Szerző Téma: Rövid építő írások  (Megtekintve 215579 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1515 Dátum: 2016. November 13. - 07:58:40
AZ IGAZSÁGOSSÁG BIZTOSÍTÁSA * RÓMA 4-5

KÖZPONTI IGERÉSZ: RÓMA 5

ÖSSZEFOGLALÁS * Miután Pál apostol lefestette az emberiség szomorú állapotát, Isten irgalmas megoldásához fordul. Jézus Krisztus a kereszthalálával megfizette a bűnért járó büntetést, és eleget tett Isten jogos igényeinek. Aki hittel elfogadja Jézus teljes fizetségét, annak bűn miatti adósságára Isten keresztben rápecsételi a „kiegyenlítve” szót. Ez a megigazulás, melynek alapja Krisztus munkája; eszköze Isten kegyelme; feltétele az Istenbe és ígéretébe vetett hit. Ábrahám és Dávid múltbeli példák és mának szóló példaképek arra, hogy a megigazulás békességet és Istenhez való szabad menetelt, reményt és bűnbocsánatot nyújt annak, aki belé veti hitét.

NAPI ÚTRAVALÓ * Teljesen természetes, hogy a barátságos emberekkel barátkozunk, a kedves embereket kedveljük, a szeretetre méltókat szeretjük. A nyitott, vonzó, kellemes emberek mágnesként vonzzák mások figyelmét és szeretetét. Az emberi szeretet tárgyának kedvező tulajdonságaira válaszol.
Nem így Isten szeretete! Ő már akkor kifejezte a bűnös emberiség iránti szeretetét, amikor „erőtlenek” (5,6), „istentelenek” (5,6), „bűnösök” (5,8) és „ellenségei” (5,10) voltunk. Isten szeretete egyáltalán nem válasz, hanem akaratának határozott cselekedete a szeretet tárgyát illetően. Isten nem magad miatt szeret, hanem magad ellenére!
Úgy szeretsz-e, ahogy Isten: törődéssel és könyörülettel megérintve a rászorulókat, a nem rokonszenves, sőt visszataszító embereket? Ha nem, valld meg Istennek a szeretetlenségedet (már tud róla), elmélkedj irántad való feltétlen szeretetén, majd Isten segítségével hagyd, hogy „az Isten szeretete... áradjon” (5,5) szívedből egy másik ember szívébe, aki erre ma feltétlenül rászorul.

BETEKINTÉS * NAGY SZÓ EGY NAGY IGAZSÁGRA – A megigazulás azt jelenti, hogy a Jézus Krisztus befejezett munkájába vetett személyes hit alapján Isten az embernek tulajdonítja Krisztus makulátlan érdemeit, és „igaznak” nyilvánítja a bűnöst. Vagy amint egy bibliamagyarázó kifejezte, azt jelenti, hogy Krisztusban Isten pont úgy tekint rám, „mintha sosem vétkeztem volna”.

Akik a legkevésbé érdemlik meg a szeretetet, azoknak van rá a legnagyobb szükségük.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1516 Dátum: 2016. November 14. - 17:01:49
AZ IGE MUNKÁBA ÁLLÍTÁSA

BIBLIAI OLVASMÁNY: 2TIMÓTEUS 3,16-17

TEKINTS VISSZA! * Miközben továbbolvasod a leveleket, látni fogod a Szentírás egyik érdekes sémáját, a tartalom és az alkalmazás kapcsolatát.
Isten ugyanis nem csupán azért adta nekünk a Bibliát, hogy tájékoztasson, hanem azért is, hogy átformáljon bennünket. Az Újszövetség világosan tanítja, hogy a cselekvés nélküli ismeret valójában egyáltalán nem ismeret. Ezért fejezte be Jézus gyakran a beszédeit a következő szavakkal: „Akinek van füle a hallásra, hallja!”
Az összes újszövetségi levél mélyén megtalálható ez a tartalomtól az alkalmazás felé tartó nélkülözhetetlen irány. A Római levélben például Pál apostol az 1-11. fejezetben körvonalazza a keresztyén hit alapvető igazságait, majd a 12-15. fejezetben alkalmazza mindezt. Az Efezus 1-3 kijelenti a tanokat, majd a 4-6. fejezet rátér a kötelességekre.
Nem Pál az egyetlen szerző, aki a hit alapvető igazságait következetesen átviszi a mindennapi élet területére. János, Jakab, sőt följegyzett beszédeiben Jézus is rendelkezésére álló időnek legalább a felét következetesen az általa tanított tartalom alkalmazásának szenteli.
A tanulság nyilvánvaló. Az ismeretnek mindig valami még fontosabbhoz – az engedelmességhez – kell vezetnie.
Ez nem mindig könnyű, de erre hív minket Isten. Amint egyszer Mark Twain megjegyezte: „A legtöbb embert azok az igeszakaszok zavarják, amelyeket nem értenek, engem viszont azok a szakaszok zavarnak a legjobban, amelyeket megértek.”

