Szerző Téma: A két évezredes egyházban lezajlott folyamatok és változások  (Megtekintve 21217 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Flóra

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1463
  • Nem: Nő
Válasz #30 Dátum: 2012. December 03. - 12:43:18
Ilyen sok hozzászólás annyira felbátorított, hogy beteszek még egy idézetet, ami nagyon tetszik nekem, de!
 Magyarországon nem hallottam ilyen gyakorlatról. :2smitten: Pál apostol valóban így gondolta?

"Az újszövetségi, Lélek vezérelte, vagy kegyelmi adakozás második területe az I. Korinthus
16:1-2-ben jellemzett folyamat: Ami a szentek számára való alamizsnát illeti, a miképen Galáczia gyülekezeteinek rendeltem, ti is azonképpen cselekedjetek. A hétnek első napján mindenitek tegye félre magánál, amit sikerül összegyűjtenie, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, a mikor odamegyek.

A Lélek vezette, vagy kegyelmi adakozás négy lépésből áll.  / csak egy lépést raktam be a négyből/
c. Privát
A lélek vezette adakozás harmadik lépését ebben a kifejezésben találjuk: tegye félre magánál.
A görög egészen pontosan így fejezi ki: „tegye félre magának”. A harmadik elv a
magánkészlet. Arról beszél, hogy azt az összeget, amit az Úrnak szán, meghatározott, privát helyen kell tartani, nem a gyülekezeti kasszában. Miután félretettük a pénzt privát helyre, a Szentlélek vezetése szerint tudjuk szétosztani.
A feleségem és én úgy döntöttünk ez ügyben, hogy külön bankszámlát nyitottunk. Két bankszámlánk van, az egyik a működési költségeinkre, innen fizetjük a számláinkat, a másik pedig az, amit „Isten számlájának” nevezünk. Az a pénz, amit az Úr munkájára teszünk félre, nem a gyülekezeti kasszába folyik, hanem Isten számlájára. Ettől kezdve ez Isten pénze, és elköteleztük magunkat arra, hogy ezen az Isten számláján lévő pénzt – akármilyen szükségeink is legyenek esetleg más területen – a Lélek vezetése szerint osztjuk el. Amint félretettük ezt a pénzt, az már Istené. Amikor a helyi gyülekezetben egy bizonyos misszionárius vagy misszió szükségeivel szembesülünk, nem kell leülnünk és megnézni,vajon megtehetjük-e, hogy adhatunk-e szükségei kielégítésére. A pénzt már félretettük, az már Isten pénze. Így csak azt kell eldöntenünk, hogy abból a pénzből mennyit adjunk egy
adott célra, programra, misszióra, misszionáriusnak vagy helyi gyülekezetnek.

Ez a harmadik lépés: tégy pénzt félre egy magánletétbe. Meghatározott, magán, nem
nyilvános helyen tárolandó, amit a Lélek vezetése szerint szét lehet osztani." vint vint




Ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #31 Dátum: 2012. December 03. - 12:55:26
Kérlek Flóra tedd be a másik lépéseket is
 :2smitten:



Nem elérhető Flóra

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1463
  • Nem: Nő
Válasz #32 Dátum: 2012. December 03. - 14:16:34
A folyamat
Az újszövetségi, Lélek vezérelte, vagy kegyelmi adakozás második területe az I. Korinthus 16:1-2-ben jellemzett folyamat: Ami a szentek számára való alamizsnát illeti, a miképen Galáczia gyülekezeteinek rendeltem, ti is azonképpen cselekedjetek. A hétnek első napján mindenitek tegye félre magánál, amit sikerül összegyűjtenie, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, a mikor odamegyek.
A Lélek vezette, vagy kegyelmi adakozás négy lépésből áll.
a. Rendszeresen
A kegyelem alatti adakozásnak rendszeresen kell történnie, nem véletlenszerűen. A
folyamatnak a hét első napján kellene történnie, amely szombat napnyugtától a következő vasárnap napnyugtáig tart. Azon a napon a hívő üljön le, és döntse el szisztematikusan, hogy bevételének mely részét adja az Úrnak.
A Lélek vezette, kegyelmi adakozásban az első lépés tehát az, hogy rendszeresen,
szisztematikusan kell történnie, s a hét első napján. Annak eldöntése, hogy a bevétel mely részét ajánlja valaki az Úrnak, nem véletlenszerű, hanem szisztematikus döntés kell legyen.
b. Egyénileg
Második lépésként arra mutat rá a kegyelmi adakozással kapcsolatban, hogy egyénileg adakozzunk: mindenitek. Az adakozás minden egyes hívő számára kötelező. Ebben a részben nem az együttes adakozásról van szó. Ez a vers a tárházi tized elve ellen tanít, ahol is a hívők az összes pénzt egy tárházba adják, és a vének vagy elöljárók döntik el, hogy hogyan osztják azt el. Itt pont az ellenkezőjéről van szó, az adakozásnak egyéninek kell lennie: mindenitek (mindegyikőtök).
A második lépés két dolgot tanít. Először is azt, hogy az adakozás minden hívő számára kötelező. Másodszor azt, hogy ez nem együttes cselekedet, hanem egyéni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az adakozás sosem lehet együttes adakozás; teljesen helyénvaló, ha valaki a pénzét a helyi gyülekezet misszióira adja. A lényeg itt az, hogy ne kizárólag ez a fajta adakozás legyen az, ahogyan az egyén a missziókra fordít. Támogatni kell a helyi gyülekezet missziós programját, ám ha van olyan misszió vagy misszionárius, aki iránt terhet érzünk, s akit anyagilag nem támogat a helyi gyülekezet, akkor az egyén szabad arra, hogy ajándékának egy részét annak a személynek vagy missziónak adja. Az adakozás egyénileg történjen.
c. Privát
A lélek vezette adakozás harmadik lépését ebben a kifejezésben találjuk: tegye félre magánál.
A görög egészen pontosan így fejezi ki: „tegye félre magának”. A harmadik elv a
magánkészlet. Arról beszél, hogy azt az összeget, amit az Úrnak szán, meghatározott, privát helyen kell tartani, nem a gyülekezeti kasszában. Miután félretettük a pénzt privát helyre, a Szentlélek vezetése szerint tudjuk szétosztani.
A feleségem és én úgy döntöttünk ez ügyben, hogy külön bankszámlát nyitottunk. Két bankszámlánk van, az egyik a működési költségeinkre, innen fizetjük a számláinkat, a másik pedig az, amit „Isten számlájának” nevezünk. Az a pénz, amit az Úr munkájára teszünk félre,
nem a gyülekezeti kasszába folyik, hanem Isten számlájára. Ettől kezdve ez Isten pénze, és elköteleztük magunkat arra, hogy ezen az Isten számláján lévő pénzt – akármilyen szükségeink is legyenek esetleg más területen – a Lélek vezetése szerint osztjuk el. Amint félretettük ezt a pénzt, az már Istené. Amikor a helyi gyülekezetben egy bizonyos misszionárius vagy misszió szükségeivel szembesülünk, nem kell leülnünk és megnézni, vajon megtehetjük-e, hogy adhatunk-e szükségei kielégítésére. A pénzt már félretettük, az már Isten pénze. Így csak azt kell eldöntenünk, hogy abból a pénzből mennyit adjunk egy adott célra, programra, misszióra, misszionáriusnak vagy helyi gyülekezetnek.
Ez a harmadik lépés: tégy pénzt félre egy magánletétbe. Meghatározott, magán, nem
nyilvános helyen tárolandó, amit a Lélek vezetése szerint szét lehet osztani.
d. Arányosan
A negyedik lépés az, hogy a Lélek vezette, kegyelmi adakozást arányosan végezzük: amit sikerül összegyűjtenie. A Lélek vezette adakozás nem a tizedre alapul. A hívő ne hozzon általános döntést, miszerint tíz százalékot ad, és ennyi. Van úgy, hogy a hívő csak öt százalékot tud adni, és van úgy, hogy tízet. Néha lehet, hogy húsz, harminc, negyven, ötven, vagy akár kilencven százalékot is. Az is előfordulhat, hogy ha minden szüksége ki van elégítve, akkor akár száz százalékot is adhat. Az összeg vagy arány, amelyet a hívő ad, időszakonként változhat. Ez is a Lélek vezette adakozás része; arányosan adakozzunk.
e. Összefoglalás
A Lélek vezette, kegyelmi adakozás négy lépése tehát a rendszeresség, az egyéni adakozás, a magánletét, és az arányosság. Az adakozás mértéke időről-időre más lesz, mert Isten a hívőt különböző időszakokban más-más módon áldja meg anyagilag. vint vint

