Szerző Téma: Elfuserált keresztyénség?  (Megtekintve 3492 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Dátum: 2017. Június 30. - 21:11:36
Elfuserált keresztyénség


A "történelmi egyházakat" nem véletlen éri a Sefatias által is megfogalmazott kritika:

”Az egyházak napjainkban évente sok százmillió szálon kötődnek össze a politikai hatalommal. Ezek a szálak persze forintban értendőek. Vajon az egyházak képesek arra, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a kötődést és az állami akarattól függetlenül kiálljanak a saját értékeik mellett? Vajon képes egy egyházi vezető kritikát megfogalmazni az államhatalommal szemben, ha az élesen eltér az egyház által képviselt krisztusi alapelvektől?"

Miért van ez így?

Próbáljunk meg picit a dolgok mélyére nézni!

Amikor Jézus Krisztus Önmagára alapozva megalapította a keresztyén egyházat, nem igazán érdekelték azok a világi elvárások, amelyekkel a mai keresztyénséget illetik.

Az egyház feladata egyszerű volt, mint egy faék!
Az apostoli gyülekezetek ezen a nyomvonalon haladtak tovább, amikor a világ felé az evangélizálás feladatát tűzték ki fő célukul.
Az egyház belső feladatköre, a keresztyénné lett emberek hitének erősítésére, az elesett testvérek lehetőség szerinti megsegítésére korlátozodott.
A feladataik teljesítését önellátó módon igyekeztek biztosítani.
Nem voltak erejűket meghaladó műszaki beruházások a közösség érdekében, de a világ felé sem végeztek olyan szolgálatokat, amelyet saját erőből nem tudtak finanszírozni.

Jézus Krisztus nem egy, a világ számára "jófejnek" tűnő jótékonysági szervezetet alapított, hanem lélekmentésre hívta el a követőit.
Ma elsősorban azok a gyülekezetek (egyházak, felekezetek) nem tudnak önállóan talpon állni, amelyek eltértek az apostoli alapelvektől.
Ha protestánsként a Biblia kizárólagos voltával dobálózunk, akkor fel kellene hagyni az olyan gyakorlatokkal, amelyek kiszolgáltatottá tesznek egy-egy felekezetet a világi segítséggel szemben.

Ez azt is jelentené, hogy az egyháznak szakítania kellene az olyan szolgálatokkal, amelyre a gyülekezet saját erőből nem képes.
Biztos vagyok benne, hogy a világi kritikusok részéről ez újabb okot adna az egyházak köpködésére...
Ezen felül szakítani kellene egy olyan szervezeti, intézményesített formával, amelyet az adott gyülekezet szintén nem képes hosszútávon önerőből fent tartani.

Abban is biztos vagyok, hogy ezen felvetéseim a történelminek nevezett egyházakat is hidegen hagyják, de minden más felekezetet is, amely az erőn felüli szolgálatának az ellátásához állami támogatást követel, vagy igényt tart arra.
Olyan messze járnak már az egyház bibliai feladatköreitől, működésétől, hogy lesűllyedtek a "vallási szolgáltatók" színtjére, ahol a kegyes megalkúvás elfogadott dolog, egy formális műkődés érdekében.

A témának ezt az oldalát egyetlen megjegyzéssel zárnám le: Csupán a leghálátlanabb kutya mar bele abba a kézbe, amelyből enni kap!

Nem lenne korrekt a részemről ezt a témát itt lezárni, s csupán az állami támogatást igénylő közösségeket pellengérre állítani.

Nem árt körül nézni azon egyházak házatáján sem, akik állami támogatás nélkül végeznek önmaguk erején felüli szolgálatot, vagy tartanak fent egy olyan gyülekezeti életformát, amit a saját lehetőségeik nem fedeznek.

Itt rendszerint vagy nincs a nyilt politikai összefonódás felvállalása, a háttérben kétes üzleti befektetések húzódnak meg, esetleg magát a tagságot zsákmányolják ki keresztyén egyházhoz méltatlan módon.

Úgy vélem ez semmivel sem jobb, mint a nyilt politikai elköteleződés, azonban nincs a dolog reflektorfényben, mert érthető módon titkolni próbálják a forrásaikat.

Aztán ott vannak azok a kis gyülekezetek, amelyek saját körülményeikhez képest mégis erejűkön felüli dolgokat engedhetnek meg maguknak.
Mögöttük rendszerint külföldi támogató gyülekezetek állnak.
A politikának ők ugyan nincsennek kiszolgáltatva, de az "anyagyülekezet" támogatásának igen...

Persze ők sem kavarnak nagy visszhangot, mert a politikailag ellenlábas adófizetők nem rinyálnak a pénzeik miatt...
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 30. - 21:13:35 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #1 Dátum: 2017. Július 01. - 11:07:50
Minden rossz körülmény ellenére mégis hirdetik az egyházak evangéliumot.

df1
« Utoljára szerkesztve: 2017. Július 01. - 11:27:45 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #2 Dátum: 2017. Július 01. - 11:39:39
[valasz author=Virág link=topic=927.msg83614#msg83614 date=1498900070]

[/valasz]

Ez kétségtelen! Csak az a kérdésem, hogy mennyire hiteles az a hírdetett evangélium, amit az egyházszervezeti érdekek sárba tipornak?
Olyan szintű gyűlöletet és megvetést lehet érezni Európában az egyház és a keresztyénség íránt, amit talán a kezdetek idején. A bibi csak az, hogy ez nem az egyház igazsága ellen, hanem a képmutatóskodása ellen lángol...

