Szerző Téma: Különböző nézetek a Szentháromság tanáról  (Megtekintve 39693 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #60 Dátum: 2018. November 15. - 20:48:04

Isten valódi családjába tartozunk, fiak vagyunk, ezáltal "istenek".

Érdekelne, kedves Lucius, hogy ez Nálad miben nyílvánul meg?
Mármint hogy "isten" vagy?

              :szelid:

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #61 Dátum: 2018. November 15. - 22:27:14
A Szent Szellemet miként látod Lucius?

Azt gondolom, vannak olyan igazságok, amelyeket, ha megismernénk és hirdetnénk a kereszténységben, több kárt okozna, mint hasznot. Ilyennek látom a Szentháromság kérdését is. Beszélhetünk róla, de úgy látom, hogy az üdvösségünk szempontjából ez nem egy fontos igazság jelenleg, ezért nem is szoktam írni vagy vitatkozni róla. Ennek ellenére leírom a magánvéleményemet, mert néhány évvel ezelőtt megvizsgáltam ezt a kérdést. Amire jutottam, az nem áll sziklaszilárd alapokon, mert vannak benne igei ellentmondások.

Feltettem magamnak a kérdést, ... ha sohasem hallottam volna a Szentháromságról, és csak a bibliából lennének információm ezzel kapcsolatban, akkor mi lenne a véleményem???

A következőkre jutottam, amiket nem hirdetek, mert mint mondtam, úgy látom inkább kárt okoz, semmint hasznot, felesleges vitákat szül, és elvonja a figyelmet a fontosabb dolgokról.

1. Mert kicsoda tudja az emberek közül az ember dolgait, hanemha az embernek szelleme, amely ő benne van? Azonképpen az Isten dolgait sem ismeri senki, hanemha az Istennek Szelleme.  (1 Korinthus 2:11)

Az embernek van szelleme, amely nem egy embertől különálló személy, hanem az ember szellemi mivolta. Pál ehhez hasonlítja Isten szellemét. Ha jó Pál hasonlata, akkor ez azt mondja, hogy Isten Szelleme nem egy Istentől különálló személy, hanem maga Isten, annak a szellemi mivolta. Isten szellem, és a "Szentszellem" maga a szent Isten, amikor ebben a "szellem" formában nyilvánul meg.

1. Ami főleg meggyőzött erről, az a jelenések könyve. Ez a könyv az imádatról szól. Imádják benne az Atyát, imádják benne a Fiút, még a "sárkányt, a fenevadat" is, de senki nem imádja benne a Szentszellemet. Pedig ha valóban egy harmadik személy lenne, kijárna neki az imádat.

2. Az egész bibliában soha senki nem imádja a Szentszellemet (Szentlelket) és soha senki nem imádkozik hozzá. Miért nem? Imádkoznak az Atyához, imádkoznak a Fiúhoz, de soha senki nem imádkozik a Szentszellemhez... Valószínűnek tartom, hogy azért nem, mert nem egy harmadik személy, hanem (csak)Istennek a Szellemi valója.

3. Jézus az Ő "Szellemével" képes volt megérezni dolgokat. Hasonlóan, ahogyan mi is képesek vagyunk szellemi dolgokat venni a mi atyánktól. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a "szellemünk" egy tőlünk különálló személy.

Figyeljük meg az alábbi igéket:

Jézus szellemével azonnal felismerte, hogy milyen fontolgatások ébrednek bennük, s megszólította őket: „Miért fontolgatjátok ezeket szívetekben?  (Márk 2:8 H Csia 2005)

Nem egy másik személy ismerte fel ezeket, hanem maga Jézus, az Ő szellemével. A szellemével, amely hozzá tartozik.
Később az ige ezt a szellemet azonosítja Szentszellem néven:

Azután Frígiát és a Galata vidékétjárták be, minthogy a Szent Szellem eltiltotta őket attól, hogy Ázsiában szólják az Igét.  (Apostolok cselekedetei 16:6 H Csia 2005)
Elmentek Mizia mellett, és megkísérelték, hogy Bitiniába utazzanak, de Jézusnak Szelleme nem engedte őket.  (Apostolok cselekedetei 16:7 H Csia 2005)

Ebből nekem az jön le, hogy a Szentszellem nem egy különálló személy, hanem az Atyának, a Fiúnak a szelleme. Amikor Jézus, vagy az Atya nem testileg jelenik meg, és tesz meg dolgokat, utasít, tanácsol, vagy vígasztal, hanem egy láthatatlan, szellemi formában, akkor nekem úgy tűnik, ezt nevezi az Ige Szentszellemnek.

További néhány érdekes ige:

Én ugyan, távol lévén testemmel, de jelen lévén szellememmel, már meghoztam az ítéletet, mintha ott volnék:  (1 Korinthus 5:3 H Csia 2005)

Ha ez igaz, akkor Isten méginkább képes jelen lenni valahol az Ő Szellemén keresztül. Amikor ezt teszi, az a Szentszellem jelenléte szerintem.

Igen, jól tudom, hogy van néhány ige, amely ennek a feltevésnek ellentmond. Megvizsgáltam ezeket is, és úgy találtam, hogy kb. 1:100 arányban mégis azok az igék vannak túlsulyban, amelyek alátámasztják azokat, amiket itt felvázoltam.

Mivel azonban van néhány ige, ami ennek a feltevésnek gyökeresen ellentmondani látszik, azért én erről senkivel nem akarok vitatkozni, mert a számomra még ez a kérdés nem teljesen egyértelmű. Azt tapasztaltam azonban, hogyha 100 ige állít valamit, és kettő látszólag valami mást, akkor nem a 100 igét kell kidobni, hanem azt a kettőt kell máshogyan érteni, ami ellentmondani látszik a 100-nak. Az én fejemben eddig így állt össze. Ha rá kellene tenni az életemet, és mindenképpen döntenem kellene, hogy a Szentlélek különálló személy-e, vagy sem, akkor én arra tenném, hogy nem külön személy. Egyelőre nem kell rátennem, és van még némi bizonytalanság bennem, ezért mindenkinek meghagyom a szabadságot, hogy azt gondoljon erről a kérdésről, amit akar. Ennek ellenére beszélgethetünk még erről a kérdésről, ha valaki akarja.

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #62 Dátum: 2018. November 16. - 05:14:39
Köszönöm a válaszodat Lucius!
Ennyit a szó szerinti ihletettség kérdéséről már megint.
Hosszú évekig "látszólagos ellentmondásokról" beszéltem én is.
Valójában sok keresztyén vért izzadva próbálja ezeket feloldani, s megnyugtatóan, tényszerűen azért nem sikerül, mert az ellentmondások nem látszólagosak.
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 16. - 05:15:25 írta Csaba »

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #63 Dátum: 2018. November 16. - 19:27:24

Isten valódi családjába tartozunk, fiak vagyunk, ezáltal "istenek".

Érdekelne, kedves Lucius, hogy ez Nálad miben nyílvánul meg?
Mármint hogy "isten" vagy?

              :szelid:


Szia!

Várok, várok...    :szelid:   

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #64 Dátum: 2018. November 16. - 21:35:44
[valasz author=Kamilla link=topic=907.msg88755#msg88755 date=1542392844]

[/valasz]

Egy embrió az anyaméhben nem néz ki még embernek, látszatra inkább egy hernyóhoz hasonlít, de mégis az. A "természet" a kulcs. Annak a kis hernyónak kinéző embriónak "ember" természete van, és csak idő kérdése, és kifejlődik belőle egy gyönyörű ember.

