Szerző Téma: Rövid építő írások  (Megtekintve 215595 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1530 Dátum: 2016. November 25. - 18:54:05
 :like:



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1531 Dátum: 2016. November 25. - 18:54:52
Isten iránti kötelességeink



Mennyei Atyánkkal való közösségünk noha biztos, nincs nyugalmi állapotban. Ő azt kívánja, hogy gyermekei egyre jobban megismerjék őt. Keresztyén nemzedékek sora ismerte fel, hogy ennek egyedüli útja, ha mindennap időt szentelünk arra, hogy várjuk őt imádságban, bibliaolvasásban. A „csendesség”, ami reggelenként az első, és este elalvás előtt az utolsó tennivalónk, nélkülözhetetlen minden hívő ember számára, aki haladni akar Isten megismerésében. Manapság mindenki nagyon elfoglalt, de valahogy úgy kell rendezni dolgainkat, hogy erre jusson időnk. Szigorú önfegyelemre van szükségünk, de Bibliánk és egy jó ébresztőóra segítségével ráléphetünk a győzelemhez vezető útra.
A csendességben fontos megtartani a bibliaolvasás és az imádság egyensúlyát, mert a bibliaolvasáson keresztül Isten szól hozzánk, az imádságban pedig mi szólunk Istenhez. Fontos, hogy rendszeresen olvassuk a Bibliát. Imádkozzunk, mielőtt olvasunk, kérjük a Szentlelket, hogy nyissa meg szemünket és világosítsa meg értelmünket. Azután olvassuk az Igét lassan, elmélkedve és odafigyelve. Olvassuk el újra meg újra a napi szakaszt. Elemezzük ki az Igét, boncoljuk addig, amíg jelentését meg nem értjük. Ehhez szükséges egy jó, modern bibliafordítás és esetleg egy jó kommentár is. Majd folytassuk azzal, hogy az elolvasott szakasz üzenetét alkalmazzuk saját körülményeinkre. Figyeljünk oda, milyen ígéret, parancs, követendő példa és elkerülendő bűn válik hangsúlyossá az Igében. Nagy segítséget jelent, ha egy füzetbe rendszeresen feljegyezzük, hogy mit tanultunk az Igéből. Mindenekfelett keressük Jézus Krisztust, aki a Biblia fő tartalma és üzenete! Nemcsak kijelentéseivel, hanem személyesen vele találkozhatunk a Biblia tanulmányozása által.
Az olvasást természetesen újra imádkozás kövesse. Szóljunk Istennek arról, amiről ő szólt nekünk!
Ne mi szabjuk meg a beszélgetés irányát! Ha Isten önmagáról és dicsőségéről szólt hozzánk, akkor imádjuk őt! Ha rólunk és bűneinkről beszélt, valljuk meg bűneinket! Köszönjünk meg minden áldást, amit az igei szakaszból nyertünk, és imádkozzunk azért, hogy legyen tanulságul magunknak is, embertársainknak is.
Imádságunkban sok minden mást is belefoglalhatunk. Ebben segít a Bibliánk és a naptárunk. Mondjuk el Istennek részletesen az előttünk álló nap ránk váró feladatait, este pedig tekintsünk vissza a napra; valljuk meg elkövetett bűneinket, köszönjük meg a kapott áldásokat, imádkozzunk azokért, akikkel találkoztunk! Legyünk természetesek, bizalomteljesek és bátrak, hiszen Isten Atyánk, akit érdekel életünk minden részlete! Hamarosan szükségét érezzük majd annak is, hogy imanévsort állítsunk össze azokról a rokonainkról és barátainkról, akikért úgy érezzük, imádkoznunk kell.

John Stott



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #1532 Dátum: 2016. November 25. - 21:18:52
Ámen! :like:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1533 Dátum: 2016. November 26. - 08:26:35
KRISZTUS TESTÉNEK ÉPÍTÉSE * EFEZUS 1-6

KÖZPONTI IGERÉSZ: EFEZUS 1 ÉS 4

ÖSSZEFOGLALÁS * Az Efezusi levél mondanivalója egyszerűen összefoglalható: a hitünk kihat a viselkedésünkre. Éljünk az elhívatásunkhoz méltóan, hiszen gazdagok vagyunk Krisztusban: ezért éljünk ennek megfelelően! Ám egy egész élet kell ahhoz, hogy megéljük a kijelentések igazságát. A keresztyén ember magatartásának összhangban kell lennie elhívásával, ami Jézus Krisztusban leírhatatlanul gazdag, s minden lelki áldással fel van ruházva. Azonban meg kell tanulni e vagyon fényében élni. Lelki harc dúl, s csak azok fognak tudni megállni a Sátán körmönfont támadásaival szemben, akik megtanulják magukévá tenni és használni az Isten teljes fegyverzetét.

