Szerző Téma: Beszélgessünk a házasságról  (Megtekintve 9119 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #30 Dátum: 2022. November 20. - 11:23:28
A Házasság magát az evangéliumot kéne meg elevenítse, ahogy Krisztus bánik az egyházzal, úgy bánik a Férj a feleséggel, szereti, tanítja, vezeti, életét adja érte. A felesség is szereti és ebből a szeretetből fakadóan engedelmes, ahogy a Egyház  a Krisztus iránti szeretetből, engedelmes Krisztusnak.

Krisztus egy napon Isten elé állítja az Egyházat, mint menyasszonyát, mint  akit megszentelt, mint aki nem vallt szégyent munkájában.
Egy napon a férj is meg kell jelenjen  az Úr előtt, és az Úr előtt számot kell adjon feleségéről, gyermekeiről, akiket az Úr rá bízott

Még egy gondolat, mikor megbántjuk házas társunkat, mikor vétkezünk egymás ellen, elsősorban először is az Úr ellen vétkezünk, az Urat szomorítjuk meg.
Ugyanakkor, mi alapján bocsájtunk meg egymásnak?
Az Úr kegyelme kell hogy legyen, és éppen így elevenedik meg az evangélium a házasságban:
Szeretjük egymást, még akkor is ha a másik nem érdemli meg, mert Krisztus is már akkor szeretett bennünket és életét adta értünk mikor mi még ellenségei voltunk.
Megbocsájtunk mert Krisztus is megbocsájtott nekünk, még ezerszer-re is.

Ef.4.32 Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.
Ef.5.1 Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekei,
2 és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk "áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként."
1Ján 4: 10 Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.
11 Szeretteim, ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást.

Hogyan szeretünk:

1Kor.13.1 Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengőcimbalom.
2 És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok.
3 És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból.

4 A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
5 Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.
6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.
7 Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
8 A szeretet soha el nem múlik.


De legyen bár prófétálás: el fog töröltetni; legyen nyelveken való szólás: meg fog szűnni; legyen ismeret: el fog töröltetni.

Na ehhez kell a Szentlélek ereje, a Szentlélekkel való betöltekezésre, a Szentlélek munkája bennünk
« Utoljára szerkesztve: 2022. November 20. - 11:52:29 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 745
  • Nem: Férfi
Válasz #31 Dátum: 2022. December 05. - 08:59:40
Folytattuk a keresztény házassági tanácsadáson való részvételt:

A múltkor a házasság "80- 20-as" szabályről volt szó. Nagyon építő volt ez az alkalom is. A tanítás lényege, hogy minden házasságban lesznek és vannak viharok, és ez törvényszerű. Sokan úgy indulnak a házasságba, hogy náluk ez biztosan nem így lesz, hiszen annyira szeretik egymást, azonban ez éppen olyan, mint amikor egy tengerész abban a hitben száll hajóra, hogy ő aztán soha életében nem fog viharba kerülni a nyílt vizen. Ez azonban csak álom. Ha a tengerész egész évben hajózik, akkor biztosan lesz olyan, hogy viharba is kerül majd.

Pál előre elmondta, hogy lesznek nehézségek, "háborúságok".

"De ha veszel is feleséget, nem vétkezel; és ha férjhez megy is a hajadon, nem vétkezik; de az ilyeneknek háborúságuk lesz a testben. Én pedig kedveznék nektek."  (1Kor 7:28)

Tehát a lényeg, ha "háborúság", konfliktus ér a házasságban valakit, akkor ne képzelje azt, hogy mással ez nem történik meg. Túlnyomó részt azonban jó dolgok történnek, 80, vagy 90%-ban, és csak 10-20 %ban rosszak (Ez az arány egyénenként, időszakonként eltérhet).  Legyünk erre felkészülve, és legyünk olyanok, mint egy jó tengerész, aki, ha jön a vihar, nem kezd "kiugrálni" a hajóból, hanem bölcs arra, már előre tudja, hogy ez a vihar csak időleges, nemsokára elcsendesedik, és újra normális lesz minden, kisüt a nap.

Hogyan tudjuk "lecsendesíteni" hamarabb az ilyen viharokat? Ne akarjunk revansot venni házastársunkon, hitben bízzuk magunkat Istenre, és tegyük azt, amit Ő tanácsolt. A férj szeresse ekkor is, a viharban is a feleségét, (fejezze ki a szeretetét felesége felé),  amikor az éppen nem szerethető, és a feleség tisztelje ekkor is a férjét (fejezze ki a tiszteletét felé), amikor az éppen nem tisztelhető. Ez hit által lehetséges, bíznunk kell Istenben, és ezt kell tennünk, akármennyire is tiltakoznak a viharban ez ellen az érzelmeink. Az érzelmeink hazudnak. Isten tudja igazán, hogy mit kell tennünk, nem az érzelmeink.

Az, hogy mit tesz valaki a "viharban", az megmutatja, hogy miben is bízik valójában. A saját elgondolásaiban, a saját megoldásaiban, vagy esetleg Istenében?

1Pét 4:1 - 4:2
Minthogy azért Krisztus testileg szenvedett, fegyverkezzetek fel ti is azzal a gondolattal, hogy aki testileg szenved, megszűnik a bűntől,  
Hogy többé ne embereknek kívánságai, hanem Isten akarata szerint éljétek a testben hátralevő időt.  



Az Úr a mi igazságunk...