Szerző Téma: Beszélgessünk a XXI. sz. tévelygéseiről  (Megtekintve 11732 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #15 Dátum: 2011. Augusztus 09. - 21:48:06
Bocsi, itt közben írogatok, mint egy megszállott! :hi
Gyülekezeti szinten beszéltem az eltíltásról, nem kivülállókra gondoltam!
Az utolsó hsz-emben írtam a felelősség kérdéséről, az Általad hozott esett inkább oda kapcsolodik!
Sajnos a "nagy létszámú" gyülik Úrvacsorája egy rémálom inkább, sem mint bibliai minta!
Gondolj csak a Jeruzsálemi gyülire, amelynek létszáma naponta növekedett, s előzőleg egyetlen napon 3000-ren csatlakoztak hozzá!
Mégis azt mondja az ige:"És minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és MEGTÖRVE HÁZANKÉNT a  KENYERET..."
Acs. 2:46
Láthatod HÁZANKÉNT TÖRTÉK MEG A KENYERET, házanként Úrvacsoráztak, magyarul, ha nem is ismerték, mind a 3000-ren egymást, de akik együtt Úrvacsoráztak, azok BIZTOSAN ismerték egymást!

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #16 Dátum: 2011. Augusztus 09. - 22:09:47
A kulcsok hatalma!
Mt.18:15-20

Az igeszakasz egy tipikus egyházfegyelmi gyakorlattal foglalkozik én csak a gyülekezet tejhatalmát feltáró részt írom ide:
" ha a gyülekezetre sem hallgat, legyen előtted olyan, mint a pogány és a vámszedő.
Bizony mondom néktek: Amit megköttök a földön, a mennyben is kötve lészen; és amit megoldotok a földön, a mennyben is oldva lészen."

Az Úrvacsora kérdésére lefordítva a kijelentést, az történik, hogy ha valakit a gyülekezete el tílt az Úrvacsorától, hiába veszi, mert a mennyben is tíltva lesz annak érdemeiből! Ilyenkor méltatlanul eszi! Mert nem becsülte meg az Úrnak testét, az az a gyülekezetet! Vö. 1Kor. 11:29
Ezért próbáltam a kedves testvéremnek elmagyarázni, hogy az Úrvacsora nem csak Krisztus értünk megtört   testével és kiontott vérével (1Kor. 11:24-25) való szellemi közösség, hanem a hús-vér gyülekezettel alkotott fizikai-szellemi közösség vállalás is! Vö."Mert egy a kenyér, egy test vagyunk sokan; mert mindnyájan az egy kenyérből részesedünk."
1Kor. 10:17
Ezért sincs helye a "Virtualitásnak" ebben a kérdésben! Aki így vesz Úrvacsorát, nem becsüli meg a gyülekezet nyújtotta fizikai közösséget! A keresztyén hit pedig a szellemi dolgok fizikai világban történő kiábrázolása! Az "elméleti keresztyén" favatkát sem ér, mert "halott a hit cselekedetek nélkül!" 
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 09. - 22:17:54 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #17 Dátum: 2011. Augusztus 18. - 09:03:06
A "Feeling"-keresztyénség.

Ez a jelenség szintén Amerikából érkezett hozzánk. Az adventizmus, Jehova Tanúi, a Mormon vallás, a Karizmatizmus és még ki tudja mennyi "amerikai okosság" után, ezen sincs miért meglepődni!

A "feeling"-keresztyénség válogatás nélkül fertőzi végig a felekezeteket, a "jó érzés" megélése háttérbe szorítja a Biblia közvetlen kijelentéseit.
A Megváltottság fogalmát a "feeling" keresztyénség megpróbálja különválasztani az ember etikai kötelességeitől.
Ezért ezt a szellemi hatást követő személyek gyakran az emberi "jó érzés"-élményének szintjére alacsonyítanak le olyan fogalmakat, mint az Újjászületés, Megtérés, Megszentelődés, vagy mint a Megváltottság fogalma.
A keresztyén ember számára valóban fontos az üdvbizonyság kérdése, azonban a "feeling" keresztyénség a hamis üdvbizonyság jó érzésében ringatja a követőit.
A "Könyvek, Tanúlmányok"-topicban Johnathan Edwars prédikációját olvasva az merült fel bennem, hogy ma a "feeling" keresztyének kórusban kiáltanának ellene: "Kemény beszéd ez; ki hallgathatja őt?"
Jn. 6:60

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Diakónus
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #18 Dátum: 2011. Augusztus 18. - 17:12:00
Már nagyon régóta nem szóltam hozzá ehhez az oldalhoz, sőt nem is járok ide, most mégis az új bejelentkezés miatt itt vagyok és ledöbbentem.