NAPI ÚTRAVALÓ * Egyszer a vasárnapi  iskolában egy kisgyerek tévesen idézte az Efezus 4,1-et: „Éljetek méltón ahhoz az elhízáshoz, amellyel elhívattatok.” Pál apostol azonban teljesen egyértelművé teszi, hogy a keresztyén elhívásunk nem elhízásra szól! Az Efezusi levél arra is rávilágít, hogy keresztyénként nem lehet pusztán az a hivatásunk, hogy orvosok, gyárik munkások, háziasszonyok vagy egyetemi hallgatók legyünk, hanem „a Krisztusban... a mennyei világban” (1,3) kapott helyünk dicsőséges valóságait naponta le kell fordítanunk látható tettekre (és láthatatlan hozzáállásra).
Készíts rövid munkaköri leírást a rendes munkádról (akár otthoni munkáról van szó, akár nem)! Fejtsd ki, milyen pozícióban vagy, és mi mindent kell tenned a feladataid ellátásához. Majd az Efezusi levelet elolvasva gondolj úgy a levélre, mint keresztyén „munkaköri leírásodra”, melyben az 1-3. fejezet a pozíciódat írja le, a 4-6. fejezet pedig a feladataid ellátásához szükséges tevékenységet!

BETEKINTÉS * ELHÍVÁSHOZ MÉLTÓ MINDENNAPI ÉLET – Pál a 4,1-ben a következő utasítással kezdi levelének második felét: „éljetek méltón ahhoz az elhívatáshoz, amellyel elhívattatok”. Megtalálod a további négy utasítást a 4. és 5. fejezetben arra vonatkozóan, hogy hogyan éljünk?

Éljetek méltón... (4,1)
Nem élhettek úgy, …........................................................................ (        )
Éljetek ….......................................................................................... (       )
Éljetek ….......................................................................................... (        )
Vigyázzatok tehát, hogyan éltek; …................................................. (        )

A fenti öt terület közül melyiket kell ma a legtöbbet gyakorolnod?

Amikor imádkozunk, tegyük üresbe akaratunkat, hogy Isten váltani tudjon!

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1534 Dátum: 2016. November 26. - 18:29:57
Kötelességünk az Egyház felé


A keresztyén élet nem csupán magánügy. Ha újjászülettünk és bekerültünk Isten családjába, akkor nemcsak Isten lett Atyánkká, hanem szerte a világon minden keresztyén valamennyi népből és felekezetből testvérünk lett Krisztusban. Az Újszövetségben a keresztyének által leggyakrabban használt megszólítás egymás között a „testvér”. Ez nagy kitüntetés. De ne gondoljuk azt, hogy elég Krisztus egyetemes Egyházához tartozni, csatlakoznunk kell annak valamelyik helyi ágához. Minden keresztyén ember helye a maga helyi gyülekezetében van, hogy ott Istent imádja, közösséget vállaljon a többi taggal és tanúskodjon hitéről. Jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik, illetve milyen gyülekezethez csatlakozzunk. Ha már van kapcsolatunk valamelyik egyházzal, akár mert ott nevelkedtünk, akár mert mostanában ott többször megfordultunk, akkor nem lenne bölcs dolog ezt a kapcsolatot megszüntetni – hacsak nem késztet nyomós ok rá. Ha nincs ilyen jellegű elkötelezettségünk, akkor a gyülekezet megválasztásában két szempont vezethet. Az egyik a lelkészre, a másik a gyülekezet tagjaira vonatkozik. Tegyük fel magunkban ezeket a kérdéseket. Olyan-e a lelkész, aki alárendeli magát a Bibliának úgy, hogy igehirdetéseiben magyarázza az Írás jelentését és alkalmazza azt a mai életre? El lehet-e mondani a gyülekezetről, hogy legalább megközelítőleg olyan közösség, ahol a tagok szeretik Krisztust, egymást és minden felebarátjukat?
A helyi gyülekezethez a keresztség illetve bemerítés útján kapcsolódunk. Más jelentése is van ennek, mint már láttuk, de ha ez még nem történt meg velünk, akkor kérjük a lelkipásztorunkat, hogy készítsen fel rá. Azután kapcsolódjunk be a gyülekezet közösségébe minél aktívabban. Lehet, hogy eleinte egyet s mást különösnek fogunk találni, de ne vonuljunk vissza! A vasárnapi istentiszteleten való részvétel keresztyén kötelesség. Továbbá a keresztyén felekezetek mind egyetértenek abban, hogy az Úr vacsorája, a kenyértörés az istentisztelet központi része, mert abban emlékezünk meg Megváltónk haláláról, testvéri közösségben egymással. Remélem azonban, hogy ezek alapján senki sem gondolja, hogy a közösség csak vasárnapi vendégeskedés. A testvéri szeretet hatalmas, új élmény a keresztyén ember életében, aki a testvérek körében a barátság új mélységeit fedezi fel. Természetes, hogy ezután legmeghittebb barátait keresztyének közül választja, élettársáról nem is szólva.

