Szerző Téma: Rövid építő írások  (Megtekintve 215599 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető hajnalanna

  • Barátkozó
  • *
  • Hozzászólások: 247
  • Nem: Nő
Válasz #1470 Dátum: 2016. Október 06. - 10:40:44
 :int2: :2smitten: :2smitten:



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1471 Dátum: 2016. Október 07. - 08:28:28
„És azt, aki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem.” János 6:37



Figyeljünk arra a bizonyosságra, amely textusunkban megszólal. Az Úr Jézus azt mondja, hogy akiket az Atya neki adott, jönni fognak.
Az Atya célja az volt, hogy ők Krisztushoz menjenek, hogy Ő megtartsa őket. Nos, az Úr Jézus azt mondja, hogy ez meg is fog történni! Sem a Sátán, sem a világ, vagy test, sem bölcsesség, sem ostobaság nem fogják őket megakadályozni abban, hogy hozzám jöjjenek.
Jönni fognak. Ő megcselekszi, hogy jöjjenek. Minden eszközt megáld, melyet arra felhasznál.
Az Úr egy gonosz lelket küldött Akhábhoz, hogy rábeszélje, induljon harcba és támadja meg Rámoth Gileádot. „Csald meg és győzd meg; menj ki, és cselekedjél úgy”, így olvassuk az 1Királyok 22-ben.
Így mondja majd az Úr Jézus is azoknak, akiket felhasznál, hogy Övéit, akiket az Atya neki adott, Hozzá vigyék. Ezeket nagyon megáldja, hogy rábeszéljék és meggyőzzék Isten népét. Ha ez nem így volna, az Atya célja meghiúsulna. Az Atya Isten akarata, hogy Krisztus azok közül, akiket az Atyától kapott, senkit el ne veszítsen. Föltámasztja őket az utolsó napon. Ez a célja!
Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a kegyelem munkálkodik a szívükben. Akinél ez hiányzik, az nem fog feltámadni az utolsó napon. Azok, akik az Úr Jézust csak azért követték, mivel ettek a kenyerekből, nem fognak föltámadni.
Ez bátorítás Isten népe számára, hogy azok, akiket az Atya Krisztusnak adott, Hozzá mennek, hogy ezáltal az Atya Isten nagy célja valóra váljék.

John Bunyan



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1472 Dátum: 2016. Október 07. - 08:55:22
A MESSIÁS PÉLDÁZATAI * MÁTÉ 20-23

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁTÉ 20,17-28; 21,1-17

ÖSSZEFOGLALÁS * Péter drámai hitvallását – hogy Jézus „a Krisztus, az élő Isten Fia” (16,16) – egy baljós csengésű kijelentés követi: „Ettől fogva kezdte el Jézus Krisztus mondani tanítványainak, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.” (16,21) Miután Jézus felkészítette tanítványait a hamarosan bekövetkező váratlan eseményekre, megkezdi Jeruzsálembe vezető utolsó útját. Hősként fogadják és királyként ünneplik, mikor alázatosan bevonul a városba. Krisztus földi életének utolsó hete ez – olyan hét, amelyet a világ sosem fog elfelejteni.

NAPI ÚTRAVALÓ * A mai szakaszt végigolvasva figyeld meg Krisztus szavainak háromféle fogadtatását: figyelmetlenség, felháborodás és azonnali engedelmesség. (Melyik jellemző rád?)
A tanítványok figyelmetlenek voltak. Krisztus háromszor is elmondta nekik, mi vár rá, amikor Jeruzsálembe érnek (16,21; 17,22-23; 20,17-19). Ők azonban nem vették komolyan a szavait.
A farizeusok felháborodtak. Sosem kellemes, amikor az embert kiprédikálják (21,45-46), különösen ha az igehirdető „vak vezetőknek”, „képmutatóknak” és „fehérre meszelt síroknak” nevezi hallgatóit (23,24.27). Ahelyett, hogy a viselkedésükön változtattak volna, az igehirdetőt próbálták elhallgattatni.
A vakok azonnal engedelmeskedtek. Hallgattak Krisztusra, elismerték hatalmát, megvallották rászorultságukat, és válaszoltak a hívására. Ennek következtében látóvá lettek.
Válassz ki a mai szakaszból egy igeverset, amelyet eddig figyelmen kívül hagytál, vagy amit felháborítóan sértőnek találsz. Hogyan reagált volna rá a két vak? Te hogyan fogsz rá reagálni? És mikor?

BETEKINTÉS * IDÉZHETŐ IDÉZETEK – A mai szakasz legalább kilenc ószövetségi idézetet tartalmaz. (Mennyit találsz meg?) Máté evangéliuma összesen csaknem 130 ószövetségi szakaszokra vonatkozó utalást és idézetet tartalmaz – az Újszövetség minden más könyvénél többet.

