Örömhír Fórum

Atya, Fiú, Szentlélek munkája az életünkben => A Szentlélekről és munkájáról => A témát indította: Virág - 2010. Július 29. - 11:56:11

Cím: A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Virág - 2010. Július 29. - 11:56:11
Mit jelent ez, hogyan "történik"? Tapasztalok, kérdések, kétségek megbeszélése.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2010. Július 29. - 11:56:27
Az Ószövetségben a Szentlélek vezetésének elsődleges fórmája a prófétai kinyílatkoztatás és történet leírás volt, melyeket az Ószövetség Szent írataiban rögzítettek.
Ha megfigyeljük, a próféták Szentírásba gyűjtött ihletett kijelentéseit, egyértelműen nyomonkövethetjük azok tökéletes összhangját, egységes voltát. Az ihletett prófétai kinyílatkoztatások soha sem mondanak ellene egymásnak, hanem támogatják, kiegészítik, magyarázzák egymást!
A Szentírás kanonizációjával tulajdonképpen az addig ismeretes összes ihletett prófétai kinyílatkoztatás egységbe lett gyűjve. A Szentírás csodálatos belsőösszhangja tanúskodik erről, Mózes első könyvétől, a Jelenések könyvéig! A Szentlélek elsőszámú vezetési eszközévé napjainkra az ihletett prófétai beszédek és történeti beszámolók által a Szentírás lett!
A biblia alapján nyílík lehetőségünk arra, hogy korunk prófétai kijelentéseit feltudjuk ismerni, avagy eltudjuk utasítani.
A Szentlélek vezetésére az imádságos lelkűlettel gyakorolt Biblia tanúlmányozás által tehetünk szert!
Testvéreim!
 Bibliai ismeret nélkűl nincs prófétai kijelentés!
Prófétai ajándékban a Szentlélek olyan személyeket részesít, akik keresik az Úrat!
Mert Isten először elhív, aztán pedig felken a szolgálatra!
'Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged az egyedűl igaz Istent, és akit elkűldtél, a Jézus Krisztust'
Jn. 17:3
 
Az igaz, 'új prófétai' kijelentésnek éppen úgy kell illeszkednie a biblia egészébe, mint Mózes, vagy János apostol szavainak!
Ha egy próféta szavai ellentmondanak, vagy nem illeszthetőek bele a Szentírás kinyílatkoztatásaiba, akkor hamis prófétával van dolgunk!
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Ambrus - 2011. Január 14. - 19:54:59
A biblia tanulmányozásához kell a Lélek vezetése, mert az összefüggéseket megmutatja, és segít kimunkálni a biblia egységére való rálátását. Úgy szokták ezt mondani, hogy az Isten kifeszített íve mentén mutatja meg a kijelentéseket. Hogyan lehetne ezt érzékeltetni? Ha a táblára felrajzolunk egy pontot, és megkérünk valakit, hogy húzzon egy egyenest a ponton keresztül, látjuk, hogy bármelyik irányba lehet húzni a vonalat. Ám ha több pontot adunk meg, akkor csak egyetlen vonal lehet a megoldás.
Ehhez hasonló, amikor csak egy-egy kiragadott Igét magyaráznak minduntalan,  az ilyen magyarázatba még az is belefér, hogy valaki szembemegy az Igével. Ám amikor elkezdjük a biblia első oldalától a tanulmányozást, teljesen más lesz a helyzet.  Vegyük csak példának a Mózes öt könyvét: Ha valaki ezt nem ismeri, nem tudja, hogy Jézus mire hivatkozik minduntalan. Nem tudja, hogy az Ószövetség folyamatosan Jézusra mutat, tele van Jézus eljövetelének ígéreteivel. Például a harmadik könyv, az áldozatok magyarázata nélkül nem lehet teljes ismeretünk Jézus áldozatáról. Aki a Mózes könyveket nem ismeri, nem érti meg a Zsidóknak írt levelet, egyszerűen nem értheti.
Így van az, amit Csaba testvér is ír - ha látja valaki ezt az ívet, és olyan Igemagyarázattal találkozik, amiről még nem hallott, két mondat után felismeri, hogy igazodik-e a magyarázat Isten kijelentéseihez, egyáltalán mond-e valamit a beszélő, vagy csak felkészületlenül kiállt a szószékre, és össze-vissza beszél butaságokat, ami éppen az eszébe jut. Ha valaki ilyenre kíváncsi, hallgasson bele vasárnaponként egy egy rádióban, vagy tévében elhangzó "Istentiszteletbe". Hallhat majd olyanokat, hogy Jézus "gyakorlatilag válságkezelő"... :-[

