Igen!
Változott már valami?
Semmi!
Visszakűldött az Úr?
Nem kűldött vissza!

Ezek olyan tények, amelyeket az ígéretekkel együtt kell látnod!

Ha Isten visszakűld egy olyan gyülekezetbe, ahol nyílt bűnpártolás folyik, nem azért teszi, hogy beépűlj egy botránykövet alkotó gyülekezetbe!

Talán emlékszel, hogy a napokban Jónást említettem, akit elkűldött az Úr Ninivébe! Neki sem az volt a feladata, hogy beépűljön a bűnbe, a bűnösök közé!
Ha egy gyüli, vagy felekezet igeellenesen él, Te pedig szót emelsz ellene, akkor az van, amit Ambrus mond: Elűldöznek! Csak egy módon épűlhetsz be, ha csendben maradtsz!
Ami megromlott, az közel van az enyészethez, belűről lehetetlen helyreállítani!
S Péter apostol is erről beszél! 1Pét. 4:11-17
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 03. - 19:34:16 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Ambrus

  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 268
  • Nem: Férfi
Válasz #20 Dátum: 2011. Február 03. - 19:43:21
Hiszem azt, hogy az Úr az övéit nem hagyja cserben.Lesznek hitvalló gyülekezetek, ha csak kicsiny nyájak is, de lesznek. Megteremti az Úr azt a körülményt is, hogy el tud menni a gyermeke egy ilyen közösségbe.
Amikor ilyen alkalom nyílik, meg kell nézni, ki kell próbálni. Ha valami nem stimmel, még mindig lehet tovább menni, csak otthon nem szabad begubózni.  Lehet, hogy lesznek időszakok valakinek az életében, amikor egyedül kell majd lennie, de ez nem marad örökké így. Egyszer csak jelentkezik egy testvér valahonnan, egyszer csak hív valaki, vagy kap egy levelet, vagy bármit, és máris felpezsdül az élet körülötte.

Amikor valakit erős próba ér, olyankor kétszázszázalékosan kihegyezettnek kell lenni, mert az Úr, amikor valakinek erősen beavatkozik az életébe, akkor valami nagy dolgot készít el neki.


A tévelygő gyülekezetben az igaz úton járó gyülekezeti tagról: Valami nem összeegyeztethető. Ugyanis, ha a gyülekezetet egy hajónak vesszük a pogányok tengerén, amerre a hajó tart, az utasok is arra tartanak. Nincs olyan, hogy felszállok a Titanicra, de kijelentem, hogy ha süllyed a hajó, én nem számítok utasnak, tehát én nem süllyedhetek el. vmosoly9
Ha pedig valóban nem tartok a tévelygő gyülekezettel, akkor az csak egyetlen módon képzelhető el - mégpedig úgy, hogy nem vagyok a gyülekezetben, mert a két irány az két irány.

A harmadik, sűrűn használt kép, addig nincs baj a hajóval, amíg úszik a vízen, de ha megtelik a vízzel a hajó, akkor az nem úszik, hanem süllyed.


Utoljára pedig csak annyit fűznék hozzá, hogy én nem tudok senkinek sem tanácsot adni, elmondtam azt, hogy én hogyan jutottam el idáig. Egyet mondhatok, hogy e témában mindenki bízza magát Istenre, az a legjobb megoldás. :int
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 03. - 19:56:35 írta Ambrus »



Nem elérhető Esther

  • Barátkozó
  • *
  • Hozzászólások: 97
  • Nem: Nő
Válasz #21 Dátum: 2011. Február 03. - 21:06:22
Kedves Virág! :2smitten:
Dolgoztam rajta, de nem tudom a pontos igehelyet.
A napokban Ézsaiás és Dániel könyve igemagyarázatát hallgattam és a magyarázó lelkész
erre a versre is hivatkozott, nem jegyeztem meg.Bocsánat!
Nagy választék nincs, így beemelek kettő igehelyet, az elsőre gondolnék...
Ján. 8,59
"Köveket [rész 10,31.] ragadának azért, hogy reá hajigálják; Jézus pedig elrejtőzködék, és kiméne a templomból, átmenvén közöttük; és ilyen módon eltávozék."
"És ott hagyván őket, kiméne a városból Bethániába, és ott marada éjjel."Máté 21-17
Kedves Virág!
Nagyon szeretem a Jelenések könyvét. Az elmúlt két évben több egyház, még több igemagyarázójától hallgattam meg.
Az ezen a télen hallgatott lelkész magyarázata felülmúl minden elképzelést.Szívesen elküldöm, ha gondolod... :2smitten: :2smitten: :2smitten:



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #22 Dátum: 2011. Február 03. - 22:06:16
Virágom próbálom megérteni az érveidet, de csak a tényeket látom!