John Stott



Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #1535 Dátum: 2016. November 26. - 21:12:13
:like:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1536 Dátum: 2016. November 27. - 08:03:24
Kötelességünk a világ felé



A keresztyén élet családi ügy, amelyben a gyermekeknek közösségük van egymással és Atyjukkal. Egy pillanatra se gondoljuk azonban, hogy ezzel vége is van felelősségünknek. A keresztyén közösség nem önző emberek öntetszelgő társasága; minden őszinte keresztyént mélyen érinti a többi ember sorsa. Keresztyén hivatásának része, hogy minden lehetséges módon szolgálja embertársait.
A keresztyén egyház tiszteletreméltó emberbaráti szolgálatot végzett a történelem folyamán azokért, akik szükséget szenvedtek, akiket a világ elhanyagolt: a szegényekért, a betegekért, a faji megkülönböztetés és az elnyomás áldozataiért, a rabszolgákért, a rabokért, az árvákért, a menekültekért és a kiközösítettekért. Krisztus követői még ma is a szenvedés és a nyomorúság enyhítésére törekednek világszerte. Ennek ellenére még mindid óriási mennyiségű munka vár elvégzésre. Szégyenkezve kell megvallanunk, hogy időnként azok, akik nem vallják magukat keresztyéneknek, több részvétet mutatnak, mint mi, akik azt állítjuk, hogy ismerjük Krisztust.
A keresztyének másik nagy felelőssége a „világ” felé (így nevezi a Biblia a Krisztust nem ismerő emberek összességét) az evangélizáció. „Evangélizálni” azt jelenti, hogy terjeszteni a Jézus Krisztusról szóló jó hírt. Talán éppen erre a szolgálatra hív minket Isten. Emberek milliói még soha nem hallottak Jézus Krisztusról és a benne elnyerhető örök üdvösségről, nemcsak Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában, hanem az elvilágiasodott Nyugaton sem. Lehet, hogy Isten különleges feladatot akar ránk bízni. Keressük Isten akaratát életünkben, és hajoljunk meg előtte!
Minden hívő ember arra hivatott, hogy tanúságot tegyen Jézus Krisztusról. Akár otthon, akár barátai közt és általában embertársai körében szent felelőssége, hogy embereket nyerjen meg Krisztusnak. Legyen alázatos, tapintatos és udvarias, de határozott.
Ezt a szolgálatot is imával kell kezdeni. Kérjük Istent, hogy különösképpen helyezze szívünkre egy-két barátunk sorsát! Jól tesszük, ha ezeket a saját nemünkből és hozzánk hasonló korúak közül választjuk. Azután imádkozzunk rendszeresen és határozottan a megtérésükért; ápoljuk a velük való barátságot; szánjunk rájuk időt és szeressük őket őszintén – önmagukért! Hamarosan eljön az alkalom, amikor elvihetjük őket egy összejövetelre, ahol hallhatják az evangéliumot; vagy adjunk a kezükbe keresztyén irodalmat; vagy egyszerűen mondjuk el nekik, mit jelent számunkra Jézus Krisztus és hogyan találtuk meg őt! Mondanom sem kell, hogy a legékesszólóbb bizonyságtétel is hatástalan, ha életünk nem támasztja alá. Ugyanakkor kevés dolognak van nagyobb vonzereje, mint a Krisztus jelenlétéről tanúskodó életnek.