NÉZZ FEL! * Hagyod-e, hogy a bibliaolvasásod pusztán intellektuális gyakorlattá, az információszerzés eszközévé váljon? Vagy hagyod-e, hogy az Ige igazságai megrostálják az életedet, s ennek következtében napról napra küzködsz, hogy Isten akarata megvalósuljon az életedben?
A bibliai minta világos: Isten szemében az ismeret engedelmességet követel. Szánj most némi időt arra, hogy e minta fényében megvizsgáld az életedet, és megbeszéld a dolgot Istennel!

HALADJ TOVÁBB! * A 2Timóteus 3,16-17-ben Pál felsorolja, hogy Isten miért adta nekünk a Szentírást. Miközben elolvasod ezt a két verset, figyeld meg a Szentírás négy fő célját! Tedd föl magadnak a kérdést, hogy ezek a célok egyenként hogyan valósulhatnak meg az életedben!
Ha tanító vagy a gyülekezetedben, az iskolában vagy akár a családodban, vizsgáld meg a tanítási stílusodat. Előfordul, hogy az alkalmazást elhanyagolva túl nagy hangsúlyt fektetsz a tartalomra? Ha Isten igazságát abszolút becsületes és átlátható módon alkalmazod előbb a saját életedre, majd a hallgatóidéra, akkor átélheted a legnemesebb hivatását betöltő tanító örömét.

Az ismeret a szem, melynek vezérelnie kell az engedelmesség lábát.

Bruce H. Wilkinson
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 14. - 17:02:24 írta Kálmán »



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1517 Dátum: 2016. November 15. - 08:10:02
TÖREKVÉS AZ IGAZ ÉLETRE * RÓMA 6-8

KÖZPONTI IGERÉSZ: RÓMA 7,13-8,39

ÖSSZEFOGLALÁS * Pált nem érik váratlanul a kérdések, melyek a kegyelem evangéliumának hallatán természetesen felmerülhetnek. „Ha Isten kegyelme ingyenes, akkor szabadon vétkezhetek?” „Ha felszabadultam a törvény alól, akkor figyelmen kívül hagyhatom a törvény erkölcsi követelményeit?” „Hogyan viszonyul a hívő a törvényhez?” „Mindennapi életemben hogyan élvezhetem a törvénytől és a testtől való szabadságot?” Pál a mai szakaszban kellemetlenül realistának tűnik! Nincsenek olyan illúziói, hogy a megtéréskor megszűnnek a problémáink. Sőt, lehet, hogy csak ekkor kezdődnek! De az életadó Lélek a mindennapi élet viharai és bonyodalmai közepette bizalmat, vezetést és közbenjárást nyújt a győzelmes keresztyén élethez.

NAPI ÚTRAVALÓ * Egy ember elment a vaskereskedésbe, és kért egy fűrészt. Az eladó levett a polcról egy láncfűrészt, és megjegyezte:
-Ez a legjobb fűrészünk. Naponta garantáltan elvág 10 öl faanyagot.
-Megveszem! - felelte örvendezve a vevő.
Másnap nyúzottan és kimerülten ismét megjelent, visszahozva a láncfűrészt.
-Valami nem stimmel – panaszolta. - Egy nap alatt csak három öl fát tudtam elvágni vele.
-Hadd próbáljam ki! - sürgette az eladó, és a zsinórt meghúzva elindította a motort, mire felzúgott a láncfűrész.
-Mi ez a zaj? - kiáltott fel a vevő.
A 7. és 8. fejezet e barkácsoló szorult helyzetére emlékeztethet: az ember a jót akarja tenni (7. fejezet), de nem használja fel a győzelmes élethez szükséges erőt, melyet Isten a Szentlélek személyében biztosított (8. fejezet). Próbálj megkeresni a 8. fejezetben öt olyan ígéretet, amely a Szentlélek szerepére vonatkozik a mindennapi életedben. Azután válassz ki egyet, és meríts ma erőt belőle! Ezért vannak!

BETEKINTÉS * FÉLELMETES AKADÁLYOK, HŰSÉGES SZERETET – Vedd sorra a 8,35.38-39-ben említett 17 dolgot, és adj mindegyiknek egy mai nevet! A „mezítelenség” például jelenthet „üres szekrényt”; a „nyomorúságból” lehet „több nap, mint kolbász”. Ezután olvasd el ismét a szakaszt – de most már átéléssel!