Isten kiparancsolt Kőbányáról?
Kipararancsolt!
Engedelmeskedtél?
Engedelmeskedtél!
Kaptál ígéretet?
Kaptál!
Váltózásokat ígért?
Igen!
Változott már valami?
Semmi!
Visszakűldött az Úr?
Nem kűldött vissza!

Ezek olyan tények, amelyeket az ígéretekkel együtt kell látnod!

Ha Isten visszakűld egy olyan gyülekezetbe, ahol nyílt bűnpártolás folyik, nem azért teszi, hogy beépűlj egy botránykövet alkotó gyülekezetbe!

Talán emlékszel, hogy a napokban Jónást említettem, akit elkűldött az Úr Ninivébe! Neki sem az volt a feladata, hogy beépűljön a bűnbe, a bűnösök közé!
Ha egy gyüli, vagy felekezet igeellenesen él, Te pedig szót emelsz ellene, akkor az van, amit Ambrus mond: Elűldöznek! Csak egy módon épűlhetsz be, ha csendben maradtsz!
Ami megromlott, az közel van az enyészethez, belűről lehetetlen helyreállítani!
S Péter apostol is erről beszél! 1Pét. 4:11-17

Fogom a fejem. Honnan gondoltok Ti ilyeneket rólam? Csaba, mikor pártoltam a bűnöket?
Idézet
Ha Isten visszakűld egy olyan gyülekezetbe, ahol nyílt bűnpártolás folyik, nem azért teszi, hogy beépűlj egy botránykövet alkotó gyülekezetbe!
Honnan veszed ezt, hogy vígan ellennék a bűnök között? Nem volt egy nyugodt percem ott, háborgott a lelkem, ha csak messziről már megláttam őket. Kicsit gondolkodj el a tavalyi keresztség vitán, hogy hogyan reagáltam, meg azon, hogy Alfán mennyit harcoltam és kik ellen, meg hogy a Helyreállításon kinek mondtam és mit. Ezek közül melyikből olvasod azt ki, hogy megtűrök bármilyen lelki vagy szellemi bűnt?

Idézet
Visszakűldött az Úr?
Nem kűldött vissza!
Nem baj, ha még nem küldött vissza az Úr. Ő tudja az idejét, én pedig bízom abban, amit mondott.

Idézet
Ha egy gyüli, vagy felekezet igeellenesen él, Te pedig szót emelsz ellene, akkor az van, amit Ambrus mond: Elűldöznek! Csak egy módon épűlhetsz be, ha csendben maradtsz!
Ami megromlott, az közel van az enyészethez, belűről lehetetlen helyreállítani!
Nem akarok beépülni. Egyet akarok, azt tenni, amit Ő vár tőlem. Ettől pedig sem megvetéssel, sem kiközösítéssel nem lehet eltántorítani. Életemben ilyet nem állítottam, hogy belülről kell helyreállítani. Felülről jön. Az Úrnak, ha úgy kedves, ehhez emberi eszközöket használ, a szolgái pedig pusztán azt teszik, amit parancsba kapnak.

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #23 Dátum: 2011. Február 03. - 22:28:30
Köszönöm Virágom a válaszod!

Nem tudom, hogy miből vontad le, hogy bűnpártolással vádollak!
Azt mondom, amit Ambrus is, borítékoljuk a témát és bízzuk Istenre!
:2smitten:
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 04. - 12:15:52 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #24 Dátum: 2011. Február 04. - 13:53:46
Kedves Virág! :2smitten:
Dolgoztam rajta, de nem tudom a pontos igehelyet.
A napokban Ézsaiás és Dániel könyve igemagyarázatát hallgattam és a magyarázó lelkész
erre a versre is hivatkozott, nem jegyeztem meg.Bocsánat!
Nagy választék nincs, így beemelek kettő igehelyet, az elsőre gondolnék...
Ján. 8,59
"Köveket [rész 10,31.] ragadának azért, hogy reá hajigálják; Jézus pedig elrejtőzködék, és kiméne a templomból, átmenvén közöttük; és ilyen módon eltávozék."
"És ott hagyván őket, kiméne a városból Bethániába, és ott marada éjjel."Máté 21-17

Kedves Margit!