Csaba te azért jársz máshová olvasgatni, hogy aztán legyen min háborognod? Ezért kár. Amit pedig kiemeltél azzal az ágyban fekvő beteg testvérnővel kapcsolatban, az meg egyenes felháborít. Semmit sem tudsz róla és itt teregeted az irását? Ez keresztényi megnyilvánulás? Veheted akármilyen módon az Úrvacsorát ha ilyen a lelkületed. Az a testvérnő ott az ágyban tért meg, és nem a kedves megtért "tökéletes" hivők munkája nyomán, hanem az annyira lenézett karimatikus irányzat egyik képviselőjének a bizonyságtétele nyomán. Hivő katolikus volt, és most átélte az Úrral való találkozást, de gyülekezetbe menni nem tud, lévén 15 éve ágyhoz kötve. Csepregen meg csak olyan nagyon "tökéletes" keresztények vannak, mint te akik be sem teszik a lábukat az Idősek otthonába. És igen benne felmerült, hogy miután már a katolikus szentségekkel nem él, vajon ő már sohasem Úrvacsorázik? Nem akar ő semmit elkövetni az Úr ellen, csak kérdez, mert még új a hitben.

Nos ennyi. Eddig nem jöttem, a jövőben sem akarok itt résztvenni semmiben. De ez kikivánkozik belőlem. Itélkezés helyett, jobb lenne ha előbb utánnenéznél dolgoknak.

/ Ja, a virtuális Úrvacsora nekem is idegen, maradok a hagyományosnál, de majd előtte megtisztítom a lelkem ettől a felháborodástól! /



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #19 Dátum: 2011. Augusztus 18. - 20:00:58
Kedves Irma!
Sajnálom, hogy nem kívánsz itt részt venni semmiben!
Amúgy nem egészen értem a kirohanásod okát! :irulpirul:
Ha esetleg mégis újra olvasnád a topicot talán a mondandómat is megértenéd! Ugyanis éppen arról beszéltem, ha nem tünt volna fel, hogy a beteg testvérek Úrvacsoráztatásáról a gyülekezetnek kell gondoskodnia!
Háborgok-e olyan sületlenségeken, mint a Virtuális Úrvacsora?!
Nyílván, s főként akkor, ha azt a Helyreállítás Szolgálatába elhívott egyik testvéremtől olvasom! Miféle példát ad elétek?
A "Bölcs testvérnő"-jelzőt pedig megfogod érteni, hogy kire értettem, ha elolvasod az érintett topicot a fórumon...
Már megbocsáss, de a virtuális Úrvacsora gondolatánál már csak az önmagamnak kiszolgáltatott Úrvacsora lehet nagyobb eretnekség!
A Karizmatikus mozgalomról, amitől történetesen Anti testvérem felekezete is elhatárolta magát, nem kívánok itt értekezni Veled, amúgy is van reá már egy topic!
Nem igazán értem, hogy miként vonsz le megállapításokat a betegekhez való viszonyomról.
Csak csendben jegyezném meg, hogy azon kevesek közé tartoztam a fórumotokon, aki kiállt a beteg emberek egészséges hite mellett!
Szeretettel megkérlek, hogy mielőtt legközelebb minősítesz olvasd végig és próbáld meg értelmezni, amit leírtam! Ha esetleg félreérthetően fogalmaztam, azért az elnézésed kérem!
Áldjon az Úr!
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 18. - 21:16:07 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #20 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 13:06:06
Szia Irma!  :piroska:

Én is sajnálom, hogy nem szeretnél részt venni ezen a fórumon, pedig nagyon építő lenne, úgy érzem. Sajnálom, hogy itt atrocitás ért Téged, a karizmatikus mozgalommal kapcsolatban elhangzottak által. Némelyik valóban erős volt. (Nekem sem jó érzés, amikor a felekezetemet minősítik egy az egyben.) Szeretnék bocsánatot kérni, az Örömhír fórumon Téged ért sérelmek miatt.
Ha később meggondolod magad, és szeretnéd a véleményed elmondani a Téged érdeklő témákban, bármikor, öröm lenne számunkra. Nem baj, ha nem egyezik mindenben a véleményünk, sőt, így tudunk épülni, gazdagodni egymás meglátásai, szavai által. Nem kell egyformának lennünk, és itt senkire nem fognak semmilyen teológiai meggyőződést ráerőltetni. Hiszem azt, hogy mindenki téved itt-ott, de ezeknek a meggyőződéseknek az átformálódásához sokszor idő kell. Azt szeretném, hogy itt ez a lehetőség meglegyen.  :szelid:

Ezzel a konkrét mostani esettel kapcsolatban kérlek, ne láss semmi rossz szándékot Csaba Úrvacsorával kapcsolatos hozzászólásaiban, szerintem ő, mint teológiai kérdést nézte ezt az egészet. Abban biztos vagyok, hogy soha nem űzne gúnyt egy beteg ember állapotából. Valami félreértés lehet ez.  sad

Szép napot kívánok, Virág / Kriszta

« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 19. - 13:12:48 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #21 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 15:14:21
Bocsánat, de én Irmát még soha egyetlen negatív szóval sem illettem a felekezetével kapcsolatban!
Nem hallottatok tőlem olyat, hogy "a Pestszentlőrinci Agapé ilyen, meg olyan"!
Egyetlen dologról beszéltem negatívan és az a Karizmatikus Mozgalom! Ha Irma oda sorolja magát, akkor Róla is beszéltem...
Ahogy nem fogok Tőled sem bocsánatot kérni az MRE baklövéseiről alkotott véleményem miatt, s ahogy nem kértem bocsánatot Ambrustól sem az MKE negativumaival kapcsolatos írásaimért, így Irmától sem fogok bocsánatot kérni a Karizmatikus Mozgalom tévelygéseivel kapcsolatos véleményem miatt sem! Ha ezeket a problémákat a személyetek iránti atrocitásként kezelitek az valóban a Ti problémátok.
Fantasztikus lenne, ha a felekezeti önérzetet alá tudnánk rendelni az igei kijelentéseknek.
Ha ezen a fórumon valakinek oka lenne a sértődésre a felekezetét ért negatív megjegyzések miatt, az Logosz testvérünk!
Ha a katolikus testvérektől elvárjuk, hogy a felekezeti önérzetüket rendeljék a Biblia szava alá, akkor sem Reformátusként, sem Kálvinistaként, sem Karizmatikusként nem kellene "más fontot" használnunk az ön-ön felekezeti önérzetünk tekintetében!
Őszíntén, de szeretettel:
Csaba

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #22 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 15:34:56
A reformátusokkal kapcsolatban engem ért sérelmeket most nem arra értettem - annak ellenére, amit tegnap mondtam Neked erről - amit Te már megfogalmaztál kritikákat a Református Egyházzal szemben, hanem amit már különböző fórumokon olvastam a reformátusokról, az elmúlt 7 évben (azóta fórumozok).

Irmával kapcsolatban pedig arra gondoltam, amikor az lett megfogalmazva a fórumon, hogy a karizmatikus mozgalom az ördögtől ered, vagy valami ilyesmi.

Csaba, próbáljunk egy kicsit megnyugodni.  :szelid:

Idézet
Ha ezeket a problémákat a személyetek iránti atrocitásként kezelitek az valóban a Ti problémátok.
Sokáig én sem értettem meg - ahogy tegnap már mondtam - hogy ezek nem személyes kérdések nálad, hanem tisztán teológiai. De mivel nagyon sok esetben másoktól személyes indulatok is társultak a negatív kijelentésekhez, így a Te véleményeidet is így értettem. Te tudod, hogy mi a motivációd, de másnak ez nem feltétlenül egyértelmű.