Ha túl nehéznek tűnik az Istentől kapott teher, tudnod kell: Isten sosem akarta, hogy egyedül hordozd.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1518 Dátum: 2016. November 16. - 07:28:45
AZ IGAZ ÉLET PROGRAMJA * RÓMA 9-11

KÖZPONTI IGERÉSZ: RÓMA 11

ÖSSZEFOGLALÁS * Ha Isten zsidóknak és pogányoknak is ingyen biztosítja kegyelmét, akkor több kérdés is fölmerül: „Miért utasította el látszólag Isten a népét? Miért válaszol olyan kevés zsidó az evangélium hívására?” A megfejtés Isten Izráellel való bánásmódjának történetében rejlik. Izráel múltját Istennek a maga irgalmas céljait szem előtt tartó szuverén kiválasztása jellemezte – Izsáké (Izmael helyett), Jákóbé (Ézsau helyett), Mózesé (a fáraó helyett). Izráelt most azért utasítja el Isten, mert nem voltak hajlandók elfogadni hívását. „Egész nap kitártam karjaimat az engedetlen és ellenszegülő nép felé.” (10,21) Izráel jövője azonban vigasztaló reményt tartogat. Isten elutasítása se nem teljes, se nem végleges, amint az Pál esetében is látható.

NAPI ÚTRAVALÓ * A történelem lelomboz vagy fellelkesít téged? Miután Pál áttekintette Izráel történelmének lapjait, és minden oldalon Isten keze nyomát látta, önkéntelen dicséretben és imádatban tört ki. „Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai!” (11,33)
Mintha Pál a népe történelmének régi képes albumait nézegetné, fölelevenítve Isten hűségét a hitetlenség közepette. Ki vonakodna rábízni a jövőt egy ilyen Istenre?
Végy elő néhány régi fényképalbumot, és pár perc erejéig elevenítsd föl Isten irántad és családod iránt tanúsított hűségét! Hogyan töltött be váratlan szükségleteket, hogyan gondoskodott a biztonságról, hogyan gyógyított meg betegségeket és adott álmodban sem remélt áldásokat? Azután fejezd ki, hogy bízol benne a jövőbeli szükségleteket illetően is, és az imádsággal töltött idő végén olvasd fel hangosan a 11,36-ot!

BETEKINTÉS * ISTENNÉL MINDIG VAN MARADÉK (11,1-5) – Illés annak idején aggódott, hogy ő az Úr „magányos harcosa”, pedig rajta kívül még hétezren nem hajtottak térdet a Baalnak. Találsz hasonló „maradékokra” utaló jeleket a babiloni fogság idején (Dániel 3,14), a fogságból való visszatéréskor (Ezsdrás 3,8; 7,10) és Jézus korában (Lukács 2,25.36-37) is? Mi a helyzet ma?

A legjobb tanító az, akinek az élete a tankönyv.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1519 Dátum: 2016. November 17. - 08:29:52
AZ IGAZSÁG GYAKORLÁSA * RÓMA 12-16

KÖZPONTI IGERÉSZ: RÓMA 12-13

ÖSSZEFOGLALÁS * A hitigazságok dinamikusak. Amit hiszel, az mindig befolyásolja a viselkedésedet. Pál 11 fejezeten át kifejtette a keresztyén hit alapjait. Most levelének hangsúlyát arra helyezi át, hogy ez a hit hogyan valósul meg a hívők életében. A keresztyén élet minden feladatának megfelel egy Istentől kapott képesség. Szolgáljatok egymásnak az Istentől kapott ajándékok segítségével; engedelmeskedjetek a felsőbb hatalmaknak a Megváltó szeretetteljes és engedelmes hozzáállásával; lelkiismereti kérdésekben legyetek tekintettel a gyengébb testvérek szükségleteire; céljaitokban legyetek egyek Krisztus lelkületének birtokában!

NAPI ÚTRAVALÓ * Ha kapsz egy pofont és visszütsz, az nem meglepő – mert ez a természetes reakció. Ha a másik oldalról is kapsz egy pofont, és még ekkor sem ütsz vissza, noha nincs több oldalad, amit odafordíts, az figyelemre méltó – ez a természetfeletti reakció!
A Római levél utolsó fejezetei hétköznapi helyzetekben tanúsított természetfeletti reakciókról szólnak – melyek csak akkor lehetségesek, ha Krisztus irányít minket. Fel tudsz idézni az életedből egy-egy 21. századi példát olyan reakciókra, amilyenekre Pál buzdítja olvasóit az alábbi versekben?