Viszont vissza is lehet élni, amikor valaki arra hivatkozik, hogy neki nem kell semmilyen tanítás, mert őt közvetlenül vezeti a Szentszellem - na ilyenkor szoktam menekülőre venni a dolgot...
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Január 14. - 20:10:59
Kedves Ambrus!Most valami olyanra világitottál ra amelyet eddig nemigazán ártettem.Régebben Az ó szövetséget egy szükséges rossznak tartottam,a sok megjegyezhetetlen nevekkel és helyekkel.De már kezdem látni az összefüggéseket.A pontok es a vonal példája is nagyon jo!! O0
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Ambrus - 2011. Január 14. - 20:44:05
A holland testvéreknek van erre egy nagyon szemléletes hasonlata, ami teljesen igaz: Az Ószövetségben úgy benne van a teljes Újszövetség, mint ahogyan a tulipánhagymában benne van a teljes tulipán.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Január 14. - 21:17:32
Nagyon jo!!Én jártam Hollandiában,de ilyen mondásokat nem hallottam!
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Esther - 2011. Január 22. - 10:14:56
 :2smitten:
1Móz 1,2: A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett. Ézs 48,16: Közelegjetek hozzám, halljátok ezt, nem szóltam eleitõl fogva titkon! mióta ez történik, ott vagyok! És most az Úr Isten engem küldött, és az õ lelkét. 1Kor 3,6: Én plántáltam, Apollós öntözött; de az Isten adja vala a növekedést. 1Kor 6,19: Avagy nem tudjátok-e, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentõl nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? ApCsel 5,3-4: Monda pedig Péter: Anániás, miért foglalta el a Sátán a te szívedet, hogy megcsald a Szent Lelket, és a mezõnek árából félre tégy? Nemde megmaradva néked maradt volna meg, és eladva a te hatalmadban volt? Miért hogy ezt a dolgot cselekedted szívedben? Nem embereknek hazudtál, hanem Istennek. Mt 28,19-20: Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén õket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, tanítván õket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek: és íme én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen. 2Kor 1,21-22: Aki pedig minket tiveletek egybe Krisztusban megerõsít és megken minket, az Isten az; aki el is pecsételt minket, és a Léleknek zálogát adta a mi szíveinkbe. Gal 3,14: Hogy az Ábrahám áldása Krisztus Jézusban legyen a pogányokon, hogy a Lélek igéretét elnyerjük hit által. 1Pt 1,1-2: Péter, Jézus Krisztusnak apostola, a Pontusban, Galátziában, Kappadóciában, Ázsiában és Bithiniában elszéledt jövevényeknek, akik ki vannak választva az Atya Isten eleve rendelése szerint, a Lélek megszentelésében, engedelmességre és Jézus Krisztus vérével való meghintésre: kegyelem és békesség adassék néktek bõségesen. 1Kor 6,17: Aki pedig az Úrral egyesül, egy lélek õvele. ApCsel 9,31: A gyülekezeteknek tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békességük vala; épülvén és járván az Úrnak félelmében és a Szent Léleknek vigasztalásában, sokasodnak vala. Jn 14,16-17: És én kérem az Atyát, és más vigasztalót ad néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Lelkét: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja õt és nem ismeri õt; de ti ismeritek õt, mert nálatok lakik, és bennetek marad. 1Pt 4,14: Boldogok vagytok, ha Krisztus nevéért gyaláznak titeket; mert megnyugszik rajtatok a dicsõségnek és az Istennek Lelke, amit amazok káromolnak ugyan, de ti dicsõítitek azt. :2smitten:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Február 13. - 14:21:42
Kedves Testvérek!nem igazán tudtam eldönteni hová irjam le a mai történetet:végül ugy gondolom hogy a Szent Lélek munkálkodásat fedeztem fel.Történt pedig hogy a faluban lako nagymama jelentkezett a lelkésznél hogy az unokáját meg szeretné kereszteltetni a gyülekezetben.Az előzmeny hogy ő egyáltalán nem jár az Isten tiszteletre.A lelkész ezt elég  kemény feltételekhez kötötte .Ezen ők fel voltak háborodva,mondván örüljünk hogy akarják!Az egyház megtisztitásához megtettük az első lépést./gondolom én/igazitsatok ki ha nem igy látjátok!! :2smitten:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Esther - 2011. Február 13. - 14:34:25
Kedves József!
Nagyon örülök, amikor ilyet hallok. vbiblia
A lelkészek is megtérhetnek... engedelmesek lehetnek ...
Nem tudom, egy népegyházi lelkész fel tud-e vállalni elkülönülést?
Bár! Tudna a Tiétek Isten kegyelméből! vsport virag4
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Február 13. - 14:54:20
A gyülekezetben ember emlékezet óta nem volt ugymond kizárás,most lett.Sokan ugy voltak hogy befizették az "egyházadót" akkor nekik jár minden! Most ugy történt hogy aki nem jár az alkalmakra nem került fel a tagok listájára ,Ezáltal elesett azoktól a jogoktól ami a tagoknak jár.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Február 13. - 14:57:15
A kivállás a népegyházbol nagyon hosszu folyamat lessz meglátásom szerint.De már az is nagy öröm hogy mernek egyet-egyet lépni.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Ambrus - 2011. Február 13. - 17:37:00
Kedves József, az nagyon jó jel, hogy egyházfegyelem kezd kialakulni, illetve már működik bizonyos szinten. Magyarországon nem igazán lehetett olyat hallani, hogy aki nem jár az alkalmakra, azt kizárják. Az ilyennek Úrvacsorát sem lehet adni, amíg a gyülekezet előtt meg nem vallja a vétkét, és el nem kezd rendszeresen járni.
Bár én a mai napig azt tartom, hogy belülről nem lehet megreformálni az egyházat, de ha nektek sikerül, akkor máris visszavonom a nézetemet. Sőt, nagyon örülnék, ha sikerülne nektek ezt megtenni. Mint mondtam, azt hallottam, hogy nálatok sok hívő van.
Azt is írtam, hogy itt azt tanítják, illetve úgy épül fel a református egyház, hogy a sok gyülekezetből tevődik össze az egyház. Biblikusan pedig nem így van, mert minden gyülekezet önálló egyház.

Ha azt meg tudja tenni a gyülekezetetek, ha a hívők vannak többségben, hogy hoznak egy olyan határozatot, hogy ők önálló egyház, és nem tartoznak a RE-hoz, nem vállalnak velük közösséget (ez még azt is jelenti adott esetben, hogy ha a püspök elmegy hozzátok, nem kap Úrvacsorát, mert nem tagja a gyülekezeteteknek) akkor gyakorlatilag megújult az egyházatok.