Az ember a mennybe juthat egészség, vagyon, megbecsülés, műveltség és barátok nélkül, de Krisztus nélkül nem.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1473 Dátum: 2016. Október 08. - 09:02:15
A MESSIÁS JÖVENDÖLÉSEI * MÁTÉ 24-25

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁTÉ 24,36-51; 25,14-30

ÖSSZEFOGLALÁS * Heródes fenséges temploma minden arra járónak megragadta a figyelmét. Amikor a tanítványok megemlítették szépségét és pompáját, ezzel bevezetést adtak Jézus Olajfák hegyén mondott beszédéhez, melyben prófétai szemmel előretekint a jövőbeli eseményekre. Követőit éber várakozásra és hűséges szolgálatra inti, mert eljövetelének jelei ellenére nem fogja előre bejelenteni visszatérését. Megjelenésekor bosszút áll ellenségein, megítéli a népeket, és megjutalmazza éber követőit.

NAPI ÚTRAVALÓ * Láttál már olyan kisgyermeket, aki nagyszüleinek érkezését vagy üzleti úton levő apjának visszatérését várja a repülőtéren vagy a pályaudvaron? Hogyan fejezte ki izgatott várakozását? Esetleg lábujjhegyre állt, nyújtogatta a nyakát, hogy jobban lásson, vagy tolakodva tört utat magának a tömegben? Valószínűleg lényének minden idegszála ezt harsogta: „Nagyon fontos ember érkezik, és készen akarok állni, amikor ideér!”
A keresztyéneknek olyan embereknek kellene lenniük, akik lábujjhegyen járva várják az Úr visszatérését (2Timóteus 4,8). Az éber várakozás mellett ezt a parancsot is kaptuk: „tevékenykedjetek, míg megjövök” (Lukács 19,13; Vida). A Jézus eljövetelére való várakozás nem mentség arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a minket körülvevő világ fizikai vagy lelki szükségleteit. Addig is az a feladatunk, hogy a „föld sója” és „a világ világossága” legyünk – fölkeltve mások Isten iránti szomjúságát (só), majd őhozzá vezetve őket (világosság). Gondolj egy emberre, akinek életét ma „felrázhatod és megvilágíthatod” Isten dicsőségére! Ne feledd, hogy egy kis sóval messzire juthatsz, de csak akkor, ha elhinted!

BETEKINTÉS * A SZÉTSZÓRT KÖVEK – Krisztus jövendölése, mely szerint Heródes lélegzetelállító templomában „nem marad... kő kövön” (24,2), betű szerint beteljesedett. Kr. u. 70-ben a római katonák, akik mohón keresték a felgyújtott templom kövei között megolvadt aranyat, szó szerint köveire bontották az épületet, és ledobták őket a völgybe – éppen úgy, ahogy Jézus előre megmondta.

Urunk visszatérése az odaszánt szolgáló élet melletti legerősebb bibliai érv.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1474 Dátum: 2016. Október 09. - 13:49:02
A MESSIÁS BEFEJEZETT MUNKÁJA * MÁTÉ 26-28

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁTÉ 27,15-28,20

ÖSSZEFOGLALÁS * A Jézus földi életének utolsó két napján történt események magukon viselik a kereszt árnyékát. Krisztus minden szava és tette a szégyen, az áldozat és a megváltás e jelképének árnyékát vetíti előre: a betániai megkenetés, a Páska megünneplése és az úrvacsora, s a Gecsemáné kerti imádság. Jézust elfogják és kihallgatják – előbb a zsidók, majd a rómaiak; elítélik, kivégzik, és sírba helyezik. Ám a történet ezzel nem ér véget. Jézus dicsőséges diadallal és a feltámadás erejével kijön a sírból. A zsidók királya csakugyan újra él, s követőinek az a küldetésük, hogy továbbadják a jó hírt.

NAPI ÚTRAVALÓ * Jézus Krisztus keresztjét „a kozmikus történelem sarokkövének” nevezték. Minden ember örök sorsa Jézussal való kapcsolatán és az ő kereszten véghezvitt munkáján áll vagy bukik.
A mai szakaszt olvasva gondold át alaposan Jézus megfeszíttetését és ennek jelentőségét. Elmondhatod-e Pállal: „Én azonban nem kívánok mással dicsekedni, mint a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjével, aki által keresztre feszíttetett számomra a világ, és én is a világ számára” (Galata 6,14)?
Majd gondolj arra, mit jelent a kereszt a szomszédaidnak, barátaidnak, családtagjaidnak, munkatársaidnak. Biztos vagy benne, hogy mindegyikük odament már hittel a kereszt lábához, és elfogadta az üdvösséget, amelyet csak Jézus adhat? Ha nem, hogyan lehetsz ma eszköz abban, hogy valakit a Golgotához vezess?
Talán egy telefonhívás, egy levél, egy ebédmeghívás, egy esti beszélgetés kell hozzá. Kérj Istentől felkészített szívet, a lehetőség nyitott ajtaját és bátorságot, hogy továbbad az evangélium életformáló üzenetét. Ez a kiváltságod!