Részesítsétek előnyben egymást (12,10) …..........................................................................................

A nyomorúságban legyetek kitartók (12,12) ….....................................................................................

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért (12,17) ….............................................................................

Ne álljatok bosszút önmagatokért (12,19) …........................................................................................

Ne feledd, hogy mindenki tud úgy tenni, mint egy keresztyén, de csak a valódi hívő tud úgy reagálni!

BETEKINTÉS * KINEK A LEVELE? - Talán meglep, hogy nem Pál írta a Római levelet. Nyilvánvalóan a magántitkára jegyezte le, amit az apostol diktált. Akkor ki is írta a Római levelet?
…................................................. (16,22)

Nem pusztán szolgálnunk kell Krisztust, hanem hasonlóvá kell válnunk hozzá.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1520 Dátum: 2016. November 18. - 09:59:32
PÁRTOSKODÁS ÉS PERESKEDÉS * 1KORINTHUS 1-6

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1KORINTHUS 2-3

ÖSSZEFOGLALÁS * A gyülekezetek nem tökéletesek, mert tele vannak tökéletlen emberekkel. Pál azért ír a korinthusi hívőknek, hogy helyreigazítsa a közösségi és egyéni viselkedésükben levő hibákat, melyek ártanak az evangéliumról való tanúskodásuknak. Pál módszeresen, pontról pontra halad, kifejtve az olyan viselkedés Isten szerinti elveit, amely összhangban van „a kegyelemmel, amely nektek a Krisztus Jézusban adatott” (1,4). Pártoskodás, erkölcstelenség, hívők pereskedése – hosszú a bűnök sora. Pál azonban szószaporítás nélkül fogalmazza meg hathatós és gyakorlatias megjegyzéseit.

NAPI ÚTRAVALÓ * Két lelkipásztor beszélgetett a Jézus Krisztus egyházát érő fokozódó kritikáról. A beszélgetés szívből jövő nevetéssel ért véget, amikor egyikük fölvetette: „Az egyház összes bírálóját össze kéne gyűjteni és venni nekik egy egyirányú jegyet az Ézsaki-sarkra!”
Mindig könnyebb kritizálni, mint vállalni a konfrontációt – az oldalvonalról bekiabálni ahelyett, hogy kreatívan bekapcsolódnának a változások bevezetésének folyamatába. Pálnak a korinthusiakhoz írt szigorú levele több volt bíráló megjegyzések és panaszok 16 fejezetet kitevő felsorolásánál. Törődött velük annyira, hogy vállalja a konfrontációt, új megoldásokat javasoljon, sőt személyesen fölkeresse őket annak érdekében, hogy a gyülekezetet a szükséges fegyelem foganatosítására ösztönözze.
Gondolj azokra az emberekre, akiknek a sorsát Isten a szívedre helyezte. Talán belekóstoltak az okkultizmusba, vagy erkölcsileg kompromittáló helyzetekbe kerültek. Megvan az esélye, hogy folytatják halálos útjukat, hacsak valaki nem törődik velük annyira, hogy vállalja a konfrontációt – például te. Mielőtt azonban odamennél hozzájuk, gondoskodj róla, hogy „feltöltekezz” imádsággal, és magad feddhetetlenül élj. A konfrontáció sosem könnyű, de Isten megígérte, hogy erőt ad ahhoz, ami dicsőíti őt.

BETEKINTÉS * ÚJSZÖVETSÉGI LAS VEGAS – A Földközi-tenger térségének minden tájáról özönlöttek Korinthusba a kereskedők és hajósok, hogy szerencsejátékot űzzenek, prostituáltakat keressenek, és különféle kalandokba keveredjenek. Aphrodité (a szerelem istennője) temploma egy Akrokorinthosz nevű hegy tetejéről tekintett a városra. 1000 prostituáltjával Korinthus hangulatának esszenciáját adta.

A bölcs ember kritikája kívánatosabb, mint a bolond helyeslése.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1521 Dátum: 2016. November 19. - 09:08:48
HÁZASSÁG ÉS SZABADSÁG * 1KORINTHUS 7-10

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1KORINTHUS 7-8

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál a 7. fejezettől kezdve a korinthusi hívők számos kérdésére ad választ:

*Jobb-e a házasságnál a nőtlenség?
*Szabad-e a keresztyéneknek bálványáldozati húst enniük?
*Helyes-e, ha az evangélium hirdetője ebből a szolgálatból él?
*Ha egy cselekedet törvényes, akkor emiatt megengedhető is?

Pál ószövetségi idézetek és Krisztus tanítása alapján bemutatja, hogyan tekint Isten a házasságra és a keresztyén szabadságra.

