Szerző Téma: Mindennapi kenyerünk  (Megtekintve 355130 alkalommal)

0 Felhasználó és 21 vendég van a témában

Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1620 Dátum: 2018. Május 01. - 11:10:06

2018. máj. 1. kedd

Dávidé. Ne indulj haragra a gonoszok miatt, ne irigykedj a cselszövőkre!
Mert hamar elhervadnak, mint a fű, elfonnyadnak, mint a zöld növények.
Bízzál az ÚRban, és tégy jót, akkor az országban lakhatsz, és biztonságban élhetsz.
Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!
Hagyd az ÚRra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik:
világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít.
Légy csendben, és várj az ÚRra! Ne indulj fel, ha az alattomos embernek szerencsés az útja!
Tégy le a haragról, hagyd a heveskedést, ne légy indulatos, mert az csak rosszra visz!
Mert a gonoszok kipusztulnak, de akik az ÚRban reménykednek, azok öröklik a földet.

Zsolt 37,1-9.

KAVICSOKAT ENNI?

Elvitt engem a borozóhelyre, melynek jelvénye a szerelem. (Énekek 2,4)

A totyogni tanuló kisfiamra a lépcsőn ülve találtam rá, amint megelégedetten mutatta a szájában a kavicsokat. Kihalásztam a szájából, és odavittem az asztalhoz desszertezni. De csak hadonászott a kezeivel, visítozott, nagyon nem tetszett neki, hogy elszakítottam a kincseitől. Végül, ahogy meglátta a csokoládés süteményt, a szemei kikerekedtek az örömtől.
Az asztalnál ülő felnőttek nevettek, hiszen ki választaná a kavicsokat a csokoládés süti helyett? De nem ugyanezt teszem én is mindennap? - hasított belém a gondolat. Megelégedetten töltöm meg életemet értelmetlen tevékenységekkel és dolgokkal. És szélesen mosolygok, örülve, mennyi jót nyertem. Pont úgy, mint a kisfiam: ülök a lépcsőn, azt gondolva, megtaláltam az igazi boldogságot. Isten azonban mennyei asztalához akar hívni, ahol valódi örömöt és boldogságot találok. Csalódott vagyok, mert elvették tőlem, amit annyira akartam, és nem veszem észre, micsoda dicsőség vár rám a látókörömön túl. Szeretnék ezentúl örülni az Úrban, és felcserélni saját vágyaimat azokkal, melyek Istenhez vezetnek. Szeretném, hogy Isten megtanítson a szeretetre és a boldogságra.

Imádság: Istenünk, segíts bíznunk szeretetedben! Irányítsd vágyainkat arra az igazi örömre, melyet te kínálsz! Ámen.

Szeretném, ha Isten odavezetne mennyei asztalához.


IMÁDKOZZUNK, HOGY ISTEN VÁGYA MEGVALÓSULJON BENNÜNK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1621 Dátum: 2018. Május 02. - 11:23:49

2018. máj. 2. szerda

Nem mondhatja a szem a kéznek: "Nincs rád szükségem", vagy a fej a lábaknak: "Nincs rátok szükségem!" Ellenkezőleg: a test gyengébbnek látszó részei nagyon is szükségesek, és amelyeket a test tisztességtelen részeinek tartunk, azokat nagyobb tisztességgel vesszük körül, és amelyek ékesség nélkül valók, azok nagyobb megbecsülésben részesülnek: az ékeseknek azonban nincs erre szükségük. Isten szerkesztette így a testet egybe: az alacsonyabb rendűnek nagyobb tisztességet adva, hogy ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok.

1Kor 12,21-25.

ÉSZREVENNI A HŰSÉGESEKET

Amelyeket a test kevésbé nemes tagjainak tartunk, azokat nagyobb tisztességgel vesszük körül. (1Kor 12,23)

Az erdőben sétáltunk férjemmel. Egy csodálatos madárdalt hallottunk, és előkaptuk a távcsövünket. Milyen madár ez? - kérdeztük. Elképzeltünk egy szép színes, egzotikus madarat.
Ó, csak egy vörösbegy. - mondtam csalódottan. A vörösbegy azonban reményt közvetít, amikor a tél vége felé megjelenik. Arra emlékeztet, hogy a tavasz a meleg napjaival és az új élet ígéretével a küszöbön van. A vörösbegy nemcsak a legkorábban érkezik, de ő megy el legkésőbb is, amikor a tél már beáll. Mégis, ahelyett, hogy ragaszkodó és megbízható madaraknak tekintettem volna őket, olyan könnyen közönséges, megszokott lényeknek láttam, akikben semmi különös nincs.
Gyakran vétkezünk, amikor ugyanígy tekintünk gyülekezeti testvéreinkre. Nem vesszük-e a testvéreink jelenlétét és szolgálatát természetesnek, holott meg kellene becsülnünk őket, és megköszönni hűségüket? Tapasztaljuk, hogy bármikor szívesen beugranak segíteni a rendezvényeink utáni takarításban. Érezzük, hogy teljesen elkötelezték magukat Istennek. Látjuk, ahogy odanyújtanak egy zsebkendőt valakinek, vagy szeretettel köszöntenek egy magában álldogálót. Az ilyen hűségesek nagyon fontosak közösségeinkben. Isten segítségével megbecsülhetjük őket, és kimutathatjuk hálánkat irántuk.