BETEKINTÉS * A HÁLA ILLATA – Az olajat a Biblia földjén a társadalom minden rétegében használták bedörzsölésre, a bőr megnyugtatására. A jómódú emberek azonban drága illatszereket és keneteket használtak. A Máté 26,7-beli asszony olyan különleges, illatos olajjal kente meg Jézust, amelynek értéke közel egyévi fizetéssel ért fel – s ez akármilyen mércével mérjük, mindenképpen a szeretet bőkezű gesztusa.

Krisztus halálából fakad minden reményünk.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1475 Dátum: 2016. Október 10. - 10:05:07
A SZOLGA ELJÖVETELE * MÁRK 1-3

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁRK 1,1-2,17

ÖSSZEFOGLALÁS * Márk nemzetségkönyv, születési beszámoló és bevezetés nélkül kezdi evangéliumát. Mondanivalójának rögtön a közepébe vágva először Keresztelő János szolgálatáról ír, aki előfutárként előkészíti Jézus szolgálatát. Márk végig Krisztus tetteit hangsúlyozza szavai helyett, ahogy az egy Szolgához illik. Számos csodás gyógyítás és ördögűzés előzi meg öt tanítvány – András, Péter, Jakab, János és Máté – személyes elhívását, valamint a hét másik tanítvány kiválasztását.

NAPI ÚTRAVALÓ * Az évszázadok során a művészek megpróbálták papíron vagy vásznon visszaadni, hogyan festhetett Jézus Krisztus, amikor a földön járt. Van róla kedvenc műalkotásod? Miért szereted ezt az alkotást? Eszedbe jut olyan igevers, amelynek alapján sejthetjük, hogyan nézett ki Jézus Krisztus?
Ha Márk evangéliumának mai szakaszából levonhatunk valamilyen következtetést, akkor Jézus hihetetlenül erős és kitartó ember volt. Napról napra aktívan szolgálta Istent. Ugyanakkor alá volt vetve minden emberi korlátnak, amellyel küszködünk: éhségnek (Máté 4,2), szomjúságnak (János 19,28), fáradtságnak (János 4,6). Hogyan tudta tartani ezt a megfeszített tempót? Mi volt „sikeres szolgálatának titka”?
Először is, a Szentlélek adott neki erőt (Márk 1,10.12) – ugyanaz a Szentlélek, aki ma téged is felruház erejével, mint Isten gyermekét (1Korinthus 6,19-20; ApCsel 1,8). Másodszor, naponta megerősítette az imádság (Márk 1,35). Tudta, hogy minél több a tennivaló Isten szolgálatában, annál nagyobb szükség van az imádságra. Vess egy pillantást a mai időbeosztásodra! Túl elfoglalt vagy az imádsághoz? Akkor elfoglaltabb vagy, mint ahogy Isten szeretné. Kezdd a mai napot és mindegyik napot a térdeden!

BETEKINTÉS * SÜRGETŐ NYELVEZET -  Márk beszámolóját „a tettek evangéliumának” is nevezték amiatt, ahogy a sürgősség kifejezéseit használja. A mára kijelölt három fejezetben Márk összesen 14-szer használ olyan szavakat, mint azonnal, mindjárt, amint. Megtalálod mindet?

Ha imádság nélkül próbálunk tenni valamit Istenért, az ugyanolyan hiábavaló, mint ha köpőcsővel akarnánk kilőni egy űrszondát.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1476 Dátum: 2016. Október 11. - 11:41:32
A SZOLGA KÜLDETÉSE * MÁRK 4-7

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁRK 4,1-5,20

ÖSSZEFOGLALÁS * Egy dolog nagyokat mondani magunkról, de egész más meggyőző bizonyítékokkal alátámasztani állításainkat. Krisztus a szavaival (példázatai) és tetteivel (csodái) egyaránt valódi kilétét hirdeti tanítványainak és a sokaságnak. Eleinte legközelebbi társait is zavarba ejti hatalma és tekintélye, s azon tanakodnak: „Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?” (4,41) A Mester és szolga azonban – csodás ördögűzései és gyógyításai, sőt a halottak feltámasztása által – türelmesen munkálkodik azon, hogy meggyőzze követőit személyének és küldetésének természetéről.

BETEKINTÉS – A 10 VÁROST MEGVÁLTOZTATÓ CSODA – A gadaraiak földjéről származó, ördögtől megszállott ember Krisztussal való találkozása előtt mezítelen volt, és őrjöngött. Utána azonban „felöltözve ült, és eszénél” volt (5,15). A változás nem kerülte el honfitársainak a figyelmét (5,19-20).

