Szerző Téma: Különböző nézetek a Szentháromság tanáról  (Megtekintve 39696 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #90 Dátum: 2018. November 18. - 13:35:22
Mt 3:16-17
Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll.
És hang hallatszott a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm."

Lk 3:22
És leszálla ő reá a Szentszellem testi ábrázatban mint egy galamb, és szózat lőn mennyből, ezt mondván: Te vagy amaz én szerelmes Fiam, te benned gyönyörködöm!

Mrk 1:10-11
És azonnal feljővén a vízből, látá az egeket megnyilatkozni, és a Szellemet mint egy galambot ő reá leszállani;
És szózat lőn az égből: Te vagy az én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

Ezt hogyan lehet érteni? (ez három bizonyság)

Jn 14:16-17
 És én kérem az Atyát, és más vígasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké.
 Az igazságnak ama Szellemét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.

Jn 16:7
 De én az igazat mondom néktek: Jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a Vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok.

Jn 16:13
 De mikor eljő amaz, az igazságnak Szelleme, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, a miket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.






Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #91 Dátum: 2018. November 18. - 13:51:43
[valasz author=Lucius link=topic=993.msg88784#msg88784 date=1542536666]

[/valasz]

Testvérem nagyon örülök hogy a Church of God honlapját linkelted! Én is ezek alapján illetve a Reveal Hidden Reality csatorna alapján nem tudom...kételkedni kezdtem dolgokban...
Egyelőre úgy vagyok vele hogy imádkozom hogy Isten vezessen a kutatásaimban, de az óegyházi atyák illetve az 1-ső századi írók alapján is úgy látom hogy a Niceai Zsinat után nagyon megcsúszott valami az Eklézsiában...

És egyre inkább úgy látom hogy sok elfogadott dogmának nincs alapja az Igében...
Vehemensen védtem a Textus Receptust, de korrigálnom kell a nézeteimet...
Beszereztem egy Szent István Társulati Bibliát, egy Protestáns Új forditást, valamint értő testvérekkel magát a görög szöveget is olvasom és...
Sajnos lassan azon a véleményen leszek mint Csaba testvérem...
Egyszerűen nem értem hogy akkor most beletoldottak az Igébe? De ha igen akkor miért?
Alapvető dolgokban bizonytalanodtam el...



Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #92 Dátum: 2018. November 18. - 14:08:09
[valasz author=Zoltan link=topic=993.msg88786#msg88786 date=1542544522]

[/valasz]

Ezek két történet leírásai 3x...

Ne haragudj Zoli, de nem ez a kérdés.
Az utasítás, amiről beszéltünk, hányszor fordul elő, különböző helyeken?   :szelid:

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #93 Dátum: 2018. November 18. - 14:08:22
Church of God ... ?
Nagy szerű ...  Ezek után mit is mondhatnék?

A Szent Szellemről:

Idézet
A Szent Szellem Isten ereje, nem egy különálló lény, vagy egyéni személy. Ennek a feltételnek a segítségével ismerhetjük meg az Egy Igaz Istent és az Ő Fiát, Jézus Krisztust. Ez egy eszköz is, ami által Isten fiaivá válhatunk a halálból való feltámadáskor.

 A Jézus Krisztusról:

Idézet
Ma a legtöbb ember azt gondolja, hogy Jézus maga az Isten. Igaz, hogy Ő egy isten, de nem az Egy Igaz Isten (Jn 20:27-28). Jézus a Krisztus (ami azt jelenti: Felkent),  az élő Isten Fia (Mt 16:16). Ő a Messiás is (Jn 1:417). Az Isten neve Eloah, és Ő a Messiás Istene és a mi Istenünk. Az a név, amely a Messiásnak adatott, a héber nyelven Yahosua vagy Yashua.  Az angol nyelvben ez Joshua. A magyarban: Jézus.

Jézus az Isten Fia, és Ő megosztja ezt az megnevezést a többi lénnyel is, akik szintén az Isten Fiai. Jézust a Magasságos Isten Fiának is hívják (Mk 5:7), de Jézus Isten egyszülött Fia is (Mt 3:17; Jn 1:18; 1Jn 4:9)

Egy Isten van, az Atya és az Úr, Jézus Krisztus, aki által minden teremtve lett, és mi is általa vagyunk (1 Kor 8:6). A Biblia világosan kinyilvánítja, hogy csak Egy Igaz Isten létezik, Aki elküldte Jézus Krisztust, hogy elvégezze azt a  munkát, amelyet reá bízott (Jn 17:3-4). Egy része ennek a feladatnak az volt, hogy a Megváltónk és Üdvözítőnk legyen (Mt 14:33; Jn 8:42; Eff 1:7; Tit 2:14).