Imádság: Urunk, bocsásd meg, ha nem ismerjük fel és nem becsüljük az értékes embereket, akiket mellénk adtál. Ámen.

Ma hálás leszek a hűséges testvérekért, és követem példájukat.


IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKET NEM ÉRTÉKELNEK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1622 Dátum: 2018. Május 03. - 08:25:30

2018. máj. 3. csütörtök

"Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked."

Mt 6,16-18.

A TE UTAD A MIÉNK FÖLÖTT VALÓ

Ha böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg arcodat. (Mt 6,17)

A kiscsoportban a keresztény fegyelemmel foglalkoztunk. A csoportnak elmondtam, mennyire fontos része imaéletünkben a böjt. Elláttam őket útmutatással is, hogy gyakorolhassák a böjtöt a következő héten, majd számoljanak be tapasztalataikról.
Az újabb találkozón alig vártam a beszámolókat a megnyílt mennyről, az égő csipkebokorról, tűznyelvekről, de legalább egy csendes, halk és szelíd hangról szóló történetet reméltem. Az első megszólaló azt mondta: "Én csak éhséget éreztem". Őszintesége meghökkentett, és lelohasztotta lelkesedésemet. A csoportból senki sem beszélt a "hegyen történt" élményéről. Hát, a próbálkozásunk a böjttel kudarcot vallott - gondoltam.
Magamhoz térve csalódottságomból, felfedeztem a böjt egyik igazságát. A böjtölés során Krisztus iránti szeretetünket nagyon kézzelfogható módon mutatjuk meg. Isten felé való tiszteletünket saját vágyainkon és kívánságainkon túlmenően gyakoroljuk. Egy rövid időre úgy döntünk, hogy nem eszünk, mert Krisztus követése fontosabb, mint az étel utáni vágyunk. Ahogy imádkozunk: Ne az én akaratom legyen, hanem a tiéd.
A hívő élet ritkán tartalmaz égő csipkebokrokat vagy tűzoszlopokat. Az örömmámor, ha előtör egyáltalán, általában rövid életű. Helyette tanulhatjuk Krisztus útját a magunké fölé helyezni. A hétköznapokban Krisztus képére formálódunk.

Imádság: Drága Urunk, segíts, hogy a mai napon is a te utadat válasszuk a magunké helyett! Ámen.

Érzéseimtől függetlenül hitem szerint cselekedhetek.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1623 Dátum: 2018. Május 04. - 08:42:28
2018. máj. 4. péntek

Ezt mondja az ÚR: Hangos jajgatás hallatszik Rámában, és keserves sírás: Ráhel siratja fiait, nem tud megvigasztalódni, hogy nincsenek többé fiai.
Ezt mondja az ÚR: Hagyd abba a hangos sírást, ne könnyezzenek szemeid! Mert meglesz szenvedésed jutalma - így szól az ÚR -, visszatérnek fiaid az ellenség földjéről.
Reménykedhetsz a jövőben - így szól az ÚR -, mert visszatérnek fiaid hazájukba.

Jer 31,15-17.

AMIKOR SÍRUNK

Ezt mondja az Úr: Hangos jajgatás hallatszik Rámában és keserves sírás: Ráhel siratja fiait, nem tud megvigasztalódni, mert nincsenek többé fiai. (Jer 31,15)

Kisebbik fiam még csak hétéves volt, amikor látta a tévében, hogy országunk hadba lép. A bátyja még feltett néhány kérdést ezzel kapcsolatosan, majd elmentek játszani. Aznap este, amikor a hétéves aludni tért, hallottam, hogy sír. Kérdeztem, hogy mi a baj, mire azt válaszolta, hogy aggódik a háború miatt. Elmagyaráztam neki, hogy az tőlünk egészen távol zajlik, és hogy ő biztonságban lesz. Mégis tovább sírdogált. Amint a karjaimba vettem, megnyugodott, majd azt mondta: "Mama, nem magam miatt aggódom, hanem az összes síró anyukáért". Nagyon meghatódtam és csodálkoztam, hogy ilyen messzire vándoroltak gondolatai. Természetesen igaza volt: nagyon sok anya fog sírni. Imádkoztunk tehát az anyákért és mindenkiért, akit a háború érinthet.
A Jeremiás könyvében azt olvassuk, hogy Isten hallja sírásunkat, és megérti szomorúságunkat. Ő megígérte, hogy akik sírnak az elveszettek felett, megvigasztaltatnak, és reményt ígér a jövőre nézve. Isten nem távoli és közömbös, hanem vigasztaló, és megerősít a fájdalmaink között.