Milyen vonzata lenne ennek:  1. Nem tudom, a templom és a hozzátartozó ingatlanok kinek a nevén vannak, ki a tulajdonos? Lehet, hogy kirúgnák a gyülekezetet a templomból és a lelkészlakból.  2. A gyülekezetnek kell eltartania a lelkipásztort. 3. A gyülekezetnek kell gondoskodni önmagáról.

Ez azonban csak látszólagos probléma, mert Isten eltartja a saját gyülekezetét, és nem halna éhen senki sem.

Jönne a következő probléma: a támadások a zsinat, a bibliaszövetség, a többi gyülekezet felől. A vörösberényi lelkipásztor tette meg egyedül Magyarországon, hogy felmondta a közösséget az áruló püspökséggel, zsinattal, és otthagyta a gyülekezetet, mert amikor arra került volna sor, hogy na, testvérek, akkor lépjünk, ne csak a szánk járjon - senki sem ment vele.

Nem egyszerű, de aki bízik Istenben, azt Isten megtartja, megvédi. Kíváncsian várom a fejleményeket, és imádkozom értetek.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: b urian jozsef - 2011. Február 13. - 18:29:16
Kedves Ambrus!Ezek még nagyon pici jelek!Arról amit irtál még csak álmodni lehet.Ezekkel a dolgokkal azt akartam erzékeltetni hogy a népegyhazakban is vannak helyek akik próbálnak az igenek érvényt szerezni.tekintsük ezeket egy folyamat elindulásának,melyet nem szabad siettetni.Bizzuk az Urra és segitsük a gyülekezetett ezen az uton. vint
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Ambrus - 2011. Február 13. - 19:20:19
Kedves József, ezek valóban pici jelek, egyrészről. Azonban az, hogy te ezt már észrevetted, az nekem sokatmondó. Majd meglátjuk, úgy két év múlva mi lesz belőle? Ha te addig szorgalmasan tanulsz, akkor nagyon sokat tudsz segíteni a többi testvérnek.
Cím: Re.A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2011. Február 13. - 19:52:35
Szia József tesóm!
:2smitten:
Én nagyon örülök, amikor gyülekezeti szinten történnek ébredések, s próbálják a testvérek magukat Isten igéjéhez szabni!
A lelkészetek megtette az első lépéseket, amelyekre válaszúl valószínűleg "megtorló" lépések fognak bekövetkezni egy elistentelenedett egyházszervezet részéről!
Tulajdonképpen ilyenkor a lelkész kockáztatja a legtöbbet: Megélhetését, morális egzisztenciáját...
Ilyenkor lesz esetleg nagy szűksége egy hitvalló gyülekezet szellemi-anyagi támogatására !
Az Úr adjon erőt, kitartást Nektek!
:2smitten: 
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Esther - 2011. Február 13. - 21:18:14
Kedves József! :2smitten:

Valóban egy folyamat kezdete, az én szememben ez igen nagy dolog, én ezt nem hittem volna!
Dicsőség a Mindenható Istennek! Ő  azt tesz, amit akar. -- Támadások jönnek...
Az Úr erősítsen Benneteket!
Nagyon örülök!!! :2smitten: :sm_2006325185111:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Ambrus - 2011. Február 13. - 21:51:28
Azért nehogy átessünk a ló másik oldalára, nem szeretnénk riogatni kedves József testvér. Margitkáról tudom, hogy ő megtapasztalta azt, hogy milyen az, amikor az Ige arra indította, hogy saját hazájában beszéljen a tiszta hitről. Bizonyára Csaba testvérnek is vannak tapasztalatai. Amikor az Ige útjára lép egy gyülekezet, először pici lépést tesz meg, amely hozza magával a következőt, és így tovább. Elérkezik óhatatlanul egy válaszúthoz, amikor a gyülekezeti tagoknak dönteniük kell abban, hogy megteszik-e a következő lépést. A válaszút azért válaszút, mert nem mindenki tudja majd a további lépéseket vállalni, viszont lesznek olyanok, akik meg nem tudják "nemvállalni". Örülök, hogy jól látod a megoldást, bízzuk Istenre, aki majd kimunkál mindent, és adjon erőt ahhoz, hogy majd akkor, amikor kell, felismerjétek, hogy mit kell lépnetek.
Ez emberi erővel úgysem megy, erőltetni nem lehet, de visszafogni sem. Várunk türelmesen.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Virág - 2011. Március 29. - 19:55:35
[justify]Az eredeti témához visszatérve. A Szentlélek vezetésében nagyon fontos az, ahogyan az igében segít minket Ő, a megértésben, tájékozódásban. A Szentlélek vezetésének azonban vannak más fontos területei is, amit méltatlan lenne elhallgatni. A Szentlélek nemcsak a Kijelentést segít megérteni, hanem a mindennapi életben, döntéseinkben is segítségünkre van, mellettünk áll. Olyan dolgokban, amelyek nincsenek leírva a Bibliában. Pl. ha két álláslehetőség közül kell választani, az imádságra válaszul a Szentlélek vezetni fog, talán belső sugallat által, hogy melyik esetben követem Isten akaratát. Segít abban is, hogy hova menjünk el, és hova nem. Cseri Kálmán szavait idézem, aki Noéról, az ő Istennel járásáról a következőket fogalmazta meg, hogy mi is ez:

"Istennel járt. Ez két szóval visszaadhatatlan, a héberben ez egy tartós, folyamatos és nagyon meghitt, nagyon bensőséges, intellektuálisan és érzelmileg is, az akarati döntéseket illetően is, az egész életre kiható szoros közösségre utal. Istennel járt. Ezt egy döntés előzte meg, amelyben ez megszületett, és egyértelmű gyakorlat követte, ami ebből a döntésből táplálkozott.
Az Istennel való szoros közösség, az ebbe való beágyazottság, ennek a védelme jellemezte Noét, az, hogy minden motivációja, indítéka ebből az Istennel való közösségből fakadt, nem ruccant ki egyéni kirándulásokra, mindenüvé csak Istennel ment, és ahova Isten nem ment vele, oda nem indult el, és ez egészen természetes és magától értetődő lett a számára. Szinte újszövetségi magaslatokon járunk itt. Az Újszövetség beszél arról, hogy amikor valaki Jézus Krisztust az élete Urának elfogadja, és magát Neki bizalommal alárendeli, és Jézus Krisztus az ilyen emberben lakozást vesz, az Ő Szentlelkével belülről irányítja, annak az embernek az élete válik ilyen emelkedetté és lesz ilyen tartalmassá."
(Cseri Kálmán: Noé Istennel járt, 9. oldal)

Mindenüvé csak Istennel ment, és ahova Isten nem ment vele, oda nem indult el.
Ennek így kellene lenni, ez kellene, hogy a természetes, a magától értetődő legyen.

Olyan ajándékunk van, ami az Úr Jézus előtt csak keveseknek, felkent embereknek adatott, az, hogy Isten belülről vezet minket. Milyen szörnyű, eldobni ezt a kincset. Nekünk nem kell ez, amikor úgymond kipróbálunk dolgokat, munkahelyeket, szolgálatokat, gyülekezeteket, párt választunk. Hátha bejön. Pedig, aki az Úrban hisz, annak nem kell futkosnia, mindenfélét kipróbálgatnia, csak célirányosan haladni a számára kijelölt úton, és békessége van. Az Úr megkíméli  felesleges kiruccanásoktól, és a lelki sebektől, amelyek ezek nyomában, a keserű kiábrándulás után érkeznek.

Pál apostol álmokat, látomásokat, közvetlen kijelentéseket kapott a Szentlélektől. Több alkalommal prófétáltak is neki. Ezek is részét képezik a Szentlélek vezetésének. Ma is működik.

Meggyőződésem, hogy újjászületett hívőnek nem szabad Isten támogatása nélkül mennie sehova, nem szabad olyan szolgálatot, munkát elvállalnia, amire az Úr nem bólint rá, stb.
[/justify]
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2011. Március 29. - 20:32:09
Egyet értek Veled Virágom!

Vannak olyan élethelyzetek amikor Isten olyan helyzetekbe  viszi bele a választottait, amelyek számára, vagy  esetleg a kívűlállók számára cseppet sem tűnik örvendetesnek.
Jónásnak sem fülött a foga Ninivéhez, az meg méginkább a nemtetszését váltotta ki, hogy a jelenlétét megtérés és irgalom követte! Ha Jónás kortársa lettem volna, lehet, hogy én is így okoskodtam volna: "Elment az eszed, pont Ninivébe akarsz menni?! Majd jól agyonvernek!" :hi
Az engedelmesség kívűlről származó megítéléséből voltak már közös problémáink ezen a fórumon...
"Isten nem akar téged itt, vagy ott látni, mert..." Ha hisszük, hogy valaki az Úrral jár, akkor bizzuk a dolgot kettejük élő kapcsolatára! Se bevinni, sem pedig kihozni nem lehet másokat sehová és sehonnan emberi módon.
Ha egy hívő embert mozdít, vagy nem mozdít az Úr valamerre azt okkal teszi!
:2smitten:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: ircsi - 2013. Szeptember 24. - 15:17:38
Békesség !

Ján.14,16
És én kérem az Atyát, és más vígasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké.
Ján. 14,17
Az igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.
Ján. 14,26
Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, a kit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek.

Ján. 16,13
De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, a miket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.
Ján. 16,14
Az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek.

Isten igéje örökké való,mindenkor élő és ható, elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.
A beszéd amelyet Ő szól, lélek és élet, mert a betű megöl, a lélek pedig megelevenítí számunkra az igét, amelyet csak is Szent Szelleme álltal tudjuk megérteni. 
Jézus amikor felment az Atyához megigérte, hogy nem hagy minket egyedül, elküldi a Szent Szellemet,
az igazságnak lelekét. Testünk a Szent Szellem temploma, igy bennünk lakozik, csak is álltala tudjuk  megérteni az ige erejét, bölcseségét és tudományának mélységét.
Elevenné, valóssá teszi számunkra, elmagyarázza, rámutat az igazságra, megtanít mindenre.
Amikor a Szent szellem álltal megértjük Isten igéjét élő víznek folyamai  fognak ömölni bensőnkből.
És olyanok  leszünk, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el.

Szeretettel Ircsi
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2013. Szeptember 24. - 15:55:31
O0
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 16. - 14:49:33
Hát hajó ez a topik itt folytathatjuk.

Csaba:

Idézet
Szerintem a Jézussal kapcsolatos igazság elfogadásához elsősorban hitre van szűkségünk.

Szerintem ez az ige éppen arról beszél, hogy a szentlélek az aki Krisztus Ismeretére sőt annál többre is vezet, Kivéve ha 12v. csak az apostolokra alkalmazzuk:

1Kor 2:12
Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk.
1Kor 2:13
Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva.
1Kor 2:14
A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni.

Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 16. - 19:40:49
:like:
A kettő nem zárja ki egymást, mert az ige azt is írja, hogy ''Kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez.''
Ef.2:8

Nem a Szentlélek teszi, hívővé az embert.
Ilyet nem mond a Biblia.
Hitetlen embert, pedig a Szentlélek sem vezethet Jézus megismerésére.

Ha valaki elméjében megjelenik a hit a Biblia olvasása kőzben, az nem a Biblia érdeme, hanem Isten kegyelmi ajándéka.

Ha pedig megfigyeled, ez elsősorban Jézus krisztusi voltát tárja fel egyetlemegesen az összes keresztyénben.

Szinte minden másban jelen van a vita.
Magyarul nincs hitelt érdemlő vezetése  a Szentléleknek.
Ennek kezelésére álmodta meg a protestantizmus az '' Elsődleges kérdésekben egység, minden másban szabadság''- elvét. Ezzel fent tartva a Szentlélek vezetésének illúzióját.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 16. - 22:15:42
Akkor szerinted ebben az Ige szakaszban kiről beszél Jézus hanem a Szent Lélekről?

"....    De én az igazat mondom néktek: Jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a Vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok.
8
    És az, mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében:
9
    Bűn tekintetében, hogy nem hisznek én bennem;
10
    És igazság tekintetében, hogy én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok engem;
11
    Ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett.
12
    Még sok mondani valóm van hozzátok, de most el nem hordozhatjátok.
13
    De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.
14
    Az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek.
15
    Mindaz, ami az Atyáé, az enyém: azért mondám, hogy az enyémből vesz, és megjelenti néktek.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 16. - 22:45:07
Nyilván a Szentlélekről beszél Jézus, csak az apró bibi, hogy ezeket az apostoloknak ígéri nem nekem, neked, vagy bárki másnak.
:szelid:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 16. - 23:09:32
Mégis azt gondolom, hogy ha nem szólna nekünk is, akkor nem került volna leírásra.
Aztán még ott van  egy másik Ige is:

Fil 3:15 Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek;

1Ján 2:27   de bennetek megvan az a kenet is, amelyet tőle kaptatok, ezért nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; sőt amire az ő kenete tanít meg titeket, az igaz, és nem hazugság; és ahogyan megtanított titeket, úgy maradjatok meg őbenne.

Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 16. - 23:32:50
''ezért
nincs szükségetek arra, hogy valaki
tanítson titeket;''

Ne érts félre Zoli, nem bántani akarlak, csak gondold végig:
Ha ez nekünk szól, miért kellett theológiát végezned?

Más: Persze, hogy nekünk (is) szól a Biblia, csak nem minden szól rólunk is.
A reformátori theológia sajátossága, hogy először kisajátította a zsidóságnak szóló ígéreteket, aztán az apostoloknak szólókat is.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 16. - 23:33:47
[valasz author=Csaba link=topic=21.msg85609#msg85609 date=1516139107]

[/valas/

Nincs ebben semmi bibi,mert ha nem szólna nekünk is, akkor nem lenne benne. Isten nem vezeti félre a Benne hívőket.
És én tudom, hogy a Biblia Isten kijelentett szava. Hitemmel tudom.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 16. - 23:34:51
 kuncog   Megvoltam győződve, hogy ezzel állsz majd elő ...   :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 16. - 23:42:57
Róm 10:13
amint meg van írva: "Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül."
De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek? Hogyan is higgyenek abban, akit nem hallottak?

Valóban itt arról van szó, hogy, hogyan hinnének az emberek abban akit nem hallottak (Krisztust)

Hogyan hallják meg igehirdető nélkül?

De itt már az ige hírdetőjéről van szó aki nem Krisztus, hisz így folyatatódik:

És hogyan hirdessék, ha nem küldettek el? Így van megírva: "Milyen kedves azoknak a jövetele, akik az evangéliumot hirdetik!"
Csakhogy nem mindenki engedelmeskedett az evangéliumnak, ahogyan Ézsaiás mondja: "Uram, ki hitt a mi beszédünknek?"
A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által. 

Krisztus beszéde által – ami az igehírdető, evangélium hírdetője által történik.

Kérdem: talán nem hallották? Sőt nagyon is! "Az egész földre elhatott az ő hangjuk, és a földkerekség széléig az ő beszédük."

Én így értem.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 16. - 23:44:23
[valasz author=Zoltan link=topic=21.msg85615#msg85615 date=1516142091]

[/valasz]

Akkor te is érzed, hogy rezeg a lécc! :)

A tényekkel nehéz vitatkozni, persze a hitre hivatkozva azokkal is lehet.
A hamis vallások is ezt teszik.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 16. - 23:53:21
[valasz author=Zoltan link=topic=21.msg85616#msg85616 date=1516142577]

[/valasz]

Ha megfigyeled a 18. Verset, az nem azt mondja, hogy nem azért nem hittek, mert nem hallották az igehírdetőket. Tehát mégis csak Krisztus szavának hatalma hiányzott az igét hallgatók között.
:szelid:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 16. - 23:58:14
''ezért
nincs szükségetek arra, hogy valaki
tanítson titeket;''

Ne érts félre Zoli, nem bántani akarlak, csak gondold végig:
Ha ez nekünk szól, miért kellett theológiát végezned?

Más: Persze, hogy nekünk (is) szól a Biblia, csak nem minden szól rólunk is.
A reformátori theológia sajátossága, hogy először kisajátította a zsidóságnak szóló ígéreteket, aztán az apostoloknak szólókat is.