NAPI ÚTRAVALÓ * Múlt héten olvastál a gazdag ifjúról (Máté 19,16-22), a jómódú istenkeresőről  aki odament Jézushoz, és kérte, hadd legyen a tanítványa. Jézus azt mondta neki, hogy előbb menjen el, és vegye számba ennek árát. A fiatalember megtette, és nem akarta megadni az árat. Aranya lett az istene.
Ma egy újabb emberrel találkozol, aki megkérte Jézust, hogy az útitársa lehessen. Kész volt mindent elhagyni Jézus követéséért, de ő ezúttal nemet mondott (5,18-20). Nem az volt a kérdés, hogy „alkalmas vagy-e arra, hogy a tanítványom légy?” (az volt!), hanem az: „Kész vagy-e oda menni, ahová küldelek?” (Kész volt!) Az egykori ördöngős esetében Isten menetparancsa így hangzott: maradj otthon – hogy „hirdetni kezdje a Tízvárosban, hogy milyen nagy jót tett vele Jézus” (5,20). S mivel kész volt tanúságot tenni éppen ott, ahol lakott, Jézus Krisztus evangéliuma 10 városra gyakorolt hatást.
Átformálta-e életedet a csodatevő Jézus? Ha igen, kész vagy-e hazamenni, s elmondani családtagjaidnak és ismerőseidnek, „milyen nagy dolgot tett az Úr veled” (5,19)? Hol és milyen helyzetekben lehetsz ma Krisztus tanúja?

Ha Krisztus a házunkban van, a szomszédaink hamarosan megtudják.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1477 Dátum: 2016. Október 12. - 11:12:25
A SZOLGA FENSÉGE * MÁRK 8-10

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁRK 9

ÖSSZEFOGLALÁS * A Jézus szolgálatával szembeni ellenállás miatt már nem biztonságos nyíltan közlekedni Galileában. Jézus ezért a Tízváros, Cézárea Filippi és Perea vidékét járja, elkerülve ezáltal mind a tömegeket, mind az életére törő vallási vezetők csapdáit. Földi szolgálatának utolsó napjaiban elkezdi felkészíteni tanítványait a végzetes jeruzsálemi útra, amely saját életének végét jelenti, a jó hír továbbítójaként betöltött szerepüknek pedig a kezdetét.

NAPI ÚTRAVALÓ * Ide figyelj! Nekem is vannak jogaim!
Úgy van! Szolgának lenni nem azt jelenti, hogy nincsenek jogaid, hanem azt, hogy mások érdekében önként lemondasz a meglévő jogaidról. A valódi szolgálat alapja a szeretet, nem pedig a kényszer.
Gondold meg, milyen jogai voltak Jézusnak: elmondhatta magáról, hogy ő Isten Fia, a világ teremtője; „egyenlő Istennel” (Filippi 2,6); „kezdetben az Istennél volt” (János 1,2). Mégis úgy döntött, hogy egy istállóban születik meg – s nem királyok feletti uralkodással tölti az életét, hanem a társadalom számkivetettjeinek elérésével.
Noha jog szerint élhetett volna a királyság kiváltságaival, „megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel... megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig” (Filippi 2,7-8). Ezáltal példát mutatott tanítványainak a saját tanítására: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó és mindenki szolgája.” (Márk 9,35)
Van-e olyan feladat otthon vagy a munkahelyeden, a gyülekezetedben vagy a lakóhelyeden, amelyet szívesebben bíznál valaki másra – amelyet méltóságodon alulinak tartasz? Ahelyett, hogy arra várnál, hogy mások szolgáljanak, légy az első a szolgálatban, mintha az Úrnak tennéd! Hiszen a szolgálat ajándéka, melyet az embereknek adunk, hálából Isten szeretetének Tőle kapott ajándékáért!


BETEKINTÉS * MONDOM... MONDOM... S MÉG EGYSZER MONDOM! - Ha egy kijelentés fontos, akkor jó eséllyel megismétlik. Ezt szem előtt tartva vess egy pillantást a 8,31; 9,31; 10,33 versekre! Szerinted mit árulnak el ezek az igeversek Jézus életének fókuszáról?

A szolgálat a szeretet ajándéka, melyet az embereknek adunk, hálából Isten szeretetének Tőle kapott ajándékáért.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1478 Dátum: 2016. Október 13. - 10:10:37
A SZOLGA UTOLSÓ HETE * MÁRK 11-13

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁRK 11

ÖSSZEFOGLALÁS * Megkezdődik Jézus földi életének utolsó hete – az az időszak, amelyet az evangéliumok többet tárgyalnak, mint Jézus szolgálatának bármely más szakaszát. Krisztus Jeruzsálembe való megérkezése egybeesik a Páska ünnepének előkészületeivel. Bár az események gyorsan peregnek, Jézus sosem siet. Van ideje megtisztítani a templomot, megfigyelni az özvegyasszony két fillérjének odaadását, és végső útmutatást adni a tanítványoknak.