Imádság: Vigasztaló Istenünk, légy a sírókkal! Hozd el azt a napot, amikor nem lesz többé háború! Ámen.

Amikor sírok, Isten vigasztalást és reményt nyújt



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1624 Dátum: 2018. Május 05. - 10:02:35
2018. máj. 5. szombat

Dávid zsoltára, abból az időből, amikor Júda pusztájában volt.
Ó Isten, te vagy Istenem, hozzád vágyakozom! Utánad szomjazik lelkem, utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld.
Így nézek rád a szentélyben, hogy lássam hatalmadat és dicsőségedet.
Mert szereteted az életnél is jobb, ajkam téged dicsőít.
Ezért téged áldalak, amíg élek, nevedet imádva emelem föl kezem.
Mintha zsíros falatokkal laktam volna jól, úgy ujjong az ajkam, és dicsér a szám.
Fekvőhelyemen is rád gondolok, minden őrváltáskor rólad elmélkedem.
Mert te voltál a segítségem, szárnyad árnyékában ujjongok.
Ragaszkodik hozzád lelkem, jobboddal támogatsz engem.
De akik pusztulásomra törnek, a föld mélyébe kerülnek.
Kardélre hányják őket, sakálok eledelévé lesznek.
De a király örül Isten előtt. Dicséretet mondanak, akik rá esküsznek, a hazugok szája azonban bezárul.

Zsolt 63.

ISTEN SZÁRNYAI ÁRNYÉKÁBAN

Te voltál a segítségem, szárnyad árnyékában ujjongok. (Zsolt 63,8)

Amikor elindultam szokásos reggeli sétámra, a magas páratartalomtól és az erős napsütéstől már nehéz és forró volt a texasi levegő. Az utam nagy része az égő napon vezetett, és egy idő múltán igencsak vágyakoztam az utat néhol szegélyező fák árnyéka után. Amikor egy kis árnyékot találtam, a felfrissülés és a hűvösség arra csábított, hogy meglassítsam lépteimet.
Amint egy nagyobb árnyékba jutottam, madárdalt hallottam a fejem fölött az ágak között. Mindjárt a fent idézett igevers jutott az eszembe: "szárnyad árnyékában ujjongok". Ahogy a madár ujjongott az árnyékot nyújtó ágak között, én is úgy örvendeztem a hőségtől védő fa árnyékában, majd folytattam az utam hazafelé.
Küzdelmeink között az élet olybá tűnhet, mint a forró texasi nyár kohója. Isten szárnyainak rejtekében azonban hitünk növekedhet, a fenyegető nehézségek ellenére is. A hívő testvérekkel való közösség, az imádkozás és az igeolvasás örömet ad a mennyei otthonunk felé vezető úton.

Imádság: Édesatyánk, üdítsd fel életünket szárnyaid árnyékában! Segíts mindig időt találnunk arra, hogy jelenlétedben időzzünk imádságban és igeolvasásban életünk minden napján! Ámen.

Isten jelenlétének árnyékában felfrissülést találhatok.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1625 Dátum: 2018. Május 07. - 13:53:43

2018. máj. 7. hétfő

Ezt mondja az ÚR: Majd ha eltelik a babiloni hetven esztendő, akkor gondom lesz rátok, és valóra váltom azt a jó szót, hogy visszahozlak benneteket erre a helyre. Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám. Megtaláltok engem - így szól az ÚR -, jóra fordítom sorsotokat, összegyűjtlek benneteket minden nép közül és minden helyről, ahová szétszórtalak - így szól az ÚR -, és visszahozlak erre a helyre, ahonnan fogságba vitettelek benneteket.

Jer 29,10-14.