Idézet
Ha ezen a fórumon valakinek oka lenne a sértődésre a felekezetét ért negatív megjegyzések miatt, az Logosz testvérünk!
Ha a katolikus testvérektől elvárjuk, hogy a felekezeti önérzetüket rendeljék a Biblia szava alá, akkor sem Reformátusként, sem Kálvinistaként, sem Karizmatikusként nem kellene "más fontot" használnunk az ön-ön felekezeti önérzetünk tekintetében!
Mindig szomorúan néztem a fórumokon, hogyha betévedt egy katolikus, sokan nekitámadtak, mondták neki a dolgokat. Én ezekbe nem szálltam be, úgy gondoltam, már elegen megalázták, nem kell, hogy én is rúgjak beléjük még egyet. Nem hiszem, hogy tőlem bárki olvashatott olyat, hogy katolikusok önérzetét kívánom a Biblia alá bekényszeríteni (nem is lehet szerintem, ennek belülről kell jönnie). Katolikus testvérünk jelenlétének nagyon örülök a fórumon, mert nagyon érdekel, hogy ő hogyan lát, él meg dolgokat, a saját egyházát, vagy a protestánsokat.

Idézet
Fantasztikus lenne, ha a felekezeti önérzetet alá tudnánk rendelni az igei kijelentéseknek.
Nahát, ez nem volt szép.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 19. - 16:07:56 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #23 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 17:05:45
Nem volt szép?
Nem is hizelkedésnek szántam! Ha csak negyed annyi önérzete lenne a keresztyéneknek Krisztusban, mint a favorizált felekezetük tanításaiban, gyakorlatában, nem tartanánk ott, hogy egyházmodellt, etikát, theológiát kelljen lépten-nyomon foltozgatni...
Vajon Krisztusnak nem lenne oka a sértődöttségre, amikor az egyik oldal pl. karizmákat gyaláz dogmatikai alapon, a másik oldal meg a Biblia kijelentéseit kérdőjelezi meg a karizmáira hívatkozva?!
Nem volt szép?
Ha majd lesz okom szép szavakat suttogni a füleitekbe, azt is örömmel megteszem!
Részemről a téma lezárva. :szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Irma

  • Diakónus
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #24 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 17:42:07
A gorombaság nem egyenlő az őszinteséggel. A gorombaság az gorombaság. Nem kívánok én sem magyarázkodni neked és még s a sértegetéseidet sem veszem fel. De az, hogy egy olyan testvérnőn köszörülted a nyelvedet, aki erre nem szolgált rá, nos azt nem hagyhattam szó nélkül. Velem annyit gorombáskodhatsz amennyi a kedved tartja, legfeljebb még olvasni sem jövök ide, még véletlenül sem.

Kedves Virág!

Jóé estek a szavaid, de nekem ilyen teologizálás, mint ami itt folyik nem hiányzik, mert még akkor sem "emészthető" ha netán egyetértenék vele. Számomra egyetlen vágyott út van, mégpedig a "kiváltképpen való út" Azt pedig az itteni hozzászólások nem munkálják.

Csaba, legjobb lenne ha visszavennél egy kicsit, én sem bántottalak soha, de ez a durva stilus nekem nagyon sok. Ez van.




Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #25 Dátum: 2011. Augusztus 19. - 18:09:56
Kedves Irma,  jó lenne ha konkrétizálnál, pl. ha leírnád ide, hogy melyik hsz-emben voltam VELED dúrva! Az pedig, hogy egy testvérnőn köszörültem a nyelvem, továbbra is a Te feltételezésed!De ha már itt tartunk jó lenne, ha ideírnád, hogy miféle nyelvköszörülésre gondolsz!
Leírtál egy történetet egy  beteg, volt katolikus testvérnőről, akit én állítólag megaláztam. Továbbra sem látom, hogy hol találkozik ez az állítás ennek a topicnak a tartalmával.
Megköszönném, ha érthetővé tennéd számomra!

 

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #26 Dátum: 2011. Augusztus 20. - 14:39:15
Kedves Virág!

Jóé estek a szavaid, de nekem ilyen teologizálás, mint ami itt folyik nem hiányzik, mert még akkor sem "emészthető" ha netán egyetértenék vele.