BETEKINTÉS – NYOLC NAP GÓRCSŐ ALATT – A nagyhét legemlékezetesebb eseményei a következők:

vasárnap: győzelmes bevonulás; Jézus megsiratja Jeruzsálemet
hétfő:       a fügefa megátkozása; a templom megtisztítása
kedd:       a fügefa kiszáradása; Jézus hatalmának megkérdőjelezése
szerda:     (nincs bibliai följegyzés)
csütörtök: utolsó vacsora; Gecsemáné kerti imádság; Júdás árulása
péntek:    kihallgatás; megtagadás; megfeszíttetés; eltemettetés
szombat:  a sír őrzése
vasárnap: feltámadás; a tanítványok előtti megjelenés

NAPI ÚTRAVALÓ * A mikulásvirág mintájára látogatod az istentiszteleteket – Karácsonykor és Húsvétkor a jelenléteddel tűnsz fel, máskor pedig a távolléteddel?
A virágvasárnapon Jézust követő tömeg lenyűgöző látvány volt mindenkinek – kivéve Jézust. Ő tudta, hogy a pálmalevelet könnyű fölvenni, de a keresztet nehéz. Gondolj a szolgákra, akik hűségesen végzik feléd a szolgálatukat! Mi lenne, ha ma te szolgálnál legalább egyiküknek azzal, hogy írsz neki néhány hálás és bátorító sort?
Végül erősítsd meg a szolgálat iránti elkötelezettségedet azáltal, hogy megtanulod Jézus életének ezt a sarkalatos tanítását, melyet a ma olvasott igeszakasz így összegez:

Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erőddel. Ez az első parancsolat. A második pedig ehhez hasonló: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más, ezeknél nagyobb parancsolat. (Márk 12,30-31; új Károli)

Isten óriásai egytől-egyig gyenge emberek voltak, akik azért tettek nagy dolgokat Istenért, mert tudták, hogy ő velük van.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1479 Dátum: 2016. Október 14. - 12:10:51
A SZOLGA BEFEJEZETT MUNKÁJA * MÁRK 14-16

KÖZPONTI IGERÉSZ: MÁRK 15,24-16,20

ÖSSZEFOGLALÁS * Eljött az ideje, hogy Jézus teljes mértékben megmutassa szolgai mivoltát. Isten Páskabáránya számára eljött a rég várt óra. Miután ellenségei összefogtak ellene, egyik közeli követője elárulta, egy másik pedig megtagadta, kihallgatták és végül kivégezték, Jézus szolgáló élete látszólag befejeződik. De minden csoda között a legnagyobb, ahogy a húsvéti napfelkelte első sugarai megvilágítják az üres sírt, előkészítve azt a küldetést, amelyet Jézus a követőire ruházott, hogy a világ minden tájára elvigyék a jó hírt.

NAPI ÚTRAVALÓ * Júdás, az áruló; Péter, a tagadó, s még 10 ember, akik „elhagyták őt és elfutottak” (14,50). Ők voltak a „tizenkettő” - nem éppen az a „sztárcsapat”, akik az evangélium üzenetét elviszik majd a haldokló világnak. Vagy mégis?
Egy régi legenda szerint Jézus a feltámadása és mennybemenetele után a menny kapujában találkozott az angyalok hadával, akik megkérdőjelezték tőle: „Hol a sereged, Urunk?”
Jézus az Olajfák hegyére mutatott, ahonnan fölemelkedett: „Ott vannak – látjátok őket? Az a seregem.”
Az angyalok meglepődve és kissé hitetlenkedve kérdezték: „Az a sereged? De Urunk, mi lesz, ha cserbenhagynak?”
Jézus így felelt: „Ha cserbenhagynak, akkor hiábavalónak bizonyul mindaz, amit tettem – a csodáim, a beszédeim, a földi életem, az áldozati halálom. De nem fognak cserbenhagyni, mert velük vagyok.”
Az Úr, aki megparancsolta követőinek: „Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Márk 16,15), azt is mondta: „íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Máté 28,20). Munka nélkül vagy? Az Ács továbbra is készséges munkatársakat keres. Jelentkezz azonnal imádságban!

BETEKINTÉS * EGY SZOLGA ÉLETE, EGY SZOLGA HALÁLA – Krisztust 30 ezüstért adták el – ennyi volt egy közönséges rabszolga ára. Keresztre feszítették, ahogy csak rabszolgákat és közönséges bűnözöket szoktak kivégezni. Halálával is példát mutatott a szolgálatban mindazoknak, akik életükben követni akarják őt.