Mi újjászületésünkkor "isteni természet részesei" lettünk. Tehát istenek. Csak idő kell, hogy ez mások számára is láthatóvá váljon. Még az is lehet, hogy saját magunk számára sem látszik, még csak egy hernyót látunk. Isten valódi gyermekei vagyunk, valódi isteni természet részesei, Isten valódi családjába tartozó valódi fiai. Halhatatlanok, bűngyűlölők és igazságszeretők vagyunk, akárcsak Isten.

Zsoltárok 82:1 - 82:7

Aszáf zsoltára.; Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között...
Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan: 
Mindamellett meghaltok, mint a közember, és elhullotok, mint akármely főember. 

János 10:34 - 10:36

Felele nekik Jézus: Nincs-e megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok? 
Ha azokat isteneknek mondá, akikhez az Isten beszéde lőn (és az írás fel nem bontható), 
Arról mondjátok-e ti, akit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondám: Az Isten Fia vagyok?! 

Jézus isteni természet részese, Isten, és éppen így mi is "isteni természet részesei" vagyunk, azaz istenek. Nem vagyunk egyenlőek az Atyával, vagy Jézussal, de az ő gyermekeik vagyunk, az Ő "vérükből", az Ő "családjukból" való.

Azzal lesz teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizodalmunk van az ítélet napjához, mert amint ő van, úgy vagyunk mi is e világban.  (1 János 4:17)

1 János 3:1 - 3:2

Lássátok milyen nagy szeretetet adott nekünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! A világ azért nem ismer minket, mert nem ismerte meg Őt. 
Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Ő hozzá; mert meg fogjuk őt látni, amint van. 

Úgy is mondhatnám, hogy a földi szüleinktől örököltük a genetikánkat, a "testünket", a mennyei szüleinktől viszont az újjászületett szellemünket. Mi szellemi lények vagyunk, azaz nem az a lényeg, nem azok vagyunk, amit a földi szüleinktől örököltünk, hanem azok vagyunk, amit a mennyei szülőnktől örököltünk. Ő Isten, így mi is azok vagyunk.

A vér az írásokban a természet, a genetika, az élet jelképe. Mi Jézus vére által, tőle születtünk újjá. Ő a mi valódi családapánk az újjászületésünk óta, nem pedig a testi szüleink. Szellemtől születtünk, szellemi lénnyé, Isten családtagjává, gyermekévé. Istenek vagyunk...

Ami testtől született, test az; és ami Lélektől született, lélek az.  (János 3:6)

János 1:12 - 1:13

Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek;  
Akik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem Istentől születtek.  

Jézus megtörte a gonosz, Ádámtól szármzó, halált hozó genetikai örökséget, és az Ő tökéletes isteni halhatatlan és bűngyűlölő természetében részesített minket újjászületésünkkor. Ez a halhattlan isteni genetika idővel kifejlődik bennünk, a "genotpus" "fenotpussá" válik, és meglátható majd minden szem számára. Ez az isteni élet, amelyben részesültünk, ez hozta el a számunkra, hogy örök életünk lehessen. Ez által váltunk "Istenfiakká".
Jézus vére által. Jézus vére kellett hozzá, és pontosn ezt kaptuk meg. Jézus vére csörgedezik ímmár az ereinkben. Ezáltal vagyunk istenek.

« Utoljára szerkesztve: 2018. November 16. - 21:55:05 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #65 Dátum: 2018. November 16. - 21:57:22
[valasz author=Lucius link=topic=907.msg88756#msg88756 date=1542400544]

[/valasz]

:like:

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #66 Dátum: 2018. November 16. - 22:09:18
 Jézus vére csörgedezik ímmár az ereinkben. Ezáltal vagyunk istenek.