Rendben. vint

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #27 Dátum: 2011. Augusztus 20. - 16:32:02
Kedves Irma!
Felajánlottam számodra, hogy mutass rá, a SZEMÉLYEDET általam ért dúrvaságokra. Szívesen hajlandó vagyok rendezni Veled, ha  valóban érték a személyedet részemről ilyen jellegű atrocitások, s nem szoktam restelni a bocsánat kérést sem...
Ha pedig esetleg  az általam képviselt Theológia ellenszenves számodra, azt nem kötelező magadévá tenned, nincs a fórumszabályzatnak ilyen kikötése.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #28 Dátum: 2011. Augusztus 21. - 14:11:04
Ez a topic olyan szélsőségek tárgyalásával kezdődött, mint a "Virtuális Úrvacsora" kérdése, illetve az önmagunk számára kiszolgáltatott Úrvacsora abszurdítása.
Tudom, hogy "feeling-alapokon" sosem tisztázhatom ezen cselekedetek lehetetlen voltát, theológiailag-etikailag megkiséreltem bizonyítani, hogy mindkét tevékenység eretnekség.
Most ezek után talán érdemes lenne azt is tisztázni, hogy mi "kényszeríti" ilyen Biblia-ellenes gyakorlatba a kedves testvéreket.

A beteg testvérek Úrvacsora-vételével kapcsolatban felmerült a szolgáló (diakonáló) gyülekezet fogalma.
Sajnos ma a gyülekezetek többsége a diakónia fogalmát a gyülekezet épűletein belül képes csak értelmezni. A gyülelekezet helyiségein kívül végzett diakonia a "világ gyötrelmeinek" ennyhítésére korlátozódik legtöbbször.
Lehet, hogy ismét nem lesznek népszerűek a szavaim, de az Őskeresztyén egyházmodell és a Biblia, a diakónia alatt elsősorban a keresztyének egymás iránti szolgálatát érti!
A gyülekezetnek a világ felé is meg van az elsődleges feladata, ez pedig az EVANGELIZÁCÍÓ.
Sajnos a szerepek itt az idők végén felcserélődni látszanak.
A Gyülekezetek többsége a tagjai, és más keresztyén felekezetek felé elsősorban evangélizálni (hittéríteni) igyekszik, a világ felé pedig diakonál!
Ezért a következőkben megszeretném vizsgálni a Biblia diakonizácíóra vonatkozó mintáit az Őskeresztyén egyház gyakorlatában.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 21. - 14:44:58 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #29 Dátum: 2011. Augusztus 21. - 14:50:36
Először vizsgáljuk meg néhány ige által, hogy mit mond a Biblia az "anyagi jellegű" diakoniával kapcsolatban.
"Ami a SZENTEK SZÁMÁRA VALÓ ALAMIZSNÁT ILLETI, amiképpen Galáczia gyülekezeteinek rendeltem, ti is azonképpen cselekedjetek.
A hétnek első napján mindenintek tegye félre magánál, amit sikerül összegyűjtenie, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, amikor odamegyek.
Mikor pedig megérkezem, AKIKET JAVALOTOK LEVELEITEK ÁLTAL, AZOKAT KŰLDÖM EL, HOGY ELVIGYÉK JERUZSÁLEMBE A TI AJÁNDÉKOTOKAT."
1Kor. 16:1-3

Pál apostol a "SZENTEK SZÁMÁRA" gyűjtött alamizsnáról beszél! Ez elég világossá teszi, hogy nem Jeruzsálem koldusainak, hanem a Jeruzsálemi keresztyén gyülekezet szegény testvéreinek számára gyűjtöttek.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem a Jeruzsálemi gyülekezet viselt gondot a saját szegényeiről?
A történelmi ismeretek hátterében azt kell mondanunk, hogy erre saját erejéből ezekben az ínységes időkben a Jeruzsálemi keresztyén közösség nem volt képes megoldani a problémát.
Jeruzsálem római megszállás alatt volt már évtízedek óta, a Római császár adófizetője volt. A keresztyén gyülekezetet pedig elsősorban nem a zsidó előkelőségek alkották...

"Ha pedig AZ ATYAFIAK, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül,
És azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, amikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna?
Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában.
Jak. 2:15-17

Bizony Jakab apostol is az ATYAFIAK és nem a pogányok megsegítéséről beszél!
Folyt.köv.
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 21. - 15:59:31 írta Virág »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13