Szerző Téma: A pásztorokról  (Megtekintve 8895 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető zsotza

  • Utolsó utáni csavar Isten gépezetében.
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1077
  • Nem: Férfi
  • Takarító- kistestvér
Válasz #30 Dátum: 2023. Június 30. - 04:16:22

Bibliakorabeli gondolkodás: „A pásztor az a hittestvér, vagy elöljárótárs, akinek különleges ajándéka van a pásztorlásra”

Aztán ekkor felmerül a kérdés, hogy ki volt abban a korban a gyülekezet vezetője, ha nem a „pásztor”.
 A helyes válasz az, hogy maga Jézus, a Szentlélek által.
A Szentlélek vezette a gyülekezeteket több, egymással egyenrangú presbiteren,
 vagyis vénen keresztül, és az apostolokon, mint presbitertársakon keresztül. Pl.: Apcsel 15:22- 15:28;  3Ján 1:1


Lehet  hogy  buta  kérdés,
de  a  "pásztorlás"  alatt  mit   Értesz,Lucius?
A  legtöbb  pásztorra,akit  megismertem,
sajnos  igaz  a  népi  keresztyén  megállapítás:

"A  lelkész  hat  napon  át  láthatatlan,
a  hetedik  napon meg  érthetetlen
."

Az  elsősorban  a  pásztori   szolgálat,
hogy  tanítson,  "szellemileg   terelgessen"  a  pásztor?

"Leben,und leben lassen!"


Nem elérhető Lucius

  • újjászületett hívő testvér
  • Aktív fórumozó
  • *
  • Hozzászólások: 745
  • Nem: Férfi
Válasz #31 Dátum: 2023. Június 30. - 10:39:08
Az  elsősorban  a  pásztori   szolgálat,
hogy  tanítson,  "szellemileg   terelgessen"  a  pásztor?

Szerintem is olyasmi, mint amit Te is írtál.

Efézus 4:11 - 4:15

"És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: 
A szentek tökéletesebbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére: 
Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére: 
Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;  Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, aki a fej, a Krisztusban;  "

"Monda neki harmadszor [is]: Simon, Jónának [fia], szeretsz-e engem? Megszomorodék Péter, hogy harmadszor [is] mondotta vala neki: Szeretsz-e engem? És monda neki: Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy én szeretlek téged. Monda neki Jézus: Legeltesd az én juhaimat!  (János 21:17 HUN)"


A "legeltetésre" és a megóvásra kap a pásztor különleges kegyelmet Istentől.

A cél, hogy a gyülekezet tagjai megfelelően növekedjenek Krisztusban, és a lehető leghamarabb elérjék Krisztus megismerését, az érett férfiúságot (vagy nőséget :) ), a Krisztus teljességével ékeskedő kort. Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;  Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, aki a fej, a Krisztusban.

A pásztori ajándékkal megáldott személy munkája tehát a tagok számára Krisztus megismerését, a Benne való hitet, és Benne bizalommal való megmaradást segíti elő, és Istetől kapott bölcsességével segít abban, hogy a gyülekezet tagjai elkerülhessék a hamis tanítások, hamis eszmék csapdáit.

A biblia nem igazolja, nem támasztja alá semmilyen módon azt, hogy a pásztor feladata lenne a gyülekezet  egy személyes vezetése. Azt sem tiltja azonban a biblia, hogy tilos lenne a gyülekezetet csupán egyetlen személy vezetésére bízni. Valamiért azonban nem látuni egyetlen személy által vezetett gyülekezetet a bibliában. Akkoriban nem létezett olyan keresztény gyülekezet, amelyet csupán egyetlen személy vezetett volna. A gyülekezetek vezetését akkoriban több, egymással egyenrangú presbiter látta el, nem pedig egyetlen személy.  Hasonlóan ahhoz, ahogyan Jézus 12 apostola között sem volt vezető kiválasztva, mert a vezető Jézus volt. Ott azoknál a látható jézus, később, a keresztény gyülekezeteknél pedig a láthatatlan Jézus, vagyis a Szentlélek, maga Isten. Akkoriban úgy működött, hogy a gyülekezetekben kézfelemeléssel elöljárókat, "presbitereket" választottak. A gyülekezeteket ez a megválasztott "presbitérium" vezette. Mindegyik gyülekezetnek külön "presbitériuma" volt, és a gyülekezetek nem voltak egymás alárendeltjei. A presbiterek felett már csak Isten állt, nem állt felettük már semmilyen emberi tekintély. Amit ők döntöttek, az vollt a törvény a gyülekezetükben. Ezek között a "presbiterek" között jó esetben voltak "apostolok",  "evangelisták", "próféták", "pásztorok és tanítók" is, azaz ilyen ajándékokkal megáldott testvérek.  Kis gyülekezetben - gondolom, azért nem mindegyik ajándék volt jelen ezek közül. Aztán mindenki azzal szolgált, amivel csak tudott, amihez csak kegyelmet, ajándékott kapott Istentől. A próféták prófétáltak, a pásztorok "pásztoroltak".