A keresztyén ember feladata láthatóvá, érthetővé és vonzóvá tenni az Úr Jézust.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1480 Dátum: 2016. Október 15. - 13:08:59
AZ EMBERFIA ÉRKEZÉSE * LUKÁCS 1-2

KÖZPONTI IGERÉSZ: LUKÁCS 1,26-56; 2,1-20


ÖSSZEFOGLALÁS * Dr. Lukács – az orvos, történész és a leghosszabb evangéliumi beszámoló írója (1151 igevers) – könyve első verseiben világosan megfogalmazza írásának célját: „hogy azokról a dolgokról, amelyekről tanítást kaptál, megtudd a kétségtelen valóságot” (1,4). Először is bemutatja azokat a részleteket, amelyek két rendkívüli fiú – János, az előhírnök és Jézus, a Messiás – csodálatos megszületését övezik.

NAPI ÚTRAVALÓ * Észrevetted, hogy a szentek és az énekek mintha együtt járnának? Isten népe nehezen tud anélkül összegyűlni, hogy ne élvezné önkéntelenül a dicséret, a hálaadás és az imádat légkörét, amelyet a zene nyújt. A Lélekkel teljes hívők egyik ismertetőjele ez: „Mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak.” (Efezus 5,19) Ha nem tudsz énekelni, akkor is szavakba öntheted szíved Isten iránti magasztos háláját.
Amikor Mária elmondta Erzsébetnek az örömhírt, hogy Üdvözítő születik általa, egy ének lett az eredménye (1,46-55). Amikor Zakariásnak megjött a hangja, miután hit által kijelentette fiának nevét, nem tudta megállni, hogy ne énekeljen (1,67-79). Amikor Jézus megszületett Betlehemben, a mennyei seregek énekelve hirdették ezt (2,13-14).
Volna kedved most dicséretet énekelni (vagy mondani) az Úrnak? Akkor olvasd fel Mária, Zakariás és az angyalok énekeit a mára kijelölt szakaszból! De még jobb, ha magad is írsz egyet! Isten énekkel való dicsérete sosem megy ki a divatból – és nem kell zeneszerzőnek lenned hozzá.

BETEKINTÉS * EGY TERMÉKENY SZERZŐ ELSŐ FEJEZETEI – Ki írta az Újszövetség legtöbb könyvét? Ki írta az Újszövetség legnagyobb részét? Ha az első kérdésnél Pálra gondoltál, igazad van. Ha a második kérdésnél Pálra gondoltál, tévedsz. Lukács két könyve – a róla elnevezett evangélium és Az apostolok cselekedetei – több verset tartalmaz, mint a Pálnak tulajdonított 13 levél együttvéve!

„Minden zene célja csak az lehet, hogy Istent dicsőítse és az elmét felüdítse.” (Bach)

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1481 Dátum: 2016. Október 16. - 13:52:01
AZ EMBERFIA

BIBLIAI OLVASMÁNY: ZSIDÓK 2,14-18

TEKINTS VISSZA! * Jézus legtöbbször az „Emberfia” megnevezéssel utalt magára, és ez a zsidók előtt ismert számos kulcsfogalommal összekapcsolta őt:

1.Azonosította Jézust a fenség fogalmával, amely a Dániel 7,13-beli első előfordulása óta együtt járt ezzel a kifejezéssel.
2.Összekapcsolta őt a földdel és földi küldetésével.
3.Előtérbe állította egyszerűségét és emberi voltát (Máté 8,20), szenvedését és halálát (Lukács 19,10), valamint eljövendő királyi uralmát (Máté 24,27).
4.Rámutatott arra, hogy ő egy transzcendens mennyei lény, aki az egész föld uraként ül majd trónra, s királysága sosem semmisül meg (Dániel 7,14).

Így ebben az egyetlen egyszerű szóban megtalálható Krisztus istenségének és emberségének teljessége. Az „Emberfia” cím Ádámra, az első emberre is utal. Pál apostol az első Ádámmal szembeállítva használja az 1Korinthus 15,45-ben az „utolsó Ádám” megnevezést. Ádám és Krisztus egyaránt Isten különleges tette révén jött a világba. Mindketten bűntől mentesen jöttek világra; mindketten másokat képviselve jártak el. Ádám bűne azonban szöges ellentétben áll Krisztus engedelmességével.

NÉZZ FEL! * Az egy személyben tökéletesen isteni és teljesen emberi Krisztus az egyik legnehezebben felfogható gondolat. Hiszen egyikünk sem látta még Istent azon kívül, ahogy a Szentírás kijelenti őt. És egyikünk sem látott még tökéletes embert azon kívül, ahogy a Szentírás kijelenti a bűnbeesés előtti Ádámot és magát Jézust. Hogy is érthetnénk meg Krisztus természetét?
Kétségtelen, hogy sosem fogjuk teljesen megérteni ebben az életben. Ám a gondolat igaz. Krisztus emberként szembenézett mindazzal, amivel valaha szembe kell néznünk, és győzött. Istenként képviselni tudott minket a kereszten úgy, hogy halálával fizetett a bűneinkért.
Miközben ma elolvasod a Zsidók 2,14-18-at, és ezeken a gazdag igazságokon elmélkedsz, köszönd meg Istennek imádságban, hogy gondoskodott rólad, amikor elküldte Fiát, hogy emberi alakban a földön járjon.