Mégis, szerintem nem hiába lett az megirva. S valóban ellentmondásosnak tünik.
Azt, gondolom, hogy teológia nélkül, még igehírdető nélkül is adott esetben Isten eltudja vezetni az embert az Igazságra.
S tényleg itt a hitre is lehetne hivatkozni ...  napjainkban ez már nem éppen aktuális. János idejében azért kevesen voltak akik komoly írás ismerettel rendelkeztek.
Viszont éppen ez az ami itt is a mában egy figyelmeztetés kell legyen, hogy ne essünk hasra, minden teológus előtt.
Sajnos, nagyok sok olyan igehírdető van aki, végzetségéhez képest nagyon sok sületleséget tud szólni.
Abban is biztos vagyok, hogy senki sem állhat elő azzal, hogy bizony neki a Szentlélek mindent kijelentett, s valahányszór szól a Szentlélek vezetése által szólt.

Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 17. - 00:01:04
[valasz author=Zoltan link=topic=21.msg85616#msg85616 date=1516142577]

[/valasz]

Ha megfigyeled a 18. Verset, az nem azt mondja, hogy nem azért nem hittek, mert nem hallották az igehírdetőket. Tehát mégis csak Krisztus szavának hatalma hiányzott az igét hallgatók között.
:szelid:

Igen ebben teljesen egyet értek.
Viszont az is igaz, hogy az igehírdetővel együtt kell munkálkodjon a Szentlélek. Szükség van igehírdetőre, de önmagában nem elég.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 00:05:16
Ez magára a Biblia szerzőire is vonatkozik, hogy nem állhatnak elő az állandó ihletettség alatt szólás igényével.
Ezt egyedül Pál apostol merte felvállalni és leírni.
Csodálom, hogy a Szentlélek vezetése mellett, ez a többségnek nem tűnik fel.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 17. - 00:11:22
Ez magára a Biblia szerzőire is vonatkozik, hogy nem állhatnak elő az állandó ihletettség alatt szólás igényével.
Ezt egyedül Pál apostol merte felvállalni és leírni.
Csodálom, hogy a Szentlélek vezetése mellett, ez a többségnek nem tűnik fel.

Igen Pál felvállalta, de mégis mondandója végén megpendíti az a kijelentést, hogy:  "Hiszem pedig, hogy bennem is az Isten Lelke van." - tehát amit mond, ha nem is szószerint az Úrtól vette, de úgy mondja, mint akit az Úr Lelke vezet.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 00:11:29
Az igehírdető munkáját, aki a Krisztus szavát szólja, nem tartottam szűkségtelennek.

A gond a történetben, hogy a Róm. 10:17 fordításában megint a Bibliával akarják helyetesíteni Jézus hatalmát.
Talán emlékszel reá, hogy nem rég találtunk már egy ilyet.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 00:16:19
Zoli, attól mert Pál felismeri életében a Szentlélek vezetését, de tisztában van a saját gondolataival, ezzel nem kívánja azokat ihletettnek tekinteni.
Ebből ez az egyik legnagyobb tanulság számomra.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 17. - 00:19:26
[valasz author=Zoltan link=topic=21.msg85619#msg85619 date=1516143494]

[/valasz]

Pedighány ilyen "nagy kenetű pásztor" követel magnak tekintélyt!
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Zoltan - 2018. Január 17. - 00:20:27
Jó éjt Csaba.
A Róm 10.17. még meg kell rágjam.  nemertem    Azt hiszem az elmúlt 25 év berögződése nehezen enged.   :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 00:31:33
Jó éjt Zoli!
Valójában ez 500 év nyoma a protestáns gondolkodásban.
Valójában ez a Sola Scripturának köszönhető.
:int :2smitten:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Virág - 2018. Január 17. - 06:52:35


Ha valaki elméjében megjelenik a hit a Biblia olvasása kőzben, az nem a Biblia érdeme, hanem Isten kegyelmi ajándéka.

Ha pedig megfigyeled, ez elsősorban Jézus krisztusi voltát tárja fel egyetlemegesen az összes keresztyénben.

Szinte minden másban jelen van a vita.
Magyarul nincs hitelt érdemlő vezetése  a Szentléleknek.
Ennek kezelésére álmodta meg a protestantizmus az '' Elsődleges kérdésekben egység, minden másban szabadság''- elvét. Ezzel fent tartva a Szentlélek vezetésének illúzióját.

1 Kor 13:8-12
De legyenek bár prófétálások, eltöröltetnek; vagy akár nyelveken szólás, megszűnik; vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert töredékes az ismeretünk, és töredékes a prófétálásunk: amikor pedig eljön a tökéletes, a töredékes eltöröltetik.
Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy ítéltem, mint gyermek, miután pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy ismerek majd, ahogy én is megismertettem.