John Stott



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1537 Dátum: 2016. November 28. - 08:33:58
AZ „EGYMÁS”-PARANCSOK

BIBLIAI OLVASMÁNY: VÁLOGATOTT VERSEK

TEKINTS VISSZA! * Az újszövetségi levelek tele vannak arra vonatkozó utasításokkal, hogy Isten szerint a hívőknek milyen kapcsolatban kell lenniük „egymással”. Most csak 12-t sorolunk föl a levelek sok „egymás”-parancsából:

*”A testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek...” (Róma 12,10);
*”...a tiszteletadásban egymást megelőzők” (Róma 12,10);
*”...egymást is tudjátok tanítani” (Róma 15,14);
*”...kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok” (1Korinthus 12,25);
*”...szeretetben szolgáljatok egymásnak” (Galata 5,13);
*”Egymás terhét hordozzátok” (Galata 6,2);
*”...legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak...” (Efezus 4,32);
*”...bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban” (Efezus 4,32);
*”Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében” (Efezus 5,21);
*”...tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást...” (Kolossé 3,16);
*”...az egymás iránti szeretetre” (1Thesszalonika 4,9);
*”Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel” (1Thesszalonika 4,18).

NÉZZ FEL! * Amint az jól látható, az Úrban kapott testvéreinkhez fűződő kapcsolatainknak pozitív és tartós hatást kell gyakorolniuk egész életünkre. Isten talán mindenekelőtt ezért hozta létre az egyházat. Az egyház Isten megoldása arra, hogy minden ember – fajra, gazdagságra, társadalmi helyzetre, hivatásra, műveltségre stb. való tekintet nélkül – egyenlően álljon Isten elé, ugyanazon a szinten állva a kereszt lábánál.
Rövid imádságban köszönd meg Istennek, hogy létrehozta az egyházat mint támogatást, növekedést és bátorítást nyújtó révet! Imádkozz különösen a legjobb barátaidért, akikkel rendszeresen eleget teszel az „egymás”-parancsoknak!

HALADJ TOVÁBB! * Megtartod a Szentírás említett „egymás”-parancsait? Különleges feladatként válassz ki kettőt-hármat a fenti igeversek közül, és ma különösen ügyelj a gyakorlati megvalósításukra! Ez az újszövetségi élet lényege – mások szükségleteit a magunkéi elé helyezni, és általuk tölteni be saját szükségleteinket.

Isten nem elszigetelt szentségre hív minket, hanem elkötelezett egyének társaságában gyakorolt közösségre.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1538 Dátum: 2016. November 28. - 09:30:49
ÖRÖM ÉS BÉKESSÉG KRISZTUSBAN * FILIPPI 1-4

KÖZPONTI IGERÉSZ: FILIPPI 1; 4

ÖSSZEFOGLALÁS * A Filippi levél tele van örömmel. Pál egy római börtöncellából írta az egyik gyülekezetnek, melyet a második missziói útján alapított (ApCsel 16). Pál mostoha körülmények ellenére bátorítja az üldöztetés közepette élő hívőket. Sok mindennek tud örülni: a filippiek ismételt anyagi segítségének, a közeli viszontlátás reményének, a gyülekezet állhatatos bizonyságtételének, mellyel megerősítik az evangéliumot. Bár ezt a bizonyságtételt veszélyezteti a gyülekezet megosztottsága, Pál bízik abban, hogy helyreáll az egységük, amint elsajátítják Krisztus alázatát és szolgálatát. Sőt, bizakodva így buzdítja testvéreit: „Örüljetek az Úrban mindenkor!” (4,4)

NAPI ÚTRAVALÓ * Hány olyan területe van az életednek, amelyet példásnak tartanál – amit nem szégyellnél, ha mások utánoznának?
Amikor Pál szemléltetni akarta tanítását, gyakran használt hús-vér példákat. Habozás nélkül rámutatott Timóteusra, mint a másokkal való törődés példaképére (2,19-20), Epafroditoszra, mint a kitartás példaképére (2,25) és Krisztusra, mint az alázat példaképére (2,5-8).
Példaképnek tekinted önmagadat? „Ó, dehogy!” - mondod. Pedig az vagy, akár vállalkozol rá, akár nem. A körülötted lévő emberek annak alapján értékelik a keresztyénséget, ahogy az életedben megvalósulni látják.
Te „mindenkor... örülsz” (4,4)? Szoktál aggódni, tagadva ezáltal az imádság valóságát és erejét (4,6)? Jelét adod naponta annak, hogy „az Isten békessége” munkálkodik az életedben (4,7)?
A gyermekeid, a szüleid, a szomszédaid, a munkatársaid, a rokonaid – még az idegenek is – észreveszik, hogy más-e az életed minősége. Válassz ki ma egy területet, ahol Isten segítségével igyekezni fogsz példát mutatni minden tettedben és szavadban!

BETEKINTÉS * KRISZTUS A MINDENEM MINDENBEN – Pál 1,21-beli gondolatával kezdve („Mert nekem az élet Krisztus”) próbáld meg minél többféleképpen befejezni a következő mondatot annak alapján, amit a Filippi levélben olvastál: „Nekem Krisztus a(z) ...-m”! Mondd el ezeket a mondatokat egy téged sokszor bátorító barátodnak!