Semmi gond, azért kérdeztem rá, mert nekem nem jutott eszembe ilyen igehely, ahol a templomból kimenve Jézus radikálisan szakított volna a néppel, népegyházzal.
Megnéztem ezeket az igehelyeket, elnézést kérek, nekem nem tűnik meggyőzőnek egyik sem. A Jn 8:59-nél véleményem szerint nem egy elvi kivonulás történt a templomból, nem egy hitbeli (el)szakadás, hanem arról van szó, hogy meg akarták az Úr Jézust kövezni, ő meg kimenekült a kezükből. Ha bárhol máshol lett volna, akkor is kiment volna és otthagyta volna a támadóit, mert még nem volt ott az ideje az Ő elfogatásának. Szerintem nem elvi okokból hagyta ott a templomot ebben az igerészben.

A másik probléma, amit látok ezzel az igehellyel kapcsolatban, hogy ez nem az utolsó jelenléte volt Jézusnak a templomban. Pl. Jn 10. fejezetben újra feltűnik. Az nem igazi kivonulás, otthagyás, ha még máskor visszament oda.  roll

A Mt 21:17 verssel ugyanez az észrevételem. Kiment a templomból, otthagyta az ottlévőket, de másnap ismét ment a templomba (21:23).

 :2smitten:

Idézet
Kedves Virág!
Nagyon szeretem a Jelenések könyvét. Az elmúlt két évben több egyház, még több igemagyarázójától hallgattam meg.
Az ezen a télen hallgatott lelkész magyarázata felülmúl minden elképzelést.Szívesen elküldöm, ha gondolod... :2smitten: :2smitten: :2smitten:
Köszönöm szépen, ez nagyon jó lenne. Ez egy link, amit átküldesz? Vagy milyen formátumban van? Esetleg lehet tudni valamit az igehirdetőről, hogy milyen hitvallású? (Csak nem szeretnélek feleslegesen terhelni.)

 :2smitten:  :2smitten:  :2smitten:

« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 04. - 13:56:42 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #25 Dátum: 2011. Február 04. - 14:10:21
Kedves Margit! Azt hiszem, hogy Jézus és az Atya szakítása Izraellel nem akkor történt, amikor Jézus még tanított. Hanem inkább, részben amikor a nép keresztre adta Őt, részben pedig amikor az apostolok az első pünkösdkor, -óta elkezdték hirdetni az evangéliumot, a feltámadást, és a zsidók nagy része bezárkózott előtte.

Mit gondolsz erről?

Nincs másként látás közöttünk arról, hogy Isten büntetés, ítélet alá helyezte Izraelt, csak én időben egy picit későbbre tenném ezt, nem Jézus működése idejére.

 :2smitten:
« Utoljára szerkesztve: 2011. Február 04. - 14:12:36 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Esther

  • Barátkozó
  • *
  • Hozzászólások: 97
  • Nem: Nő
Válasz #26 Dátum: 2011. Február 04. - 21:22:16
Kedves Virág! :2smitten:
Tudod, mindig elfog a vágy, hogy írjak arról, amit tanulok, de nincs hozzá elég tudásom. Amit
tudni vélek, azt sem tudom még elmondani.Vissza fogom tartani magamat.Ezt a témát legközelebb jegyzetelni fogom.
Amiket írtál, azzal egyetértek. Sok mindenre gondolok még, Jézus Krisztus kapcsolata a  tanítványaival, a farizeusokkal, a néptömeggel, hogyan és mit tanított Nekik?Hogyan különböztette meg Őket? és miért? ez a téma jutott eszembe és
nagyon érdekel. Szóval! Ne haragudj!

Az igemagyarázatot DVD-n küldeném, de meg kell mondanom, hogy a lelkész bíráló hangon beszél a népegyházról,
a katolikus, az adventista egyházról, a karizmatikus vonalról, a lelkész maga kálvinista református.
Ha ennek ellenére érdekel, akkor priviben megbeszéljük. Isten áldjon! :2smitten: vbiblia v10



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #27 Dátum: 2011. Február 04. - 21:59:49
Kedves Virág! :2smitten:
Tudod, mindig elfog a vágy, hogy írjak arról, amit tanulok, de nincs hozzá elég tudásom. Amit
tudni vélek, azt sem tudom még elmondani.Vissza fogom tartani magamat.Ezt a témát legközelebb jegyzetelni fogom.
Amiket írtál, azzal egyetértek. Sok mindenre gondolok még, Jézus Krisztus kapcsolata a  tanítványaival, a farizeusokkal, a néptömeggel, hogyan és mit tanított Nekik?Hogyan különböztette meg Őket? és miért? ez a téma jutott eszembe és nagyon érdekel. Szóval! Ne haragudj!