Jézus egyben az út is az Atyához. Az Egy Igaz Istent csak a Fián, Jézus Krisztuson keresztül ismerhetjük meg, ezért imádkozunk Istenhez az ő Fia nevében (Jn 14:12-14; 15:16). Ne imádjuk Jézust, csak az Atyát, mert az első parancsolat azt mondja: Ne legyenek neked idegen isteneid énelőttem (2Móz 20:3). Csakis az Egy Igaz Istent kell imádnunk.

Abban az időben, mielőtt Isten megalkotta volna a menny seregét és az emberiséget, csak az Atya Isten (Eloah) létezett egyedül. Ez az isten nem tud meghalni (1Tim 6:16). De látni fogjuk az írásból, hogy Jézus meghalt. Így biztosak lehetünk, hogy Jézus Krisztus nem a legfőbb isten. Nem ő legnagyobb főnök, ahogy mondhatnánk.

Krisztus elmondta nekünk, hogy Ő Istentől jött (Jn 8:42). Ezért van az, hogy minden ami „Ő tőle" vagy „Ő általa" van, az az Atya Istentől van (Róm 11:36). A Fiú mindent az Ő erején keresztül teremtett. Mint az Atya képmása, a Fiúnak is megadatott az „isten" név. Ő megkaphatja ugyanazt a tiszteletet, mint az Atya (Jn 5:22-23), de nem imádjuk, mint az Egy Igaz Istent. Az Atya nagyobb mindeneknél (Jn. 10:29). Az Atya adta az életet a Fiúnak (Jn. 5:26). Jézus azt mondta, hogy az Atyja akaratából él (Jn. 6:57). Ő megtette azt, amit az Atyja kért tőle, és nem a saját akaratát cselekedte.

Más szóval az Atya Isten teremtette a Fiút (aki Jézussá lett), és a többi mennyei sereget is hozzá. A szellemi teremtményeket sokkal hamarabb megalkotta, mint a testi teremtményeket. Valójában ők már léteztek, mielőtt a földet megalkotta volna.

Jób 38:4-7 4 Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat! 5 Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt? 6 Mire bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét; 7 Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának?

Az Írás beszél arról is, hogy az Istent, az Atyát (Eloah) ember nem láthatja, vagy nem hallhatja (Jn 1:18; 5:37). Ezt nem mondhatjuk el Isten Fiáról. Ő volt a láthatatlan Isten képmása (Kol. 1:15), aki látható és hallható volt az emberiség által. Így a Fiú valóban bemutatta az Atyát azáltal, amit mondott és cselekedett. Az ószövetségi időkben az emberek látták és beszéltek istennel, de ez nem volt az Egy Igaz Isten. Ezek az angyalok, az Isten küldöttei voltak, akik beszéltek az emberekkel és láthatóak voltak számukra. Ádám látta Istent az Édenkertben (1Móz 3:8-19). Ábrahám látta és beszélt az Úrral (1Móz 12:7; 17:1-3). Mózes találkozott vele a hegyen (2Móz 3:2-7). Józsué találkozott vele Jerikónál (Józs 5:13-tól  6:2-ig).

Ezek valóságos látogatások voltak. Ők valóban láttak valakit és hallhatták hangját. Sok hasonló eset van a Bibliában, ahol az emberek látták és beszéltek Istennel. Ez nem lehetett az Egy Igaz Isten, mert Őt senki sem láthatta és hangját sem hallotta (Jn 5:37). Mikor Fülöp megkérte, mutassa meg az Atyát, Krisztus így felelt: „Aki lát engem, látta az Atyát" (Jn 14:8-10).


Jézus megtestesülés előtti élete

Az a lény, akit láthattak és hallhattak, csakis Krisztus lehetett. Az Ószövetségben Őt a Yahova Angyalának nevezték (erről többet a YHVH Angyala c. írásban). A Biblia azt mondja, hogy Krisztus már létezett a mennyben, mint szellemi lény, mielőtt a föld meg lett teremtve (Jn 6:38; 8:23,58; Fil. 2:5-7).

János 17:5 És most te dicsőíts meg engem, Atyám, te magadnál azzal a dicsőséggel, a mellyel bírtam te nálad a világ létele előtt.