HALADJ TOVÁBB! * Jézus Krisztus evangéliuma annyira összetett, hogy ezer tudós mindegyike ezer könyvet írhatna róla úgy, hogy sosem aknázná ki teljesen a kincseit. Mégis annyira egyszerű, hogy egy gyermek is felfoghatja. Ma állj Isten rendelkezésére, hogy néhány szóval bizonyságot tehessen általad Jézus Krisztusról, az Emberfiáról, az utolsó Ádámról, szerető Megváltódról!

Jézus olyan volt, mint a király, aki egy időre parasztruhát ölt magára, de közben király marad.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1482 Dátum: 2016. Október 17. - 08:40:44
AZ EMBERFIA HATALMA * LUKÁCS 3-6

KÖZPONTI IGERÉSZ: LUKÁCS 3,1-22; 4,1-30

ÖSSZEFOGLALÁS * Lukács három előzetes eseménnyel vezeti be Jézus szolgálatát: (1) előhírnöke, Keresztelő János szolgálata, (2) János általi megkeresztelkedése és (3) a Sátán általi megkísértése. Krisztust a származása félreérthetetlenül összeköti Dávid királlyal, Ábrahámmal, az ősatyával, valamint Ádámmal, az első emberrel. Miután a városában, Názáretben elutasítják, Kapernaumba költözik, ahol két teljes évig szolgál. Krisztus ott elhív 12 férfit, hogy legközelebbi útitársai legyenek. S ugyanott, a Galileai-tenger partján kezdi felkészíteni őket arra a szolgálatra, amelyet hamarosan rájuk bíz.

NAPI ÚTRAVALÓ * Meg tudod nevezni az Ószövetség ötödik könyvét? …......................................
Tudsz idézni egy igeverset ebből az ószövetségi könyvből? ….............................................................
A Sátán támadásai végtelenül kifinomultak. Néha közvetlenül szembetámad, a gyengeség pillanatában bűnre csábítva az embert (mint Dávid és Betsabé esetében, 2Sámuel 11,2). Máskor ravasz megtévesztéssel vesz rá egy bűnös cselekedetre (mint Évát a kertben, 1Mózes 3,1-6). Ám minden kísértés esetében rendelkezésre áll a kész védelem: Isten Igéje (Zsoltárok 119,11). Krisztus tudta ezt. A Sátán támadásaira három ízben is Mózes ötödik könyvéből merített igei ellentámadással reagált. Elég jól ismered a Bibliádat ahhoz, hogy követni tudd a példáját? Krisztushoz hasonlóan tartasz a „fegyvertáradban” a Sátán minden egyes kísértésével szemben egy-egy igeverset?
Gondold végig életednek azokat a területeit, amelyeken a legsebezhetőbbnek bizonyulsz a kísértéssel szemben: kéjes gondolatok, indulatkitörések, aggódás, pletyka, megbízhatatlanság. Azután keress és tanulj meg egy igeverset, amely konkrétan erről a szükségletről szól. Légy készen, amikor támad a Sátán!

BETEKINTÉS * AZ ÁTOK NÉLKÜLI KIRÁLY – Jézus valóban Dávid Fia és Izráel trónjának jogos örököse volt, amint a 3. fejezetbeli nemzetségkönyvben látható. De ahhoz, hogy elkerülje „Konjáhú átkát” (Jeremiás 22,28-30), az uralkodáshoz való jogát nem örökölhette Salamon, Dávid fia révén. Nézd meg a Lukács 3,31-ben, hogyan kerülte el Krisztus ezt az átkot!

Gyenge tanok nem veszik fel a versenyt erős kísértésekkel.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1483 Dátum: 2016. Október 18. - 09:40:02
AZ EMBERFIA SZOLGÁLATA * LUKÁCS 7-9

KÖZPONTI IGERÉSZ: LUKÁCS 7,36-50; 8,41-56

ÖSSZEFOGLALÁS * Igehirdetés, gyógyítás, tanítványok képzése. Dióhéjban így összegezhető az Emberfia napi tevékenysége. Lukács orvoshoz méltóan, a részletekre gondosan ügyelve örökíti meg a gyógyításokat. S ezek a dokumentált csodák bizonyítják azután Jézus állításait a kételkedő Keresztelő Jánosnak (7,18-35), valamint a „hitetlen és elfajult nemzedéknek” (9,41). Miközben Jézus hirdeti az igét és gyógyít, türelmesen felkészíti tanítványait arra, hogy távollétében folytassák a munkát. Nagy a tét, óriási az ár. Ám az örök érvényű életmentés célja mindent megér!