Az öröm a keresztyén ember hatalmas titka.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1539 Dátum: 2016. November 29. - 09:25:39
ÉLET A MINDENEK FELETTI KRISZTUSBAN * KOLOSSÉ 1-4

KÖZPONTI IGERÉSZ: KOLOSSÉ 1,1-2,7

ÖSSZEFOGLALÁS * Kolosséban nem volt minden rendben. Veszélyes eretnekség aknázza alá a gyülekezetet – mely szerint Jézus Krisztus nem középpont, és nem áll mindenek fölött. Pál kettős választ ad ezekre a tévtanokra. Először is felemeli Krisztust mint az egyház mindenek feletti fejét. Azután szót emel a kolossébeliek istentiszteletére jellemző szertartások és emberi szabályok ellen. Arra biztatja őket, hogy jelenlegi szokásaik helyett törekedjenek istenfélő életre, mely azokhoz méltó, akik „feltámadtak a Krisztussal” (3,1).

BETEKINTÉS * „EZT KÉT PÉLDÁNYBAN ÍRD LE, TÜKHIKOSZ...” - Könnyen lehet, hogy Pál a Lélek ihletésére nagyjából ugyanabban az időben írta az Efezusi és a Kolosséi levelet. Figyeld meg a sok szembeötlő hasonlóságot: mindkét levelet ugyanaz a „postás” (Tükhikosz) kézbesítette, mindkettő börtönben keletkezett, hasonlók az üdvözlések, feltűnően hasonló a két levél felépítése, és egyes verspárok nyilvánvalóan megfelelnek egymásnak:

Efezus               Kolossé
1,7                        1,14
1,10                      1,20
1,15-17                1,3-4
1,18                      1,27
1,19-20                2,12
1,21-23                1,16-19 stb.

NAPI ÚTRAVALÓ * A Kolossé 1,27 a Biblia egyik legfigyelemreméltóbb verse, mert kijelenti: „bennetek van Krisztus, a dicsőség reménysége” (új Károli). Ez nem csupán elméleti, lélektani vagy feltételes megállapítás. A keresztyén számára ez tény! Krisztus mint mindenek Ura teljes üdvösséget ad, megszabadítva minket a bűn hatalmától és büntetésétől; ő minden szükségletet be tud tölteni, s ő a biztosíték arra, hogy hozzá hasonlók leszünk, és örökre vele maradunk.
Sorold föl a fontosabb tevékenységeket, melyeket mára terveztél, beleértve azokat az embereket, akikkel találkozni fogsz. Most e tevékenységeket és találkozásokat illetően írj le egy-egy különbséget, ami annak köszönhető, hogy igyekszel tudatában lenni a benned lévő Krisztusnak. Mi lenne, ha egy másik emberrel is megosztanád ma „e titok dicsőségének a gazdagságát”?

Jézus nevét elsősorban nem az iratok őrzik, hanem a történelem barázdái.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1540 Dátum: 2016. November 30. - 09:03:24
AZ ÖRDÖGGEL SZEMBENI VÉDELMÜNK

BIBLIAI OLVASMÁNY: EFEZUS 6,11-18

TEKINTS VISSZA! * Mindegyik újszövetségi író tanítja, hogy létezik a Sátán, a bukott angyal, aki még mindig angyalok légióinak parancsol, akik követték őt az Isten elleni lázadásban (Máté 12,24).
Amikor Jézus Krisztus meghalt a kereszten, a Sátán megítéltetett (János 12,31). Amikor valaki Jézus Krisztusba, mint Megváltójába veti bizalmát, kikerül a Sátán uralma alól.
Ez azonban nem gátolja meg a Sátánt abban, hogy igyekezzen kisiklatni a keresztyének életét. A Szentírás szerint a Sátán vádolja, rágalmazza, akadályozza és kísérti Isten gyermekeit, hogy ne legyenek olyan hatékonyak a világban, mint lehetnének. „Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.” (Efezus 6,12)
Azonban a hívők háromszoros védelmet alkalmazhatnak a Sátánnal szemben:

1.Krisztus közbenjár értünk (János 17,15). Krisztus ma is imádkozik a mennyben a hívőkért, hogy féken tartsa a gonoszt.
2.A hívőnek ébernek kell lennie (1Péter 5,8). „Legyetek józanok, vigyázzatok” - mondja Péter. Ne vedd könnyedén a Sátánt! Ő valóságos, dühös ellenség, és meg akarja gátolni, hogy Isten akarata beteljesüljön az életedben.
3.A hívőnek viselnie kell Isten fegyverzetét (Efezus 6,11-18). Pál apostol körvonalazza Isten lelki fegyverzetét, „hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben”.