BETEKINTÉS * ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A ROMLOTT KORINTHUSRÓL – Az Égei- és az Adriai-tenger közti keskeny földnyelven fekvő Korinthus stratégiai helyzete miatt a világ minden tájáról vonzotta a kereskedőket – és velük együtt a vallásos hatásokat. A város megtelt szentélyekkel és templomokkal, melyek közül Aphrodité temploma volt a legjelentősebb, amely a városra tekintő 550 méter magas hegyen épült. E világváros életeleme a szórakozás, a bujaság és a romlottság volt. Végüs a város erkölcstelensége annyira hírhedtté vált, hogy a „korinthusi módra cselekvés” a kicsapongás szinonimájává lett.

NAPI ÚTRAVALÓ * Szívesen lettél volna az első századi „Korinthusi Gyülekezet” alapító tagja? Miért? Miért nem?
Pál második missziói útján nem véletlenül igyekezett Korinthusba. Nagy volt a tét, a stratégiai fekvésű a hely, hatalmas a nyomás. Pál azonban tudta, hogy ha ebben a kozmopolita kereskedelmi központban világosan, meggyőzően tanúságot tesznek az evangéliumról, az megváltoztathatja a várost, a tartományt, sőt a világot!
Isten ma is stratégiai fontosságú helyekre állítja gyermekeit – olyan helyekre, ahol a házasságod tisztasága és az Istennel való járásod buzgósága változást eredményezhet. Városod a régi Korinthushoz hasonlóan hírhedt lehet a gonoszságáról. Kezdj ma imádkozni azért, hogy inkább az evangéliumi bizonyságtétel miatt legyen „közismert”! Kérd Istent, hogy ez a bizonyságtétel veled kezdődhessen!

A világ sokkal inkább kész elfogadni az evangéliumot, mint amennyire a keresztyének készek terjeszteni.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1522 Dátum: 2016. November 20. - 16:52:25
ISTENTISZTELET * 1KORINTHUS 11-14

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1KORINTHUS 12-13

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál levele eddigi részében személyes jellegű problémákkal foglalkozott. Most azonban a korinthusi gyülekezetben felmerülő közösségi kérdésekre tér rá, olyanokra, mint a nők fejének befedése, az úrvacsora fontossága, valamint a lelki ajándékok helyes és helytelen használata. Az istentiszteletet illendőségnek és rendnek kell jellemeznie. A lelki ajándékokat szeretetben kell alkalmazni, Krisztus egész testének építésére. Isten gyülekezete csak így imádja megfelelően a gyülekezet Istenét.

NAPI ÚTRAVALÓ * Voltál már képességvizsgálaton vagy pályaalkalmassági vizsgálaton? Ha igen, akkor tudod, hogy e vizsgálatok alkalmával a kézügyességet, a szókincset és a problémamegoldó képességet mérik. Az a céljuk, hogy felmérjék a meglévő képességeinket, melyek útmutatást nyújtanak a további tanulást és képzést illetően. Így elkerülhető, hogy olyan helyre kerüljünk, ami nem felel meg az adottságainknak.
Alább olvasható egy három kérdésből álló „képességvizsgálat”, amely segít föltárnod a helyi gyülekezetben hasznosítható lelki ajándékodat (ajándékaidat):

1. A gyülekezeted szolgálatát vizsgálva mely területen találsz javítanivalót? (Ez alighanem olyan terület, amely érinti az ajándékodat, amint azt az ezzel kapcsolatos érzékenységed is mutatja.)
2. Melyik az a szolgálati terület, ahol lelkesen előre is dolgozol?
3. Miféle szolgálatért szoktak mások megdicsérni?

Most vidd oda a válaszaidat a lelkészedhez vagy gyülekezeti vezetődhöz, és beszéljétek meg, hogyan kapcsolódhatsz be aktívabban a gyülekezeted életébe.

BETEKINTÉS * EGY GYÜLEKEZET ANATÓMIÁJA – A fizikai világra vonatkozó alábbi állítások segítségével próbálj megfogalmazni egy-egy megfelelő elvet a gyülekezetet illetően:

1. Fontosságától függetlenül a test egyetlen része sem láthatja el a test életben maradásához szükséges összes feladatot.
2. A test rejtett részei (például a máj és a tüdő) ugyanolyan fontosak, mint a láthatóak.
3. Bár a szem fizikailag a kéz és a láb „fölött” helyezkedik el, nem jut messzire nélkülük.