:) Gondolom ez csak ilyen izé, metafora, vagy mi?    :szelid:

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #67 Dátum: 2018. November 17. - 17:16:34
A Szentháromsággal kapcsolatban volt egy gondolatom, amit nem írtam le, miután Aksza már jelezte, hogy nem fog többet ide írni. Csaba azt mondta, hogy elég érdekes felvetés, és jó lenne, ha megírnám, hátha mások számára hasznos lehet, vagy segít a bizonytalanságát ebben a kérdésben tisztázni. Tehát nem vitaindító, folytató szándékkal írok. Természetesen, a válaszokra reagálok.

Felvetődött a Sömá Izráel, mint bizonyíték arra, hogy Isten egyetlen személy. Szerintem ezt az igét is az egész Biblia összefüggésében kell értelmezni, és összevetni más részekkel. Pl. sokszor megjelenik az, hogy Jézus beszél az Atyához, hálát ad Neki, imádkozik Hozzá. Ebből is, már látni lehet, hogy két személyről van szó.

Kiemelnék egy példát:
"Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te." Mt 26, 39

- Valakinek kellett lenni odafönn is, akihez imádkozott.
- Ha az Atya és a Fiú csak különböző aspektusai az egy Istennek, akkor annak az egy személynek két, egymással ellentétes akarata van ebben az esetben.

df1

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #68 Dátum: 2018. November 17. - 17:29:15
Ugyan ezt én is említettem a Jn.17-el kapcsolatban, ahol Jézus imáját olvassuk.
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 17. - 17:47:35 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #69 Dátum: 2018. November 17. - 17:36:32
Hú, nem vettem észre. Pedig igyekeztem mindent elolvasni.

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #70 Dátum: 2018. November 17. - 17:38:33
Akszának ez a válasza volt.

Idézet
az emberi természet imádkozott az istenihez, amikor Jézus imádkozott az Atyához.

Csak így kapunk Jézuban egy kettős személyiséget ... volt benne egy emberi és egy Isteni.  Tehát volt egy ember Jézus és egy Isten, egy testben. Viszont ez ellent mond az egy Jézus Krisztus személyiségnek és annak, hogy a Fiú Isten lett emberré.
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 17. - 17:46:09 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #71 Dátum: 2018. November 17. - 17:44:57
Főleg ha arra gondulunk, mikor Jézus arról beszél, hogy az eljövetel időpontját senki sem tudja csak az Atya.
Viszont teljesen öszhangban van a Fil.2-vel ahol arról van szó, hogy a Fiú megüresítette magát, levetkőzte Isteni mivoltját, és megalázta magát, azáltal, hogy ember lett, és meghalt.
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 17. - 17:50:44 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #72 Dátum: 2018. November 17. - 17:46:45
Mimódon szűnhetne meg Isten Isten lenni? Ez képtelenség...

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #73 Dátum: 2018. November 17. - 17:51:26
Mimódon szűnhetne meg Isten Isten lenni? Ez képtelenség...

Ezt ki mondta?

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Virág

  • Technikai adminisztrátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 4598
  • Nem: Nő
Válasz #74 Dátum: 2018. November 17. - 18:39:01
Akszának ez a válasza volt.

Idézet
az emberi természet imádkozott az istenihez, amikor Jézus imádkozott az Atyához.

Csak így kapunk Jézuban egy kettős személyiséget ... volt benne egy emberi és egy Isteni.  Tehát volt egy ember Jézus és egy Isten, egy testben. Viszont ez ellent mond az egy Jézus Krisztus személyiségnek és annak, hogy a Fiú Isten lett emberré.



Ez borzasztó.  sad
Egy létező nem tud imádkozni, a szó valós értelmében, saját magához. Isten esetében pedig ez meghasonlás lenne.

A Jelenések könyvében Jézus ezt mondja a laodiceaiaknak:
"Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónomon; mint ahogy én is győztem, és Atyámmal együtt ülök az ő trónján."

Ebben az igében megmutatkozik, hogy az Atya és a Fiú két külön személy, hiszen ketten ülnek a trónon.

« Utoljára szerkesztve: 2018. November 17. - 19:40:34 írta Virág »

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Zsolt 121:1