A hívők vajon ilyen módon adakoztak az első században?

Ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #33 Dátum: 2012. December 03. - 14:28:08
Köszönöm  :2smitten:



Nem elérhető Flóra

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1463
  • Nem: Nő
Válasz #34 Dátum: 2012. December 03. - 14:36:20
Szívesen! :2smitten:

Ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #35 Dátum: 2012. December 05. - 23:13:52
32. A hívők
sokaságának
pedig szíve-lelke
egy vala; és senki
semmi marháját
nem mondá
magáénak,
hanem nékik
mindenök köz
vala.
33. És az apostolok
nagy erővel
tesznek vala
bizonyságot az Úr
Jézus
feltámadásáról;
és nagy
kegyelem vala
mindnyájukon.
34. Mert szűkölködő
sem vala ő
közöttük senki;
mert valakik
földek vagy
házak birtokosai
voltak, eladván,
elhozák az
eladottak árát,
35. És letevék az
apostolok
lábainál: aztán
elosztatott az
egyesek közt, a
mint kinek-kinek
szüksége vala.
36. József is, ki az
apostoloktól
Barnabásnak
neveztetett el (a
mi
megmagyarázva
annyi, mint
Vígasztalás Fia),
Lévita,
származása
szerint ciprusi.
37. Mivelhogy néki
mezeje vala,
eladván, a pénzt
elhozá, és az
apostolok
lábainál letevé.

Én úgy látom, hogy ez a ''jeruzsálemi minta'' még az apostolok korában megbukott.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Flóra

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1463
  • Nem: Nő
Válasz #36 Dátum: 2012. December 06. - 09:14:45
Elismerően ír róla a Biblia, de bevallom, ezen mindig kiakadtam: Nem jobb egy mezőt megművelni és a termését elfogyasztani közösen, mint eladni, hogy azután az se legyen?

Szép dolog nem ragaszkodni a birtokhoz,  mint tárgyhoz, de az a megélhetés...és a következmény?--Nem értem! :2smitten: vint

Ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #37 Dátum: 2012. December 06. - 09:58:37
Én úgy látom a fentebb említett korinthusi igeszakasz (1Kor.16:1-3,) valamint az Acs.11:27-30 alapján, hogy az önkéntes adakozás elve egyáltalában nem a helyi gyülekezet fent tartását, hanem a Jeruzsálemben éhező testvérek szűkségét volt hívatott betölteni, tehát már rég nem mentek olyan jól az anyagi dolgok a jeruzsálemi gyülekezetben, mint kezdetekben.
Lehet, hogy a ''mindenük köz vala'' szép bizonyság Isten és az egymás iránti szeretetükről, de rossz bizonyság egy gyülekezet fenntarthatósága mellett, bármilyen botrányosnak is tűnik, számomra felelőtlenségről beszél... :szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Flóra

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1463
  • Nem: Nő
Válasz #38 Dátum: 2012. December 06. - 16:53:17
" a Jeruzsálemben éhező testvérek szűkségét volt hívatott betölteni,"

Igen! De  mindenkinek jobb, ha a birtokon termelnek, mint elparazolják.
" a mindenük köz vala"--a Magyarországon megélt utolsó 50 év jut eszembe!  vint

Ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #39 Dátum: 2012. December 07. - 10:44:43
Én úgy látom a fentebb említett korinthusi igeszakasz (1Kor.16:1-3,) valamint az Acs.11:27-30 alapján, hogy az önkéntes adakozás elve egyáltalában nem a helyi gyülekezet fent tartását, hanem a Jeruzsálemben éhező testvérek szűkségét volt hívatott betölteni, tehát már rég nem mentek olyan jól az anyagi dolgok a jeruzsálemi gyülekezetben, mint kezdetekben.
Lehet, hogy a ''mindenük köz vala'' szép bizonyság Isten és az egymás iránti szeretetükről, de rossz bizonyság egy gyülekezet fenntarthatósága mellett, bármilyen botrányosnak is tűnik, számomra felelőtlenségről beszél... :szelid:

Ezt mutatja a következő ige is:

"És amikor Jakab és Kéfás meg János, akiket oszlopoknak tekintenek, felismerték a nekem adott kegyelmet, megállapodásul kezet adtak nekem és Barnabásnak, hogy mi a pogányokhoz menjünk, ők pedig a körülmetéltekhez. Csak azt kérték, hogy emlékezzünk meg a szegényekről: ez az, amit én igyekeztem is megtenni." Gal 2:9-10

Ez max. 20 évvel a jeruzsálemi gyülekezet létrejötte után történhetett (V. ö. Gal 1-2; és a Galáta levél keletkezése 40-55 között, de legvalószínűbb, hogy 50 környékén; az első gyülekezet létrejötte 32-33). Ennyi idő alatt, talán már sokkal hamarabb eljutott az első gyülekezet oda, hogy nem tudta magát fenntartani. Feltűnő a jeruzsálemi gyülekezet kiemeltsége, számos helyen gyűjtenek számukra. Ekkora már folytonos üldöztetéseknek lehettek kitéve a jeruzsálemi keresztyének. Nem lehet, hogy ezért is a nagy figyelem feléjük? A zsidók között, a fővárosban nehéz helyzetük volt, kevés mozgástérrel. Ti hogy látjátok?  :piroska:

Idézet
Én úgy látom a fentebb említett korinthusi igeszakasz (1Kor.16:1-3,) valamint az Acs.11:27-30 alapján, hogy az önkéntes adakozás elve egyáltalában nem a helyi gyülekezet fent tartását, hanem a Jeruzsálemben éhező testvérek szűkségét volt hívatott betölteni ...
A saját gyülekezet fenntartása szerintem része kellett, hogy legyen az adakozásnak. Arra gondolsz, hogy azt nem így hívták, nem ebbe a kategóriába esett bele?

 :2smitten:
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 07. - 11:04:05 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #40 Dátum: 2012. December 07. - 11:36:31
Igen! :)

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #41 Dátum: 2012. December 07. - 12:04:34
Köszi a kimerítő választ.  hehe Ezt még fel kell dolgoznom.  :2smitten:

....

Hogy hívják, amire Te gondolsz?   :hi
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 07. - 12:07:49 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #42 Dátum: 2012. December 07. - 12:51:18
Nem tudom, hogy hívják.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Magduska

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1202
  • Nem: Nő
Válasz #43 Dátum: 2012. December 07. - 14:00:39
Köszi a kimerítő választ.  hehe Ezt még fel kell dolgoznom.  :2smitten:
....
Hogy hívják, amire Te gondolsz?   :hi

 :2funny:

Gondolom az volt a feleslegből adás, hogy ne legyen egynek több, más meg szükségbe jusson.
Ez lehetett az amit rensdszeresen előkészítettek a feleslegükből.

 :2smitten:

Az biztos, hogy a zsidók üldözték a keresztyénné válókat, és kirekesztették maguk közül.
Már a vakon született férfi szülei is ettől való félelmükben nem mondtak semmit, hanem vissza utalták a válasz adást a fiuknak
 :sherlock:



Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #44 Dátum: 2012. December 07. - 16:05:10
Idézet
Gondolom az volt a feleslegből adás, hogy ne legyen egynek több, más meg szükségbe jusson.
Ez lehetett az amit rendszeresen előkészítettek a feleslegükből.

Igen, ez ésszerűnek látszik.  :szelid:

:2smitten:

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1