CSAK EGY IMÁDSÁGNYIRA

Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. (Jer 29,12)

Az egyik éjszaka úgy éjféltájban hirtelen felriadtam, majd vagy két órán keresztül próbáltam visszaaludni, sikertelenül. A megoldatlan problémák és az elmúlt nap terhei megakadályozták a békességes alvásomat. Ekkor eszembe jutott valami a lelkészünk prédikációjából. Azt mondta: "Ha éjjel bármikor nem tudtok aludni, imádkozzatok! Kiváltság és ajándék, hogy beszélgethetünk Istennel".
Elkezdtem imádkozni az éjszaka csendjében, és elmondtam Istennek sok mindent. Igazán felemelő volt. Beszéltem neki családomról, barátaimról, vágyaimról és terveimről. És miközben Isten elé tártam problémáimat és terheimet, úgy éreztem, hogy mind eltűnt. Szívem megtelt örömmel és békességgel.
Nemsokára újra elaludtam. Amikor másnap reggel felébredtem, tudtam, hogy egy nagyon különleges és értékes dolgot tapasztaltam meg, hiszen felismerhettem, milyen közel van hozzám Isten - csak egy imádságnyi távolságra.

Imádság: Istenünk, köszönjük, hogy meghallgatsz, amikor hozzád fohászkodunk, és minden helyzetben velünk vagy. "Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma... Ámen." (Mt 6,9-13)

Az imádság mindent megváltoztathat.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1626 Dátum: 2018. Május 08. - 09:50:13

2018. máj. 8. kedd

Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer. Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Illés ugyanolyan ember volt, mint mi, és amikor buzgón imádkozott azért, hogy ne legyen eső, nem is volt eső a földön három évig és hat hónapig. Aztán ismét imádkozott, és az ég esőt adott, és a föld meghozta termését.

Jak 5,13-18.

ÚJRAVIRÁGZÁS

Ő ment meg téged a madarász csapdájától, a pusztító dögvésztől. Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz. (Zsolt 91,3-4)

Egy forró és párás nyáron két hétre elmentünk kirándulni. Indulás előtt jól megöntöztem a cserepes növényeket, a két gyönyörű muskátlit is. Mire hazatértünk, a muskátli elfonnyadt. A virágzata is, már amelyik túlélte, teljesen fakó volt, a középső szirmok is elveszítették élénkvörös színüket. Attól tartottam, hogy kidobhatjuk az egészet. De azért meglocsoltam, eltávolítottam a száraz leveleket és elhalt virágokat. Két hét múlva teljesen újjáéledtek, és újra virágoztak.
Nyolc évvel azelőtt egy nehéz műtét, hathónapos sugárkezelés és kemoterápia után én is úgy éreztem magam, mint ezek a virágok. Összeszabdalt testtel és lélekkel sorvadoztam, érzelmileg és testileg is. De életben maradtam a szakértő orvosok, hatékony terápiák, az imádság, a kórházi személyzet, a család és a barátok szeretetének köszönhetően.
Most - a rákbetegségből gyógyultan - jobban megbecsülök minden napot, és hálásabb vagyok a számomra fontos emberekért és az élet leglényegesebb dolgaiért. Azok miatt a megterhelő és félelmetes élmények miatt még inkább kész vagyok Istent szolgálni. Az újjáéledt és virágzó muskátlihoz hasonlóan a szolgálat és az alkotás új virágait bontakoztathatom ki.

Imádság: Köszönjük, Urunk hűséges jelenlétedet a nehéz időkben. Ámen.

Bár én gyenge vagyok, Isten hatalmas.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1627 Dátum: 2018. Május 10. - 10:40:09

2018. máj. 10. csütörtök

Dárius úgy látta jónak, hogy országa vezetésére százhúsz kormányzót nevezzen ki. Az egész országban voltak ilyenek. Ezek fölé pedig három főkormányzót rendelt, közülük az egyik Dániel volt. A kormányzók nekik adtak számot, hogy a királyt semmi kár ne érje. Ez a Dániel kiemelkedett a főkormányzók és a kormányzók közül, mivel rendkívüli lélek volt benne; ezért a király őt akarta az egész ország élére állítani. A főkormányzók és a kormányzók igyekeztek ürügyet találni Dániel bevádolására az ország ügyeinek az intézésében, de semmiféle ürügyet vagy hibát nem tudtak találni, mert megbízható volt; sem hanyagságot, sem hibát nem lehetett találni nála.

Dán 6,2-5.