A szolgálat nem más, mint a Krisztus iránti szeretetünk munkaruhában.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1523 Dátum: 2016. November 21. - 10:21:05
FELTÁMADÁS * 1KORINTHUS 15-16

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1KORINTHUS 15,1-22 ÉS 51-58

ÖSSZEFOGLALÁS * A korinthusiakat a testi feltámadás tanát tagadó tévtanítók zavarták meg. Támadásaik a keresztyén hit lényegét vették célba, mert a feltámadás nélkül az evangélium örömhíre megüresedik és megsemmisül. Pál több mint ötszáz szemtanú által megerősített történelmi tényként veszi védelmébe a feltámadást (15,6). Krisztus feltámadása a hívők testének és lelkének egyaránt reményt nyújt, s arra ösztönöz, hogy „legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban” (15,58).

NAPI ÚTRAVALÓ * Az emberi test igazán figyelemre méltó gépezet. A testünk élettartama könnyedén a 15-szöröse is lehet az autónk és a készülékeink élettartamának.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem igényel „tervszerű megelőző karbantartást”. S egyes részei a többinél hamarabb tönkremehetnek. Fölszedhetünk nem kívánatos dolgokat (például ráncokat és fölös kilókat), és elveszíthetünk kívánatosakat (például a hajunkat és a fogainkat).
A keresztyén ember előtt azonban annál is izgalmasabb távlatok nyílnak, hogy a teste 70, 80 vagy 90 évig és élhet. Egy napon olyan testet kap, amely örökké fog élni! Olyan testet, amely korosodva nem ráncosodik meg, és a használattól nem esik szét. Romolhatatlan, halhatatlan, bűntelen testet. Miközben ma valamilyen fogyatkozás, leromlott egészség, ízületi gyulladás vagy puszta kimerültség korlátai között szolgálod Krisztust, gondolkodj el gyakran és hosszan az 1Korinthus  15,35-44 szívet melengető igazságán: „Van egy test, ami rám vár!”

BETEKINTÉS * AZ ÓKORI TÖRTÉNELEM LEGJOBBAN ALÁTÁMASZTOTT TÉNYE – A következő öt perc erejéig tegyük fel, hogy megbíztak annak a híresztelésnek a megerősítésével (vagy megcáfolásával), hogy Jézus feltámadt a halálból. A Máté 28, Márk 16, Lukács 24, János 20-21, ApCsel 1 és 1Korinthus 15 szakaszokból próbálj meg összegyűjteni legalább 10 bizonyítékot arra, hogy Jézusnak a testi feltámadásra vonatkozó állítása történelmi tény, nem pedig emberi képzelet koholmánya.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1524 Dátum: 2016. November 22. - 08:26:27
PÁL, AZ EVANGÉLIUM SZOLGÁJA * 2KORINTHUS 1-5

KÖZPONTI IGERÉSZ: 2KORINTHUS 1-2

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál ugyanúgy kezdi a korinthusiakhoz írt második levelét, ahogy az elsőt kezdte: megalapozza tekintélyét, és igazolja kinyilatkoztatásának forrását. Míg az első levélben kifejezte háláját azért, amit Isten tett a korinthusiak között, addig a másodikban dicséri Istent azért, amit Pálért és Timóteusért tett. A halált hozó és kárhoztató régi szövetség (a mózesi törvény) kisebb dicsőségével szemben a dicsőséges új szövetség – melyet Jézus a saját vérével pecsételt meg  - bátorrá és hatékonnyá teszi Isten szolgáit, akik bűnbánatra hívják az embereket.

NAPI ÚTRAVALÓ * Melyik illatot kedveled a legjobban? A virágzó rózsákét? A sütőben sülő csokis süteményét? Valamelyik illatszerét? Az állatokkal teli baromfiudvarét?
Az illat egyéni dolog. Ami az egyik embernek illatszer, az a másiknak riasztószer lehet. Pál a 2Korinthus 2,14-16-ban azt mondja, hogy a keresztyéneknek vonzó illatot kell árasztaniuk a körülöttük levők felé. S itt nem csupán a rendszeres tisztálkodásról vagy a megfelelő parfüm használatáról van szó, mivel Pál az életed minőségéről beszél. Az illatszer vonz, a riasztószer taszít. Érzik-e mások, hogy Krisztus illata árad az életedből? Vagy olyan ízetlen a keresztyén életed, hogy mások alig találnak valami vonzót a beszédedben és a viselkedésedben? Vagy netán elrettentő, kellemetlen illatot árasztasz?
Ellenőrizd most rögtön az IQ-dat (illatkvóciensedet)! Vehetnél egy kis üveg kölnit vagy parfümöt – olyan illatút, amelyet nem szoktál venni -, hogy amikor használod, arra használod, arra emlékeztessen, hogy milyen fontos Krisztus jó illatát árasztani a körülötted levőkre.