Kedves Margit!

Kérlek, ne fogd vissza magad!  :szelid: Nagyon érdekel, hogy mit gondolsz. Nem kell doktori disszertációt írni, kivéve, akit arra indít az Úr. :hi Csak beszélgetünk, nincs semmi baj. Az sem baj, ha valamit nem tudunk hirtelen kifejteni. Nekem meg nézd el ezt a stílusomat, kemény fórumokon edződtem. Meg kicsit elemző a gondolkodásom, darabokra szedek mindent brush1 De az igét szeretem.  roll

Nekem nagyon tetszik a témafelvetésed az Úr Jézusról, a népről, a tanítványokról, a különböző kapcsolatról. Nyissunk ennek egy topicot? Kellene egy jó találó cím hozzá.


Idézet
Az igemagyarázatot DVD-n küldeném, de meg kell mondanom, hogy a lelkész bíráló hangon beszél a népegyházról,
a katolikus, az adventista egyházról, a karizmatikus vonalról, a lelkész maga kálvinista református.
Ha ennek ellenére érdekel, akkor priviben megbeszéljük. Isten áldjon! :2smitten: vbiblia v10

Református szellemiségű? Az jól hangzik. Köszönöm szépen, de sajnos nekem a DVD formátummal van még egy kis gondom, nem tudom lejátszani. Így köszönöm szépen, nem kérem, ezért kérdeztem rá, nem szeretnélek feleslegesen terhelni.

De semmi gond, mert nemrég eszembe jutott, hogy kinyomtattam magamnak még korábban egy anyagot ebben a témában. Itt lesz valahol ... most hátra néztem.  :hahot  Akkor ezen indulok el  lany3
A szerző egyébként Louis Berkhof, nagyon szeretem. Kálvin és Sebestyén Jenő után ő még az a teológus, akinek az útmutatása sokat jelent számomra.

 :2smitten:  :2smitten:  :2smitten:

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Esther

  • Barátkozó
  • *
  • Hozzászólások: 97
  • Nem: Nő
Válasz #28 Dátum: 2011. Február 04. - 22:15:24
Kedves Virág! :2smitten:
Louis Berkhof-ra gyakran van hivatkozás a tananyagomban, és természetesen az Általad említett Sebestyén professzorra,
valamint Kálvin Jánosra. FőlegTőlük gyűjtöttem be könyveket. Berkhoftól nincs.Jövő télen kerülnek sorra, most csak belenézek néha.
RC.SPROUL: A keresztyén hit alapigazságait olvastam mostanában, ami egy alapmű, de egyszerű és nagyszerű. :2smitten:



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #29 Dátum: 2011. Február 04. - 23:12:23
Sziasztok! :2smitten:

Az Úr Jézus Krisztus nyíltan képviselte az Atyától való kiválasztottság tényét, s nyíltan jelentette ki a zsidó népegyház bukását is!

"És monda: Azért mondtam néktek, hogy senki sem jöhet én hozzám, hanemha az én Atyámtól van megadva néki."
Jn. 6:65

"Ő pedig felelvén, monda nékik: Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg."
"Azért szólok velök példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, sem nem értenek.
És beteljesedék rajtok Ésaiás jövendölése, amely ezt mondja: Hallván halljatok, és ne értsetek; és látván lássatok, és ne ismerjetek:
MERT MEGKÖVÉREDETT E NÉPNEK SZÍVE, ÉS FÜLEIKKEL NEHEZEN HALLOTTAK, ÉS SZEMEIKET BEHUNYTÁK; HOGY VALAMI MÓDON NE LÁSSANAK SZEMEIKKEL, ÉS NE HALLJANAK FÜLEIKKEL, ÉS NE ÉRTSENEK SZÍVÜKKEL, ÉS MEG NE TÉRJENEK, ÉS MEG NE GYÓGYÍTSAM ŐKET."
Mt. 13:11, 13-15

Úgy vélem a zsidó népegyház elvetéséről ennél konkrétabb szavaknál nincs szűkség!
:2smitten:   

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13