Ez az ige, részben magyarázatot ad arra, hogy miért van annyi eltérő látásmód.
Amikor valaki újjászületik, nem fog azonnal mindent tudni Isten dolgairól. Lehet, hogy nem is tudnánk elhordozni. Úgy gondolom, hogy Isten tekintettel van az emberi korlátainkra, a befogadó képességünkre.
A bűnnel életünk végéig harcolunk, és a bűn az értelmünket is megrontotta. Az új értelmünknek is növekednie kell. És a hívők nem egyformán fejlődnek, érik el a nagykorúságot, ebből is adódik sok nézetkülönbség. Fejlődünk, formálódunk, az ige kutatása által, de egymás által is, hiszem, hogy ez is a Szentlélek munkája bennünk.
De még aki el is éri az érett felnőttkort, azoknak sem ígéri Isten, hogy a földi életében eljut a tökéletességig. Sem cselekvésben, sem Isten dolgai megértésben.

df1
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 09:21:44
Nincs ellentmondás abban Virágom, amit írsz és amit én állítok.
Ezzel Pál is azt mondja, hogy nem vezet el a Szentlélek minden igazságra, a Bibliában sem, meiy Pál idejében még nem is létezett.
Néhány felekezet a ''teljeség eljöttét'' is a Bibliára vonatkoztatja, holott megint Jézusról van szó...
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 09:29:53
A Szentlélek valós vezetéséről Ef.4.rész beszél. A 13. versben pedig megfogalmazza annak a célját is.
:szelid:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 17. - 21:38:24
Jézus is beszél :

....    De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.
14
    Az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek.
15
    Mindaz, ami az Atyáé, az enyém: azért mondám, hogy az enyémből vesz, és megjelenti néktek.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 17. - 22:21:46
Egyetértek! Jézus beszél az apostoloknak.
12 felett lángnyelvek jelentek meg, a 13.-at ledöntötte a Szentlélek, majd felemelte a 3.égig,
Olyan kijelentéseket kaptak, mint senki más.
Mi pedig nyomjuk a mantrát a Szentlélek vezetéséről, miközben valójában alig tudunk valamit róla.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 18. - 15:52:46
Pedig megtapasztalható a Szent Szellem vezetése. Én most a napokban tapasztalom, hogy vezet engem. Csak nyitott szív kell hozzá. Nagyon sok féleképpen szól hozzánk,csak hát sokszor annyira el vagyunk foglalva a saját elképzeléseinkkel, vagy éppen egy földi útmutatással, hogy nem halljuk meg azt a halk és szelid hangot, ahogy Ő szól.
Amikor messze voltam az Úrtól, akkor még mit sem tudtam a Szent Lélek vezetéséről, de Ő tudott rólam és felhasználta sok ismert Igét,és mindig épp azt hozta fel bennem, ami segített tovább lépnem, hol egy ismert ének vers sorát, hol egy általam rég elmondott versből azt ami éppen kellett.Engem így fordított vissza arról az útról, amit sok évvel korábban lázadva választottam.
 Manapság nagyon sokszor a reggeli Igémen keresztül és olyan aktuálisan, hogy bűnbánatra segít. Sokat sírok az Úr előtt a bűneim és tévedéseim miatt,amire az Ige rámutat.

Ezzel együtt nem mondom azt, hogy minden tekintetben Isten vezetése alatt vagyok, inkább azt, hogy nagy kegyelem amikor felismerem.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 18. - 18:55:26
A Szentléleknek Jézus ígéretei szerint jelen kell lennie a hívő ember életében, ezt én nem is vonom kétségbe.

Én csupán abból az aspektusból kritizáltam a Szentlélek vezetését, ahogy arra ma a Biblia értelmezések kapcsán hivatkoznak.

Ezért irtam azt, hogy ne csináljunk belőle egy könyvkalaúzt, s ne járassuk le az egymásnak ellentmondó Biblia - értelmezéseinkkel az Ő személyét.

Biztos, hogy ha valóban Ő vezetne, nem értenénk még ketten sem két dolgot kétféle képpen.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 18. - 19:21:38
''Ahol Krisztus jelen van, ott Ő mindig szembe úszik az árral.''
Luther Márton

Ez a protestáns ''folyamokra'' is ígaz.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 21. - 19:02:49
"Többek között úgy tapasztalhatunk
több lelki győzelmet, hogy azt
tesszük, amit Jézus tett - kívülről
megtanuljuk az Igét, hogy a
Szentlélek szükség esetén
felhasználhassa és lángra
lobbanthassa bennünk."
- Donald S. Whitney -

Szerintem tanácsnak nem rossz, most már csak a Szentlelket kellene rávenni, hogy lobogtassa azt a lángot gyakrabban és olyan igékkel tűzeljen, amelyek tényleg megoldják a szituácíót és nem haragot gerjesztenek.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Kamilla - 2018. Január 21. - 19:12:00
"Többek között úgy tapasztalhatunk
több lelki győzelmet, hogy azt
tesszük, amit Jézus tett - kívülről
megtanuljuk az Igét, hogy a
Szentlélek szükség esetén
felhasználhassa és lángra
lobbanthassa bennünk."
- Donald S. Whitney -

Szerintem tanácsnak nem rossz, most már csak a Szentlelket kellene rávenni, hogy lobogtassa azt a lángot gyakrabban és olyan igékkel tűzeljen, amelyek tényleg megoldják a szituácíót és nem haragot gerjesztenek.

Egyszerű: az egész Bibliát meg kell tanulni kívülről... :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 21. - 19:15:25
O0
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Kamilla - 2018. Január 21. - 19:23:09
 :) Ez lenne a módja annak, hogy Isten a szívünkbe írja igéjét?  :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 21. - 20:21:22
Ezek szerint van aki így értelmezi.
Gondolják besegítenek picit a Szentléleknek. :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 21. - 20:58:40
Én csak hasznát láttam annak a sok "arany mondásnak" amit még gyermek koromban megtanítottak. Volt egy lelkész testvér aki orvosaitól megtudta, hogy olyan betegségben szenved, hogy fokozatosan el fogja veszíteni a látását, a fenn maradó időt arra használta, hogy egész részeket tanult meg a Bibliából és amikor már vak volt még hosszú időn keresztül szolgált Ige hírdetőként.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 21. - 22:53:32
Nem vezet egyformán a Szentlélek és az orvosok sem. Elég lett volna a Braille-írást megtanulni...
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 21. - 23:26:43
Kötözködni mindennel lehet. Mégis ez a testvér az Ige tanulás mellett döntött és sokunknak volt áldására.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 07:26:32
Ez nem kötözködés volt.
Egyszerűen célszerűbb lett volna.
A szó és az emlékezet megkophat,az írás megmarad.
:szelid:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 07:37:29
Az elmúlt években találkoztam több olyan testvérrel, akik egy kérdésre tudtak az ''Azt mondja az igével''-válaszolni és viszonylag pontosan idézték a Bibliát.