BETEKINTÉS * MÉG A KÜLSEJÉT SEM KEDVELTÉK! - Ha megfigyeljük, milyen súlyos vádakat hoztak fel Pál ellen, nyilvánvalóvá válik, hogy meg kellett írnia a második korinthusi levelet: megbízhatatlanság (1,17-23), büszkeség (3,1), gyengeség (10,10), nyers beszéd (11,6), becstelenség (7,8-10), tisztességtelenség (12,16-19) és ingatag elmeállapot (5,13).

Úgy kell kihasználnunk a nap minden pillanatát, mintha az öröklétünk függne mai szavainktól és tetteinktől.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1525 Dátum: 2016. November 23. - 11:07:58
PÁL INDÍTÉKA AZ EVANGÉLIUMMAL * 2KORINTHUS 6-9

KÖZPONTI IGERÉSZ: 2KORINTHUS 6 ÉS 9

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál azzal védte meg Krisztus követeként végzett szolgálatát, hogy megmutatta, hogyan békülhetnek meg az emberek a szerető Istennel. Ez arra indítja Pált, hogy megkérje a korinthusiakat: béküljenek meg vele mint lelki atyjukkal (6,13), és szeressék őt ugyanúgy, ahogy ő szereti őket. Az Újszövetségben Pál e levelének 8. és 9. fejezete tárgyalja a legátfogóbban a keresztyén sáfárságot. Az apostol felhívja a korinthusiakat, hogy kövessék a macedóniai gyülekezetek példáját a bőkezű, áldozatos adakozást illetően – hiszen ez a megfelelő válasz Isten elmondhatatlan ajándékára, melyet Fia személyében adott.

BETEKINTÉS * BESZÉDES NÉV (6,15) – A Sátán összes neve közül (és a Szentírás oldalain közel 20 van belőlük) talán a Beliál a legtalálóbb, mert a „hitvány” jelentésű héber szóból származik.

NAPI ÚTRAVALÓ * Keress egy jól záródó befőttesüveget, töltsd meg fele-fele részben étolajjal és vízzel, csavard rá a tetejét, pár másodpercig rázd erősen, majd tedd félre, és olvass tovább!
Pál azzal mutatja meg a korinthusiaknak, milyen értelmetlen kötelező érvényű kapcsolatot létesíteni hitetlenekkel, hogy megemlít öt ellentétpárt, melyek úgy keverednek, mint az olaj és a víz.

„Ne legyetek... felemás igában.” (6,14-16)

Igazság                -       Gonoszság
Világosság           -       Sötétség
Krisztus               -       Beliál (Sátán)
Hívő                     -       Hitetlen
Isten temploma    -       Bálványok
…....................     -       …..................

Figyeld meg, hogy van egy üres sor, ahová beírhatsz egy „igát” (kapcsolatot), amelyet fontolgatsz! Ugyanolyan összeegyeztethetetlen dolgokról van szó, mint amelyeket az imént felsoroltunk? Akkor fogadd meg az apostol tanácsát: Ne keveredj bele! Ha megteszed, rajtad az iga – s ennek a fele se tréfa!

Ha jóban vagy Istennel, akkor nem vagy jóban a hitetlen világgal.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1526 Dátum: 2016. November 24. - 08:42:29
AZ EVANGÉLIUM SZOLGÁJÁNAK TEKINTÉLYE * 2KORINTHUS 10-13

KÖZPONTI IGERÉSZ: 2KORINTHUS 10 ÉS 12

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál korinthusiaknak szóló utolsó szavai között gyakran használ egyes szám első személyű alakokat, miközben előkelő származásáról és odaszánt szolgálatáról ír. Újra meg újra apostoli tekintélyére támaszkodik, hogy hatásosan kezelje a korinthusi problémákat. Erős kifejezésekkel inti bűnbánatra a lázadókat, hogy közelgő látogatása üröm helyett örömmel járjon. A levél a megszokott páli áldással és köszöntésekkel fejeződik be.

NAPI ÚTRAVALÓ *
Az elefánt meg a bolha
Egyszerre lépett a hídra.
-Hogy remeg a lábunk alatt!-
Szólt a bolha, míg átszaladt.

Nevetséges? Persze. De nem kevésbé nevetséges az sem, amikor a tetteinkkel dicsekszünk – és Istent kihagyjuk a képből.
A Biblia tele van képes beszédekkel arról, hogy a hívő rá van utalva Isten erejére és hűségére.