NÉZZ FEL! * Olvasd el imádságos szívvel az Efezus 6,11-18-at, és hit által vedd föl Isten fegyverzetének mindegyik elemét! Köszönd meg neki gondoskodását és védelmét!
Mindenekelőtt adj hálát neki azért, hogy örökre eldőlt a sorsod, s hogy a Sátánra végül ítélet és örök pusztulás vár (Jelenések 20).

HALADJ TOVÁBB! * Minél többet tudsz a Sátán munkálkodásának módjáról, annál nagyobb biztonságban leszel gonosz mesterkedéseivel szemben. Egy magyarázatos Biblia, konkordancia, keresőprogram vagy a témát tárgyaló keresztyén könyv segítségével végezz némi kutatást a Sátán természetével és munkájával kapcsolatban.
De ami még fontosabb, imádkozz kitartóan magadért és másokért! Légy józan és éber! Állj szilárdan az Isten fegyverzetében! C. S. Lewis egyszer azt írta: „A Sátán jó sakkjátékos módjára mindig olyan helyzetbe akar hozni minket, ahol csak úgy menthetjük meg a bástyánkat, ha elveszítjük a futónkat.”

A Sátán akadályozza az imádságot, de az imádság is akadályozza a Sátánt.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1541 Dátum: 2016. December 01. - 12:10:48
KRISZTUS VISSZATÉRÉSÉNEK REMÉNYSÉGE * 1THESSZALONIKA 1-5

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1THESSZALONIKA 1 ÉS 4

ÖSSZEFOGLALÁS * Pálnak sok kedves emléke maradt azokról a napokról, amelyeket a még egészen fiatal thesszalonikai gyülekezettel töltött. Hitük, reménységük, szeretetük és az üldöztetés ellenére megmaradó állhatatosságuk példaértékű, és Pálnak mint a fiatal gyülekezet lelki atyjának a fáradozásai igen gyümölcsözőnek bizonyultak. Levelének minden sorában megnyilvánul gyengéd szeretete, miközben arra biztatja a thesszalonikaiakat, hogy tűnjenek ki hitükben, növekedjenek szeretetükben, és mindenkor örüljenek, amíg várják az Úr visszatérését – amely esemény az élő és az elhunyt hívőknek egyaránt reményt is vigaszt nyújt majd.

NAPI ÚTRAVALÓ * „11 óra van! Tudod, hol vannak a gyerekeid?”
Ez építő figyelmeztetés a szülőknek, hogy a gyermekeik fegyelmezése és felügyelete 24 órás munka. S ha az ember kibújik e felelősség alól, az csak bánatot hoz a gyerekek életébe.
Ha Pál ma levelet írna neked, talán így kezdené: „Máris december van – tudod-e, hol vannak a lelki gyermekeid?” Noha Pál tanítványai több mint húsz városban szétszóródva éltek, sosem „hagyta magukra” őket, hanem mindnyájukat szívében hordozta, és rendszeresen levelezett velük.
Figyeld meg a Filippi 1,3-4-et, a Kolossé 1,3-at és a Filemon 4-et, s mindegyikben ugyanolyan jellegű kijelentést találsz, mint amellyel az első thesszalonikai levél kezdődik: „Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, amikor megemlékezünk rólatok imádságainkban.” (1,2) Te naponta imádkozol a lelki gyermekeidért? Rendszeresen tartod velük a kapcsolatot telefonon, személyes látogatások vagy levelek útján? Ha nem, kezdd el ma! Amint Pál is tapasztalta, a lelki növekedést az imádság és a bátorítás talaja táplálja a legjobban.

BETEKINTÉS * MUNKANÉLKÜLISÉG THESSZALONIKÁBAN – Amikor Pál megalapította a thesszalonikai gyülekezetet, sokat prédikált Krisztus küszöbön álló visszatéréséről. A Krisztus második eljöveteléről szóló híres szakaszban elismétli tanítását (4,16-17). Egyes thesszalonikai hívők azonban túl komolyan vették korábbi igehirdetését, és abbahagyták a munkát (4,11-12; 5,14).

