Szerző Téma: Gondolataim/ "...só helyei.."  (Megtekintve 1066 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Kamilla

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Dátum: 2014. December 17. - 18:44:25

Ezékiel 47:8-12;
„És lészen, hogy minden élő állat, a mely nyüzsög, valahova e folyam bemegy, élni fog; és a halaknak nagy bőségük lészen, mert ez a víz bement oda, és azok meggyógyulnak, és él minden, valahova e folyó bement.
És lészen, hogy halászok állnak rajta Éngeditől Énegláimig: varsák kivető helye lészen; nemük szerint lesznek benne a halak, mint a nagy tenger halai, nagy bőséggel.
Mocsarai és tócsái pedig nem gyógyulnak meg, só helyei lesznek.
És a folyó mellett, mind a két partján mindenféle ennivaló gyümölcs fája nevekedik fel; leveleik el nem hervadnak és gyümölcseik el nem fogynak; havonként új meg új gyümölcsöt teremnek, mert vizük onnét a szenthelyből folyik ki; és gyümölcsük eledelre és leveleik orvosságra valók.”


„Mocsarai és tócsái pedig nem gyógyulnak meg, só helyei lesznek.”
 = sós talaj = szikes talaj:

Kicsit utánanéztem ezeknek... :)

A szikesek nagyon nehezen művelhető talajok.
Tömörödött, rossz szerkezetük miatt a bennük zajló mikrobiológiai folyamatok vontatottak. Az elporosodott talajfelszín miatt nehezen veszik be a vizet, de ha mégis beáznak, akkor felületük ellatyakosodik, alul viszont megmarad a száraz por.
Nagyobb esőzések hatására belvizes területekké válnak.
Ha a talaj kiszárad, akkor mély repedések keletkeznek benne, amelyek a növények gyökérzetét széttépik.

A szikesedés folyamata
A szikesedés során a vízben oldódó sók felhalmozódnak a talajban.
Ezek a sók a vízben oldódnak, és együtt mozognak azzal.
Amikor a víz elpárolog, hátra maradnak, felhalmozódnak.
A sók kötődhetnek kolloidokhoz, vagy oldható alakban felgyűlnek a talaj felső szintjében.
A szikesedés igen elterjedt a szárazabb vidékeken, Ázsia, Afrika, Ausztrália sivatagjain, azonban nagy kiterjedésben előfordul a mérsékelt égöv alatt is.

A szikesedés veszélyei 
A sók felhalmozódása (különösen a nátriumsóké) az ökoszisztémákra nézve az egyik legnagyobb fiziológiai veszély.
A só megzavarja a növények növekedését azzal, hogy korlátozza a tápanyag-felvételt és rontja a növény rendelkezésére álló víz minőségét.
Hatással van a talajban található organizmusok anyagcseréjére is, és a talaj termékenységének jelentős csökkenéséhez vezet.
A talaj kiterjedt szikesedése a növények sorvadását idézi elő az ozmózisnyomás növekedése és a só mérgező hatása miatt.
A túlzott sómennyiség a talaj szerkezetének romlásához vezet, a talaj az oxigénhiány miatt képtelen lesz fenntartani a növények növekedését vagy az állati életet. (netről)

Mocsár
A mocsár állóvíztől teljesen felázott terület, melyet általában sűrű és buja növényzet, néha egybefüggő, mozdulatlan víztükör borít.

Éles határt vonni a tó és a mocsár közt alig lehet, a tavak szélein gyakoriak a mocsarak, amelyeknek a kiterjedése a tó vízállásával változik.
Hasonlóképpen a szabályozatlan folyók vize is mocsarakat hozhat létre.
Leginkább a folyók deltavidékét lepi el a víz, mely sós, ha a tenger dagálya visszaduzzasztja és édes, ha csak a folyó árvizéből táplálkozik.
Az Alföldön a folyók szabályozása előtt igen nagy területeket borítottak el a mocsarak, melyeket mezőgazdasági célokból, az ökológiai szempontok mellőzésével jórészt lecsapoltak.

Érdekes, hogy a Bibliában a só pozitív: só-szövetség; „ti vagytok a sók a világban..”, de baj van, ha megízetlenül… lehet, hogy akkor ez lesz a sorsa?
Ezt jelenti, hogy:
Máté 5:13;
Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg?
Nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.


Nem csak az emberek tapossák el, hanem kikerül Isten folyójának áramlatából és élettelenné válik, sőt azt a helyet, ahová kerül, ő maga teszi élettelenné, terméketlenné, illetve megzavarja a rajta lévő növények fejlődését, sorvadáshoz és végül pusztuláshoz vezet.…
És nem csak a növények járnak így, hanem az ott maradt halak, azokat széteszi a só, ha addig meg nem fulladtak oxigénhiány miatt, a nagy koncentrátumú só jelenléte miatt a vízben, amíg az el nem párolog.


Ott kell lennünk, ahol a mennyei folyó halad, mert különben….

Máté 13:47-50 
Hasonló a mennyek országa a tengerbe vetett kerítőhálóhoz, amely mindenféle halat összefog.
Amikor megtelik, kivonják a partra, és nekiülve kiválogatják a javát edényekbe, a hasznavehetetlent pedig kidobják.
Így lesz a világ végén is: eljönnek majd az angyalok, és kiválogatják az igazak közül a gonoszokat, és tüzes kemencébe vetik őket; lesz ott sírás és fogcsikorgatás
.

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.