Egyetlen dolgot nem tudtak idézni, a szövegkörnyezetet.
Ma már tudom, hogy a válaszaik kb. 75 százalékának nem volt köze a kérdéshez.

Kiválogatott vastag betűs versekkel dobálóztak.
Az ilyen igeértésből és értelmezésből elég volt a naív korszakomban.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Gábor - 2018. Január 22. - 12:50:29
Nem tudom Csabi...nekem is volt egy korszakom amikor nem olvastam az Igét, csak azért mert kételyek voltak a szöveghűséget illetően.
Azonban mióta ezeket úgymond figyelmen kívül hagyom és minden nap reggel és este Igét olvasok, szól hozzám Isten! :) Kijelent dolgokat, ráadásul az Ő békességével tölt el! :) Nekem ennyi elég hogy ne vizsgálgassam hasznos e a Biblia vagy nem, illetve hogy megbízható e vagy nem.. :)

Isten Szelleme betölt és tanít, ima és az Ige olvasása által... :)
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 16:01:00
Gabi én olyat nem írtam, hogy káros lenne a Biblia olvasása.
:szelid:
A szöveghűség addig nem is fontos, amíg nem lesz tévtanítás belőle, illetve a hiányából.

A rhéma kérdése egy másik dolog.
Erkölcsi íránymutatóként a PTK és a BTK is sok ''rhémával'' szolgál, de a Dalai Láma tanításai között is lehet krisztusit találni.

A rhéma a keresztyén szempontból azért az, mert éppen belekerült a kánonba.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Kamilla - 2018. Január 22. - 16:53:28
Ez nem kötözködés volt.
Egyszerűen célszerűbb lett volna.
A szó és az emlékezet megkophat,az írás megmarad.
:szelid:

Ha egy vak ember, akinek mondjuk nincs lehetősége továbbá Bibliát olvasni, vagy hallgatni (persze, a mai világban már ez lehetséges, csak tegyük fel), és így is inspirált prédikációkat, igehírdetéseket mond, na, az aztán tényleg Isten szellemének a vezetése!  :)   :szelid:
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 17:31:44
Én nagyon szívesen meghallgatnám az őskeresztyén egyház egy igehírdetését abból az időszakból, amikor az újszövetségi kánon még nem létezett.
Vajon mit mondanánk reá, a Szentlélek inspirálta, vagy azt hogy nem Biblikus.

Nem rég hallgattam egy teológusnő igehírdetését.
Képzeljétek ki mert lépni a Biblia lapjai közül, s legalább volt számomra annyira építő, mint a merev szabályok szerint prédikáló vezetőlelkész.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 22. - 17:44:07
[valasz author=Csaba link=topic=21.msg85710#msg85710 date=1516602392]

[/valasz]

Én úgy tapasztaltam, hogy a megtanult Ige nem hull olyan könnyen a feledés homályába. Ezt is tapasztalatból tudom. Több mint 20 éve átestem egy súlyos agyinfarktuson / később az MR 5nek a nyomát találta / újra kellett tanulnom beszélni,és sok mindent teljesen elfelejtettem, de az Igéket nem Ezen keresztül tudott hozzám akkoriban szólni Isten.
Később amikor megépített az Úr még mindíg maradtak olyan területek amit a feledés homálya vesz de ezek földi,múlandó dolgok.Isten végzéseit nem felejtettem el.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 22. - 17:47:11
[valasz author=Kamilla link=topic=21.msg85718#msg85718 date=1516636408]

[/valasz]

Igy van Kamilla,mert amikor ez történt még nem olyan könnyen lehetett hozzá jutni akár a braill irásos Bbliához, akár más technikai csodákhoz, ami ma már természetes.És ez a testvér nagyon sokakat tudott elérni,sokan épültünk szolgálatai által.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 18:26:27
Nem kétlem, hogy egy-egy megtanult ige nem hull el.
Az általános iskolában megtanult versek közül is megmaradnak némelyek.
A Bibliát megtanulni, az azért már más súlycsoport.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Irma - 2018. Január 22. - 19:08:04
Én nem azt mondtam,hogy az egészet megtanulta. És igen érdekes dolog ez,én rengeteg verset megtanultam az iskolába is,meg a magam örömére is. De ezek közül tényleg sokat felejtettem, de az Ige ott van és amikor kell a Szent Szellem előhívja.
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Január 22. - 20:27:28
Az jó!
Cím: Re:A Szentlélek/Szent Szellem vezetése
Írta: Csaba - 2018. Július 29. - 15:21:14
„Nagy szükségünk van egy
'reformációra', mely a gyülekezetekben
ébredéshez vezet, de a Gyülekezet nem
halott, és nem is haldoklik."
Tozer

Hát nem ártana egy ébredés előbb a Szentlélektől, hogy valami 'reformáció' történjen a hatására.