Sokan úgy imádkoznak, mintha Isten egy nagy fájdalomcsillapító volna. Csak akkor fordulnak hozzá, ha fáj valamijük.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1542 Dátum: 2016. December 02. - 10:12:38
AZ ÚR NAPJÁNAK ELJÖVETELE * 2THESSZALONIKA 1-3

KÖZPONTI IGERÉSZ: 2THESSZALONIKA 3

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál azzal kezdi thesszalonikaiaknak írt második levelét, hogy dicséri őket az üldöztetés közepette tanúsított hitükért, és azzal az igazsággal bátorítja őket, hogy a jelenlegi szenvedés jutalma a jövőbeli dicsőség lesz. Így az üldöztetés ellenére reményteljes várakozás jellemezheti a hívőket. Pálnak azonban foglalkoznia kell egy félreértéssel is az Úr napjával kapcsolatban. Az ellentétes híresztelések ellenére még nem jött el ez a nap, és Pál felsorolja azokat az eseményeket, amelyeknek előbb be kell következniük. Erre az igazságra a lusta rezignáltság helyett csak az evangéliumért való munkálkodás lehet a helyes reakció.

NAPI ÚTRAVALÓ * Krisztus visszatérésének ígérete hogyan hat a mindennapi életedre? A felületes szemlélő észrevenné, hogy Krisztus szavai miatt: „ismét eljövök”, más vagy, mint a többiek (János 14,3)?
Krisztus visszatérése egyensúlyt teremtő tan. A jelent és a jövőt is kellő távlatba helyezi, és segít Istennek kedves fontossági sorrendet kialakítanunk.
A thesszalonikai gyülekezet egyes tagjai úgy tekintettek Krisztus visszatérésére, mint ami indokolja, hogy lazítsanak – visszahúzodjanak a társadalomtól, véget vessenek vállalkozásaiknak, és hátradőlve várakozzanak. Pál azonban szigorúan reagált az efféle céltalan lustaságra (3,10-14).
Te is beleestél ugyanebbe a tévedésbe, elhanyagolva családi, munkahelyi vagy lelki kötelességeidet? Ma van a legjobb alkalom arra, hogy ismét a megfelelő irányba állj! Hívd össze ma este a családi kupaktanácsot, hogy megbeszéljétek a mellőzött feladatokat, amelyeket Isten általad/általatok akar elvégezni Fia visszatéréséig. Akár a családotok heti mottójává is tehetitek a 3,13-at!

BETEKINTÉS * KÉT LEVÉL EGYMÁS MELLÉ HELYEZVE

1Thesszalonika                                              2Thesszalonika
*A hitet, reményt, szeretetet                           *A hitet, reményt, szeretetet 
hangsúlyozza.                                                   hangsúlyozza.
*Krisztus napjáról szól.                                  *Az Úr napjáról szól.
*Vigaszt merít Krisztus                                  *Krisztus visszatérésével kapcsolatos
visszatéréséből.                                                 téveszméket tesz helyre.
*Dicséri a munkálkodó szenteket.                  *Elítéli a lusta szenteket.

Mennyei koronánkat a földön kell elnyernünk.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1543 Dátum: 2016. December 03. - 11:52:42
LEVELEK KÉT VEZETŐNEK

BIBLIAI OLVASMÁNY: 23. ZSOLTÁR

TEKINTS VISSZA! * A következő napokon azt a három levelet fogod olvasni, amelyet Pál apostol olyan lelkipásztoroknak írt, akikkel korábban tanítói és baráti kapcsolatba került – az Efezusban tartózkodó Timóteusnak és a Krétán élő Titusznak. A Timóteushoz és Tituszhoz írt leveleket pásztori leveleknek is nevezik, mert a gondjaikra bízott gyülekezetek pásztorolásával kapcsolatban nyújtanak nekik útmutatást. Mindhárom levél az alábbi hasonló témákat érinti:
1.Valld Üdvözítődnek Istent (Titusz 1,3; 2,10; 3,4; 1Timóteus 1,1; 2,3; 4,10). Ebből az alapvető gondolatból Pál kétségkívül saját magának is sok erőt merített szolgálatának hanyatló éveiben.
2.Tarts ki igehirdetésedben az egészséges tanítás mellett (Titusz 1,9; 1Timóteus 1,10; 6,3; 2Timóteus 1,13; 4,3). Az egészséges tanítás nemcsak az ember hitbeli épülését segíti, hanem a tévtanítók romlottságával szemben is védelmet nyújt. Pál Timóteusnak és Titusznak szóló három levelében nyolcszor szerepel az egészséges szó, míg a többi írásában egyszer sem.
3.Istenfélően élj a világban (1Timóteus 2,2; 3,16; 4,7-8; 6,3.5-6.11; 2Timóteus 3,5; Titusz 1,1). Itt is elmondhatjuk, hogy Pál az istenfélő élet erősítésére inti a vezetőket, de írásaiban sehol másutt nem szerepelnek az „istenfélő”, „istenfélelem” vagy „kegyesség” szavak. Az istenfélelem jó és szent életet jelent, különös tekintettel Isten, mint az élet forrása iránti mély tiszteletre.
4.Légy szókimondó a vitákban (1Timóteus 1,4; 6,4; 2Timóteus 2,23; Titusz 3,9). Timóteusnak és Titusznak lelkipásztorként felügyelnie kellett a rábízott nyájat, megvédve a tévtanítástól, és istenfélő bölcsességgel kezelve az egyéb vitákat.