NAPI ÚTRAVALÓ * Mi volt a leghosszabb idő, ameddig ugyanazért a dologért imádkoztál? Talán testi gyógyulást kértél, vagy szeretteid egyikének megtérését, esetleg egy ház eladását. Mindennap imádkoztál ezért a szükségletért egy hónapig, fél évig, egy évig, két évig, öt évig, tíz évig? Még mindig imádkozol érte?
A mai olvasmányban egy olyan asszonnyal találkozol, aki 12 hosszú évig hordozta ugyanazt a terhet (8,43-48). Orvosokhoz járt, és hiába költötte el minden vagyonát, nem talált megoldást a bajára. Talán mint utolsó mentsvárhoz hozta ezt a terhet a Megváltóhoz. S ott 12 évi keresés után megoldódott a problémája. Ám keresés nélkül talán sosem talált volna rá a megoldásra.
Az imádságban egyszerűen fogjuk az általunk betölthetetlen szükségeinket, és hit által rábízzuk őket Istenre, aki be tudja „tölteni minden szükségünket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban” (Filippi 4,19), majd belé vetett szilárd bizalommal rábízzuk az eredményt.
Tedd a mai menetfelszereléseddé a következő szavakat: „Bizalommal várok végig, mert Istenem sosem késik.”

BETEKINTÉS * TEMÉRDEK ÉTEL ÉS RENGETEG MARADÉK – A Jézus által megvendégelt tömeg a nőkkel és gyerekekkel együtt alighanem mintegy 15000 fős lehetett. Ha fejenként csak 15 dkg-ot ettek, akkor is összesen több mint két tonna ételt fogyasztottak el. Mindezek után a tanítványok 12 kosár maradékot gyűjtöttek össze. Jézus ugyanígy be tudja tölteni hatalmas szükségleteidet!

Az imádságban az általunk betölthetetlen szükségeinket rábízzuk Istenre, aki „be fogja tölteni minden szükségünket”.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1484 Dátum: 2016. Október 19. - 08:45:53
AZ EMBERFIA INTELMEI * LUKÁCS 10-12

KÖZPONTI IGERÉSZ: LUKÁCS 10,1-37


ÖSSZEFOGLALÁS * Jézus hetven tanítványt küld ki kettesével, meghagyva nekik: ,,Gyógyítsátok az ott lévő betegeket, és mondjátok nekik: Elközelített az Isten országa." (10,9) Amikor visszatérnek, lelkesedésük arra indítja Jézust, hogy felujjongva spontán szavakkal dicsérje Istent (10,21). De már gyülekeznek az összeütközés fellegei. Egyesek Isten helyett a Sátánnak tulajdonítják csodáit. Mások további csodás jeleket követelnek. A farizeusok támadják, mert látszólag figyelmen kívül hagyja hagyományaikat. Jézus erre kifogásolja a vallási vezetők képmutatását, és figyelmezteti a tanítványokat, hogy éberen munkálkodjanak.

NAPI ÚTRAVALÓ * Tegyük fel néhány percre, hogy a világon körülbelül hétmilliárd ember él (jelenleg ez a helyzet), és te vagy az egyetlen keresztyén (nem így van). Ha a következő 12 hónapban az Úrhoz vezetnél valakit, majd a következő évben mindketten az Úrhoz vezetnétek egy-egy embert stb., hány év kellene ahhoz, hogy mindenki megtérjen (legalábbis statisztikailag)?
A megsokszorozódás döbbenetes ténye a következő. Ha mindenki a ,,minden ember megnyer egyet" hozzáállással közelítené meg Krisztus nagy missziós parancsát, akkor a feladatot 33 éven belül könnyen végre lehetne hajtani!
Jézus kettesével küldte ki tanítványait, de az evangélium terjesztésének feladatát egyesével végezték: egy Krisztussal járó ember továbbadta a jó hírt egy Krisztus nélküli embernek. Segít ez felismerni, mennyire fontos lehet a cél elérése szempontjából egyetlen bizonyságtétel - a saját bizonyságtételed? Írd a margóra egy meg nem tért ismerősöd nevét, s állítsd az illetőt imádságaid - és bizonyságtételed - középpontjába! Így terjed az örömhír!

BETEKINTÉS * GYANÚS JEL (11,29-30) - Lukács följegyzi, hogy Jézus Jónás prófétához hasonlítja magát, és ,,Jónás jeléről" beszél. De mi ,,Jónás jele"? Lukács nem mondja el. Nézd meg a Máté 12,38-41-et! El tudnád ezt magyarázni egy nem keresztyén barátodnak? Próbáld meg!

Az evangélizáció az egész egyház folyamatos feladata, nem pedig egyes tagjainak különös hobbija.

Bruce H. Wilkinson