De, a próféták, vagy apostolok, vagy evangelisták, stb. is "pásztoroltak", csak nem voltak ebben annyira jók, - főleg, ha épp távol jártak valamilyen küldetésben - mint a "pásztorok", akiknek erre különleges kegyelmük, képességük van.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Június 30. - 16:22:04 írta Lucius »

Az Úr a mi igazságunk...


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #32 Dátum: 2023. Június 30. - 14:32:12
Röviden:

A Pásztor személyesen foglalkozik a tagokkal, családokkal, ismeri őket, és ez által tanácsolja, tanitja, vígasztalja, inti vagy fedi őket, midenkor szívén hordja őket.

Sajnos ez az ami hiányzik sok közösségből, mert kimerűl a pásztorlás az igehírdetés művészetével.

Gyülekezeti szinten, a pásztor vezeti, tanitja, és védi a hamis tanoktól, tanítóktól.

Egyet értek abban, hogy egy gyülekezetett többen kell, hogy vezesék. Presbiterek, vének – többes szám. (tanitók, vezetők, evangélisták, pásztorok )
« Utoljára szerkesztve: 2023. Június 30. - 14:49:47 írta Zoltan »

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető zsotza

  • Utolsó utáni csavar Isten gépezetében.
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1077
  • Nem: Férfi
  • Takarító- kistestvér
Válasz #33 Dátum: 2023. Július 02. - 11:38:49
Röviden:

A Pásztor személyesen foglalkozik a tagokkal, családokkal,
ismeri őket, és ez által tanácsolja, tanitja, vígasztalja,
inti vagy fedi őket, midenkor szívén hordja őket.

Sajnos ez az ami hiányzik sok közösségből,
 mert kimerűl a pásztorlás az igehírdetés művészetével.




Ezt   tapasztaltam  én  is.
De  mi(k)  lehet(nek)  ennek  az  oka(i)  ?

"Leben,und leben lassen!"


Nem elérhető Zoltan

  • Moderátor
  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 3291
  • Nem: Férfi
Válasz #34 Dátum: 2023. Július 02. - 18:35:53
Hát erről lehetne mit beszélni.

Sajnos mind a két fél hibás.Úgy a pásztor mint a tagok.

Vegyük előszőr a Pásztor esetét.

Ahogy megfigyeltem, a Pásztorok rengeteg programot  szerveznek, vagy ők vagy nekik.   Konferenciák, találkozók, megbeszélések, szervezkedések, evangelizációk, táborok, sokszor missziós körutak amik aztán teljesen felemésztik mind a pásztor idejét mind az energiáját.

Aztán egy másik ok, hogy a pásztorlást tanulni kell, és sokszor nincs kitől, mert ez tanítványság, egy idősebb tapasztaltabb pásztor mellet. 

Sokan nagyon fiatalon kezdik a Pásztori munkát, és ez sokakat elbizonytalanit, és nincs bátorság, nincs tapasztalat, nincs tekintély. S ezek megfojtják a pásztori szolgálatot, és nem fogják gyakorolni. Inkább más dolgok felé fordulnak, mint szervezkedések, missziók, vagy a látványosabb dolgok felé.

A legrosszabb eset amikor az egyszerü lustaság az oka, elfásúltság.

Talán röviden ez a Pásztorokkal kapcsolatban.

Sajnos a tagoknak is meg van ebben a hibájuk.

Nagyon sokan egyszerűen kijelentik, hogy nekik ne szoljanak bele az életükbe, elég nekik ha a gyülekezetben halják a tanítást, majd a a Szent Szellem el vezeti őket - mondják.

Mások nem fogadják el, mert ahogy említettem, fiatal a pásztor és nincs tekintélye, vagy éppen tapasztalatlan.

Sajnos sokszor a család sincs együtt hétközben mert sokan különbző műszakban dolgoznak – persze hétvégén is lehet a pásztori szolgálatot végezni, csak ilyenkor kevesebb az idő, meg persze olyannal is találkozik az ember, hogy szemire vetik, hogy még hétvégén se hagyják nyugodni.

Pedig azt hiszem, hogy a Pásztori szolgálatban méretettik meg mind a két fél. Úgy a pásztor, mint a  tagok. Igazán a pásztori szolgálat alatt derül ki milyen állapotban van valójában a gyülkezet -a kérdés az, hogy vajon akarja e tudni a Pásztor ezt, s a tagok vajon mennyire kívánják a megméretetést, vagy csak elég a vasárnapi tanítás mind két fél számára.