*Agyag vagyunk a Fazekas kezében (Jeremiás 18,6).
*Szőlővesszők vagyunk a Szőlőtőn (János 15,5).
*Krisztus testének tagjai vagyunk, melynek ő a feje (Róma 12,4-5; Efezus 1,22-23).

Ez nem jelenti azt, hogy a keresztyén életben nincs helye a dicsekvésnek. Pál a második korinthusi levélben – amely talán az apostol legszemélyesebb levele – összesen 13-szor használja a dicsekszik szó különböző alakjait. Ám figyeld meg, kivel és mivel dicsekedett Pál! „Aki pedig dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.” (10,17)
Fogadd meg most mindjárt Pál tanácsát! Egy levél, telefonhívás vagy látogatás alkalmával beszélj ma valakinek Istened nagyságáról! Talán épp erre a bátorításra van szüksége az illetőnek ahhoz, hogy ő is az Úrban bízzon!

BETEKINTÉS * AZ EGYHÁZ KÜLDETÉSÉNEK IRÓNIÁJA – Kérdés: Mi az egyház feladata – építés vagy rombolás? Válasz: Mindkettő! A keresztyének építése (Efezus 4,16) és a Sátán lelki erődítményeinek lerombolása (2Korinthus 10,4-5).

Sosem lesz többre szükségünk, mint amit Isten adni tud.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #1527 Dátum: 2016. November 24. - 09:41:49
:like:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1528 Dátum: 2016. November 25. - 09:00:30
KÖTELÉKEK NÉLKÜL KRISZTUSBAN * GALATA 1-6

KÖZPONTI IGERÉSZ: GALATA 3 ÉS 5

ÖSSZEFOGLALÁS * A galatákhoz írt levelet „a keresztyén szabadság alapokmányának” is nevezték. Ez a levél Pál kiáltványa a hit általi megigazulásról és az ennek köszönhető szabadságról. Pál olyan embereknek címzi a keresztyén szabadságnak ezt a remek chartáját, akik elhagyni készülnek Krisztusban kapott becses szabadságukat. Egyes zsidó törvényeskedők arra igyekeznek rávenni a galáciai hívőket, hogy Krisztusban nyert szabadságukat cseréljék el a törvény szolgaságára. Pál azért ír, hogy megcáfolja a cselekedetek általuk tanított hamis evangéliumát, és megmutassa a hit általi megigazulás különb voltát.

BETEKINTÉS * HÁNY GYÜMÖLCSE VAN A LÉLEKNEK (5,22-23)? - Válasz: Egy! Pál nem véletlenül választja a többes számú „gyümölcsök” szó helyett az egyes számú „gyümölcs” alakot, rámutatva e kilenc keresztyén erény egységére, mint a Krisztusban gyökerező és a Lélek erejében megnyilvánuló tulajdonságok fürtjére.

NAPI ÚTRAVALÓ * Keress egy gyümölcsöt (egy alma kiválóan megteszi) és egy papírlapot! Majd a következő öt percben próbálj meg 25 tulajdonságot összegyűjteni erről a gyümölcsről! Jellemezd az alakját, méretét, színét, súlyát, szerkezetét, szagát és ízét!
Most tegyük fel, hogy valaki megkérdezi tőled: „Hogy néz ki egy keresztyén? Jellemezz egy keresztyén embert!” Mit felelnél? Jó kiindulópont lenne a Lélek gyümölcse. Az 5,22-23 felsorolja e gyümölcs kilenc jellemzőjét, és ezek olyan tulajdonságok, amelyekkel csak egy keresztyén rendelkezhet folyamatosan. Hogy miért? Mert csak a természetfölötti Szentlélektől átitatott keresztyén élhet természetfölötti életet – melyet öröm, békesség, türelem és sok más jellemez.
Válaszd ki a Lélek 5,22-23-ban szereplő kilenc „gyümölcsízének” egyikét! Írd fel egy cédulára, és ragaszd az autód műszerfalára, az íróasztalodra, a hűtőszekrényre vagy a tükörre, majd kérd Istent, hogy az életedben hozza napvilágra ma ezt a jellemvonást. A tulajdonságok egy része belső hozzáállás (szeretet, öröm, békesség), másik része külső cselekedet (türelem, szívesség, jóság), harmadik része pedig Isten szerinti reagálás (hit/hűség, szelídség, önmegtartóztatás). Ám egytől egyig a keresztyén ember összetéveszthetetlen vonásai.

Mindig a Krisztusban maradó élet termi a legbőségesebb gyümölcsöt.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #1529 Dátum: 2016. November 25. - 15:05:55
:like:
Ettől függetlenül szívesen megnézném azt a keresztyént, akit nem lehet kibillenteni ezekből az erényekből.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13