ISTENNEK ÉRTÉKES MUNKA

Napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta. (Dán 6,11)

Érezted már magad jobb embernek a templomi szolgálat után, mint a hétfőtől péntekig végzett, kenyér-kereső állásodból hazajövet? Pedig, igazából ugyanazok vagyunk a hét minden napján! Tudnunk kell, hogy bár legtöbbször más, de a gyülekezeti feladatunk, és a világi munkánk egyaránt becses Istennek! Neki szüksége van takarítókra, tanárokra, szervizesekre, mérnökökre, kőművesekre, diákokra, politikusokra, családanyákra, nyugdíjasokra is, és főállású gyülekezeti munkásokra. Minden munkakörben hűen képviselhetjük őt!
Bárhol is dolgozunk, a Szentlélek munkája meglátszik a hívő emberen, ha Jézushoz ragaszkodik. Dániel egyre feljebb emelkedett a babiloni király udvarában, a sok-sok munkatárs közül kimagaslott hiteles életével. Istennel való kapcsolata és a tőle kapott bölcsesség vezette a naponkénti gyakorlati kérdésekben is. Erősítette őt csendessége az Úrral és testvéri közössége hívő társaival Hananjával, Mísáéllal és Azarjával (2,17-18). Sok teendője között (de nem helyette!) elvonult feltöltődni Istennel. Ehhez ragaszkodott, és nem engedett a más lelkületű, munkahelyi kultúrából jövő csoport-nyomásnak. Ahogy ma is történik, a sikerét irigység, féltékenység és ellenségeskedés övezte, de megérte hűséggel Istent követni a munkájában is.

Imádság: Úr Jézus, hadd tudjunk a hivatásunkon keresztül is rólad bizonyságot tenni! Ámen.

Nem a beosztásunk, hanem a szívünk indulata számít!


IMÁDKOZZUNK A MUNKATÁRSAINKÉRT!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1628 Dátum: 2018. Május 11. - 12:39:39

2018. máj. 11. péntek

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma:
minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!
Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom.

JSir 3,22-24.

NEM VÁRT ÁLDÁSOK

Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma (JSir 3,22)

Egy száraz tél után végre 38 mm eső esett. Csodálatos volt, hogy mennyivel üdébbnek nézett ki a kert. Minden növény zöldebb lett és felegyenesedett. Néhány nappal később azt vettem észre, hogy számtalan salátapalánta jelenik meg a kövek között a kerti út és a zöldségek között. Mivel a téglák elegendő nedvességet szívtak fel az eső idején, elég nyirkosak voltak ahhoz, hogy ezeket a pici, elszórt salátamagokat ellássák vízzel. A szárazság miatt nem számítottam arra, hogy a fejes saláta megmarad. De itt voltak, s csodálatos példáját adták Isten meglepő jóságának.
Isten ajándékai nem mindig érkeznek szépen csomagolva, egyenes sorokban, vagy a növekedésre "kijelölt" helyen. A saját tapasztalatom szerint Isten ajándékai nem mindig láthatók előre, és teljes mértékben váratlan helyeken bukkannak fel. Isten mindig képes meglepni és megörvendeztetni bennünket.

Imádság: Szerető Atyánk, hálát adunk, hogy meglepsz és megörvendeztetsz adományoddal, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Ámen.

Isten minden nap meglepetéseket tartogat számomra.


IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKNEK NINCS ELÉG ÉLELMÜK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1629 Dátum: 2018. Május 12. - 10:01:27
2018. máj. 12. szombat

Az ÚR ezt mondta Abrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked! Nagy néppé teszlek, és megáldalak, naggyá teszem nevedet, és áldás leszel. Megáldom a téged áldókat, s megátkozom a téged gyalázókat. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége. Abrám elment, ahogyan azt az ÚR mondta neki, és Lót is vele ment. Abrám hetvenöt éves volt, amikor kijött Háránból. Fogta Abrám Szárajt, a feleségét, és Lótot, a testvére fiát, meg minden szerzeményüket, amit csak szereztek, mindenkit, akikre Háránban tettek szert, és elindultak, hogy Kánaán földjére menjenek. El is érkeztek Kánaán földjére. Majd átvonult Abrám az országon egészen a sikemi szenthelyig, Móré tölgyeséig. Akkor még kánaániak voltak ezen a földön. Az ÚR megjelent Abrámnak, és ezt mondta: A te utódaidnak fogom adni ezt a földet! Ő pedig oltárt épített ott az ÚRnak, aki megjelent neki. Onnan továbbvonult a Bételtől keletre eső hegyvidékre, és felütötte sátrát. Bétel esett nyugatra, Aj pedig keletre. Oltárt épített ott is az ÚRnak, és segítségül hívta az ÚR nevét. Azután útnak indult Abrám, és továbbvonult a Délvidék felé.
Egyszer éhínség támadt azon a földön. Ekkor lement Abrám Egyiptomba, hogy ott tartózkodjék, mert súlyos éhínség volt azon a földön.

1Móz 12,1-10.