Noha Pál levelei lelkipásztoroknak szóltak, ezeknek az igazságoknak az ereje nekünk is erőt adhat a szent élethez, amely valódi változást hozhat világunkba.

NÉZZ FEL! * A pásztori levelek olvasására készülve imádkozz ma saját lelkipásztorodért és gyülekezeted többi vezetőjéért! Kérd Istent, hogy segítsen növekedniük a Pál leveleiben tárgyalt négy területen! S a 23. zsoltárt elolvasva kérd őt, hogy pásztorolja földi pásztorodat!

HALADJ TOVÁBB! * E három levelet olvasva látni fogod, hogy Timóteusnak és Titusznak egyaránt számtalan nehézséggel kellett szembenéznie kulcsfontosságú lelkipásztori szerepének betöltésekor. Pál bátorítása kétségkívül rengeteget jelentett nekik. Írj ma a lelkipásztorodnak néhány bátorító sort! Meséld el neki, amit mostanában tanulsz!

A prédikáció ereje nem a terjedelmében rejlik.

Bruce H. Wilkinson



Nem elérhető Kálmán

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 13596
  • Nem: Férfi
Válasz #1544 Dátum: 2016. December 04. - 14:54:21
A HIT MEGVÉDÉSE * 1TIMÓTEUS 1-6

KÖZPONTI IGERÉSZ: 1TIMÓTEUS 2-3

ÖSSZEFOGLALÁS * Timóteus, a fiatal tanítvány, akire Pál a második missziói útján talált rá (ApCsel 16,1), páratlan kapcsolatban volt az apostollal. Pál a „hitben való igaz fiának” nevezte Timóteust (2Timóteus 1,2), aki az apostol oldalán szolgált misszionáriusként, később pedig megkapta az efezusi gyülekezet pásztorolásának nem kis erőpróbát jelentő feladatát. Pál első levele egy gyülekezeti vezetőség építéséhez írt útmutatóra emlékeztet. De általánosabb értelemben véve elvek tárháza mindazoknak, akik lelki hatást szeretnének gyakorolni mások életére.

NAPI ÚTRAVALÓ * Veszélyes betegség terjed a mai keresztyének között. A neve „háztájiság”.
Tünetei: belefeledkezés a személyes törekvésekbe, tudatlanság (és közömbösség) Isten világszerte folyó munkáját illetően. Következménye: elsatnyult imaélet.
Figyeld meg Pál ellenszerét a 2,1-2-ben: „Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért [nemcsak a gyülekezetünkhöz, városunkhoz vagy országunkhoz tartozókért], a királyokért és minden feljebbvalóért.”
A rövidlátás ellenszere a távollátó imádkozás.
Mikor imádkoztál utoljára a miniszterelnöködért, a képviselőidért, a legfelsőbb bíróság (kúria) tagjaiért, a helyi tisztségviselőkért? És a világ más országainak vezetőiért? Ismersz-e Afrikában, Ausztráliában, Ázsiában, Észak- vagy Dél-Amerikában szolgáló misszionárius családot? Amikor ma napi útravalód végére érsz, menj oda egy ablakhoz, ahonnan jól látod a házad táját. Az ismerős látványt szemlélve kérd Istent, hogy emelje tekintetedet a saját „házad tája” fölé, hogy meglásd azt, ami távoli és ismeretlen – Neki azonban közeli és kedves! Látásodban és imádságaidban légy keresztyén „világpolgár”!

BETEKINTÉS * „TIMÓTEUS, ÍRJUNK EGY LEVELET...” - Timóteus amellett, hogy Pál útitársaként és misszionárius társaként szolgált, Pál hat levelének társszerzőjeként is szerepel. Puskázás nélkül mennyit tudsz megnevezni közülük?

A viharok erős fákat szülnek, a próbák pedig erős keresztyéneket.

Bruce H. Wilkinson