Bemerítő János világosan megmondta, hogy Jézus létezett már ő előtte (Jn 1:15-18). De a Biblia azt mondja, János hat hónappal idősebb volt Krisztusnál. Így lehetetlen lett volna, hogy Krisztus létezzen János előtt, hacsak nem létezett már. Ez az élete – mielőtt emberi lett – szellemi volt, mint elohim, vagy theoi. Az elohim szó a héberben többes számban van, ami azt jelenti, hogy isten, vagy istenek. Ezt a szót alkalmazzák az Isten Fiaira, és egynéhány emberre is. Régen az emberek különbséget tudtak tenni az Isten (Eloah) és az Elohim között, aki megjelent az embereknek és beszélt velük.

Az Újszövetség is elénk tárja – Krisztus saját szavaival –, hogy Ő már létezett, mielőtt az ember Jézus lett. A valóságban azt mondta „Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok" (Jn 8:58). Itt maga mondja, már élt, mielőtt Ábrahám megszületett. Amint láttuk, Ő isten volt és angyal, vagy az Egy Igaz Isten küldötte, aki beszélt a Magasságos Isten nevében (Olvasd el Az Angyalok küldöttek c. írást). Ezek után lett emberré. (Olvasd el a Jézus Krisztus megtestesülés előtti élete c. 243-as számú írást).

« Utoljára szerkesztve: 2018. November 18. - 16:01:37 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #94 Dátum: 2018. November 18. - 14:09:45
[valasz author=Zoltan link=topic=993.msg88786#msg88786 date=1542544522]

[/valasz]

Ezek két történet leírásai 3x...

Ne haragudj Zoli, de nem ez a kérdés.
Az utasítás, amiről beszéltünk, hányszor fordul elő, különböző helyeken?   :szelid:

Három külömböző embertől.
Viszont a kérdés az,hogy hogyan kell érteni. Mert igaz a Szentháromság van kérdés alá téve.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Gábor

  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1466
  • Nem: Férfi
Válasz #95 Dátum: 2018. November 18. - 16:52:57
[valasz author=Zoltan link=topic=993.msg88789#msg88789 date=1542546502]

[/valasz]

Sztem ezek sokkal érthetőbb megfogalmazásai az Istenségnek! :)
Engem mindig is zavart hogy az Atya is Isten a Fiú is a Szellem is mégsincs három csak Egy Isten...Hogy lehet ez?
Aztán ugye a Példabeszédek 8-ban is:
22 Az ÚR útjának kezdetéül szerzett engem, az ő munkái előtt régen.

23 Örök időktől fogva fölkentje vagyok, ősidőktől, a föld kezdetétől fogva.

24 Akkor születtem, amikor még nem voltak mélységek, mikor még semmiféle vízzel teli forrás nem volt.

25 Mielőtt a hegyek leülepedtek, a halmok előtt születtem.

26 Akkor, amikor még nem formálta meg a földet és a mezőket és a világ első porszemét.

27 Ott voltam, amikor az eget készítette, amikor a látóhatárt a mélység fölött kijelölte.

28 Mikor megszilárdította a felhőket odafönn, amikor erőre kaptak a mélység forrásai.

29 Mikor megszabta a tenger határait, hogy a vizek át ne hágják parancsát. Mikor kimérte e föld alapjait,

30 mellette voltam mint kézműves. Gyönyörködött bennem mindennap, mindig ott játszottam színe előtt.

31 Játszottam a földkerekségen, és gyönyörűségemet leltem az emberek fiaiban.

32 És most, fiaim, hallgassatok engem: boldogok, akik megtartják útjaimat.

33 Hallgassátok meg az intést, és legyetek bölcsek, ne vonakodjatok!

34 Boldog ember, aki hallgat engem, aki ajtóm előtt virraszt mindennap, és ajtófélfáimat őrzi.

35 Mert aki engem megtalál, az életet nyer, és jóakaratot szerez az ÚRtól.

36 De aki vétkezik ellenem, erőszakot cselekszik a lelkén. Mindenki, aki gyűlöl engem, a halált szereti!

Ez egyértelműen Jézusról szól...

DE lehet hogy ez az igaz...amit mondasz Zoli
Azonban megfigyelhető egyfajta Háromság ellenesség az Eklésziában...



Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #96 Dátum: 2018. November 18. - 17:00:37
Én ezt olyanoknál figyltem meg akik úgy mond elhatárolják magukat a kereszténységtől:

Church of God:

Idézet
Ezokból az Isten Egyházának Gyülekezetei nem mondhatók a mai értelemben vett kereszténység részének sem történelmüket, sem tanításaikat illetően.