A MENNY FELÉ HALADVA

Ábrahám várta azt a várost, amelynek szilárd alapja van, amelynek tervezője és alkotója az Isten. (Zsid 11,10)

Isten hívására Ábrahám és Sára (akkor még Abrám és Száraj) elment Urból, családjuk városából. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy népét nagy nemzetté teszi, és az egész földet megáldja. Mennyire csodálkozhatott Ábrahám, ahogy teltek az évek, és Sára meddő maradt. És amikor mindketten nagyon megöregedtek, megszületett nekik Izsák - valóban Isten csodája és Isten népének, az izraelitáknak a kezdete (1Móz 21,2-5). Nemzedékekkel később Ábrahám és Sára által jött a Megváltó a világba (Mt 1,1-16).
Két éve, amikor családunk - tinédzser unokánk, lányunk, vejünk, újszülött gyermekük, a férjem, én, két macskánk és egy teknősünk - útra kelt, Ábrahám bátorságára gondoltam. Ahogy Ábrahám, mi is elhagytuk az ismeretlenért, egy távoli szolgálatért kényelmes otthonunkat, idősebb lányunkkal és családjával együtt. A nehézségek és a bizonytalanság közepette Ábrahám az Úrban bízott. Mi is Ábrahám hitének példájára tekinthetünk, és az átsegíthet bennünket a földi élet kihívásainak buktatóin.

Imádság: Urunk, segíts, hogy rád tekintsünk, amikor bizonytalan helyzetekkel néznünk szembe! Emlékeztess, hogy bárhová megyünk, az örökkévaló otthonunk nálad van. Ámen.

Nap mint nap örömök és könnyek között követem Istent.


IMÁDKOZZUNK MINDAZOKÉRT, AKIK ÚJ HELYRE KÖLTÖZNEK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1630 Dátum: 2018. Május 13. - 04:42:23
2018. máj. 13. vasárnap

Dicsérjétek az URat! Dicsérd, lelkem, az URat!
Dicsérem az URat, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek.
Ne bízzatok az előkelőkben, egy emberben sem, mert nem tud megtartani.
Ha elszáll a lelke, visszatér a földbe, és azonnal semmivé válnak tervei.
Boldog az, akinek Jákób Istene a segítsége, és Istenében, az ÚRban van a reménysége,
aki az eget és a földet alkotta, meg a tengert, és ami csak bennük van; ő meg is tart hűségesen mindenkor.
Igazságot szolgáltat az elnyomottaknak, kenyeret ad az éhezőknek, kiszabadítja a foglyokat az ÚR.
Az ÚR megnyitja a vakok szemeit, az ÚR fölegyenesíti a görnyedezőket, az ÚR szereti az igazakat.
Az ÚR őrzi a jövevényeket, támogatja az árvát és az özvegyet; de a bűnösöket tévútra vezeti.
Mindörökké uralkodik az ÚR, a te Istened, ó Sion, nemzedékről nemzedékre. Dicsérjétek az URat!

Zsolt 146.

ANYAI ÖRÖKSÉG

Dicsérem az Urat, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek. (Zsolt 146,2)

"Betty, ön a kedvenc betegem!" - üdvözölte a fiatal orvos 90 éves édesanyámat, akit testvéremmel együtt elkísértünk a szokásos felülvizsgálatra. Édesanyám évek óta demenciában szenved. Az orvos részletesen kikérdezte, hogy felmérje értelmi képességeit. Nehézséget okozott számára az egyszerű kérdések megválaszolása, ezért az orvos megkérdezte: "Betty, tudna nekem egy-két mondatot írni?"
Édesanyám habozás nélkül, gyorsan írt egy papírra, összehajtotta, és odaadta az orvosnak. Az orvos fennhangon felolvasta: Jézus mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam. (Jn 14,6).
"Doktor, ezt elhiheti!" - mondta ragyogó arccal. Az orvos mosolygott, miközben befejezte a feljegyzéseit.
A vizsgálat után visszavittük az édesanyámat az idősek otthonába. A dolgozók és a lakók egyaránt kedvelik, ahogy vidám természetével Isten szeretetét megosztja. Sosem fogjuk elfelejteni, hogyan zárta édesanyánk aznap az imádságát: "Jézus, remélem, csodálatos napod van!"
Beteg édesanyám továbbra is Isten hűségének példája, és inspirál bennünket ránk hagyott lelki örökségével. Imádsága emlékeztet, hogy úgy beszélhetünk Jézussal, mint barátunkkal.

Imádság: Urunk, hálát adunk hűségedért, és hogy a barátunk vagy! Ámen.

Jézus a megváltóm és barátom.


IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK DEMENCIÁBAN SZENVEDNEK!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1631 Dátum: 2018. Május 15. - 08:35:41
2018. máj. 15. kedd

Ti azonban nem így tanultátok a Krisztust; ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek": a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. Aki lopni szokott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, aki által el vagytok pecsételve a megváltás napjára. Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.