Minél nagyobb egy gyülekezet, annál gyengébb, a pázstori szolgálat, nagyobba siker hajhászás, jobban el lehet bújni, s annál emberközpontúb, simulékonyabb az igehírdetés.

Minél kisebb egy gyülekezet, közöség, annál közvetlenebb, - nem minden esetben - annál jobban ismerik egymást a tagok, a tagok a Pásztort a Pásztor a tagokat, több időt is tud rájuk szánni.

Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké.


Nem elérhető b urian jozsef

  • nagypapa
  • Diakónus
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1643
  • Nem: Férfi
Válasz #35 Dátum: 2023. Július 03. - 13:44:28
Sajnos a pasztorok eleteben is sok helyen eluralkodott az anyagi javak keresèse! Sőt meg a szakmai feltèkenysèg elöfordulhat.Ha egy fiatal lelkesz bekerül rgy gyülekezetbe es a hivek kezdik megkedvelni sokszor nem tetszik az idősebb lelkesznek. Sok dologba nem rngednek betekintest ,ne tudjon az a fiatal mindenről.Hála Istennek azert mem mindenhol ez jellemző



Nem elérhető zsotza

  • Utolsó utáni csavar Isten gépezetében.
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1077
  • Nem: Férfi
  • Takarító- kistestvér
Válasz #36 Dátum: 2023. Július 04. - 05:14:11
Ami  nagyon  megnehezíti
a  kommunikációt- nem  csak  "lelkész" ,és  "laikus"  között,
a  "lelkész"   anyagi  függése  az  egyháztól:







"Leben,und leben lassen!"


Nem elérhető zsotza

  • Utolsó utáni csavar Isten gépezetében.
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1077
  • Nem: Férfi
  • Takarító- kistestvér
Válasz #37 Dátum: 2023. Július 05. - 05:22:56


Minél nagyobb egy gyülekezet, annál gyengébb, a pázstori szolgálat, nagyobba siker hajhászás,
ű jobban el lehet bújni, s annál emberközpontúb, simulékonyabb az igehírdetés.

Minél kisebb egy gyülekezet, közöség, annál közvetlenebb,
- nem minden esetben - annál jobban ismerik egymást a tagok,
 a tagok a Pásztort a Pásztor a tagokat, több időt is tud rájuk szánni.


Emlékeztek  arra,  amikor  jött  valami  ismeretlen 
világszerte  röpködő  "pásztor atyafi",
és   úgy  harangozták  be  az  érkezését,
hogy  "Jön  John PÁSZTOR, aki  Los  Angeles  felsőben   egy   húszezer fős  gyülekezetet  vezet!!!!! "

A  sztárhiszti, a  statisztika-mánia, doktorátus-kultusz
olyan  hamis  bálvány-háromság, amelyeket  le kell  leplezni,
el  kell  utasítani!   

Az  igazi   PÁSZTOR  ismeri  a  rábízottakat,
és  igyekszik  gondjukat  viselni.

"Leben,und leben lassen!"


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #38 Dátum: 2023. Július 09. - 19:31:43

20 ezer juhval lehet elég pásztorolni való, minek repkedni?   nemertem

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető Kamilla

  • Fórumlakó
  • *
  • Hozzászólások: 5877
  • Nem: Nő
Válasz #39 Dátum: 2023. Július 09. - 19:33:36
Ami  nagyon  megnehezíti
a  kommunikációt- nem  csak  "lelkész" ,és  "laikus"  között,
a  "lelkész"   anyagi  függése  az  egyháztól:





"Távozzatok tőlem gonosztevők, sohasem ismertelek titeket."

Az igazi Krisztus Jézus mindig az Atyára mutat, Őt emeli fel, és dicsőíti. Felé továbbítja a hódolatot, imádatot.


Nem elérhető zsotza

  • Utolsó utáni csavar Isten gépezetében.
  • Törzstag
  • *
  • Hozzászólások: 1077
  • Nem: Férfi
  • Takarító- kistestvér
Válasz #40 Dátum: 2023. Július 10. - 19:58:42

20 ezer juhval lehet elég pásztorolni való, minek repkedni?
   nemertem

A  repkedés, a szereplés  a szolgálat,
a hírnév, és a hatalom  látványosabb, izgalmasabb  dolgok 
 egy  szerepelni  nagyon szerető   "tiszteletes"-nek,
mint  a szerencsétlen, lúzer  hívők  lelkigondozása.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 11. - 08:40:16 írta zsotza »

"Leben,und leben lassen!"