Vagy egyébb tévtanokat hírdető felekezetek: Adventisták, Jehova Tanui, Unitárius, Mormon,  ... stb.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #97 Dátum: 2018. November 18. - 17:02:49
Szóval, ami nincs 3x megerősítve a Bibliában, az nincs alátámasztva?
Akkor az egész elfér pár oldalon.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #98 Dátum: 2018. November 18. - 17:09:06
Én idáig az egyik legjobb igei alátámasztást a Szentlek Isteni voltáról és személyéről az Őskeresztyén Egyház hitvallásában olvastam. Lapozd fel Gábor, biztos meg van neked is.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #99 Dátum: 2018. November 18. - 17:10:26
Idézet
Szóval, ami nincs 3x megerősítve a Bibliában, az nincs alátámasztva?
Akkor az egész elfér pár oldalon.


:) 2x legalább, ha megfigyeled... azért olyan vastag a Biblia  :szelid:

De most tényleg, hányszor szerepel abban a formában a kiküldés, mint a Mt 28:19-ben?
Legalább mégy 1 igehely jó lenne.   O0
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 18. - 17:11:43 írta Kamilla »

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #100 Dátum: 2018. November 18. - 17:24:41
Nem tudok róla, hogy máshol is szerepelne benne.
Akkor maradjunk a 2x-es szórzónál.
Nem sok marad így sem a Bibliából.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #101 Dátum: 2018. November 18. - 19:50:40
Nem tudok róla, hogy máshol is szerepelne benne.
Akkor maradjunk a 2x-es szórzónál.
Nem sok marad így sem a Bibliából.

Nem szó szerint értettem. Úgy értettem, hogy Máté 28 nélkül is tudnám, hogy meg kell keresztelni az embereket, és azt is, hogy tanítvánnyá kell őket tenni. János 3.16 nélkül is tudnánk, hogy Isten egyszülött Fiát adta értünk. Róma 10.4 nélkül is tudnánk, hogy vége a törvény korszakának.

Több, mint elég információnk van az Isten szerinti életvitelhez. Nem számít egy-két apró kéziratkülönbség, mert a lényeget roppant nehéz elvéteni. Aki elvéti, az nem amiatt az egy-két szóeltérés miatt teszi. Aki elveszik majd, az nem a biblia "hiányosságai" miatt fog elveszni, azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk.

Nem az a baj, hogy "nem tudjuk" hanem ez: sok esetben "nem hisszük". Én legalábbis így vagyok ezzel, és ezt gyűlölöm. De közben azt is látom, hogy Isten fokozatosan kigyógyít ebből a betegségből.
« Utoljára szerkesztve: 2018. November 18. - 20:11:28 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #102 Dátum: 2018. November 18. - 20:46:28
Én nem rég a Bibliában fellelhető hibákról beszéltem, hát sok mindent kaptam miatta. Most meg eljutunk odáig, hogy Jézus megörökített parancsa semmit sem használ, ha legalább nincs reá mégegy ige?
Akkor most mi van itt az Istennek tulajdonított csalhatatlan tévedhetetlen szóval?

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Csaba

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 12673
  • Nem: Férfi
Válasz #103 Dátum: 2018. November 18. - 21:20:47
Aztán apró tévedés, hogy Istenünkben van 3 személy, 3 aspektus, vagy csupán kettő van benne?
Isten ismeretéről beszélünk, de kétségbe vonjuk a mibenlétét?
Egy olyan csodán nem akadunk fent, hogy pár halból és kenyérből 5000-en laknak jól, de a Háromság az meg hogyan?
Teljesen logikátlan, ahogy a keresztyénség Istenben keresi az emberi logikát.

'A szeretet nem keresi a maga hasznát...'
1Kor. 13


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 740
  • Nem: Férfi
Válasz #104 Dátum: 2018. November 19. - 12:58:08
Mi lenne, ha összeírnánk a legerősebb 10 igei bizonyítékot pro és kontra, azután egyenként megvizsgálnánk azokat.
Lenne ehhez kedvetek. Mennyire védhetők ezek abizonyítékok, hogyan oldhatók fel.

Mondok egy példát:

Bizonyíték a Szentszellem külön isteni személye mellett: Máté 28.19

Bizonyíték, hogy nem 3. Isteni személy: " soha senki nem imádkozott hozzá a bibliában.

Összeírnánk ilyeneket, azután kiválasztanánk a leg ütősebbeket, 10-et, vagy bármennyit, aztán megvizsgálnánk...
Mit gondoltok?

Az Úr a mi igazságunk...