Ef 4,20-32.

ÚJRAKEZDÉS

Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Ef 4,22-24)

Előfordul, hogy a testnevelés órán a diákjaimnak rossz napjuk van, és ez a viselkedésükön is meglátszik. Ilyenkor kimegyünk együtt a folyosóra, és az újrakezdésről beszélünk. Amikor a gyerekek újra belépnek a tornaterembe, úgy üdvözlöm őket, mintha aznap még nem találkoztunk volna. A nap újrakezdése egy fontos lehetőség.
Előbb-utóbb mindnyájunknak szüksége van az újrakezdés lehetőségére. Lehet, hogy csődbe jutott a kapcsolatunk vagy elvesztettük a munkánkat. Talán annyira elbátortalanodtunk, hogy nem tudjuk, van-e energiánk a változáshoz. Vagy esetleg akkora zavart okoztunk, hogy nehéz kiutat találni a helyzetből.
Bármilyen is a helyzetünk, Jézus felajánlja az új kezdet lehetőségét. Imádságban elkezdhetjük elfogadni szeretetének, bocsánatának és kegyelmének ajándékát. Amikor ugyanezeket ajándékozzuk másoknak, akkor új kezdethez segítjük őket. Ha a körülményeink nem is változnak meg azonnal, hozzáállásunk segíthet reménységben továbblépni.

Imádság: Szerető Istenünk, hálát adunk, hogy a mindennapjainkat szeretetedben megújulva kezdhetjük el. Ámen.

Hogyan segít nekünk Jézus frissen kezdeni a napot?


IMÁDKOZZUNK AZ ELKESEREDETTEKÉRT!



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1632 Dátum: 2018. Május 16. - 09:13:21
2018. máj. 16. szerda

A karmesternek: "A szőlőtaposók" kezdetű ének dallamára. Kórah fiainak zsoltára.
Mily kedvesek a te hajlékaid, ó Seregek URa!
Sóvárog, sőt eleped a lelkem az ÚR udvarai után. Testem és lelkem ujjongva kiált az élő Istenhez.
Még a veréb is talál házat, és a fecske is fészket, ahova fiókáit helyezi oltáraidnál, Seregek URa, királyom és Istenem!
Boldogok, akik házadban laknak, szüntelenül dicsérhetnek téged! (Szela.)
Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol.
Ha a Siralom völgyén mennek is át, források völgyévé teszik azt, az őszi eső is elárasztja áldásával.
Újult erővel haladnak, és megjelennek Istennél a Sionon.
URam, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat! Figyelj rám, Jákób Istene! (Szela.)
Istenünk, pajzsunk, nézz ránk, tekints fölkented személyére!
Bizony, jobb egy nap a te udvaraidban, mint máshol ezer. Jobb az Isten háza küszöbén állni, mint a bűnösök sátraiban lakni.
Mert nap és pajzs az ÚR, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek.
Seregek URa, boldog az az ember, aki benned bízik!

Zsolt 84.

VESZTESÉGEK

Új éneket adott a számba, Istenünknek dicséretét. Sokan látják ezt, félik az Urat, és bíznak benne. (Zsolt 40,4)

Egyik nap hajvágás közben a fodrászom a kemoterápián szerzett tapasztalatairól mesélt. Beszélt a félelmeiről, az orvosi vizsgálatokról, a haragjáról és kétségbeeséséről. Amikor véget értek a kezelések, fizikailag és érzelmileg is gyógyulni kezdett. Azon a nyáron beültette kertjét. "Eddig semmit sem tudtam a kertészkedésről, de ez egy jó terápia volt. Amikor a paradicsom virágzott, annyira boldog voltam; de amikor elhervadtak a virágok, sírtam, mert nem tudtam, hogy az a gyümölcsök fejlődésének kezdetét jelenti. Amikor megnőttek és megértek, egész nyáron házi mártásokat ettünk." - mondta.
Szavai az élet veszteségeire emlékeztettek. Fiatal korban könnyű reménykedni és tervezni, de később kezdjük elveszíteni egyik dolgot a másik után. A gyerekek felnőnek és kirepülnek, állások megszűnnek, betegségek jönnek, és barátokat veszítünk el. Végül úgy érezzük, hogy már nincs mit veszítenünk. Idővel látni kezdjük, hogy Isten a veszteségek helyére valami újat és váratlant ad: egy baráti támogatást, új érdeklődési irányt, együttérzést mások iránt, amire képtelenek lennénk a korábbi veszteségek nélkül. Istennél a veszteség nem az utolsó szó.

Imádság: Köszönjük Istenünk szeretetedet, ami soha nem hagy cserben bennünket, és ami mindig reménnyel tölt el, bárhová sodor is minket az élet. Ámen.