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #3 Dátum: 2017. Július 01. - 20:49:44
Pál ilyesmiről r itt, nem?

Fil 1:12  Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy amik velem történtek, inkább előmenetelére lettek az evangéliumnak,
Fil 1:13  mert az egész testőrség előtt és mindenki más előtt is nyilvánvaló lett, hogy Krisztusért viselem a bilincseket,
Fil 1:14  és így az Úrban való testvérek közül legtöbben fogságomban bízva, egyre nagyobb bátorsággal merik szólni Isten igéjét.
Fil 1:15  Némelyek ugyan irigységből és versengésből is, de mások jó szándékból hirdetik Krisztust.
Fil 1:16  Ezek szeretetből, mert tudják, hogy az evangélium védelmére rendeltettem,
Fil 1:17  mások pedig önérdekből, nem tiszta lélekkel hirdetik Krisztust, mert úgy vélik, hogy fogságom nyomorúságait ezzel növelik.
Fil 1:18  De mit mondjak? Csak az számít, hogy bármi módon, akár színből, akár szívből, Krisztust hirdetik, és én ennek örülök, sőt örülni is fogok.



Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #4 Dátum: 2017. Július 02. - 21:05:56
[valasz author=Virág link=topic=927.msg83614#msg83614 date=1498900070]

[/valasz]

Ez kétségtelen! Csak az a kérdésem, hogy mennyire hiteles az a hírdetett evangélium, amit az egyházszervezeti érdekek sárba tipornak?

A Jelenésekbeli gyülekezetekben sok probléma volt. Jézus egynek sem mondta, az ottlévő hűségesek közül, hogy bűn, hogy ott maradtak, és hirdették tovább az evangéliumot. Nem tulajdonította nekik mások bűneit. Van, amikor csak ennyi van, hogy a (kis)ember megáll a helyén, és teszi a dolgát. A vezetők bűneit a Bibliában Isten külön szokta megítélni. Nem ítéli el a népet is, ha az maga nem vétkes. Az egyház több, mint emberi szervezet. Ezt rendszeresen nem veszik figyelembe sokan. Természetfeletti, mennyei része is van.
Szerintem az evangéliumot nem tiporja sárba az, ha nem a bűnt elkövető hirdeti azt. df1

Idézet
Olyan szintű gyűlöletet és megvetést lehet érezni Európában az egyház és a keresztyénség íránt, amit talán a kezdetek idején. A bibi csak az, hogy ez nem az egyház igazsága ellen, hanem a képmutatóskodása ellen lángol...

Szerintem pont hogy az igazság ellen lázad egyre jobban Európa, amit az egyházak így vagy úgy, de hirdetnek. Ettől akarnak szabadok lenni. Ez az igazság Istenhez vezet, és ezt nem akarják. Őt nem akarják. Haladunk előre a vég felé, és ahogy az Úr Jézus mondta, egyre nagyobb lesz a hitehagyás, az Isten gyűlölése.

Amikor még nem voltam hívő, nekem is voltak problémáim az egyházakkal. Mégis megtértem. Szerintem a többség átélt ilyet, aki felnőttként, nem hívő közegből tért meg. Istennek van hatalma arra, hogy az ilyen ellenvetéseket elfújja egy perc alatt. Az európai emberek megvetése csak ürügy. Igen, sok hibájuk van az egyházaknak, de ezek a kritikusok a bűn állapotában lévő emberek, akik pont emiatt nem látnak tisztán. Nem gondolom, hogy az ő véleményük mértékadó. Képtelenség az, hogy valaki az egyházak, mások hibái miatt ne jusson hitre, ha a szívében ott van már a késztetés.

Az egyházaknak nemcsak hibáik vannak, hanem erényeik is.

df3

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #5 Dátum: 2017. Július 02. - 21:57:40
Nekem csupán azóta van gondom az egyházszervezeti formák többségével, amióta hívő vagyok.
Előtte nem érdekelt a dolog. A természetfeletti részt addig nem láttam. Csupán szenteltvízben lubickoló embereket, meg egy-egy csuhást, aki bort ivott és vizet prédikált.
Nem igazán érdekeltek az erkölcsi tanításaik, sem a meséik egy Istenről, akit még soha senki sem látott.
Miért írtam le mindezt?
Mert a megtért keresztyének hamar felejtik el azt, hogy ők maguk miként látták valaha az egyházat...

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #6 Dátum: 2017. Július 02. - 22:14:16
"Szerintem pont hogy az igazság ellen lázad egyre jobban Európa, amit az egyházak így vagy úgy, de hirdetnek. Ettől akarnak szabadok lenni. Ez az igazság Istenhez vezet, és ezt nem akarják. Őt nem akarják. Haladunk előre a vég felé, és ahogy az Úr Jézus mondta, egyre nagyobb lesz a hitehagyás, az Isten gyűlölése."

Csak egy példa, hogy értsd miről beszélek:
Az egyháznak kötelessége nevén nevezni a bűnt.
Ilyen pl. a homosexualitás. Aztán lásd a Skót reformátusokat, akik megtűrik a meleg lelkészeket...
S ez csupán egyetlen a sok szenny közül a világi érdekek miatt!

:szelid:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #7 Dátum: 2017. Július 03. - 20:38:19
Ez a karikatúra is elég kifejező. ( Sefától csentem)
Szóval picit naív dolog azt képzelni, hogy a világ a Krisztus által képviselt igazság miatt útálja kizárólag az egyházat...

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #8 Dátum: 2017. Július 04. - 21:34:07
"Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után jelentette ki, hogy az ateistákat is jó embereknek kell tekinteni, ha jó tetteket visznek véghez."

????

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13