Amikor a veszteség rám nehezedik, azt keresem, amit Isten készít számomra.



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1633 Dátum: 2018. Május 17. - 11:33:31
2018. máj. 17. csütörtök

Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél. Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét. Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát. Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval. Mert mindenki a maga terhét hordozza. Akit pedig az igére tanítanak, az minden javából részesítse tanítóját. Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet. A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.

Gal 6,1-10.

ELKÉSVE A TEMPLOMBÓL

Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét. (Gal 6,2)

Egyik vasárnap reggel sietősen igyekeztem a templomba istentiszteletre. Úgy döntöttem, fogok egy taxit, hogy minél előbb odaérhessek. Egy nővel egyszerre intettük le ugyanazt a taxit. Mivel én lengettem hamarabb a karomat, a taxi mellém húzódott le. A nő odasietett hozzám, és azt mondta: "Uram, a lányom rosszul van. Szívrohamot kapott, és kórházba vitték". Esett az eső aznap, és nem volt tömegközlekedés. A szívem megtelt sajnálattal. Kiszálltam a kocsiból, és átengedtem neki a taxit.
Aznap késve érkeztem a templomba, de a szívem tele volt elégedettséggel és békével, hogy valakinek segíthettem. Végül is ez az, amit Isten vár tőlünk, ha Krisztust követjük. Az ő keresztjét hordozzuk minden nap, hogy egymás terhét viselhessük, és az ő fényét tükrözzük másokra, és hogy áldást szerezzünk.

Imádság: Drága Urunk, segíts nekünk egymás terhét hordozni, ahogy te is hordoztad a mi terhünket. Ámen.

Ma hogyan oszthatom meg Krisztus fényét másokkal?



Nem elérhető Irma

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4262
  • Nem: Nő
Válasz #1634 Dátum: 2018. Május 18. - 09:03:30

2018. máj. 18. péntek

Azután így folytatta Jézus: "Egy embernek volt két fia. A fiatalabb ezt mondta az apjának: Atyám, add ki nekem a vagyon rám eső részét. Erre megosztotta köztük a vagyont. Néhány nap múlva a fiatalabb fiú összeszedett mindent, elköltözött egy távoli vidékre, és ott eltékozolta a vagyonát, mert kicsapongó életet folytatott. Miután elköltötte mindenét, nagy éhínség támadt azon a vidéken, úgyhogy nélkülözni kezdett. Ekkor elment, és elszegődött annak a vidéknek egyik polgárához, aki kiküldte őt a földjeire disznókat legeltetni. Ő pedig szívesen jóllakott volna akár azzal az eleséggel is, amit a disznók ettek, de senki sem adott neki." "Ekkor magába szállt és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok! Útra kelek, elmegyek apámhoz, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Nem vagyok többé méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek, tégy engem olyanná, mint béreseid közül egy. És útra kelve el is ment az apjához. Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult, és megcsókolta őt. A fiú ekkor így szólt hozzá: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened, és nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek.

Lk 15,11-21.

A NYALÓKA LECKÉJE

Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. (Mt 6,10)

Gyerekkoromban rendszeresen elhaladtunk az édességek sora mellett az áruházban, ahol mindig vásároltunk. Minden alkalommal kértem egy csalogató nyalókát, ami 14 centi átmérőjű volt. A folytonos visszautasítás után anyukám egy nap megenyhült, és vett nekem egy nyalókát. Először lelkendeztem. De ahogy a délután haladt, belefáradtam a nehéz, ragadós nyalóka cipelésébe. Anyukám figyelmeztetett, hogy ha leteszem, bepiszkolódik, és ki kell dobni. Így tanultam meg, hogy amire olyan nagyon vágyunk, az nem feltétlenül mindig jó.
A Biblia számos olyan embert mutat be, akik akartak valamit, amiről aztán kiderült, hogy nem túl jó. Például a tékozló fiú kikérte az örökségét apja halála előtt. Miután gyorsan eltékozolta vagyonát, elszegényedett és éhezett. Sokszor csodálkoztam, vajon az apa miért egyezett bele, hogy kiadja a fia örökségét. Talán ugyanazt a leckét szánta neki, mint anyukám nekem a nyalóka esetében. Időnként Isten is meg akarja tanítani ugyanezt a leckét nekünk. Én azt tanultam meg, fontos úgy befejeznem az imáimat, hogy "legyen meg a te akaratod". Isten tudja, mi a legjobb nekem.

Imádság: Drága Urunk, köszönjük, hogy annyira szeretsz minket, hogy időnként nem adod meg, amit kérünk. Ámen.

Isten szeretetből mond nemet, és új irányba tereli életünket.